Hållbara besöksmål i mellersta Sverige: Stora tipslistan med upplevelser sommaren 2024

Posted on

Hållbara besöksmål i mellersta Sverige. Jag delar med mig om tips på upplevelser för sommaren 2024 att se fram emot. Del 2 av 3.

Det finns otroligt många själar runt om i Sverige som helhjärtat driver sin verksamhet i en hållbar anda. De är många fler än jag får plats med i den här listan men det här är åtminstone ett försöka att lyfta fram några av alla stjärnor i mellersta Sverige som erbjuder hållbara besöksmål och grymma upplevelser att göra under sommaren 2024. Eller annan del av året också för den delen.

De som nämns nedan är antingen ställen jag besökt och uppskattat för dess hållbara profil, det kan vara aktörer som de regionala destinationerna vill lyfta fram och några av dem som nämns är märkta med Nature´s Best, en hållbarhetsmärkning som vilar på GSTC, den globala standarden för hållbar turism. När jag skulle leta bilder till det här inlägget konstaterade jag att jag besök väldigt få ställen av det jag tipsar om och det betyder två saker. 1. Jag kan inte gå personligen i god för dem 2. Jag har en herrans massa hållbara besöksmål i mellersta Sverige att besöka för egen del.

Hållbara besöksmål i mellersta Sverige

Om mitt inlägg med tips på Hållbara upplevelser i norra Sverige hade natur som återkommande tema på de besöksmål som fanns med så är det en en mer variation i exemplen för mellersta Sverige. Det finns absolut inslag av natur men också av svensk kultur, mat, butiker och mötesplatser för människor från olika kulturer och delar av världen. Min tanke var att ha tre-fyra tips per region men det finns så många hållbara aktörer så det har varit svårt att sålla. Och då har jag faktiskt valt bort en hel del.

Dalarna – unika boenden och naturnära aktiviteter

Dalarna är ett av de län i Sverige som jobbat systematiskt och målmedvetet för att skapa hållbara besöksmål alla de som tipsas om nedan håller en hög nivå på deras eget hållbarhetsarbete, det finns mer att läsa i deras egen hållbarhetskommunikation.

Näsets Marcusgård

Unika övernattningsupplevelser i små och stora semesterhus eller trädkojor i skogen. Så som de själva beskriver det “ett mikro-/mini- eller maxi äventyr på landsbygden i utkanten av vildmarken.” Samtidigt finns mängder med aktiviteter i anslutning allt från soluppgångsvandring till kanelbullebak.

Orsa Grönklitt, Orsa norr om Mora

Kanske mest känt för sin skidåkning men Orsa Grönklitt är ett besöksmål året runt. På sommaren är det cykling som är i fokus men även fiske, bad, älgsafari och barnaktiviteter.

Hildasholm i Leksand

Hildasholm är ett paradis för den trädgårdsintresserade. De erbjuder 14 olika trädgårdsrum med skulpturer och det finns också ett mysigt café.

Rösjöstugorna, söder om Idre

Ekocamping och glamping med möjlighet att långa mängder av utrustning för att skapa egna upplevelser i skog och mark. Det ligger i Fulufjällets nationalpark där ett av Sveriges mäktigaste vattenfall finns med en fallhöjd på 93 meter. Märkta av Nature’s Best.

Här finns alla mina inlägg om Dalarna

hållbara besöksmål mellersta sverige
Ett av Näsets Marcusgårdens boenden, bild lånad från deras webb
hållbara besöksmål mellersta sverige
En av alla trädgårdar hos Hildasholm i Leksand. Bild lånad från hildasholm.org

Uppsala – de små butikernas län

I Uppsala finns det flera butiker av olika slag med en hållbar profil.

Kvarteret Rosendal, södra Uppsala

Kvarteret är en butik i hippa området Rosendal, där hållbar inredning, presenter och leksaker samsas med återbruk som skapas på plats i den egna verkstaden. Här finns café och ett samarbete med Creation Hive, ett kooperativ med aids- och HIV-drabbade kvinnor i Kenya, där kvinnornas hantverk kombineras med Kvarterets tyger.

Globalen i Uppsala city

Hos Globalen finns vackert hantverk, unika inredningsdetaljer och livsmedel från Afrika, Asien och Latinamerika – alla producerade under schysta förhållanden. Det här är Sveriges största Fair Trade Shop där varje vara är märkt med ursprung.

Linnés Kammare, utanför Uppsala

I spåren av Carl von Linné finns Linnés Kammare. Här huserar gårdsbutikernas guldkorn med inredning, konst- och mathantverk. Allt från ullfiltar till grekiska delikatesser. Tack vare samarbeten med lokala matproducenter kan de erbjuda ett utbud som lockar till sig många foodies.

Axel & Gren, Stabby utanför Uppsala

Sommarbutik som erbjuder ett lockande potpurri av produkter under årets varmare månader. Här finns lokalproducerad glass, vackra inredningsdetaljer och svenskt matkonst. Menyn ändras dessutom från vecka till vecka. Under säsong erbjuder de självplockning av både majs och solrosor som odlas på plats.

Här finns alla mina inlägg om Uppsala

Några av alla produkter hos Kvarteret Rosendal i Uppsala. Bild från deras webbplats.
hållbara besöksmål mellersta sverige
Drömmen, att gå bland solrosor. Här Axel och Grens självplock. Foto av Lisbet Spörndly

Värmland – tillgängliggör naturen

Värmland bjuder på naturens mångfald och imponerande krafter. Visit Värmland har bedrivit ett kvalitetsarbete för att tillgängliggöra naturen som går under namnet Hiking Värmland och Biking Värmland. Kvalitetssäkrade vandrings- och cykelleder där det finns god dialog med markägarna.

Vildmark i Värmland, Torsby, norr om Karlstad

Upplev den magnifika vildmarken i Värmland vid Klarälvens glittrande vatten! Där erbjuds en unik möjlighet att få njuta av Klarälven och dess fantastiska natur. Bygga en egen timmerflotte, hyra kanot eller bo på deras välutrustade camping. Märkta med Nature’s Best.

Naturbyn, Långserud, väster om Karlstad

Naturbyn är en unik stug- och upplevelseby, vid en stillsam vik i sjön Eldan i Värmland. I Naturbyn finns olika sorters boende som stugor, trädhus, en husbåt. Vedeldad bastu, svalkande bad, mat att laga över öppen eld. Och så tystnaden såklart.

Unionsleden, Moss till Karlstad

Unionsleden är 350 km lång, kan cyklas på sju dagar och sträcker sig från Moss i Norge till Karlstad i Sverige. Unionsleden bjuder på vackert och omväxlande landskap. Byar, sjöar, grusvägar, skog och öppna landskap med betande djur kommer mötas längs vägen.

Här finns alla mina inlägg om Värmland

Egenbyggd flotte hos Vildmark i Värmland. Bild från vildmark.se
hållbara besöksmål mellersta sverige
Fortsätter på temat flytande. Här ett flytande boende hos Naturbyn. Bild från naturbyn.se

Örebro – med maten i centrum men också vild natur

Om Uppsala är butiker och Värmland aktiv natur så har det i Örebro framför allt satsas på att utveckla hållbara restaurangkoncept. 2024 är det också Open Art med fysiska konstverk i Örebro city från konstnärer från hela värld. En av de sakerna jag rekommenderar allra varmast att göra i Sverige de år chansen finns.

Restaurang Gro i Örebro stad

Satsar helt på klimatsmart mat. Utgår från det veganska och vegetariska men serverar även vissa fisk- och kötträtter. De har hållbar njutning som motto och värderar kvalité och omsorg högt.

CV-köket i Örebro stad

Drivs av Årets ekokock i Sverige 2020, Anders Johnsson. Matglädje i fokus med flera gästspel från andra kockar. Finns möjligeht för sällskap att boka “aktiv matlagning” och alltså en chans att laga mat tillsammans med ett proffs.

Mull, pop up-restaurang strax utanför Örebro stad

Hos Mull finns det plats för ett fåtal gäster och det är bara öppet vid särskilda tillfällen, det gäller att norpa sin plats! Där serveras en exklusiv måltidsupplevelse, precis intill åkern med mat från gårdens ekologiska råvaror. Det bjuds på innovativa rätter med ett tydligt hållbarhetstänk – och givetvis med utsökta smaker!

Stadsträdgården och Ekobutiken vid Stadsparken i Örebro stad

Vid Stadsparken ligger Stadsträdgården med en hållbar profil. Närodlat och efter säsong. I anslutning till den ligger Ekobutiken, en butik för matvaror med omtanke om människa och miljö. Det mesta är ekologiskt och rättvisemärkt.

Nordic Discovery, Kopparberg, drygt en timme norr om Örebro stad

Hos Nordic Discovery bjuds det på äventyr och naturupplevelser i naturreservatet Älg- och bäversafari samt uthyrning av kanot, kajaker, cyklar och campingutrustning. De är märkta med Nature’s Best.

Ösjönäs, Tiveden, drygt en timme söder om Örebro stad

Vid Tivedens nationalpark ligger Ösjönäs som erbjuder turridning, höghöjdsbana och paddling i en av Sveriges sydligaste urskogar. De som driver verksamheten håller hållbarheten högre än nästan allt annat och besitter stor kompetens om naturturism och skog.

Här finns alla mina inlägg om Örebro

Servering hos Stadsträdgården vid Stadsparken. Bild från stadsträdgården.se
hållbara besöksmål mellersta sverige
Kajaktur hos Nordic Discovery med bild jag lånat från deras webb
Drömmigaste bilden jag vet. Skog och hästar. Bild från Ösjönäs.se

Västmanland – Bjuder på variationen

Västmanland bjuder på en blandning av hållbara upplevelser i mellersta Sverige. Ett litet län med stor variation helt enkelt.

Fallängetorp för fä och folk, Krylbo

Aktiviteter och boende på lantgård mitt i naturen. Testa på att vara bonde för en dag, laga mat utomhus med gårdens råvaror eller botanisera i gårdsbutiken. Tillgänglighetsanpassat både inne och ute.  

Kolarbyn Eco Lodge, Skinnskatteberg

Sveriges mest primitiva vandrarhem utan el och vatten, men med naturens magik in på knutarna. Njut av tystnaden, gör upp egen eld, plocka bär och svamp till middagen och ta ett morgondopp i sjön.

VerdeVerde Travel, Västerås

Möt den gröna guiden under spännande och lärorika stadsvandringar genom Västerås historia. Kunnig om det lokala, genomtänkt när det gäller hållbarhet och med en tydlig mission om vad han vill bidra med.

Aktivt Uteliv Björnögården, Västerås

Aktivitetscentret som inspirerar besökarna till en aktiv livsstil i samklang med naturen året om. Guidade turer, kurser eller uthyrning – allt för bästa och mest hållbara gästupplevelsen.

Köpings Must & Cider, Köping

Från den egna ekologiska äppelodlingen plockar familjen skörden till gårdens must och cider. Boka en dryckesprovning eller besök den mysiga gårdsbutiken. 

Här finns alla mina inlägg om Västmanland

hållbara besöksmål mellersta sverige
Kolarbyn, jag blir sugen! Bild från kolarbyn.se
Aktivitetscentret vid Björnögården. Bild från Visit Västmanland

Sörmland – ekoodling, gårdar och udda boenden

Sörmland är min hemmaplan och det finns därmed flera tips på hållbara besöksmål, både de jag själv testat och de som är nya för mig och får sättas upp på min egen lista för resor i närområdet.

Lindeborgs Eco Retreat strax utanför Nyköping

Retreaten är en del av en levande ekologisk gård som skapar rika ekosystem för liv i alla dess former. Ekosviter, konferenser, yoga retreats, gårdsrestaurang med gästspel från några av Sveriges mest hållbarhetsfokuserade kockar.

Retuna i Eskilstuna

Retuna är världens första cirkulära shoppinggalleria. Här finns nischade butiker som tar vara på det som är säljbart från återvinningen som finns i anslutning. Är finns mycket att fynda och inspiration att hämta.

Osprey Farm Studio i Strängnäs

Oas med inspirerande täckodling, lunch på platsens råvaror, hantverk till salu samt byggnader med ambition och finess. Mysigt och rofyllt

Hornuddens trädgård utanför Strängnäs

Andelsträdgård, ekologisk odling och restaurang. Plats för samtal och stort fokus på utveckling, uthållighet och mångfald.

ETC solpark Katrineholm

Annorlunda besöksmål. Solcell står i centrum för guidade visningar, arkitekturen och utbildningar. Hos solparken finns växthus, café och sköna ytor att släppa loss barnen på.

Myssjö gård i Gnesta

Sjönära och skogsbaserade aktiviteter där en blir ett med naturen. Bortkopplade och udda boenden och en plats som utstrålar lugn och harmoni.

Lasätter gård, väster om Nyköping

Kvalitetsmärkta med Nature’s Best är Lasätter gård en förebild för att skapa hållbara upplevelser. Det finns boende men fokus är på aktiviteter som finns på olika teman mat, dryck, hälsa, familj och kultur.

Här finns alla mina inlägg om Sörmland

ETC Solcellspark tycker jag ser helspänande och perfekt för en eftermiddagsutflykt. Bild från etcsolpark.se
hållbara besöksmål mellersta sverige
Osprey med del av serveringen och bänk med skörd att köpa

Stockholm – hållbart utanför city

Huvudstaden borde verkligen kunna bjuda på mer hållbara upplevelser och det finns säkert men jag har inte hittat fler. Har du tips så lämna gärna en kommentar, Stockholm måste kunna bättre än så här.

Kungliga Djurgården, Stockholm

Den andra destination i Sverige som blivit certifierad som hållbar destination (Järvsö är den första). Med sina 60 aktörer bland de gröna området som Djurgården är finns där något för alla tänkbara intressen. Flertalet museer, temaparker, ställen att äta på och naturområden att röra sig i till fots, med cykel eller ridandes. De har ett strukturerat arbete inom alla de globala målen och är en förebild för andra storstadsdestinationer i världen.

Yalla Rinkeby, Rinkeby och Vällingby i norra Stockholm

Yalla Rinkebys mat och catering är en unik smakupplevelse som bl.a. kan upplevas i deras café. Maten tar dig på en resa med kryddor och smaker från bl.a. Mellanöstern, Nord- och Östafrika. Yalla Rinkeby är ett arbetsintegrerat socialt företag med stora drömmar och stark gemenskap.

Escapades i Stockholm stad

Ett litet företag som arrangerar skräddarsydda resor och evenemang för privatpersoner eller företag i Stockholms skärgård och på andra fantastiska platser. Märkt med Nature’s Best.

Kajak och Uteliv i Norrtälje

Ett annat Nature’s Best-märkt företaget i Stockholm är Kajak & Uteliv som erbjuder paddling för både nybörjare och de mer erfarna. Verksamheten utgår från deras två kajakbaser i Stockholms norra skärgård, Gräddö och Furusund.

Här finns alla mina inlägg om Stockholm

Några av läckerheterna hos Yalla. Bild från yallarinkeby.se
hållbara besöksmål mellersta sverige
Kungliga Djurgården. Bild lånad från Rosedalstradgard.se. Foto av Katja Halvarsson
Gröna Lund, en av attraktionerna på Kungliga Djurgården

33 tips på hållbara besöksmål i mellersta Sverige

Det här blev hela 33 tips på hållbara upplevelser i mellersta Sverige med en stor variation på utbud. Flera stopp går att kombinera på samma dag, en del funkar för det spontana andra kräver framförhållning och bokning. Det finns mycket jag blir nyfiken på och många ställen som jag vill besöka, inte minst för att stödja de som har höga hållbara ambitioner med sina verksamheter.

Det här var del två av tre och mer ska det bli. Här finns del ett om Hållbara upplevelser i norra Sverige

Har du tips på ställen att besöka dela gärna med dig i en kommentar!

One thought on “Hållbara besöksmål i mellersta Sverige: Stora tipslistan med upplevelser sommaren 2024”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.