Hållbara upplevelser i norra Sverige: Stora tipslistan med besöksmål sommaren 2024

Posted on

Hållbara upplevelser i norra Sverige. Här tipsar jag om besöksmål för sommaren 2024 att drömma om och planera för. Del 1 av 3.

Det finns otroligt många små och stora entreprenörer runt om i Sverige som alla håller det hållbara varmt om hjärtat och som låtit hållbarhet vara en självklar del av verksamheten. Om dessa vill jag skriva och tipsa till fler om.

Den här stora listan för hållbara besöksmål i Sverige blev så stor att jag fick dela upp den i tre. Det här är ett urval, det finns långt mycket mer att välja mellan. Framför allt finns det många gårdsbutiker, trädgårdscaféer, Bed and breakfast och guider och aktivitetsföretag som är små som jag inte hittat eller som sällan blir de som lyfts fram i relation till de stora som ofta har ett större och mer omfattande hållbarhetsarbetet.

Besöksmålen jag tipsar om är utvalda på tre sätt där en eller flera av nedan är uppfyllda

  1. Jag själv besökt och uppskattade upplevelsen och tagit del av deras hållbarhetsarbete
  2. De är märkta med Nature´s Best, verksamheter som alla håller högsta kvalité för hållbar naturturism enligt GSTC-standard och har verksamhet om sommaren
  3. Det är de regionala destinationernas egna tips när jag frågade dem om vilka inom deras geografiska område som de vill lyfta på temat hållbara besöksmål i Sverige.

Två logotyper som står för hållbar turism

Hållbara upplevelser i norra Sverige

Den svenska naturen är en viktig reseanledning för utländska turister till Sverige och naturen i norra Sverige är kanske det som lockar allra mest. När jag tittar tillbaka på bilder jag tagit så blir jag påmind om det vackra. Vidderna, ängsblommorna, skogarna och bergen. Sjöarna, de lugna men samtidigt intensiva färgerna i naturen och såklart tystnadens om aldrig är tyst för det finns fullt med sus, bus och fågelsång.

Det här är tips på hållbara upplevelser i norra Sverige där naturen visserligen för många står i fokus men som också är en plats att besöka där det finns en verksamhet som drivs av människor som älskar den platsen och med passion och kraft byggt upp det som erbjuds som besöksmål för sommaren 2024. Norra Sverige är självklart långt mer en vidunderlig natur.

Besöksmål i Norrbotten – stora avstånd och storslagen natur

Norrbotten är det län i Sverige som har flest företag märkta med Nature’s Best. Det finns med andra ord stort utbud av hållbara upplevelser för sommaren 2024. Jag väljer att highlighta några lite extra och listar de andra. Många av upplevelserna är i det högre prisspannet och är flerdagarsstopp men några går fint att besöka för ett kortare besök eller över en natt.

Jössgården i Sjulsmark utanför Piteå

Anrik gård med lantlig upplevelse. Boende, bastu, kroppsbehandlingar, häst och vagn, utomhusmatlagning och trädgårdscafé.

Laponia Adventures, Gällivare och Jokkmokk

Outdoorföretag som erbjuder guidade turer och möjlighet att på egen hand uppleva världsarvet Laponia. Endagars eller flerdagars, vandring, kanot, retreats.

Aurora Safari Camp, Mårdsele, en timme nordväst om Luleå

Unik Glamping med naturbaserad aktiviteter som fiske, paddling, cykling, möte samisk familj med renar etc. De erbjuder även exklusiv övernattning i stuga på flotte med bastu i total tysthet.

Abisko Mountain Lodge, Abisko

Dagsaktiviteter som under sommaren t.ex. kan vara en guidad vandring till den omtalade Trollsjön, utsikt över de norska fjordarna eller en dag med mountain bike som färdmedel. Midnattssolsgaranti så länge inte molnen står i vägen.

Nutti Saami Siida, Jukkasjärvi

Samiskt turismföretag som visar och berättar om den samiska kulturen. Utomhusmuseum, café, möjligt att mata renar, hantverk, guidade turer mm. När jag besökte Nutti Saami Siida, visserligen vinter, hade jag en otroligt fin och minnesvärd upplevelse.

Fler hållbarhetsmärkta företag i Norrbotten

Arctic Retreat Ecolodge med naturbaserade aktiviteter. Mellan Boden och Överkalix.
Camp Ripan Boende, spa, aktiviteter. Kiruna.
Guide Natura Lokal guide i Bottenvikens skärgård och kustland. Piteå
Jokkmokkguiderna Flerdagars vildmarksturer. Jokkmokk.
Ofelas Islandshästar Guideföretag med islandshästen i centrum. Nikkaluokta vid Kebnekaises fot.
Rajamaa AB Hotellstugor och utomhusaktiviteter. Finska gränsen 3,5 h från Haparanda.
Sápmi Nature Samisk glamping med aktiviteter. Utanför Gällivare.
Vildmarksbyn Solberget Samisk kultur, boende i gästhus och koja. 1 h söder om Gällivare.
Treehotel Exklusiva boende högt ovan marken. Harads 30 min från Boden.

Här finns alla mina inlägg om Norrbotten

Hållbara upplevelser i norra sverige
Lapporten och dess fina dalgång. Foto av Annika/Resfredag
Webprint från Jössgården med delar av deras erbjudande
Hållbara upplevelser i norra sverige
Jag besöker Nutti Saami Siida vintertid och matar en ren som älskar lavan jag kan bjuda på.
Nutti Saami Siida i en kåta med både eld, samisk mat och en filmvisning om samisk kultur i bakgrunden

Besöksmål i Västerbotten – mat, natur och kultur

Västerbotten är en av de regioner som satsat allra mest på att utveckla hållbarheten hos besöksnäringsföretagen i länet. Jag vågar säga att i Västerbotten går det att hitta flest hållbara upplevelser i norra Sverige. De går under namnet Västerbotten Experience och alla företag finns att hitta här. Detta är ett urval att lyfta fram

Stalo Äventyr, Kultsjödalen och Marsfjället, Vilhelmina

Guidade upplevelser på naturens villkor där naturskydd och turism kopplas ihop på turer med cykel, vandring, kajak och t ex rödingsafari med snorkel!

Kittelfjäll Värdshus, utanför Vilhelmina

Restaurang med lokala och småskaligt producerade råvaror, matkultur präglad av hundraåriga traditioner av renskötsel, jakt och fiske.

Malin i Ratan, ekobutiken i Ratan, nära havet utanför Umeå

Butik med hantverksmässigt tillverkade ekotvålar, hållbara tillbehör, produkter och lokalt mathantverk från utvalda svenska företagare och tvåltillverkare. 

Wild River, Vindeln

Restaurang där man lagar mat från grunden med glädje, passion och kärlek som utgångspunkt. De Västerbottniska smakerna är alltid centrala i alla rätter. En pärla helt enkelt!

Granö Beckasin, Granö mellan Umeå och Lycksele

En annorlunda destination i naturen där det finns hotellrum i träden, ekologisk restaurang och en mängd aktiviteter och äventyr men även stillhet i naturen. Märkt med Nature’s Best.

Walhalla och Kullar och klang, Vännfors utanför Vännäs

Min hemmakommun får en särskild rekommendation. Walhalla är ett lantligt bed and breakfast och Kullar och Klang ett trädgårdscafé med loppis, konst och musikframträdanden.

Fler hållbarhetsmärkta företag i Västerbotten

Geunja The Sámi Ecolodge (Lapplandsafari) Samisk eko-lodge. Ammarnäs
Horses of Taiga Ridturer i skog och mark från en timme till en vecka. Svansele utanför Norsjö.
Wild Lapland Guidade turer med hundspann som bas, kajak och vandring under sommaren. Lycksele.

Här finns alla mina inlägg om Västerbotten

Några av Malin i Ratans fantastiska tvålar
Wild River i de lokaler de hade restaurangen när jag besökte dem
Hållbara upplevelser i norra sverige
Wild River, en av de häftigaste matupplevelserna jag haft. Det här var efterrätten.
Granö Beckasin och deras trädtoppsboende
Hållbara upplevelser i norra sverige
Walhalla, skulle kunna vara mina föräldrars hus…
…men inne har tiden nästan stått stilla. Här blev vi serverad en rejäl och genuin frukost av en tant som hade grannrummet full med vävstolar
Hållbara upplevelser i norra sverige
Fikautsikt hos Kullar och Klang

Besöksmål i Jämtland – med fjällen som kuliss för hållbara upplevelser

En stor del av Jämtlands allra finaste är kopplat till vidderna och krafterna som fjällen innebär. Förutom platserna nedan finns t.ex. riktigt maffiga vattenfall med stora mängder vatten som dundrar förbi.

Jamtli Regionalt museum i Östersund

Jamtli är en museianläggning i Östersund med tre museer på en plats. Där möts historia, konst och kulturhistoriska miljöer. Café, butik, vandrarhem och självklart utställningar och aktiviteter.

Kretslopphuset, mellan Östersund och Åre

Det vackra Kretsloppshuset är grönt både på utsidan och insida. Deras målsättning är att erbjuda god mat och dryck av bästa ekologiska kvalitet i en charmig lantlig miljö. Verksamheten är inriktad på ekologisk mat och dryck i café och restaurang, mathantverk, konferensverksamhet och i butiken.

Fjällnäs Hotel in Funäsfjällen

Sveriges äldsta fjällhotell, Fjällnäs erbjuder en exklusiv fristad där besökaren under åtta olika årstider kan uppleva vidderna och stillheten precis utanför dörren. . 

STF Storulvåns fjällstation

Storulvåns fjällstation kan vara basen och utgångspunkten för några dagar på de jämtländska fjällen. STF-boende med Green Key-märkning. Enkel standard och storslagen natur.

JoPe Fors & Fjäll i Åre

Hos JoPe står äventyr och adrenalin i centrum. Forsränning, klättring, grotturer m.m. De är märkta med Nature’s Best och tar varsam hänsyn till natur och djur i sin verksamhet och främjar hållbar turism.

Här finns alla mina inlägg om Jämtland

Hållbara upplevelser i norra sverige
Det iögonfallande Kretsloppshuset
Hållbara upplevelser i norra sverige
Kretsloppshuset var stängd när vi passerade men jag kikade in genom fönstret. Detta var det jag fann. Lockande eller hur!
En av Jamtlis utställningar. Foto från jamtli.com
Besöker Hällingsåfallet i norra Jämtland. Mäktigt!

Besöksmål i Västernorrland och Höga kusten – världsarvets unikitet

Västernorrlands storhet Höga kusten har ett eget löfte. Höga Kusten-löftet är ett hållbarhetslöfte för besökare. När du kommer till Höga Kusten lovar de ett genuint Höga Kusten-värdskap. I gengäld vill Höga Kusten Destinationsutveckling att besökarna ska ta ansvar och vara en del i att tillsammans hållbart utveckla, värna och vårda platsen. Lite magert innehåll i löftet om du frågar mig men gillar ansatsen och lågtröskeltanken.

Pelle Åbergsgården, Nordingrå

Pelle Åbergsgården erbjuder boende, konferenser och hållbara helpensionspaket för friluftsälskare. En möjlighet att uppleva det bästa av Höga Kustens storslagna landskap med noggrant utvalda utflykter och smakupplevelser med lokal karaktär. Otroligt sympatiska ägare kan tilläggas.

Docksta Sko, Docksta

Produktionen av skor har inte ändrats sedan 1923. Allt görs fortfarande för hand och varje sko är unik. Svenskt hantverkartradition som berättar om den svenska kulturen.

Fjällräven Outlet i Örnsköldsvik

Fjällräven har en uttalad hållbarhetsprofil och en mission att inspirera världen att bli ett med naturen. Att utveckla produkter som värnar om natur, människor och djur kräver ett holistiskt ansvarstagande som omfattar hela produktionskedjan. De har utvecklat ”The Fjällräven Way – en hållbarhetspolicy.

Glamping Höga Kusten, företaget Fields Sweden, en timme nordväst om Härnösand

Glamping Höga Kusten erbjuder en personlig, hållbar och småskalig plats mitt i Höga Kustens häftiga natur. Hit kommer barnfamiljer, storstadspar och konferensgäster för att bo i Glamping-tält, finna lugnet och uppleva en semester utöver det vanliga. De har hållbarhetsmärkningen ”Naturés Best”

Gårdsbutiken i Nordingrå

Gårdsbutiken är en plats för goda smaker och lokalt hantverk i hjärtat av Höga Kusten. I butiken finns svensk slöjd, inredning, blommor och mathantverk av hög kvalitet. I caféet och restaurangen serverar mat och godsaker tillagad från grunden på lokala råvaror från Höga Kusten.

Här finns alla mina inlägg om Västernorrland

Hållbara upplevelser i norra sverige
Så här kan en utsikt från Höga kusten se ut
En annan utsikt en inte mår dåligt av att njuta av
Hållbara upplevelser i norra sverige
Lunch på Gårdsbutiken i Nordingrå
Hållbara upplevelser i norra sverige
Hantverk och annat trevligt hos Gårdsbutiken i Nordingrå
Hållbara upplevelser i norra sverige
En trevlig del av kustlandet i Västernorrland

Besöksmål i Gävleborg med Hälsingland

I Gävleborg finns Järvsö som är den enda destinationen godkänd av tredjepartsgranskaren Earth check som lever upp till GSTC- standard för hållbarturism. Järvsö är en plats som genomsyras av hållbarhet med en hög lägsta nivå.

Vildriket, Järvsö

Djurpark med nordiska djur och genomtänkt verksamhet. Bland annat genom att utbilda besökare uppfyller de sitt huvuduppdrag, att bevara hotade nordiska (djur)arter och öka den biologiska mångfalden. Närkontakt med både natur och djur medan man promenerar på en tillgänglig trätrottoar genom skogen.

Gårdstunet i Finnfara, Bollnäs

Gård som varit i samma familj i många generationer. Restaurang och bageri där råvarorna kommer från egna djur och odlingar, skogarna runt byn, eller från närliggande producenter. Stor mysfaktor.

Orbaden Spa & Resort, Orbaden, Bollnäs

Spahotell och restaurang med omfattande hållbarhetstänk. Det som ”syns utifrån” är deras odling för restaurangen, men lägger med en länk till deras hållbarhetsarbete, eftersom det genomsyrar hela verksamheten. Vacker, exklusivt.

Här finns alla mina inlägg om Gävleborg

Björn i hyfsat lik naturlig miljö, så här bra har verkligen inte alla björnar på djurparker i Sverige
Hållbara upplevelser i norra sverige
Gullig renkalv, gör Vildriket värt ett besök bara för den.

Fler hållbara upplevelser i norra Sverige

Att göra sånna här listor är nästan smärtsamt. Det finns så mycket mer av hållbara upplevelser i norra Sverige än det som får plats i ett inlägg trots att jag delat upp det i tre olika delar, norra, mellersta och södra Sverige. Jag säger det igen. Runt om i Sverige finns också mängder med små gårdscaféer, hemmabutiker och mindre aktörer som kanske inte är stora nog att ha råd att certifieras eller på andra sätt uppmärksammas för sin verksamhet. De kan vara nog så hållbara i all sin enkelt.

Vilka har jag glömt som är dina tips för hållbara upplevelser i norra Sverige? Lämna en kommentar!

One thought on “Hållbara upplevelser i norra Sverige: Stora tipslistan med besöksmål sommaren 2024”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.