Att göra på Visingsö – min guide till öns aktiviteter

Posted on

Vad finns att göra på Visingsö, Vätterns omtalade pärla? Här finns ett stycke svensk kulturhistoria och svensk sommaridyll samlat på 25 kvadratkilometer.

Till Visingsö har jag velat åka länge. Första nyfikenheten väcktes när min bästa vän för många år sedan gick i folkhögskola där och intresset växte när jag får veta att Eriks pappa är uppvuxen på Visingsö. Vi har varit på väg ut ett gäng gånger när vi passerat men det aldrig tajmat att lägga en heldag på ön. På vår bröllopsresas sista dag gjorde vi slag i saken och tog färjan från Gränna över till Visingsö. Väldigt glad för ett sådant avslut på vår resa.

Vi blev inbjuden på fika hos Eriks släktingar och pratade om livet på Visingsö, både för de permanent boende och alla de som har Visingsö som sin sommarvistelse. Kommunikationerna för pendling in till Jönköping var betydligt bättre än jag väntat mig, ön är inte alls så isolerad som jag trott.

Att göra på Visingsö
Viktiga skyltar i Gränna hamn
Att göra på Visingsö
Med cykel, det är så många upplever Vätterns pärla Visingsö
Att göra på Visingsö
Sånna här gulliga hus finns lite varstans
Att göra på Visingsö
En träkyrka
Att göra på Visingsö
Så här kan man bo
att göra på visingsö
Ett annat sorts hus på Visingö
Att göra på Visingsö
Erik goes Bonde söker fru och fångar naturen

Mina tips att göra på Visingsö

Det här är några av de ställen vi hann besöka under en dag på Visingsö, men vi hade å andra sidan bil och höll i vanlig ordning ganska högt tempo utan att det kändes stressigt. Den som vill ”turista” på Visingsö klarar sig fint på en dag, den som vill fånga atmosfären och bara vara kan med fördel stanna längre.

Tempelgården – personliga favorit på Visingsö

Tempelgården på norr delen blev min favorit direkt av allt som finns att göra på Visingsö. Det har en lång historia bakom sig. Här genomfördes en stor fredskongress 1913, det bedrevs skolverksamhet och var därefter flyktingförläggning efter andra världskriget. Under 1900-talets andra halva var den kända Visingsökonstnären Olle Krantz verksamhet på Tempelgården och flera av hans verk finns i en utställning.

Idag drivs Tempelgården av entreprenörer som erbjuder boende i småstugor, caféverksamhet och försäljning av keramik och här hålls olika möten och konferenser. Själv gillar jag skulpturparken och hela den pampiga känslan som Templet ger. Räkmackan vi åt var av det bättre slaget.

Prisbild: Turistpriser (ej hutlös) på caféet. Övernattning i stuga finns i olika storlekar och standarder. Ca 300 kr/person, sänglinne och frukost kan köpas till.

Att göra på Visingsö
Skulpturer och småstugor att bo i på Tempelgården
Att göra på Visingsö
En av de större stugorna, tror den är för sex personer
Att göra på Visingsö
Och en av de mindre stugorna för två
Att göra på Visingsö
Bostadshuset för de som driver Tempelgården
Att göra på Visingsö
Pampig ingång till själva tempelgården
Att göra på Visingsö
Jag vill också ha ett tempel p!å min gård i mitt nästa liv!
Att göra på Visingsö
Några av Olle Krantz mästerverk
Att göra på Visingsö
Skulpturpark
Att göra på Visingsö
Mysigt café och keramikförsäljning
Att göra på Visingsö
Räkmacka av rang

Njuta av naturen

En av Visingsö storheter är dess natur. Det är egentligen inte så unikt, det är klassisk svensk lantlig idyll, men att vara omgiven av detta 360 grader under en hel dag, eller en hel sommar för den delen, är som balsam för skälen. Många åker till Visingsö just för att njut av omgivningarna i sig.

Prisbild: Gratis såklart. Läs mer om sätt att ta sig runt och för att få uppleva alla dessa vyer längre ned.

Att göra på Visingsö
Cykel ger lite extra njutning av omgivningarna
Att göra på Visingsö
Så vackert trots att det bara är ett fält med säd
Att göra på Visingsö
Ekarna

Nostalgimacken och dess museum

En människa med stor personlighet har samlat på sig föremål från Sveriges alla hörn under många år. Detta finns samlat kring en liten BP-mack där små rum byggts upp. Besökaren får göra en tidsresa till våra hantverksyrken i Sverige, till lanthandlar och uppleva mer saker på liten ytan än vad en trodde var möjligt.

Prisbild: En slank skänks eller swishas utifrån egna preferenser.

Att göra på Visingsö
Nostalgimack
Att göra på Visingsö
Svenska hantverksyrken genom tiderna

Brahekyrkans målade innertak

Brahekyrkan är inte märkvärdig på något sätt från utsidan. Det är en vanlig stenkyrka i puts. På insidan däremot finns fantastiska målningar från golv till tak i snirkliga avbilder och bibliska texter. Imponerande måleri minst sagt.

Prisbild: Gratis

Att göra på Visingsö
Ser inte ut att vara så mycket speciellt med denna kyrka
Att göra på Visingsö
Det är insidan som räknas!
Att göra på Visingsö
Imponeranade!

Persgården – eko, gårdscafé, galleri och müsli

En av flera caféer och gårdsbutiker heter Persgården som själva beskriver sig som en oas för hälsa och välmående dit alla är välkomna. Där finns ett stort galleri med en minst sagt passionerade gallerist och en väldigt trevlig gårdsmiljö. Gården har producerat ekologisk sedan mitten av 60-talet. I gårdsbutiken finns både lokala delikatessers som egengjort müsli och torkade dadlar från Pakistan.

Prisbild: Rimlig. Jag kommer inte ihåg men minns att jag tänkte att det verkade som vettiga priser utifrån den småskalighet det ändå handlar om. Gratis att gå in i galleriet.

Att göra på Visingsö
Persgården!
Att göra på Visingsö
Utsikten från Persgården
Att göra på Visingsö
Harmoniskt
Att göra på Visingsö
Galleri och lada
Att göra på Visingsö
Denna gång med fågelmotiv i akvarell. Otroligt skickligt när en går nära

Visingborgs slottsruin och Kungsladugårdarna

Två typiska byggnader för Visingsö är den välbevarade slottsruinen som var ett av Sveriges viktigaste slott på 1600-talet. I närheten står Kungsladugårdarna med sin typiska byggnadsstil. Dessa två områden ligger nära varandra och utifrån intresse kan en bara passera eller gå ett varv nära byggnaderna för att fantisera om en svunnen tid. Att besöka Slottsruinen skulle jag gissa är det vanligaste att göra på Visingsö.

Prisbild: Gratis

Att göra på Visingsö
Slottsruinen och vi hann inte gå närmare än så här…
Att göra på Visingsö
Tysk arkitektur på detta hus

Ekarna – de väldiga skogarna

Visingsö är känd för sin omfattande ekoskog som planerades i stor skala på 1800-talet för att säkra virke till Sveriges flotta. Idag är den både artbevarande och används som till inredningsindustrin. Personligen är jag ett fan av att känna mig omsvept av något och den känslan gav verkligen de väldiga ekarna. De såg dock inte ut som en gammal korkek i tjuren Ferdinand som jag väntat mig utan var mer högresta och raka.

Prisbild: Gratis!

Att göra på Visingsö
Mäktiga är dom, ekarna
Att göra på visingsö
Från huvudvägen på söndra sidan strax innan Stigby går det en väg i rak västlig riktigt när den här bilden är tagen. Kända lite som att köra rakt ut i oändligheten.

Ovärda saker att göra på Visingsö

Det fanns några stopp vi gjorde som jag kunde varit utan. Som inte gjorde intryck, som inte tillförde något till upplevelsen. Dessa är

Näs Borg

På öns sydligaste spets finns en av Visingsös sevärdheter. Tanken på vilken mäktig borg som en gång stått där kittlande men ruinerna som finns kvar är futtiga.

Att göra på Visingsö
Ruinerna av Näs borg. Resten har rasat ned i Vättern
Att göra på Visingsö
Det här ungefär det som finns att titta på

Visingsö museum

Några föremål bakom glasskåp och långa texter om vad Visingsö varit. Allt samlat i ett enda rum. Är en superintresserad av vilken roll Visingsö spelat genom tiderna så kanske en får ut något av besöket men själva museet i sig är inte särskilt intressant.

Att göra på Visingsö
En sal museum. That’s it.

Mer att göra på Visingsö

I princip allt som finns att göra på Visingsö (vilket är långt mycket mer än det jag presenterat här) finns utmärkt beskrivet på deras hemsida. Där presenteras allt rakt upp och ned och i detta inlägg har jag valt att lyfta fram de delar som gjorde mest intryck på mig.

Praktiskt och bra att veta om Visingsö

Färja till Visingsö

Färjorna går regelbundet från Gränna till Visingsö hamn. Bilar förbokas för att säkra sin biljett, övriga tas med i mån av plats. Beroende på säsong och tid på dagen kan det vara större behov att förboka för att slippa vänta för länge. Vintertid går färjan en gång i timme, sommartid oftare. Alla priser, tider och annan info finns här.

Prisbild: 200 kr för fordon och 50 kr för vuxna.

Att göra på Visingsö
Det är ingen liten pluttfärja som jag trodde att vi skulle åka med
Att göra på Visingsö
Vingsingö hamn

Ta sig runt Visingsö

Det finns tre sätt att ta sig runt Visingsö som är lite utmärkande för just Visingsö. Det går självklart även att åka bil eller gå

Att göra på Visingsö
En typisk bilväg på Visingsö

Cykla på Visingsö

Visingsö passar utmärkt att cykla på och det märks både när det kommer till mängden cykeluthyrare och antalet cyklister en möter på vägarna. Ön är platt, nästan helt utan backar och det vackra landskapet upplevs med fördel från en cykelsadel. Ön är 14 km från norr till söder men det mesta är koncentrerat till öns mittersta delar. Med cykel är en maximalt flexibel och kan stanna till för fikapauser hur ofta en vill.

Prisbild: 140 kr för en heldag

Att göra på Visingsö
Cykla är poppis och har sina fördelar

Remmalagen – åka häst och vagn

Den traditionssökande ska satsa på att uppleva Visingsö genom att ta en tur med Remmalagen. Med benen dinglandes och ryggstöd i ryggen åker ca 20 passagerare på vagnen dragen av två hästar. Av det jag såg så så hästarna ut att vara välmående och väl omhändertagna.

Prisbild: Det finns olika turer att välja mellan. Som jag förstod det två stycken på drygt en timme som kostar ca 150 kr och två längre turer där hela vagnen förbokas för 4-5000 kr. Turerna går kontinuerligt i samband med färjetiderna, väntetid max 30 minuter.

Att göra på Visingsö
Sakta mak i skritt och trav

Visingsötåget

Varje dag under sommaren går Visingsötåget från Leklandet vid hamnen och tar passagerarna ned till Näs Borg för att sedan åka tillbaka. Guidning om de ställen som passeras längs vägen och tid att stanna til vid Näs borg.

Prisbild: 150 kr/person för en tur på 1 timme och 15 minuter. Går en tur dagligen under sommaren och tre turer under säsongens pik i juli.

Att göra på Visingsö
Vackra kontraster får avsluta detta inlägg

Här finns fler tips på resmål i Sverige och alla här är alla inlägg från vår bröllopsresa

3 thoughts on “Att göra på Visingsö – min guide till öns aktiviteter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *