Utflykter i Sörmland – Tips om Trosa, Nyköping och Eskilstuna

Posted on

Det finns mängder av utflykter i Sörmland som passar sig utmärkt för en dagsutflykt eller ett stopp under en längre semester. Det här inlägget ger tips om tre orter i olika storlekar: Trosa, Nyköping och Eskilstuna.

Södermanland eller kort och gott Sörmland har gått och blivit ett av mina favorit-län. Jag reste runt med tåg och buss vilket var förvånansvärt billigt och väldigt smidigt. Väg 53 mellan Nyköping och Eskilstuna var en av de vackraste vägarna jag åkt på, så fina omgivningar. Bara den i sig är värd en liten buss- eller bilsemester för att göra utflykter i Sörmland.

Utflykter i Sörmland
Kittad och redo för att göra utflykter i Sörmland
Utflykter i Sörmland
Väg 53
Utflykter i Sörmland
Mera väg 53

Utflykter i Sörmland

En utflykt är så mycket mer än en god fikastund i naturen. En utflykt kan med fördel göras till någon av alla små mysiga ställen som finns i våra städer eller till våra mindre orter runt om i Sverige. Det här inlägget fokuserar på utflykter i Sörmland som alla går att ta sig till med kollektivtrafik.

Utflykter i Sörmland Trosa
Trosa
Utflykter i Sörmland Nyköping
Nyköping
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Eskilstuna

Utflykt till Trosa i Sörmland

I Trosa bor det bara 6000 invånare och med sina uppskattade 1 miljon besökare under ett år är utbudet så att säga stort för att vara en så liten ort. Jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla Trosa. Det är något med trähusen, den stillsamma ån, fikat och bakverken som känns välgjorda och bakade på riktigt. Det är något med semesterfeelingen och känslan av att bara en dryg timme från Stockholm vara i en helt annan atmosfär. Här är mina tips för Trosa – en av många riktigt bra utflykter i Sörmland

Utflykter i Sörmland Trosa
Trosaån
Utflykter i Sörmland Trosa
Rådhuset i Trosa

Gå i Trosa

Trosa gör sig allra bäst till fots och det går att lägga hela stadskärnan under sina fötter på ett par timmar för den som inte får ett infall och stannar vid varje knut. Trosaån förtjänas att gå längs på både östra och västra sidan eller varför inte slalom mellan broarna. Västra Långgatan har många stora fina hus beklädda med rosor. Med anor från 1700-talet finns Garvaregården med hantverk och caféer längs Västra Långgatan. Vissa dagar spelas det sommarteatrar och området i sig känns som att åka tillbaka i tiden.

Utflykter i Sörmland Trosa
Västra Långgatan och Garvargåden
Utflykter i Sörmland Trosa
Trosaån
Utflykter i Sörmland Trosa
Rosor

Fika i Trosa

Trosa har för sin lilla storlek många mysiga caféer och bagerier.

Marsipangården

Praliner i alla dess smaker, te, kaffe och varm choklad. Och marsipan såklart. Trevlig innergård och perfekt ställe att köpa med sig ett minne från Trosa. Vill du lockas ytterligare har Daniela från Discovering the planet som tipsade mig ännu mer läskande bilder

Utflykter i Sörmland Trosa
Marsipangården som jag fick tips av Daniela
Utflykter i Sörmland Trosa
Hur gott?!

Tre små rum

Vandrarhem, café och hembageri i ett. Genuin inredning som tar en tillbaka i tiden och med flera olika rum där det går att sitta avskärmat. Bakverk gjorda på riktiga ingredienser och lättare luncher.

Utflykter i Sörmland Trosa
Riktiga bakverk på Tre små rum
Utflykter i Sörmland Trosa
Ett av många rum att fika i

Bomans glass

Bomans glass är värt att köa för och köpes från ena gaveln i Bomans hotell ned mot vattnet. De hade inte öppet när jag var där och jag hittar noll info när jag googlar så det här verkar inte vara ett säkert kort. Men om glassen finns kommer den vara av högsta klass.

Bo i Trosa

Trosa erbjuder många olika övernattningsmöjligheter i olika prisklasser.

Tre små rum

Ett personligt och mysigt bed and breakfast med pool och innergård finns hos Tre små rum.

Läs mer: Bo på Tre små rum i Trosa

Utflykter i Sörmland Trosa
Tre små rums innergård och pool för de som bor

Bomans hotell

Ett designhotell med unikt inredda rum och en fantastisk anläggning. Priserna är i det högre slaget men för den som vill lyxa till det rejält är Bomans ett bra alternativ.

Utflykter i Sörmland Trosa
Ett av Bomans många unikt inredda rum

Ågården och Stadshotellet

Två andra boenden som jag själv inte prövat men från utsidan såg trevliga ut.

Utflykt till Nyköping i Sörmland

Nyköping har jag ett otroligt gott intryck av. Det är en tätort jag faktiskt skulle kunna överväga att bo i. Jag tror minsann deras boinyköping-kampanj har lockat mig att flytta in med de andra 32 000 invånarna som bor på orten. Några av tipsen i Nyköping har jag faktiskt inte provat fullt ut själv men alla tips kommer från lokalbor med god kännedom om stan så de går garanterat att lita på. Gör utflykter i Sörmland och stannar till i Nyköping kommer denna ort bjuda på en riktigt trevlig stund hoppas jag.

Utflykter i Sörmland Nyköping
En av de första sakerna jag såg när jag klev av tåget. Älskar fasader!

Gå i Nyköping

Nyköpings “sevärdeheter” finns i stort sätt koncentrerat till Storgatan (västra och östra) och längs vattnet. Ett tips på rutt är gågatan Västra Storgatan som övergår i Östra Storgatan. stanna till vid den pampiga sparbanken. På östra sidan om vattnet finns Anna Lindhs minnesplats och en gång i tiden Pelles Lusthus som verkligen är värt ett besök. Renoveras pga skador och jag hoppas verkligen att de öppnar snart igen. Fortsätt över en av broarna vid Nyköpingshus och stanna till vid Tovastugan för att sedan gå västra sidan ned längs vattnet och över tillbaka till östra sidan vid Rökeriet.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Stilig sparbank
Utflykter i Sörmland Nyköping
Alla städer med vatten är lite trevligare
Utflykter i Sörmland Nyköping
Pelles Lusthus, vem vill inte åka hit? Hoppas de renoverat klart snart
Utflykter i Sörmland Nyköping
Tovastugan, finns café mitt emot. Det intressanta finns dock i detta lilla hus
Utflykter i Sörmland Nyköping
Målningar från golv till tak. I original utan att ha blivit ifyllda på flera hundra år
Utflykter i Sörmland Nyköping
Mera fin å i kvällsljus
Utflykter i Sörmland Nyköping
Parken i hamnen

Besök i Nyköping

Nyköpingshus

Nyköping slott som idag heter Nyköpingshus är en medeltida borg omgiven av vallar. Här finns en trevlig utställning inne i huvudbyggnaden och ett mysigt område att gå ett varv i. Om somrarna utspelar sig Nyköping Gästabud som är en teater på innergården, en av stadens höjdpunkter.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Snygg gammal borg från medeltiden
Utflykter i Sörmland Nyköping
En glimt av utställningen i Nyköpingshus

Hellmanska gården

Med en blandning av hantverk, små butiker och riktigt bra husmanskost utgör Hellmanska gården en av Nyköpings höjdpunkter. Det var det stället som varenda lokalbo tipsade om som nummer ett och mina besök där har inte gjort mig besviken.

Kulturhuset NK-villan

Den som gillar kultur bör stanna till vid NK-villan mitt emot Nyköpingshus. Utställningar, författarkvällar och evenemang.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Kulturhuset NK-villan

Fika i Nyköping

Princess konditori

Ett konditori som startade på 1950-talet och inte nämnvärt utvecklats sedan dess och därmed gått från omodernt till retro är Princess konditori. Skylten på utsidan berättar om en annan tid och inne är det lite murrigt men fräscht.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Skylten som skulle kunna få lite mer kärlek men ändå är charmig
Utflykter i Sörmland Nyköping
Bakverk i mängder

Glass på Aktersnurran

Den som söker efter ett stort utbud av glassorter ska sätta kursen mot Aktersnurran. Glassen i sig är det inget speciellt med men smakvariationen är stor och utsikten trevlig.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Glass i stora lass
Utflykter i Sörmland Nyköping
Fint längs hamnen i Nyköping där glassen kan intas

Äta i Nyköping

Nyköping har flera trevliga restauranger och jag har tyvärr inte hunnit pröva alla själva. Två jag fått tips om är Restaurang ÄT och Rökeriet.

Hellmanska gården

Ombonat och hemtrevligt inne under en kylig höst och i svalkande skugga på innergården om sommaren. Hellmanska gården passar att äta på oavsett årstid.

Utflykter i Sörmland Nyköping
Paj hos Hellmanska gården
Utflykter i Sörmland Nyköping
Rökeriet som var stängt när jag ville äta lunch

Bo i Nyköping

Clarion Collection

En mörk höst gjorde jag och min sambo en get-away till Nyköping och bodde på Clarion Collection. En trevlig vistelse, inte minst för deras SPA-del som vi slog ihjäl några timmar på.

Utflykt till Eskilstuna i Sörmland

Eskilstuna är Sörmlands största tätort med 68 000 invånare. Kanske känns det inte så typiskt att göra utflykter i Sörmland till en så stor stad. Staden i sig känns inte särskilt stor och bara några stenkast från stadskärnan finns underbara parker och röda trähus som tar en ut på landet. Åtminstone i tanken. Om du önskar ännu mer inspiration har Wilda skrivit en väldigt fin sommarguide till Eskilstuna.

