Hållbara upplevelser i södra Sverige: Stora tipslistan med besöksmål sommaren 2024

Posted on

Hållbara upplevelser i södra Sverige. Jag delar med mig om tips på besöksmål för sommaren 2024 att se fram emot. Del 3 av 3.

Sista ut i min triologi är tips på hållbara upplevelser i södra Sverige. Listan för mellersta och norra Sverige har fått himla fint mottagande så det är uppenbarligen eftertraktat och uppskattat – kul! Direktlänk till dem längst ner i detta inlägg.

Det här är ett axplock av de många hållbara upplevelser som södra Sverige bjuder på. Såklart finns många fler som i stor och liten skapa driver verksamheter med hållbarhet som en del av kärnverksamheten eller som ett ständigt förbättringsarbete.

Som i de tidigare inläggen bygger tipsen nedan på att verksamheterna har en hållbar profil och är utvalda på listan av någon av följande tre skäl. 1. Jag har besökt och gillat vad jag upplevt och själv sett deras hållbarhetsarbete. 2. De är märkta enligt en globala standarden för hållbar turism genom märkningen Nature’s Best eller 3. De är aktörer som regionerna vill lyfta fram som exempel på verksamheter som aktivt arbetar med hållbarhet.

Hållbara upplevelser i södra sverige
Ekskog på Visingsö i Vättern
Hållbara upplevelser i södra sverige
Cykling på Visingsö i Vättern

Hållbara upplevelser i södra Sverige

Gemensamt för många av tipsen om hållbara besöksmål södra Sverige är att det är boenden i lite annorlunda tappning eller boende med anrik historia. Dessa blandas upp med tips på restauranger och andra matställen som ofta har lokal råvaror i fokus. Hoppas du finner något som inspirerar till sommarens semesterplaner.

Västra Götaland – fokus på klimatsmarta boendemöjligehter

Västra Götaland hållbarhetsarbetet går under parollen Hållbarhetsklivet som är deras affärsplan. Under 2023 lanserades ett nytt koncept, Klimatsmart semester där de företag som är med mäter och redovisar alla sina koldioxidutsläpp. Se vilka nedan.

Ericson Cottage, mellan Borås och Jönköping

Bo oslagbart nära naturen i ett glashus. Lyxigt, enkelt och naturnära på samma gång. Hur klimatsmart?: Solceller, och resterande el som köps är grön. Vatten från egen brunn. Kompostering, avfallssortering och naturvänliga rengöringsmedel.

Swedish Country Living, norr om Mellerud

Bo i Eremit-stugan hos Swedish Country Living är en naturupplevelse utöver det vanliga. Omgiven av skogen med utsikt över vattnet är detta ett paradis för att koppla av och varva ned i lyxigt boende utan el. Hur klimatsmart?: Byggda med återvunnet byggnadsmaterial och isoleringen från naturmaterial. Kretsloppshuset tar vattnet till duschen från sjön. Gråvattnet renas via växthuset och återförs till naturen. Elen som används produceras i egen solcellsanläggning. 

Inforest, utanför Hjo

Bo off-grid mitt i naturen, unikt boende i så kallade tiny houses: små hus på hjul med alla bekvämligheter du kan önska. Här njuter du av lugnet och avskildheten med naturen som enda granne. Hur Klimatsmart?: Solpaneler och batteri. Kompostseparerande toaletter där avfallet komposteras i biologiskt nedbrytningsbara påsar.

Lugnåsberget Ekohotell, söder om Mariestad

Finn lugnet hos natursköna oas. Vandra till historiska platser, paddla kanot eller bara ta det lugnt framför eldstaden. Hur klimatsmart? Solceller täcker årsbehovet av el. Egen brunn, reningsverk och avlopp. Snålspolande vatten. 

Dalslands aktiviteter (Glashusen), söder om Bengtsfors

Artkitektritade glashus placerade mitt i den dalsländska naturen. Husen ligger på en udde med spektakulär utsikt över sjön Iväg. Erbjuder höghöjdsaktiviteter, ridning och naturupplevelser. Hur klimatsmart? Lokal samverkan med ortens tvätteri som tvättar med låg energi- och vattenförbrukning, miljövänliga kemlikalier och använder fossilfria transporter. Underlättar för gästen att göra smarta val och minimerar användningen av engångsmaterial. Aktivitetsutbudet har nästan ingen klimatpåverkan. 

Selin Charter, Resö

Selin Charter är märkta med Nature’s Best och erbjuder exklusiva skärgårdsturer i Strömstad och Kosterhavets Nationalpark. Säl- och hummersafari, skärgårdsliv och fiske.

Upplevelsebolaget, Uddevalla

Kajakturer, klättring, räddningskurser och vandring i Bohuslän. Kristallklart vatten och mäktiga klippor är Upplevelsebolagets vardag. De är märkta med Nature’s Best.

Jubileumsbadet, Göteborg

Jubileumsbadet erbjuder allmänna bastun i Frihamnen. Öppet och gratis för alla, bassängerna renas biologiskt och bastun görs permanent med återvunna delar från prototypen.

Gunnebo slott och trädgårdar, utanför Mölndal

Kulturarv som återskapar ursprungliga planer och byggnader från 1700-talet med gamla hantverksmetoder, samt har Krav-certifierad restaurang och egen ekologisk köksträdgård.

Här finns alla mina inlägg om Västra Götaland

Glashuset hos Dalslands aktiviteter. Foto av: Farawayistan/westsweden.com
Inforest. Foto: Linus Bergman/westsweden.com

Östergötland – en salig och härlig blandning

Östergötland bjuder in till både natur och kultur i det stora och lilla.

Borkhult Lapphem, Åtvidaberg

Ett levande kulturhus mitt i den lilla orten Borkhult. Lapphem är de gamla arbetarbostäderna varsamt bevarade. Långt bort från allt. Erbjuder ett göra-ingenting-paketet som fokuseras på hållbarhet både i livet och i den lokalt producerade maten.

Naturlogi, Linköping

Med skogen som väggar och stjärnhimlen som tak. Hållbara övernattningar i skogsrum. Hållbara matupplevelser med skogen, den närodlade maten och elden i fokus. Allt i hållbarhetens tecken, både för skogen, gården, ägarna och gästen.

Kungs Starby gård, Vadstena

Kungens skafferi från 1752. Som gjort för ett unikt, bekvämt och avslappnande besök. B&B med hållbarhet i fokus i allt från närodlad mat till OEKO-klassade mörkläggningsgardiner.

Woods and water, Ormberg

Hållbarhet personifierat med stort fokus på att bidra till lokalsamhället. Kajakturer, vandringar och retreats i naturen. En guide att minnas.

Här finns alla mina inlägg om Östergötland

Kungs Starby gård, bild lånad från dras facebook
Naturologi, bild lånad från naturologi.se

Gotland – närodlat och lokala stoltheter

Gotland har det samlade initiativet med företag som tillsammans ingår i Sustainable Plejs som alla jobbar aktivt med sitt hållbarhetsarbete

Lilla Bjers, söder om Visby

Kravmärkt gård med grönsaker i fokus. Restaurang öppen för lunch/middag. Gårdsbutik med gårdens grönsaker och bär. Mysigt, autentiskt och fokus på kvalitet.

Himmel & Hage, utanför Visby

En oas med fin servering mitt bland gårdens odlingar. Allt bakas på kulturspannmål och här är hållbarhet i fokus. Keramik, byggnadsvård är också fokus på denna personliga gård.

Stelor, norr om Klintehamn

Det gotländska gårdshotellet. Rum fyllda med konst och hantverk från Gotland. Allt som serveras på gården – frukost och middag görs endast på råvaror som kommer från gården eller närliggande producenter.

Här finns alla mina inlägg om Gotland

Hållbara upplevelser i södra sverige

Jönköping – kossor, konst och skogen som kuliss

Bauergården, söder om Gränna

Ett litet hotell vid en trollsk skog. Möjlighet att som gäst välja ”hållbarhetspaketet” där klimatkompensation och hållbarhetsmeny ingår. Samarbetar lokalat och serverar närproducerat. Bad, bast och markerade leder för vandring och cykling.

Haghultskossorna, Skillingaryd

Gårdsbutik med produkter från småskaliga mathantverkare och svenska skinnprodukter. Haghultskossorna är pensionerade mjölkkor som blir klimatcertifierat gräsbeteskött. De främja god djuromsorg och öppna landskap med biologiskt mångfald.

Vandalorum, Värnamo

Ett levande museum med nutidskonst från framstående internationella och svenska konstnärer. Ett stopp för att kolla på utställningar, äta vällagad lunch och titta in i deras designshop.

Wallby

Wallby Säteri med anor från 1300-talet. hotell med restaurang och möjlighet till vandring och fiske. Kranmärkt verksamhet med ett hjärta som klappar för bygden. Lokala leverantörer och återbruk.

Här finns alla mina inlägg om Jönköping

Välmående kopensionärer. Bild från haghultskossorna.se

Kronoberg – Insjöskärgård och ett pärlband av De luxe

I Kronoberg finns både mat för alla smaker och natur- och kulturupplevelsr

Destination Åsnen, söder om Växjö

Nationalparksdestination söder om Växjö kring Åsnens nationalpark med unik insjöskärgård. Åsnen har uppnått Platinum level via Green destinations, GSTC. Företag i området erbjuder allt från fiskgjusesafari till veganskt café.

