Om svenskarna själva får välja: Tips i Sörmland och Västerbotten för sommaren 2021

Posted on

Hur och var vill svenskar resa sommaren 2021? Svaret finns i Visit Swedens senaste rapport och utifrån den har jag satt samman några tips.

Jag har läst Visit Swedens purfärska rapport om den svenska målgruppen och hur den vill resa i Sverige i sommar. Rapporten säger att vi vill träffa nära och kära, uppleva städer, äta gott, resa runt i Sverige samt göra utomhusaktiviteter och naturupplevelser. Det är egentligen ganska lite som förvånar mig bland de 25 sidorna men ändå intressant att se det sammanställt svart på vitt.

Skärmdump från rapporten

Rapporten riktar sig till företagare inom svensk turistnäring och budskapet till dem är:

Rapporten visar att om du lyckas kommunicera trygghet och säkerhet i resandet tillsammans med flexibla avbokningslösningar så finns det en större chans att den inhemska målgruppen vågar sig iväg lite längre bort.

Kan du paketera ditt utbud till tilltalande, säkra, enkla reselösningar i form av boenden, matupplevelser och aktiviteter,
så kan det locka till mer konsumtion och längre vistelse, på de platser som besöks.

Så alldeles oavsett vart vi reser och vad vi gör så kommer sommaren vara starkt präglad av medvetenheten av pandemin ihop med en stark längtan efter att få umgås med vår familj, släkt och vänner. Jag tror det kommer vara vägledande för vart vi väljer att resa och sedan vad vi gör det beror på det utbud vi finner i närheten av dessa platser som vi kommer befinna oss på i sommar.

Skärmdump från rapporten

Så vill svenskarna resa sommaren 2021

Medan jag läste rapporten tänkte jag på vilka konkreta tips jag själv har att dela med mig av inom respektive kategori och snabbt syntes ett mönster: Alla mina exempel ligger i Sörmland eller Västerbotten.

Uppleva städer: Umeå och mindre orter

Umeå är en fantastisk sommarstad. Älven som glittrar, glasskön som ringlar, ljusa sommarnätter och ett brett utbud av saker att se och göra i stan och dess omnejd. I Sörmland har jag upplevt Eskilstuna, länets största stad, för lite får att kunna rekommendera den men jag vet desto fler mindre orter som är perfekta dagsbesök. Trosa, Nyköping, Mariefred, Strängnäs, för att nämna några.

Lästips: Några av mina tips att göra i Umeå och orter i Sörmland att besöka

Nyköping
Trosa
Umeå
Umeå

Äta gott: Julita Wärdshus och Wild River

Två kulinariska upplevelser som inte bara är goda i sin mat utan också intas i en riktigt fin miljö är maten på två restauranger i toppklass. I Västerbottens inland finns restaurang Wild River med Mårdseleforsen som kuliss där tre lokala entreprenörer skapar magi på naturnära och lokala smaker. I Sörmland finns Julia Wärdshus som drivs av stjärnkocken Tommy Myllymäki som även dom har stora inslag av det lokala is in mat.

Lästips: Mina upplevelser av att äta på Julita Wärdshus och Restaurang Wild River

Utsikten från Julita Wärdshus
Gott så in i bänken
Efterrätten hos Wild River
Forsen utanför Wild River

Utomhus och natur: Satsfjället och Sörmlandsleden

Mina egna bästa vandringsupplevelser under 2020 var flera av etapperna längs Sörmlandsleden, särskilt nr 13 gillade jag och kalfjällsvandringen på Satsfjället i Vilhelmina kommun. Totalt olika upplevelser av den svenska naturen och aktivitet jag tror vi kommer se minst lika mycket av 2021 som 2020, att vandra.

Lästips: Mina inlägg från Sörmlandsleden och tur till Satsfjället

Sörmlandsleden en vårdag
Satsfjället utsikt

Resa runt i Sverige: Sörmland eller Västerbotten

Väg 55 som löper genom Sörmland från norr till söder tror jag är en av Sveriges vackraste vägar, jag blir lika glad varje gång jag åker på den. Sörmland kryllar av små trevliga orter, lantliga bondgårdar och bruk och en naturskön miljö. Västerbotten har längre sträckor som bitvis bara är transportsträckor men här och där dyker pärlorna som kräver ett stopp upp.

Lästips: Alla mina inlägg om Sörmland och Västerbotten

En pärla som kan dyka upp mitt i ingenstans
En större pärla som finns längs en av Sörmlandsvägar

Vad ser du fram emot att göra i Sommar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.