Sommarstäder och dagsutflykter för bilsemester i Sverige

Posted on

Sverige är som bäst om sommaren och runt om i landet finns otaliga trevliga sommarstäder, härliga dagsutflykter och korta avstickare att göra under en bilsemester i Sverige. 

Sverige bjuder på mängder av natur och kultur, fartfyllda aktiviteter och stilla stunder. Magiska omgivningar, häftiga byggnader, god mat och historiska platser. I det här inlägget fokuserar jag snarare på den lilla orten än den stora staden och att resa nära blir allt mer populärt. Varje sommar tycks vi återupptäcka vårt eget land lite mer istället för att fly utomlands så fort vi får semester. Låt mig presentera 25 tips på se och göra längs de svenska vägarna.

Bilsemester i Sverige: tips på 25 dagsutflykter

I Sverige pratar vi sällan om våra 25 landskap men jag minns när jag gick i mellanstadiet och förbrilt försökte lära mig vartenda ett utantill. Minnena har bleknat något men efter det här inlägget kan jag dem mer än väl igen.

Varje landskap har sin charm, sina pärlor och i det här blogginlägget tipsar jag om ställen som passar perfekt som dagsutflykter, som stopp på din bilsemester eller som bara är en fantastisk sommarstad värd att besöka.

Avstånden nedan är uppmätta med utgångspunkt i landskapets största stad för att det ska vara lättare att lokalisera och bedöma vad som passar dina semesterförutsättningar. Landskapen är listande från söder till norr.

Bilsemester bland Götalands guldkorn

Skåne: Ale stenar – en av pärlorna på Österlen

Skåne kryllar av underbara platser att besöka, inte minst på Österlen som är en riktig guldgruva av svensk sommaridyll. Hantverket, maten, landskapet, människorna. En av de mest kända platserna Ale stenar som är långt ifrån överskattat är väl värda ett besök, inte minst för att känna vinden i håret och titta ut över havet.

Besök gärna: Mandelmanns trädgårdar ligger en bit därifrån men är värt den extra körningen bara för upplevelsen i sig av att vara där.

Hitta hit: Österlen finns i hela sydöstra Skåne och Ale Stenar finns vid Kåseberga som ligger åtta mil från Malmö.

Mer läsning: Min ABC-guide om Österlen

svenska-sommarstader-dagsutflykter-1
Skåne – Ale Stenar

Blekinge: Karlskrona – Sveriges bästa sommarstad?

Karlskrona får vara undantaget i detta inlägg – det enda landskapet där den största tätorten i sig är det jag rekommenderar. Karlskrona som nästan kan garantera sol är en riktigt sommarstad som erbjuder både badstränder, kullerstensgator, orimligt stora glassar och härlig skärgård. En del skulle säga att Karlskrona har allt.

Besök gärna: Marinmuseet som både är interaktivt, kunskapsfyllt och anpassat för både stora och små.

Hitta hit: Karlskrona ligger nio mil från Kalmar och 20 mil från Malmö.

Mer läsning: Ingen är så passionerad för Karlskrona som Resfredag som skrivit mängder av inlägg om Karlskrona.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-karlskrona-2
Marinmuseum Karlskrona, Blekinge.

Halland: Fårfarm i Varberg

Varberg må vara känd som kurort och Varbergs kusthotell med dess spa är riktigt härligt. Men Varberg erbjuder så mycket mer än att bara kurera sig. Strandpromenaden ger riktig västkustkänsla och ett hett tips är att besöka Österöö Fårfarm. Här finns det lammsafari, café, delikatesser och hantverk tillverkade av vad får-djuret har att erbjuda.

Ät gärna: Middag på Johns Place och glass på Tre toppar.

Hitta hit: Sju mil från Halmstad eller 30 minuter med tåg. Österöö Fårfarm ligger två mil in mot landet från Varberg.

svenska sommarstäder dagsutflykter varberg
Halland, Varbergs kusthotell i januari och ändå ser det varmt ut..

Småland: Polkagrisar och Naturhus i Gränna

Småland är fyllt av mysiga små samhällen. Ett av dessa är Gränna som givetvis är mest känt för sina polkagrisar och ett stopp i någon av butikerna är ett måste. Gränna har så mycket mer än bara polkagrisar, till exempel en förtjusande gågata. Besök gärna museet om Andrées Polarexpedition och de modiga och nyfikna ballongflygarna som ville hitta Nordpolen. Från Gränna går det även att åka båten över till Visingsö och kika på den gamla slottsruinen Brahehus, en perfekt dagsutflykt.

Prioriterat att: Stanna till på Uppgrenna Naturhus och fika. Njut av att sitta i ett stort soluppvärmt växthus med grönsaksplantorna bokstavligt talat precis intill dig.

Hitta hit: Följ E4 fyra mil norr om Jönköping och ta avfart mot Gränna.

Mer läsning: Två välfyllda inlägg som jag skrivit är Utflykter från Jönköping och Att göra på Visingsö. I Småland finns också den populära sommarstaden Kalmar.

svenska sommarstäder dagsutflykter granna naturhus
Uppgrenna Naturhus, Gränna, Småland.

Öland: Hamnstaden Borgholm

Semesterkänslan är påtaglig i Borgholm och det är en stor fördel att det går att ta sig dit från fastlandet med bil över den långa Ölandsbron. Gå en promenad i hamnen, ät mat på någon av de fina restaurangerna med utsikt över havet och strosa genom stadskärnan.

Sov gärna:Villa Sol längs Slottsgatan 30 – riktigt hemtrevligt och gemytligt.

Hitta hit: 40 minuters körning från Kalmar på fastlandet.

????????????????????????????????????
Borgholm city på Öland. Bild lånad från FREEDOMtravel som är Sveriges bästa reseblogg om husbilsliv och camping

Bohuslän: Picknick och promenad på Marstrand

Sveriges västkust bjuder på mängder av pärlor och det går lätt att spendera en hel sommar längs kusten. Jag väljer att rekommendera Marstrand som ett av dessa stopp. Köp med bröd och gottis från Berghs konditori och frukt och grönt från stånden vid hamnen. Gör en enkel picknick och upplev det bästa svenska sommaren har att erbjuda. Gå en promenad runt hela ön på cirka en timme, ta en kajaktur och kultivera dig med ett besök på Carlstens Fästning från år 1658.

Tips: Hyr kajak på Koön av Reidar

Hitta hit: Marstrand ligger sju mil söder om Uddevalla. Med kollektivtrafik går det till exempel att ta expressbussen från Göteborgs busstation ca 50 minuter där efter en kort färjetur.

svenska sommarstader dagsutflykter marstrand
Västkustens skärgård – Marstrand i Bohuslän med fästningen i bakgrunden.

Dalsland: Utflykt till Fengersfors Bruk

Det finns mängder av bruksorter i Sverige som en gång blomstrat men idag har en dalande invånarkurva. Några av dem har tagit vara på de möjligheter som finns och skapat mötesplatser till de ofta väldigt vackra omgivningarna. Fengersfors Bruk i Dalsland är ett sånt exempel. Under sommarn spirar det av livslust och folkmyller under devisen “En mötesplats för konst och kultur, företagande och industrihistoria”. Här finns mat, workshops, evenemang och en allmänt kreativ miljö.

Bonus: Största tätorten i Dalsland är Åmål och för den som är uppvuxen med filmen Fucking Åmål kan en resa till Dalsland vara värd bara för att vandra igenom detta hatade och älskade samhälle.

Hitta hit: Bara 2,5 mil från Åmål finner du den ännu mindre orten Fengersfors.

svenska sommarstäder dagsutflykter fengerfors
Industriromantiskt i Fengerfors i Dalsland. Foto av Erik Gustavsson

Västergötland: Läckö slott utanför Lidköping

Jag är personligen mycket svag för maffiga byggnader och Läckö slott imponerar verkligen. Bländande vitt, placerat vid Vänerns södra strand och ett av Västsveriges mest besökta turistmål. Vandra omkring i en överdådig slottsträdgård, lyssna på vacker opera, titta på utställningar och ät givetvis en och annan matbit. Gör sig som allra bäst i solsken, såklart.

Kontrastera gärna med: Ett besök i Kinnekulle, naturområde på en bergsplatå, med flera kulturella inslag.

Hitta hit: Utgå från Lidköping som ligger 13 mil från Göteborg. Dryga två mil åt varsitt håll finns Läckö slott och Kinnekulle.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-lacko-slott-9
Läckö Slott i Västergötland. Bild lånad från wikipedia

Östergötland: Glass i stora lass på Smultronstället i Söderköping

Det är värt att åka Söderköping bara för att få äta på Glassrestaurangen Smultronstället. Här finns alla smaker och alla tänkbara glasskreationer. Göta kanal rinner genom Söderköping och att prommenera längs vattnet ger riktig sommarkänsla.

Extra tips: Gå upp till lusthuset på höjden på andra sidan kanalen vid Smultronstället och spana ut över den lilla staden.

Hitta hit: Fem mil från Linköping eller 15 kilometer från Norrköping ligger Söderköping dit det både går att åka bil och buss.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-soderkoping-15
Bild som sett sina bästa dagar från när jag och ett gäng UNF:are hade möte över en liten glass i Söderköping, Östergötland.

Gotland: Sveriges eget paradis – Visby har allt

Det går att tjata sönder Gotland men ändå tycker jag att ön lever upp till förväntningarna varje gång. Visby är en så underbar sommarstad som alla säger och bilderna visar. Här finns historien, glassen, småbutikerna, restaurangerna, utelivet och flera ställen att göra utflykter, gårdsbutiker, stillsamma stränder och massor med god mat.

Kom ihåg: Välj vecka med omsorg. Under v 27, 29 och 32 fylls staden av samhällsintresserade, festprissar och medeltidsfascinerade personer så vill du umgås med extremt mycket folk – vill du ha det något lugnare välj en annan vecka.

Hitta hit: Från Nynäshamn utanför Stockholm och Oskarshamn utanför Kalmar avgår flera färjor/dag med möjlighet att ta med sig bilen över. Finns även möjlighet att flyga från flera orter i Sverige.

Mer läsning: Mina 10 tips på saker att göra i Visby, ett gäng charmiga gårdsbutiker och ställen att äta på på Gotland är några saker jag kan tipsa specifikt om. Här finns alla inlägg om Gotland

svenska sommarstäder dagsutflykter visby
Almedalsparken, Visby, Gotland

Bilsemester genom Svealands stoltheter

Värmland: Sagolika Sunne

Selma Lagerlöf, vår första kvinnliga nobelpristagare i litteratur, har fått mycket inspiration till sina böcker från Sunne. Hennes uppväxtort Mårbacka, den herrgård hon bodde i, är skäl nog för att besöka Sunne i Värmland. Från Sunne går det även att göra en utflykt till Rottneros Park fylld med skulpturer i en välskött trädgård.

Lyxa med: Selma SPA ger dig nystart och energi.

Hitta hit: De sju milen från Karlstad kan läggas bakom dig via buss, tåg eller bil.

svenska sommarstäder dagsutflykter bilsemester
Mårbacka, Sunne i Värmland. Bild lånad från sunne.se

Närke: Monets röda näckrosor och trollskog utanför Askersund

Askersund är en klassisk sommarstad med gågata som fylls av semestrande glassätande familjer och vid stranden steks kroppar i solen. För vissa är detta definitionen av en lyckad semester för andra på tok för stimmigt. Utanför Askersund finns sjön Fagertärn och där finns de sällsynta röda näckrosorna som Monets kända konstverk tros härstamma ifrån. Några långa stenkast därifrån finns Tiveden nationalpark med trollskog som taget från sagorna.

Promenera gärna: Någon av Tivedens alla vandringsleder i omgivningar av alla nyanser av grönt.

Hitta hit: Knappa åtta mil från Örebro finns Fagertärn och ytterligare två mil därifrån finns Tivedens nationalpark.

Mer läsning: Örebro är en fantastisk sommarstad att t.ex. göra en weekend i.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-nackros-22
Unika röda näckrosor går att finna i Fagertärn, Närke

Södermanland: Lantligt i Trosa

Trosaån rinner igenom hela stan och skapar en idyllisk känsla. Småbåtar som puttrar, lummigt promenadstråk och lugn atmosfär. I delar av trosa känns det som att resa tillbaka i tiden, inte minst bland de rödmålade husen. Vissa dagar spelar Trosa sommarteater som passar för hela familjen.

Sov gärna:Bomans designhotell. Det är inte gratis men otroligt vackert med unikt inredda rum och fantastiskt mat.

Hitta hit: Trosa ligger elva mil från Eskilstuna och sju mil från Stockholm

Mer läsning: Om Sörmland har jag skrivit många inlägg. Bland annat Bo i Trosa hos Tre små rum och Utflykter i Sörmland – Tips om Trosa, Nyköping och Eskilstuna. Här finns alla inlägg om Sörmland. I det sörmländska landskapet ingår även stora delar av Stockholm, t.ex. badvänliga Nåttarö i Nynäshamn skärgård.

svenska sommarstäder bilsemester dagsutflykter trosa
Södermanlands vackraste gågata finnes i Trosa

Västmanland: Historiskt konditori i Norberg

Den sjunde maj 1916 öppnade Elsa Anderssons konditori i Norberg. 2015 anlades en brand så huset brann ned till grunden (hur kan folk?!). Men i år, den sjunde maj 2017, öppnade konditoriet på nytt. Fortfarande lika tvättäkta och genomgoda bakelser och i samma lantliga historiska miljö.

När du ändå är där: Leta rätt på någon av alla gruvor och lär dig ett och annat om hur ett gruvsamhälle hade det back in the days.

Hitta hit: Åtta mil nordväst om Västerås finns Norberg och Elsas kondis finns Fagerstavägen 1.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-norberg-21
Elsa Andersson Konditori i Norberg, Västmanland. Bild lånad från Sveriges radio

Uppland: Sveriges första stad Sigtuna

Sveriges första stad med anor från 1000-talet är väl värd ett besök. Stora Gatan är kantad med kullersten och färgglada små trähus från 17-1800-talet. På torget finns det lilla Rådhuset och borgarhemmet som idag är ett museum. Gå en promenad längs strandpromenaden, besök någon av kyrkoruinerna St Olof, St Lars eller St Per eller Sigtunas finaste sommarpärla Sigtunastiftelsen med sin rosengård där det både går att bo och äta. Stannar du längre ta en tur till någon av alla de slott som ligger i närheten. Satsa till exempel på Wenngarns slott, Rosersbergs slott, Skånelaholms slott och Steninge slott.

Ät gärna: Bästa lunchrestaurangen är Farbror Blå och bästa fikat finns hos Tant Brun.

Hitta hit: Pendel till Märsta från Stockholm central och sen lokalbuss eller bil från Stockholm i 40 minuter. Alternativt motsvarande från Uppsala.

Mer läsning: Här finns 10 tips att göra i Sigtuna

Sigtuna bilsemester
Gå en guidad tur och lära sig om Sigtunas historia är en riktigt intressant

Dalarna: Husbyringen – bilsafari i ekomuseum

Antalet ställen att stanna till på i Dalarna kan tyckas oändliga. Ett alternativ är Husbyringen, en sex mil lång slinga som körs med bil där hela omgivningen, från mark till himmel och allt däremellan ingår i det självutnämnda ekomuseet. Kulturlandskap, bondesamhället och knökat med vacker svensk landsbygd.

Stanna gärna till: I Stjärnsund, enligt utsago Dalarnas vackraste lilla by.

Hitta hit: Knappa sju mil från Borlänge finns Stjärnsund som är en möjlig startpunkt för rundturen.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-stjarnsund-12
En av Dalarnas vackraste by, Stjärnsund i Husbyringen. Foto av Karin Berg.

Bilsemester i Norrlands naturliga skönhet

Gästrikland: Högbo bruks sköna omgivningar

Utanför Sandviken i Gästrikland finns Högbo bruk. Ett gammalt brukssamhälle och naturområde med historiska byggnader, motionsslingor, hantverk och aktiviteter. Vill du lyxa kan du ta in på Högbo Brukshotell och skämma bort dig med SPA och skön atmosfär.

Ät gärna: Efterrättsbuffén på Högbo Brukshotell. Små små efterrätter i oändlighet som alla smakar ljuvligt.

Hitta hit: Tre mil från Gävle via Sandviken ligger denna idyll.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-hogbo-bruk-13
Mobilpix från spa och efterrättsbuffé i Gästriklands Högbo bruk.

Hälsingland: Svenskt lin i Växbo

Ett perfekt utflyktsmål eller mikropaus under bilsemestern är Växbo. Här finns Växbo Kvarn där barn kan leka med vatten och hälsa på djur och Växbo bageri med egengjord glass och inte minst Växbo Lin med sitt väveri och butik. För den extra intresserade går det att få en guidad tur i fabriken och självklart finns det möjlighet att köpa med sig några av de välgjorda produkterna i bästa kvalité. Lin är inte helt oväntat Hälsinglands landskapsblomma och att besöka Växbo lin är att stödja en levande landsbygd vilket är skäl nog för en tur dit.

Ät gärna: En gastronomisk måltid på lokala råvaror hos Växbo krog som ligger ett par stenkast därifrån.

Hitta hit: Tre mil inåt landet från Söderhamn finns Växbo

svenska-sommarstader-dagsutflykter-vaxbo-19
Idyllen! Växbo i Helsingland. Bild lånad från växbolin.se

Härjedalen: Nordiska urtidsdjur i Tännäs

Jag gissar att fler svenskar sett elefanter på safari utomlands än myskoxar i vårt eget land (jag själv inkluderad). Människor från andra länder åker till Sveriges mest rurala områden för att se de omtalade urtidsdjuret medan vi korsar ekvatorn för att få uppleva the big five. Nog är det allt bra konstigt att det som finns nära sällan är tillräckligt exotiskt för att prioritera. Därför slår jag ett slag för Myskoxentrum i Tännäs i Härjedalen. Här får alla en guidad tur och se myskoxarna på mycket nära håll

Tips: Om du åker dit i maj har du kanske chans att se en så här urgullig myskoxekalv

Hitta hit: De guidade turerna börjar Tännäs Fiskecentrum vid väg 311 i Tännäs som i sin tur ligger nära norska gränsen, tolv mil från Sveg.

Mer läsning: Fjällbröllop i Tännäs och besök på myskoxcentrum

bilsemester i funäsfjällen
Maffiga djur hos Myskoxcentrum i Funäsfjällen

Medelpad: Flataklocken – Sveriges geografiska mittpunkt

Ett landmärke för den som gillar att kryssa av saker på sin lista är Flataklocken – Sveriges mittpunkt som ligger i Medelpad. Uppe på berget där mittpunkten är finns en restaurang med utsikt över vidderna.

Stadslandmärke: På temat landmärken finns Sundsvalls alla stadsdrakar att beskåda, den ena mer mönstrad och färgglad än den andra.

Hitta hit: Sju mil väster om Sundsvall finns berget Flataklocken där Sveriges geografiska mittpunkt återfinns.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-flataklocken-23
Sveriges mittpunkt, Flataklocken i Medelpad. Bild lånad från Träporten.eu

Jämtland: Äventyr och kvalitetsmat i Åre

Åre är så mycket mer än skidåkning och även om samhället bubblar som mest under vintern är det långt ifrån stilla under sommarsäsongen. Här finns käk i världsklass, den underbara Åre chokladfabrik och mängder med sportiga aktiviteter som down hill-cykling, en tur upp till Åre skutan eller forsränning. Den mindre äventyrliga kan med fördel titta på Tännforsen eller ta en kopp kaffe hos Åre rosteri som vunnit priser för sitt kaffe.

Bonus: När du ändå är i Åre, ta då vara på de svenska fjällen under sommartid. Utgå till exempel på från Storulvsåns fjällstation.

Hitta hit: Nio mil väster om Östersund finns Åre och ytterligare sex mil sydväst finns Storulvsåns fjällstation.

Lyssna mera: I Jämtland finns de två häftiga vattenfallen Ristafallet och Tännforsen som några av vattenfall som finns i Norrland. Attresapodden om att resa aktivt med Åre som utgångspunkt

svenska-sommarstader-dagsutflykter-are-6
Åre by summer, Jämtland

Ångermanland: Höga kusten – Världsarv med utsikter

Vad tänker du när jag säger Höga kusten? Tänker du möjligtvis på ett ståtlig bro? Högakustenbron är både pampig och vacker men omgivningarna erbjuder så mycket mer. En skärgårdstur till Ulvön och gå längs alla fiskebodar. En hajk eller linbanetur upp till Skuleberget med dess utsikt, grotta och tysthet. En cykeltur längs alla leder som finns i området.

För den hurtiga: Satsa på att gå Högakusten-leden. Välj någon av de 13 etapperna eller allihopa. Totalt 13 mil finns att vandra.

Hitta hit: Höga kusten-området ligger mellan Örnsköldsvik och Härnösand. Ulvön nås med båt via Docksta som ligger fya mil söder om Örnsköldsvik. Skuleberget ligger fyra km norr om Docksta.

svenska sommarstäder dagsutflykter bilsemester höga kusten
Höga kusten-bron i all sin prakt, Ångermanland.

Västerbotten: Skogsbrukshistoria och skärgård på Norrbyskär

Västerbottens egen skärgård är liten och gemytlig. Min favorit är Norrbyskär, en kort båttur från Umeås kust där den svenska sommaridyllen personifieras. Aktiviteter för stora och små, historiskt museum, badmöjligheter och sköna promenader. Ön är precis lagom stor, det går att “göra den” på en dag, alltså en perfekt dagsutflykt men också en plats att varva ned på i flera dagar.

Om du vågar:höghöjdsbanan som KFUM äger. Boka tid i förväg.

Hitta hit: Fyra mil söder om Umeå finns Norrbyn där bil parkeras, färjan går en gång i timmen under för och eftermiddagar.

Mer läsning: Om mitt kära hemlandskap har jag skrivit om Tio aktiviteter på Norrbyskär, tips på andra utflykter att göra i Vännäs, Vindel och Umeå i Västerbotten och Att göra i Umeå city.

svenska sommarstäder dagsutflykt norrbyskär
Färjan till Norrbyskär, Västerbottens skärgård.

Norrbotten: Pampiga Storforsen och rekord i soltimmar bland 4001 öar

Storforsen är ett av Europas största vattenfall, totalt fem km långt och en fallhöjd på 82 meter. Här brusar det ordentligt och naturens storhet går inte att undgå. Som mest vatten kring midsommar när allt smältvatten ska rinna tillbaka i havet men så mycket vatten året om att den inte fryser på vintern. Låter du dig inte imponeras av vattenfall rekommenderas att hänga i Bottenvikens skärgård med 4001 öar.

Bonus: Luleå har flera år toppat solligan så att hänga i dessa trakter är ofta väldigt solsäkert.

Hitta hit: Nio/tio mil från Piteå/Luleå.

P.S Jag var vid Storforsen 2005 och då uppträdde Roger Pontare i anslutning till forsen – ni kan tänka er att det var rätt så mäktigt och stämningsfullt!

svenska-sommarstader-dagsutflykter-storforsen-17
Storforsen i Norrbotten, bild lånad av Kattas betraktelser som skrivit ett helt inlägg om denna mäktiga fors

Lappland: Midnattssol i Jokkmokk o

Polcirkeln skär genom Jokkmokk och mellan den 4 juni och 5 juli går det att uppleva midnattssol i området. Tänk att vandra mitt i natten med solen som strålar i ansiktet! Förutom att uppleva naturen finns det även möjlighet att besöka samiska museum och uppleva skandinavisk kulturhistoria.

Ät gärna: renkött, kanske i form av en renskavsgryta, min favoriträtt all time high.

Hitta hit: Här blir avstånden lite längre, Jokkmokk ligger 30 mil från Kiruna

Mer läsning: I Jukkasjärvi finns både Ishotellet och möjlighet att åka hundspann eller mata renar hos Nutti Sami Siida. I Lappland finns också flera härliga nationalparker att vandra i.

svenska-sommarstader-dagsutflykter-midnattssol-25
Förstå känslan av att vandra i detta kl 03.00 på natten? Midnattssol i Jokkmokk, Norrbotten. Bild lånad från destination Jokkmokk

Hittade du något som passar för en bilsemester i Sverige?

Nu hoppas jag innerligt att detta inlägg kan inspirera dig att upptäcka mer av Sverige. Jag ska villigt erkänna att jag hittills inte haft möjlighet att besöka varenda en av alla dessa semesterpärlor som vårt vackra, varierade och välartade land erbjuder. Jag har kammat mitt nätverk. Varenda rekommendation i detta inlägg är given av en inbiten och trovärdig källa som kan sina omgivningar och jag är enormt sugen på att beta av de ställen jag inte varit på. Alla bilder där annan fotograf inte anges är tagna av mig.

Har du några sommarstäder eller dagsutflykter du vill tipsa om och dela med dig av?

Här finns alla inlägg om Sverige

18 thoughts on “Sommarstäder och dagsutflykter för bilsemester i Sverige”

  1. Tur du har länge kvar att leva och mycket du kan upptäcka här hemma. Kul att du oxå gillar Läckö, det stärker min tes att jag måste dit

  1. Perfekt med ännu mer innehåll till den som letar. Du är en riktig Norrbottenexpert!

 1. Hälsning från en Höga Kusten-bo:
  Om en har bil är det PERFEKT med roadtrip runt Nordingrå. Fina vägar att köra på och många möjligheter till finfina stopp också. Norrfällsviken. Bönhamn. Galna Mannaminne. Barsta. Rotsidan. Äter gör en med fördel på Gårdsbutiken, där en också kan handla fina/goda saker: http://www.gardsbutiken.net/

  1. Ännu mer experttips – så schysst att du delar med dig. Jag älskar gårdsbutiker så där hoppas jag kunna stoppa förbi nån gång. tack!

  1. Tack Annika! Är själv väldans nöjd med att ha ett sånt här inlägg på min medvetna blogg.
   Jag håller med, Karlskrona har sin charm. Eller ska jag säga Karlskrona har charmEN.

 2. Vilken underbar lista på smultronställen! Jag hoppas få hitta något fint smultronställa på min tågluff till och på Västkusten i juli. <3

  1. Det kommer du garanterat. Lisa greve har koll på Falkenberg om du ska dit.

 3. Igår besöktes myskoxfarmen och det bidrog det här inlägget till! Verkligen väl värt besöket, gillar alltid när det är eldsjälar bakom saker och allt inte är så kommersiellt. Tack för tipset!

   1. Oj, en lång historia. Nykterist som via gemensamma bekanta på sociala medier läst nåt inlägg på din förr-förra(?) blogg. Och sedan sporadiskt läst nåt inlägg och hittat vidare hit. Mycket reseintresserad och den här bloggen ger mersmak! Jag har en målsättning med 50 länder innan jag blir 50, 3 länder och 2 år kvar. Kanske hittar jag nåt av de länderna här. Misstänker att du hunnit med rätt många redan.

    Jag läser vidare 🙂

    1. Ringar på vattnet med andra ord, kul att du läser! Klart du kommer klara 50 innan 50. Vet du vilka länder du är sugen på att åka till. Hoppas att mina inlägg kan inspirera dig! Hör av dig om du har några frågor.
     /LInda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.