Gå i Eskilstuna

Eskilstuna har flera otroligt mysiga parker att gå i, hänga i, vara i och det går att ta sig från stadens centrum till mer avskilda platser på bara några minuter. En promenad i Eskilstuna kan till exempel utgå från Eskilstuna centralstation genom Rinmansparken, vidare till Rademachersmedjorna och Rothoffsparken. Över vattnet och på östsidan gå längs vattnet genom Stadsparken för att avsluta med en promenad genom stan och ta en kik på den 22 meter höga nålen vid Fristadstorget.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Gulligt i Eskilstuna

Besök i Eskilstuna

Re-tuna Återbruksgalleria

Det som en gång var en återvinningscentral har även blivit en galleria där Eskilstuna-bornas bortsorterade grejer får nytt liv, bara fyra kilometer från centrum. Här finns flertalet små butiker med olika inriktning, konferensmöjligheter och workshops. Det här är framtiden shopping – klimatsmart och utanför boxen.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Inne från Re-tuna. Bild snodd från Retuna.se

Rademachersmedjorna

Smedjorna från 1600-talet är idag en plats för hantverk och andra verksamheter som besökarna kan handla ifrån. Här finns ett mysigt café och som en oas mitt i stan får denna plats tankarna på helt andra saker än att en är i staden Eskilstuna.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
En av alla välmålade röda hus från 1600-talet

Rothoffsparken

Rothoffsparken är en klar favorit med alla sina rosor och andra blommor som förskönar varje ögonblick. Vem blir inte lycklig av att omge sig av så mycket färgsprakande grönska? Alldeles intill finns även Eskilstuna turistinformation.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Lite work i favoritparken Rothoffsparken
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Omgiven av detta!

Vilsta med avskild sandstrand

Eskilstunaån går finfint att bada i i till exempel Vilsta friluftsområde. Med några minuters bussresa är stadslivet ett minne blott och en befinner sig i ett naturskönt område. Här finns bland annat ett område av sommarstugor och badmöjligheter. När jag var där hittade vi en avskild badstrand med brygga och några ändfamiljer. Hit finns ingen adress med koordinaterna är: 59°20’41.3″N 16°29’49.1″E

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Säg hej till denna utmärkta badplats i Vilsta
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Och säg till denna familj med fyra kids och en mor med siktet inställt

Ät i Eskilstuna

Jernberghska Krog

Bland Rademachesmedjorna finns restaurang Jernberghska med lågt i tak och riktigt bra service. Några få utvalda och vällagade husmanskosträtter finns att välja på. Jag åt några av de godaste viltköttbullarna jag ätit och till det kunde jag dricka ett stort glas mjölk. Så var min kväll fulländad.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Här inne åt jag köttbullarna och drack min mjölk

Bo i Eskilstuna

Eskilstuna är även den en utmärkt get-away-stad för den som bor i en relativ närhet. Har bott en natt på hotell och övriga nätter hos en snäll vän.

Comfort Hotell

Comfort Hotell i Eskilstuna kändes vid första anblick i lobbyn inte riktigt som min plats på jorden. Tur att en inte behöver hänga just där och allt var förlåtet när utsikten var fantastisk och frukosten rejäl.

Utflykter i Sörmland Eskilstuna
Sa godnatt till detta…
Utflykter i Sörmland Eskilstuna
…och vaknade till detta

Fler tips på utflykter i Sörmland

Fyra mil sydväst om Eskilstuna finns sagolika Julita gård, ett välbevarat gods från mitten av 1900-talet. Äppellundar, blomsterrabatter, Pettsson och Findus lekstugor och kulturarv från golv till tak. Och så gudomligt god mat. Läs mer här
Att göra på Julita gård i Sörmland: Min guide för hela familjen

Äta på Julita Wärdshus – kulinarisk mat i toppklas

Det var mina tips om utflykter i Sörmland. Näst på tur i det länet står Strängnäs som jag har hört ska vara mysig. Har du fler tips för dessa orter eller andra ställen jag borde besöka i Sörmland så får du gärna lämna en kommentar. Hoppas du känner dig inspirerad att upptäcka Sörmland efter att ha läst enda hit.

6 thoughts on “Utflykter i Sörmland – Tips om Trosa, Nyköping och Eskilstuna”

  1. Älskar också väg 53. Bardndomsminnen.

    I Eskilstuna måste du ta dig ut till imponerande Sigurdsristningen. Kombineras gärna med fika i hamnen i Sundbyholm.

    I övrigt vill jag rekommendera Svärdsklova sommarrestaurang som fått nya ägare och är värd kustvägen Nyköping-Trosa. En bit att gå från bussen och enklast med bil men det går i bra väder. Fin skärgårdsutsikt, god rabarbercider, underbar löjromstallrik…aaah.

  2. Väg 53 är såååå fin. Glad att jag fick åka den så ofta på väg till min behandling. Och Hellmanska satt jag och skrev på många timmar de åren. Fina minnen. Så glad att du kom förbi hos mig, värdefulla timmar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.