”De luxe-familjen” i Växjö

En grupp företag som är kompromisslösa vad det gäller lokalt odlade och ekologiska råvaror till sina restauranger. De köper helst inget nytt – all inredning är vintage/second hand. De anordnar sociala arrangemang som tex julafton för alla. De har en av Sveriges största, ekologiska stadsodlingar som förser restaurangerna med grönsaker sommartid. I De Luxe-familjen ingår

  • Kafé de luxe – äldsta stället i Växjös äldsta trähus Retro, pop och kärlek
  • Villa & Trädgård de luxe – Restaurang i härligt trähus, välbesökt Biergarten sommartid.
  • Ekobacken Picknick de luxe – odling + restaurang
  • Bönan & Mustaschen – café med enbart ekologiskt och rättvisemärkt kaffe 
  • Herrgård de luxe – Herrgårdshotell, vandrarhem och restaurang/kafé 

Linnés Råshult, norr om Älmhult

Carl von Linnés födelseplats. Gård och trädgårdar hävdas som på 1700-talet. På området finns ett Trädgårdscafé som serverar mestadels vegetarisk och ekologisk mat på råvaror från området. En oas med vacker trädgård och vandring i 1700-talsmiljö.

Här finns alla mina inlägg om Kronoberg

Destination Åsnen ser ju minst sagt trevligt ut. Bild från Visit Småland

Kalmar – bönor, gamla och nya gårdar

I Kalmar finns stor variation av möjligheter att göra hållbara val hos besöksmål som tänkt till.

Krusenstiernska gården

Välbevarad sekelskiftesträdgård som testamenterades till Kalmar stad. Kafé under sommarmånaderna och evenemang under åert. Gården är klonarkiv för att bevara gamla äppel- och päronsorter. Verksamheten ger sysselsättning till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Johannas Choklad

Chokladtillverkare som allt mer går mot att tillverka egen choklad från kakaobönor för att kunna styra hela processen själv.

Balck Coffee

Kafferosteri som jobbar direkt med producenterna för att skapa bättre villkor för kaffebönderna. Köp med kaffe hem eller om chansen ges, köp något gott i deras kaffebar.

Stufvenäs Gästgifveri

Gästgiveri med anor från slutet av 1700-talet. Jobbar tillsammans med regionala aktörer och producenter i området. De utvecklar även aktiviteter med koppling till den historiska och natursköna miljö de finns i. Bland annat tillgängliggör de Smålands näst största ek som är 9,7 meter i omkrets och ca 800 år gammal.

Skärgårdsparken

En satsning för att skapa ett friluftsområde på cykelavstånd från centrala Kalmar. Här ska olika intressen som vandring, cykling, ridning och fågelskådning kunna mötas. Naturen i närområdet ska även återställas och utvecklas för att främja biologisk mångfald och naturpedagogik.

Voxtorpsgården och Solmaka gård, strax söder om Kalmar stad

Voxtorps gård har ekologisk grisproduktion med grissafari och en fin gårdsbutik. De fick dessutom Kalmar kommuns klimatpris 2023. I närheter ligger Solmarka gård som arbetar hållbart; gården brukas biodynamiskt ända sedan 1976.

Här finns alla mina inlägg om Kalmar

Hållbara upplevelser i södra sverige
En del av gamla stan i Kalmar där Krusenstiernska gården finns (dock inte detta hus).

Öland – bo och äta i ett

Inget eget län till trots får Öland en egen rubrik för tips hållbara besöksmål i södra Sverige.

Eco by strandnära, mellan Ölandsbron och Mörbylånga

Ett boende och restaurang som verkar för bättre förutsättningar att driva naturbaserad turism samt en hållbar utveckling av näringen.

The Kalm Taste of Öland, söder om Mörbylånga

Gårdsgastronomi från Kastlösa på södra Öland. Odlar allt på gården och säljer sina produkter i en Öländsk lada i modern touch! Otroligt snyggt, gott och jordnära.

Böda Sand, längst norrut på Öland

En av Sveriges största och Ölands största camping som jobbar effektivt och med långsiktig hållbarhet.

Hotell Borgholm, Borgholm

Hotell och restaurang med hållbarhet centralt i hel verksamheten. Arbetet berör allt från jämställdhet och mångfald till val av inredning och målet att bli plastfria.

Här finns alla mina inlägg om Öland

Böda Sand, bild från Alltomoland.se

Blekinge – skärgårdens möjligheter

Imponerande arbete med att binda ihop Blekinges skärgård ger tillgänglighet på naturupplevelser till alla.

ARK56, längs Blekinges kust

Länkade kustleder i ett Unesco Biosfärområde. Upptäck de hemliga skatterna i Blekinges natur och kultur på fot, cykel, segelbåt eller kajak. Appen ARK56 guidar runt.

Café Mandeltårtan, Ronneby

En favorit bland lokalbefolkningen med fika och lättare rätter i en mysig atmosfär. Varje bakverk, bröd eller lunch görs från grunden, hantverksmässigt med endast de bästa råvarorna och med hjärtat.

Äggaboden, Ronneby

Gårdsbutik, restaurang och kafé i en lantlig idyll belägen på en gård med historia från 1700- och 1800-talet. Säsongsbetonad mat gjord på lokala råvaror, tillagad från grunden.

Här finns alla mina inlägg om Blekinge

Äggabonden. Foto av Annika Myhre – ingen har koll på Blekinges utbud som hon, mer inspiration på resfredag.se

Halland – västkust med utvecklingsmöjligheter

Jag ska vara ärlig och säga att jag hade svårt att hitta exempel på verksamheter i Halland som har en utpräglat hållbar profil så där finns mer att göra. Har du exempel så tipsa gärna!

Varbergs Kusthotell, Varberg

Spa-hotell på en anrik kurort. Omfattande hållbarhetsarbete kopplat till de Globala målen som de konkret redogör för på sin webb. Svanenmärkt anläggning, inga spa-tofflor eller engångsförpackningar, fossilfri el och aktivt arbetsmiljöarbete.

Feldts på Skolberget

My Feldt som tidigare drivit den uppskattade Tivolikiosken driver i skrivande stund bara ett bageri men kommer under sommaren 2024 öppna en renoverad skola där de kommer servera fika och lunch och sälja prylar från presentbutiken. I närheten finns skog för strövtåg och möjlighet att köpa med sig fikakorg från Feldt.

Teckningsmuseum, Laholm

Nordens enda museum för teckningskonst med lokala, nationella och internationella utställningar. Här finns också utrymme för barn och unga att utlopp för sina kreativa sidor och ett keramikmusem.

Här finns alla mina inlägg om Halland

Hållbara upplevelser i södra sverige
Utomhusmiljön utanför Varberg Kusthotell.

Skåne – boenden och aktiviteter för att njuta av skånsk natur

I Skåne finns flera olika varianter av boenden från flerrumsboende till lyxiga igloos som alla ligger naturnära.

Yggdrasil Water huts, söder om Höör

AuroraHuts beskrivs som ”en ekologisk, lyxig, igloo båt” utan avtryck på miljön. El drivs med solceller eller biobränsle och enda avfall är rent vatten. Ta med egen mat och laga i köket i iglon, ta ett dopp i vattnet, paddla SUP eller ta en båttur.

Kullabergsguiderna, norr om Helsingborg

Äventyr på Kullahalvön med fartfyllda RIB-båtar, tumlarsafari, klättring, skattjakt mm. Här finns en bredd av möjligheter för båda företag och privatpersoner. Hög guide-kvalité och ett företag som hjälper till att ha hand om naturreservatet de verkar i. Märkta med Nature’s Best.

Nyrups Naturhotell och Robusta Äventyr, utanför Höör

Glamping, utomhusmatlagning och naturbaserade upplevelser med dagsutflykt och flerdagsvandringar i bokskog drivna av en person som kan ekoturism på sina fem. Arbetar cirkulärt och regenerativt. Märkta med Nature’s Best.

Pensionat Söderåsen, mellan Helsingborg och Hässleholm

Boende intill den storslagna nationalparken Söderåsen. Naturskönt boende som är utmärkt utgångspunkt för vistelse i parken som ständigt strävar efter att bli mer hållbara. En aktiv aktör i lokalsamhället som bidrar till landsbygdsutveckling. Märkta med Nature’s best.

Här finns alla mina inlägg om Skåne

Yggdrasil Water huts. Bild från deras webb.

112 tips på hållbara upplevelser i norra, mellersta och södra Sverige

Nu när jag räknar ihop blir detta hela 43 tips på hållbara upplevelser i södra Sverige. Med 33 tips om hållbara besöksmål i mellersta Sverige och och 36 tips på hållbara upplevelser i norra Sverige kan jag stolt konstatera att jag samlat ihop totalt 112 ställen att besöka under sommaren 2024. Eller annan del av året eller för de kommande åren. Möjligheterna är många!

Har du tips på fler platser eller ställen att besöka? Dela gärna med dig i en kommentar!

Här finns alla mina inlägg om Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *