Bilsemester i Sörmland – utflykter och tips i vackra Södermanland

Posted on

Bilsemester i Sörmland möjliggör en stor variation på utflykter och sverigepärlor. Det här är mina tips för dig som vill åka på roadtrip!

En bilsemester i Sörmland kan vara kort eller lång. Kanske är du bara på genomresa och vill göra några stopp. Eller så går du all in för en svemester i ett av mina favoritlän och vill ha tips om både rutt, resmål och rastplatser för en god natt sömn. Jag har samlat mina tips och lagt upp en plan för fem dagar. Självklart går det att stanna både en och två dagar på varje ställe för den som vill. Sörmland har väldigt mycket att erbjuda!

Sörmland passar extra bra som en bilsemester för deras vackra vägar, inte minst nr 55 som är bland de vackraste jag åkt. Skippa E20 mellan Strängnäs och Eskilstuna och ta omvägen ned till Malmköping vettja!

Bilsemester i Sörmland
Förslaget till bilsemester i Sörmland ser ut så här i det här inlägget
Bilsemester i Sörmland
Idylliskt på småvägar i Sörmland
Bilsemester i Sörmland
Tror den här är från väg 55 i Sörmland
Bilsemester i Sörmland
Bilsemester i Sörmland – en njutning!

Bilsemester i Sörmanland – dag 1

Första dagen på bilsemestern i Sörmland fokuserar på rejäl promenad och kakor i överflöd. Dagen börjar mellan Gnesta och Nykvarn och slutar i Mariefred.

Sörmlandsleden etapp 13

Mitt förslag på bilsemester i Sörmland börjar hårt med en dagsvandring längs vackra Sörmlandsleden, 15 kilometer längs etapp 13. En härlig vildmarksstrapats som kan avslutas med ett dopp där etapp 14 tar vid. Sörmlandsleden går ju som namnet säger genom just Sörmland så det finns många fler chanser än nr 13 om intresse finns.

⇒ Läs mer: Dagsvandring i Sörmland: Etapp 13

Sörmlandsleden
Fina Sörmlandsleden erapp 13
Sörmlandsleden
Fin utsikt härifrån vill jag lova

Taxinge slott

Efter en skön dag i skogen passar det fint att äta upp de sista kakresterna på Taxinge slott innan de stänger för dagen. Om vandring inte är din kopp av te kan din bilsemester starta vid Taxinge slott, dess omgivningar och med fokus på kakor direkt. Formellt ligger nog Taxinge slott i Stockholms län och inte Södermanlands län, länsgränsen skär rakt igenom Taxinge slottspark. Personligen hoppas jag på ett besök i Taxinge slott snarast inte minst för att besöka norra Europas största kakbord med minst 65 sorter att välja mellan.

Mysiga Mariefred med slott och järnväg

När en åker in till Mariefred är en av de första sakerna som skymtar till höger Gripholms slott. Det är otroligt visuellt vackert tycker jag. Där finns stora porträttsamlingar för den som vill gå in och vackra slottsträdgårdar att strosa runt i. Jag har själv aldrig sovit i Mariefred så har inget att rekommendera. Dagen därpå finns det under sommaren stor chans att åka med museijärnvägen Östra Södermanlands Järnväg.

Mariefred järnväg bilsemester
Museijärnvägen i Mariefred
Mariefred järnväg bilsemester
Nuförtiden kan alla välja vilken klass de själva önskar

Roadtrip i Sörmland – dag 2

Dag två börjar i Mariefred och avsluts i Eskilstuna efter ett stopp i Strängnäs.

Strängnäs – konst, arkitektur och historiska vibbar

Jag vill tipsa om att stanna i Strängnäs under en bilsemester i Sörmland trots att jag själv aldrig varit där. Jag hoppas på det i sommar och skälet att jag kan tipsa om Strängnäs är helt enkelt för att resebloggaren Anna skrivit det är fina inlägget om Strängnäs och vad som finns att se och göra.

Eskilstuna – mina fyra tips

Efter Strängnäs styrs bilen mot Eskilstuna där jag framför allt vill tipsa om fyra saker.

Rademachersmedjorna är ett friluftsmuseum med röda gamla hus från 1600-talet. Svenskt kulturarv blandas med aktiva hanterverkare, små utställningar och café.

Jernberghska är en restaurang i samma område med svensk husmanskost, lågt i tak och tända ljus. Supermysigt och väldigt gott minns jag det som.

Rothoffsparken har fantastiska rosenbuskar och stilla vattens om rinner genom parken. Så skön atmosfär där!

Re-tuna Återbruksgalleria består små butiker med hantverkare, konstnärer och handlare med fokus på återbruk av t.ex. kläder, möbler och prylar.

⇒ Läs mer om bland annat Eskilstuna: Utflykter i Sörmland – Tips om Trosa, Nyköping och Eskilstuna

Eskilstuna utflykt Sörmland
Jernberghska bland Rademachersmedjorna i Eskilstuna
Eskilstuna utflykt Sörmland
Rosenlund i Rothoffsparken
Eskilstuna utflykt Sörmland
Lätt att bli glad här!

Bilsemester i Södermanland – dag 3

Halvvägs i bilsemesterns fem dagar inleds dag tre i Eskilstuna och kanske gör du det du inte hann igår. Huvudtemat för dagen är den fantastiska, underbara Julita Gård där du även kan sova över.

Ljuvliga Julita Gård – kulturarv och äppelidyll

Första gången jag passerade Julita gård blev jag förundrad över hur något så praktfullt helt plötsligt kunde dyka upp genom bilrutan. En tid senare bestämde jag mig för att spendera tre dagar på Julita gård men det går fint att bara stanna till och gå ett varv i omgivningen. Julita gård är ett jättestort friluftsmuseum med omkring 350 byggnader och är därmed ett stort svenskt kulturarv. Där finns guidade turer, äppelodlingar, Pettson och Findus småbodar för barn och ett värdshus med toppengod mat. Bo kan göras i enklare vandrarhem eller på själva Julita gård.

⇒ Läs mer: Att göra på Julita gård i Sörmland
⇒ Läs mer: Julita Wärdshus – kulinarisk mat i toppklass

Julita gård bilsemester södermanland
Julita Gård i Sörmland!
Julita gård bilsemester södermanland
Guidad tur av ett riktigt proffs som varit med förr så att säga
Julita gård bilsemester södermanland
Höstäpplen hos Julita

Bilsemester i Sörmanland – dag 4

Efter frukost på Julita gård bär det av öster ut med ett gäng timmar i bilen där Nyköping är målet med dagen.

Grinda gårdsglass i Malmköping

Malmköping är kanske inte Sveriges roligaste ort men vi gifte oss i närheten så platsen är för alltid speciell för oss. Men för dig som sverigesemestrare skulle jag framförallt tipsa om att stanna till hos Grinda Gårdsglass och äta lokalproducerad glass.

Nyköping – en lagom utflykt

Jag tycker Nyköping är en väldigt mysigt samhälle med härliga Nyköpingsån som ringlar genom stan. Flöj den på var sin sida och ett besök i Nyköping är nästan fulländat. Ät en glass (ja, två på en dag är väl inga problem?) nere vid hamnen, gå runt och i Nyköpingshus och ät en måltid på Hellmanska gården. Efter dina timmar i Nyköping bilar ni vidare mot Trosa där blir till att sussa för natten.

⇒ Läs mer om bland annat Nyköping: Utflykter i Sörmland – Tips om Trosa, Nyköping och Eskilstuna

Nyköping roadtrip södermanland
Fina hus i kvällssol vid Nyköpinån
Nyköping roadtrip södermanland
Nyköpingshus

Bila i Sörmland – dag 5

Dag fem på bilsemestern i Södermanland tillbringas i Trosa från morgon till kväll. Bo görs med fördel på Tre små rum, ett mysigt vandrarhem med trevlig innegård och pool. Den som vill punga ut mer pengar kan bo på trendiga Bomans hotell.

Trevliga, tusensköna Trosa

Trosa är verkligen ett charmigt, romantiskt och supermysigt samhälle. Jag älskar att gå längs ån, njuta av det ena vackra trähuset med rosenbuskar efter det andra, gå i de gamla kvarteren, tidsresa vid torget och bara njuta av en riktig Sverigepärla.

⇒ Läs mer: Tio tips om Trosa

Trosa bilsemester sörmland
En bilsemester i Sörmland kan sluta här i Trosa med detta för ögonen
Trosa bilsemester sörmland
Skönt hos Tre små rum
Trosa roadtrip södermanland
De vackra gamla kvarteren i Trosa
Trosa roadtrip södermanland
En av Trosaåns alla broar

Mera bilsemester i Sverige?

Det är alltid lite vemodigt att avsluta sånna här tips-inlägg. Fick jag med allt, har jag tömt ur mig, har jag förklarat det underbara med att göra en bilsemester i Sörmland? Bästa svaret på den frågan är självklart att du gör slag i sagen och bilar runt i Sörmland. Åk dit näsan pekar, avstånden är korta.

Om du inte har fått nog av bilsemester i Sverige kan jag tipsa om följande inlägg som jag skrivit på detta tema för ”angränsande geografiska områden”.

⇒ Bilsemester i Uppsala län om sommaren – mina tips A-Ö
⇒ Bilsemester längs Sveriges östkust – Tips mellan Stockholm och Karlskrona
Sommarstäder och dagsutflykter för bilsemester i Sverige
⇒ Bo och sova i bilen – praktiska tips för en bilsemester i Europa där många passar lika bra för s Sverige.

Här finns alla inlägg på temat Sörmland och bilsemester

2 thoughts on “Bilsemester i Sörmland – utflykter och tips i vackra Södermanland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *