Julita gård i Sörmland bjuder på massor att göra för hela familjen. Från lillebror till gammelfarmor. Julita Gård är en svensk kulturskatt som vars ägare testamenterade till Nordiska museet och är öppet för allmänheten att ta del av. Rekommenderas varmt.
Jag valde bort Schweiz för Julita gård i Sörmland och ångrade mig inte en sekund. I lugn och ro njöt jag av allt som området hade att erbjuda i form av atmosfär, lärande och mat. Det som jag tidigare bara passerat med buss var för tre dagar mitt hem och jag trivdes som fisken i sjön Öljaren. Jag var i ett läge i livet (eller vardagen) då jag verkligen behövde miljöombytet. Att spendera tre dygn på Julita går hör nog inte till vanligheterna men jag verkligen med min varmaste hand tipsa om att ge sig själv egentid bland de sörmländska markerna.
Julita gård och dess enorma marker är Sveriges största friluftsmuseum och innehar 350 byggnader om ska underhållas, ett jobb i sig så att säga. Jag bodde på Julita gård och hade all tid i världen att upptäcka alla hus, gå längs grusade gångar och sysselsätta mig med allt som finns att göra. Höjdpunkten var den guidade turen i Stora huset som jag gick vilket var en mycket stor behållning. Både rent visuellt men också för att lägga till bland de svenska kulturhistoriska kunskaperna som inte är allt för många.
Kulturarvet Julita gård och dess historia
Historien bakom Julita gård är minst sagt mysig att lyssna på men den sätts bäst i sitt sammanhang på plats så jag ska inte trötta ut er med en lång historielektion men däremot sätta det i sitt sammanhang. Vi vet att vikingar varit på platsen och att det under många hundra år varit ett kloster för munkar tills Gustav Vasa kom på att protestantisk kristendom var bättre. Julita gård såldes 1877 till en framgångsrik affärsman vid namn Johan Bäckström. Hans son Artur tog över gården och bestämde under sin livstid att gården som helhet skulle tillfalla nordiska museet vid hans bortgång och gjorde så 1941. Detta är orsaken till att det idag finns möjlighet att vandra igenom ett hem från 1940-talet som i princip varit orört sedan dess. Jag tackar herr Artur Bäckström å det ödmjukaste för den givmildheten till alla besöker år efter år.
Tre extra intressanta saker jag lärde mig
Under min tid på Julita gård lärde jag mig tre saker som jag tycker var extra intressanta.
- Artur var generös på många sätt och såg bland annat till att ge besökande luffare ordentligt med mat och ett matpaket. Delvis för att vara snäll men också för att skapa ett gott rykte och slippa risken av att ha luffare som skadar eller eldar upp några byggnader om de vart missnöjda med sitt härbärge.
- Kopparen i köket putsades med sand och filmjölk.
- På gården fanns ett ishus dit stora isblock från sjön drogs in för att skapa kyla till varor som behövde lägre temperaturer.
Min guide om att göra på Julita gård
Julita gård är både barnvänligt och familjevänligt, både rent praktiskt och utifrån vad som finns att göra på Julita gård. Farmor med rullatorn ha kan lite svårt att ta sig fram längs vissa grusade gångar men det finns alltid lösningar på det. Här är min något tillspetsade familje-guide.
Att göra på Julita gård för lillebror
Häng med Pettson och Findus
Lillebror blev lyrisk när han såg köttbullarna som var planterade bredvid pota-tis-landet och han började genast gräva. En av många saker som finns att göra för barn på Julita gård. Pettson och Findus finns som karaktärer på gården under hela sommaren i Pettson-landet. Här finns Pettson och hans gård i en mindre variant med hönsgård, inrett hus och äppelkedja om hösten.
Hitta den riktiga brandbilen från förra
Med anledning av en brand startade en frivillig brandkår på Julita gård och precis som med allt annat på Julita är dåtiden bevarad. En riktig brandbil, faktiska slangar och ombyteskläder. Med lite hjälp på traven kunde lillebror fantisera tillbaka 100 år i tiden
Bygga timmerhus
För de lite äldre barnen finns möjlighet att bygga upp ett eget timmerhus. Hade jag varit åtta år hade jag älskar att få stapla ihop detta med en hjälpande hand från en vuxen eller andra barn som också vill pröva sina husbyggarskills. Inspirationen runt om är minst sagt tydlig, så många gulliga små röda hus att ha som målbild.
Att göra på Julita gård för storasyrran
Säg hej till lantbruket
Systerysters egna drömmar om att ha gård med hästar och djur fick sig en glimt under vår vistelse på Julita gård. I testamentet från herr Artur Bäckström fanns inte bara själva husen på gården utan även enorma mängder mark. Idag arrenderas dessa ut och används i ett fullskaligt jordbruk. Under juni-aug finns det möjlighet att besöka lantbruket för att lära sig mer om hur ett svenskt jordbruk fungerar.
Lukta på stallet
Artur Bäckström hade två stall, ett för arbetshästarna till jordbruket och ett för hans körhästar så han kunde ta sig fram när helst han ville. Stallet för körhästar gjorde både mig och syrran lite saliga. Doften av stall finns kvar och längst in finns en imponerande samling seldom till körhästarna. Insikten om att vandra igenom ett stall där riktiga hästar stått var väldigt häftigt för hästtjejer som oss.
Att göra på Julita gård för föräldern
Gå guidade turer i Stora huset
En av Julita gårds stora huvudattraktioner är Stora huset där Artur Bäckström själv bodde och där originalinredningen är i princip orörd. Mina föräldrar var helt salig i det ena rummet efter det andra. Inte så konstigt när varenda rum i sig hade gått att studera i timmar. Tygerna, stilen, pampigheten, finsnickeriet, porslinet.Tak- och väggmålningarna, känslan, kreativiteten. Blotta tanken på det livet han levde på gården gjorde att vi var tvungna att ta oss för pannan. Så otroligt häftigt att han valde att donera allt så vi får stå här 60 år senare och uppleva hans hem.
Fika på wärdshusets café
Fika bör man annars dör man, ett motto mina föräldrar alltid håller nära till hands. Just när vi var där så hade caféet stängt för säsongen och vi hänvisades istället till värdshuset som är de som driver caféverksamheten om somrarna. Det blev inget fika just denna gång till förmån för fasters braklunch men det gick ingen nöd på oss för det.
Att göra på Julita gård för bonusmorsan
Kolla på blommor och trädgård
Julita gård är känd för sina pioner och rosor till bonusmorsans stora förtjusning. Den tiden på året då vi var där hade pionerna gjort sitt för säsongen och några enskilda rosor kämpade fortfarande. Trädgården i sig är som balsam både för själ och hornhinnan och för de som är svag för symmetri är platsen ren harmoni.
Att göra på Julita gård för faster
Äta på Julita Wärdshus by Tommy Myllymäki
En av de sakerna jag och faster såg fram emot mest med att bo på Julita gård var att få äta på värdshuset. En smakrik lunch, en avsmakningsmeny i toppklass och en riktigt trevlig frukost med ett glatt gäng tanter. Inte det minsta att klaga på i en extremt rofylld miljö.
Shoppa användbara souvenirer
Typiskt faster att alltid köpa med sig några grejer från varje ställe hon besöker. Tack och lov var de prylar som såldes alla av hög kvalité och användbara. Perfekta gå-bort-presenter och roliga grejer för barn fick det bli.
Att göra på Julita gård för gammelmormor
Besöka skansenmuseet och kyrkan
Gammelmormor minns hur det var på den gamla goda tiden. Att få komma hem till Artur Bäckströms egna museum som han byggde upp redan när han levde var som att resa tillbaka i tiden. Jag gjorde mitt bästa för att tanka gammelmormor på allt hon varit med om. I Skansenmuseet fastnade dock gammelmormor medan jag tröttnade. Här gick det att läsa citat från Bäckströms testamente och om hela hans historia och liv på gården. Jag parkerade farmor och koncentrerade mig istället på att upptäcka saker vidare med farfar.
Att göra på Julita gård för farfar
Äpplen
Farfars stora fascination för växtriket lockar honom till Julita gård som har i uppdrag att vara genbank och säkerställa fortlevnaden av ett antal svenska växter, inte minst ett stort antal äppelsorter. Farfar och jag var där i mitten av september och då luktade bokstavligt talat hela gården äpplen. Ibland sådär friskt och höstigt och ibland mer åt det ruttna hållet. 2018 har varit ett grymt äppelår och det märktes minst sagt.
Handla sticklingar
Vi kom överens om att vi får åka tillbaka till Julita gård farfar och jag. Nästa vår tar vi en tur dit för att handla sticklingar och trädgårdsdekorationer som att vi kan ha några minnen från Julita gård och utveckla får egen genbanksamling.
Fakta om Julita gård i Sörmland
Bo på Julita gård
Det finns två typer av boenden på gården. STF Vandrarhem i flerbäddsrum med delad toa och dusch för överkomligt pris men ganska låg standard och att bo i en av flyglarna vid Stora huset. Nice men inte fullt så prisvärt.
Äta på Julita gård
Både vandrarhemmet och i flyglarna är det självhushållning eller wärdshuset som gäller för mat. Cirka 1 km promenad till någon typ av centrum som jag själv aldrig behövde leta upp pga hade med mig egen mat.
Guidade turer
Det finns guidade turer dagligen fram till september. Turen i Stora huset och turen om tjänstefolk överlappar varandra så inte nödvändigt att gå på båda.
Inträde
Det kostar 120 kr för vuxna och barn upp till 18 år kostar 20 kr (mycket generöst!). Billig peng för den som har tid att ta sig an allt under en dag. Inträde ingår för den som bor på Julita gård.
OBS: Jag spenderade drygt tre dygn på Julita gård helt på egen hand. All släktupplevelser i detta inlägg är skapade med min vilda fantasi. Jag själv däremot upplevde alltihopa till min egna stora lycka.
Läs mer om Sörmland
Sörmland har blivit lite av ett favoritområde. Kan specifikt tipsa om dessa inlägg:
Kul nytt?sätt att blogga med fantasin
Verkar verkligen värt en visit😊
Fantasin borde ta större plats i mitt liv, det är ju jätteroligt att låta tankarna sticka iväg. Ja verkligen ett trevligt ställe