Vad jag skulle göra med all tid om jag inte resebloggade?

Posted on

Jag resebloggar på min fritid, hur skulle jag använda den tiden om bloggen inte fanns? Vilka andra intressen skulle få växa fram och ta plats? Det funderar jag på just nu. 

Ibland, betydligt mer sällan än ofta, känner jag att resebloggandet tar en väldans massa tid. Tid jag ibland funderar på vad jag skulle göra av om jag inte resebloggade. Grovt uppskattat lägger jag gissningsvis 15 timmar varje vecka på bloggen. Komma på rubriker och skriva innehåll, leta och redigera bilder, läsa och kommentera på andras bloggar och så lite mejl-kontakter för samarbeten och omvärldsbevakning. 15 timmar räcker nog inte om jag tänker efter.

Just nu hopar sig inläggen som kräver mer än tre timmar att skapa, de ligger på hög som utkast. Alla lite för stora för att jag ska orka ta tag i dem och jag måste tänka till på balansen så jag inte skriver tio inlägg på raken om Gambia. Och när idéerna tryter lite då låter jag inte bli. Då tragglar jag framför skärmen tills ett inlägg skapas. Jag fattar att jag uppfattas som en fyrkantig robot som inte lyssnar på mig själv, men jag skulle snarare välja de något mer positiva orden som målmedveten och ambitiös. En baksida men också en extrem tillgång som med de flesta egenskaper.

fritid
En av de sakerna som resebloggandet verkligen ger mig: Nya vänner, nya nätverk, ny kunskap. Här representerade av Sanna och Jennifer

Om jag inte resebloggade så skulle jag…

I stunder när jag då funderar på vad allt detta innehållsskapande ska vara bra för så tänker jag på allt annat jag kunde gjort om jag låtit ett annat fritidsintresse träda fram. För det ska både du och jag komma ihåg. Resor och bloggen är mitt största fritidsintresse. Det är högst frivilligt även om jag tycks lägga ett filter av prestation även på det. Hade jag velat sluta hade jag gjort det men det är intresse som ger mig otroligt mycket. Kunskap i mängder utifrån alla ”medvetna inlägg” som jag skrivit. Nya nätverk. Upplevelser under resor jag annars inte gjort. Och så vidare, det ger mig supermycket! Men om, om jag inte resebloggade, vad skulle jag då göra med all tid som blev över?

Rida och gosa med mular

Älskade hästar. Vara utomhus, stänga av omvärlden och bara tänka på hur jag får nästa muskelrörelse att vara så som jag vill ha den. Rida är verkligen helt underbart men det tar också 4-5 timmar/tillfälle så det är en hobby som kräver sitt.

Vara kreativ

Jag gillar verkligen att sy, pärla, virka, måla, skapa. Under tonåren var det en stor del av mitt liv. Jag sydde egna kläder, gjorde mina smycken till studentbalen, lärde mig dreja, målade på glas och gjorde tygtryck.

fritid
Hej! Jag på studentbalen 2005. Smycken och klänning i design och skapande made by me.

Träna lite mer

Hade jag mer tid skulle jag prioritera att träna någon till gång i vecka. Idag tycker jag det är svårt att både hinna träna, äta och skriva ett blogginlägg på en och samma kväll så det blir antingen eller.

Sjunga i kör

Jag trallar mer än gärna och folk brukar säga att jag sjunger fint. Att sjunga har jag liksom aldrig riktigt provat på ordentligt och att få göra det i en kör med mer fokus på känsla än teknik tror jag skulle ge mig massor med energi.

fritid
Gospel, hur roligt vore inte det att sjunga tillsammans?

Träffa vänner oftare och mer

Jag skulle gärna träffa mina vänner och folk i mitt nätverk lite mer. Mer trevliga måltider, sköna promenader och roliga aktiviteter. När allt kommer omkring, vad är viktigare i livet är relationer?

fritid
Mer av detta. Lyxfrullar med fina vänner

Göra ”meditativa” saker

Jag förstår inte hur folk hinner se alla dessa mängder med serier. Tills jag frågar mig om de har ett fritidsintresse som tar 15 timmar. Ibland känner jag att jag missar en hel del serier som många verkar vara så sålda på. Samtidigt, vad ger det mer än en stunds njutning? Eller å andra sidan, vad i livet kan vara mer värt än en stunds njutning? Pussel tycker jag är extremt rofyllt och det triggar samma belöningssystem som med bloggen. Att producera och komma framåt, extremt konkret.

Det jag skulle lägga tid på men ändå inte riktigt vill

Mobilspel, slösurf och lite mer sömn. Visst låter det som sköna grejer men helt ärligt, jag vill inte lägga mer tid på mobilspel, surf eller sömn. Det vore skönt men det är inte den personen jag vill spegla mig i när jag är 80 år. Då kommer jag vara tacksam för att jag gjorde så mycket vettigt (enligt min egen definition, du får gärna ha en annan) av min egen fritid. Så på det sättet är resebloggandet bra, det håller mig från att lägga tid på sådant som faktiskt inte är så viktigt för mig.

Vad skulle du fylla din fritid med?

Du som har ett stort fritidsintresse, måste absolut inte vara en blogg, vad skulle du göra med den tiden du fick över om du slutade med det?

10 thoughts on “Vad jag skulle göra med all tid om jag inte resebloggade?”

 1. Så intressanta funderingar. Om jag inte bloggade skulle jag kanske ha startat upp någon annan hobbyverksamhet som skulle ha övergått i ett företagande anyway… 😉 Och nu behöver jag ju inte blogga så mycket på fritiden längre. Däremot har arbetstimmarna vs fritiden inte lika skarpa gränser. Jag skulle kanske laga mer mat?

 2. Gillar också att sy och pyssla. Läsa mer böcker – nu gör jag bara det när jag har semester. Serier kollar jag inte på speciellt ofta. Är ingen TV människa. Lära mig spela tennis hade jag också gärna gjort men då skulle jag nog behöva prioritera bort någon annan träning för att kroppen skulle orka.

 3. Den tanken hade jag också. Och slutade blogga. Eftersom tiden var obetald och gick ut över mina barn och delvis också mitt eget välmående (dåligt samvete för barn – och make, mycket begränsad tid för rörelse etc). Alla dessa ”lediga” timmar jag fick när slutade blogga räckte både till barnen och till att träna mer – två faktorer som gav mig mycket större välmående. Jag insåg också att det försiggår mycket bloggTANKEVERKSAMHET, inte bara den konkreta tiden vid datorn. Även att slippa det gav mig större fokus på både jobb och familj.
  Sen älskar jag ju fortfarande att skriva, men också att förmedla tips (”hjälpa folk”, eller bara inspirera). Instagram fick bli en minikanal för det. Personligen läser jag mycket färre bloggar än tidigare. Både för att jag ”inte behöver” 😉 – för jo, bloggare läser och kommenterar hos andra delvis för att de ”måste” om själv vill växa – men också tidsbrist i allmänhet. Något jag reflekterat över, och tror att fler tänker detsamma, är att det ställs högre krav på content. Jag läser sällan personliga ”dagsrapporter”, men gärna inlägg där jag lär mig/inspireras. En destination jag planerar att besöka, ett träningstips, ett ”jobbtips” (jag läser t ex många inlägg hos Jennifer – på din bild ovan – och Elin Häggberg/Teknifik). Och såklart läser jag bloggar bara för att jag gillar personen/tycker den har ”allmänt matnyttiga/bara härliga” inlägg – dig t ex 🌸 Och gillar verkligen Annika (Resfredag) 🌸

  Om jag hade tjänat pengar på min blogg hade det varit annorlunda. Men då hade jag heller inte haft ett stort ytterligare ”ordinarie jobb” vid sidan av.

  Tack för ett som vanligt härligt, välarbetat och tankeväckande inlägg Linda.

  Kram Rosita
  Ps, nu jobbar jag på Stora Essingen – konsultuppdrag begränsade dagar – så om du har tid för lunch nån gång hör gärna av dig. För visst jobbar du på Stora Essingen?

 4. Det finns också en annan sida tycker jag. Den att jag i rollen som resebloggare faktiskt tar mig i kragen och gör fler saker för att ha saker att skriva om på bloggen. Saker som jag faktiskt tidigare inte riktigt ”orkat” göra. En extra utflykt, ett extra restaurangbesök. Summan av kardemumman är att jag nog gör mer på min fritid än tidigare tack vare bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *