10 tips att göra i Sigtuna: En mysig utflykt genom historien

Posted on

Det erbjuds mycket att göra i Sigtuna under en utflykt. Historiska lämningar, en känsla av att resa tillbaka i tiden och en otroligt vacker liten stad med stort hjärta. 

För en dagsutflykt eller stopp på vägen finns precis lagom mycket att göra i Sigtuna. Det passar lika bra att stanna till ett par timmar på väg norr eller söderut som en utflykt för de som bor på utflyktsavstånd.

Sigtuna, Sveriges äldsta bevarade stad, är ungefär lika stor nu som den staden anlades i slutet av 900-talet. De anrika anorna präglar staden än idag genom historiens århundraden. Inte minst tack vare kyrkoruinerna och de väl omhändertagna husen som är mer än 200 år gamla. Elsa Beskow präglar staden på flera sätt. Hon hade väninnor i staden och filmen om henne spelades in i Sigtuna. Välkommen att ta del av allt som finns att göra i Sigtuna

    

Tips att göra i Sigtuna under en utflykt

Den lilla gågatan Stora Gatan

Den må vara kort, men ack så naggande god. Den lilla gågatan som löper genom Sigtuna och heter passande nog Stora Gatan. Gatan är anlagd runt 1000-talet med hus från 1700 och 1800-talet som alla har välmålade och färgglada fasader. Det är en fröjd för ögat för den som gillar färg. Här kan det strosas långsamt upp och ned minst tre gånger utan att tröttna. Kom ihåg att studera husens grunder extra väl, ju lägre och närmare marken de är, desto äldre är huset.

Historisk tur bland ruiner och runor

Ett måste att göra i Sigtuna är att gå en tur bland de historiska ruinerna, med guide eller egen karta som hämtas på turistbyrån. Det ger en skolning i svensk kulturhistoria och en bild av religionens intåg och tillbakagång. Dels finns Mariakyrkan i tegel som fortfarande används och det går även att se de gamla kyrkoruinerna av St Olof, St Lars och St Per.

Butikerna att besöka

Längs Stora gatan finns det några butiker som sticker ut och förtjänar ett rejält besök. I fönstret på Sigtuna Bokhandel  står Elsa Beskows klassiker som en perfekt inkörsport till vad som väntar där inne. Mängder med barnböcker och mer därtill. En annan butik att stanna till hos längs Stora Gatan är Augusta Jansson, en karamellaffär som tar en tillbaka i tiden och där det är lätt förgå sig fullständigt.

Lundströmska gårdens Godtsköpshandel

Vid sekelskiftet bodde familjen Lundström vid Storgatan i en Borgargård som nu blivit ett välbevarat museum. 1873 öppnades en diversehandel och det första en som besökare möter är varor från mer än 100 år tillbaka som står prydligt på hyllorna. Längre in i huset finns chans att titta in i hur boendet på den tiden såg ut. Huset donerades till staden och kaffebönorna ligger kvar ännu kvar på bordet.

Strandpromenad längs Mälaren

Alla städer med vatten blir lite trevligare om ni frågar mig. Sigtuna inget undantag. Längs hela den södra kuststräckan mot Mälaren finns en gång- och cykelbana med olika stopp att göra längs vägen. Spela minigolf, klättra i nedfallna träd, kolla på båtar i den lilla hamnen, äta glas, dricka något läskande eller bara slå sig ned på en träbänk.

Rosenträdgård på Sigtuna Stiftelse

Maken till trevlig rosenträdgård har jag sällan skådat. Uppe på höjden ligger Sigtuna Stiftelsen som en skapades som en mötesplats strax efter sekelskiftet för att skapa dialog mellan människor om dåtidens stora idéströmningar. Numer är Sigtuna stiftelsen både hotell, konferens, året-runt-restaurang, en plats för kultur och forskning. Supermysigt område!

Fika på Kaffestugan Tant Brun och RC Chocolat

Sigtuna, eller kanske Sveriges, mysigaste café heter Tant Brun. Den långe får räkna med att ducka rejält och det är lika mysigt om sommaren i trädgården som framför brasan om vintern. Här serveras riktigt svenskt fika vid bord på klassiskt vis. Ett betydligt modernare fik är franska RC Chocolat med praliner och efterrätter. Här finns också spännande alkoholfria drycker jag aldrig tidigare sett och så gör de fantastisk milkshake på sin glass.

Lunch på Farbror Blå vid Rådhuset

Rådhuset vid “stora” torget var en gång en polisstation med egen fyllecell där personer själva kunde välja att sova av sig sitt rus genom att ta fram en nyckel i väggen. Nu är Rådhuset ett ståtligt museum. Bäst lunch fås enligt mig på Farbror Blå. Svensk husmanskost med lite internationella influencer med en uteservering precis vid Rådhustorget.

Sigtuna Museum

I slutet av Stora Gatan, mitt emot Sigtuna Stadshotell finns Sigtuna museum. Riktiga utgrävningar möter modern konst i en trevlig mix för alla åldrar.

Gör en slottsturné

Runt om staden finns fyra vackra slott som bekräftar vilken status Sigtunaområdet haft genom århundradena. Här finns slott som alla går att besöka. Slotten heter Wenngarns slott, Rosersbergs slott, Skånelaholms slott och Steninge slott, bara att välja att vraka eller besöka alla i en enda turné.

Hoppas detta lockar dig att åka till Sigtuna om du inte redan gjort det, eller väcker minnen som får dig att längta tillbaka till allt som finns att göra i Sigtuna.

Fler tips på svenska städer att besöka finns under kategorin Sverige

13 thoughts on “10 tips att göra i Sigtuna: En mysig utflykt genom historien”

  1. Var där igår och provade båda de caféer som ni rekommenderade. Håller inte med om milkshaken. Har aldrig fått en milkshake med så lite glass i, det var nästan bara mjölk och inte så mycket smak. Men tant Brun var fint och Sigtuna var trevligt.

    1. Hej Ulrika! Nu har du redan varit där antar jag, hoppas du gillade det! Priser är ju relativt men billigast i Storstockholm är det inte, men beror såklart på vad du jämför med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.