5 dimensioner av att resa hållbart som bör diskuteras lika intensivt som flyget

Posted on

Kan vi testa att prata om andra dimensioner av att resa hållbart under ett år? Vad skulle hända om vi utifrån en hållbart resande-perspektiv diskuterade postkolonialism inom turism, sexturism, alkohol och djurovänlig turism? 

Det finns som bekant flera sätt att resa hållbart på. Minskat flygande är en av dem men långt ifrån den enda. Om vi tillåter oss att sätta fler ämnen på dagordningen, och inte se klimatfrågan som överordnade alla andra, vad skulle vi då kunna diskutera lika intensivt som vi diskuterat flygfrågan senaste åren? Katten och ödlan på headerbildern får helt enkelt symbolisera vårt ensidiga sätt att diskutera hållbarhet där katten är debatten och ödlan flyget.

Jag är som ni vet all in för att flygdebatten sker. I sak men visserligen inte i dess form. Flygfrågan kan inte ha veto på vad som är att resa hållbart. Trots människans bekvämlighet, trots företagens vinstintresse, trots fega politiker så har vi under mer än ett år diskuterat flyget nästan dagligen. Vad skulle vi kunna våga prata om lika djupt och omfattande som vi hanterat flygdebatten trots alla uppenbara inneboende motstånd. Jag har några förslag.

Men först: det goda med flygdebatten

Under det gångna året har positioner förflyttats. Människor har rannsakat sig, fått upp ögonen för sitt eget beteende och tankesätt, ändrat sina semesterplaner. Gott så. Tänk om vi skulle kunna välja ett annat reserelaterat tema och diskutera det lika intensivt under ett år eller två. Prata om individens ansvar och samtidigt de sjuka strukturerna som försatt oss här och hur vi agerar för att förändra dom. Givetvis utan skammande om jag får önska även om det uppenbarligen verkar ha viss effekt för att uppnå målet. Anyway. Här är förslag på fem ämnen som jag tycker vi kan ägna de kommande fem åren åt att diskutera. Vi kan ta ett i taget, förslagsvis i ordningen nedan.

resa hållbart
Jag har noterat färre sånna här bilder i mina flöden och jag drar mig för att lägga upp romantiserande bilder av att flyga. Det är en konkret förändring årens flygdebatt skapat.

Fem fokusfrågor så fler kan resa hållbart

1. Resa hållbart utan postkolonial turism

Kolonialism, att genom exploatering och erövring lägga territorier under sig med konsekvenser som att inhemska människors utrymme minskas eller försvinner alternativt att resurser förflyttas ut ur landet. Post kolonialism, dagens effekter och resultat av århundrade av koloniserande på olika sätt, finns inom en stor del av turismindustrin. Direkt eller indirekt.

Varför postkolonial turism kvalar in som fokusfråga:

Det sker i stort och smått på väldigt många resmål. Inte minst i länder som haft det tufft med krig, korruption, låg demokratisk och långsam ekonomisk utveckling. Bland annat i många länder i Afrika, Central- och Sydamerika och Sydostasien. Västvärlden och länder som Kina klampar fram och tar för sig. Skapar turism medan vinsterna flyttas ut ur landet.

Saker vi borde prata om på temat postkolonial turism

  • Hur kan jag som rese-konsument ta ansvar för att mina resor inte bidrar till att resurser sugs ut ur landet och så lokalbefolkningen inte upplever sig undanskuffade?
  • Vad har vi för värderingar som får oss att välja och vraka som vi gör?
  • Vilket utrikespolitik för vi som land i förhållande till andra länder?
resa hållbart
Slavfort i Ghana, en av delarna i kolonialismen under flera hundratals år

2. Resa hållbart utan sexturism

Människor, ingen majoritet men alldeles för många runt om i världen, köper sex utomlands. Har en annan moralisk kompass  än i hemlandet. Konsekvenserna är förödande. Utmaningen med denna fråga är dock att så få känner sig träffade eller som att det är något de kan agera på. Men det finns mycket den enskilda individen kan göra och ta tag i. Prata om det med sina killvänner oavsett kön på en själv, skapa opinion som gör att det skapas mer tryck i frågan, anmäla misstanke om brott, skänka pengar, ställa högre krav på politiker att agera.

Varför sexturism kvalar in som fokusfråga:

Den värsta formen av patriarkatet. Ibland pratar vi om att höja lägstanivån på saker och ting, tänk om vi istället skulle kapa toppen av den högsta, värsta nivån. Det finns på många platser runt om i världen och det köps och säljs av både män och kvinnor. Barn är en av målgrupperna och trafficking är en ytterligare nivå.

Saker vi borde prata om på temat sexturism

  • Hur förbygger och säkerställer jag att ingen av mina vänner köper sex utomlands eller tar del av sexturism på olika sätt?
  • Vad gör jag när jag ser sexturism förekomma?
  • Hur skapar vi global opinion i frågan?
resa hållbart
Bra rapport från nätverket Schyst resande om sexköp

3. Resa hållbart utan att alla reser till samma ställe

När en har hittat en magisk strand i Thailand vill alla andra i bekantskapskretsen också åka dit. Samma sak med de stora europeiska huvudstäderna som London, Berlin, Paris och Rom. De ska upplevas, helst av alla. Jag överdriver en aning men är det inte galet att allmänt folk hellre vill åka dit alla andra åkt än till ett ställe där färre varit?

Varför alla-reser-till-samma-ställe kvalar in som fokusfråga:

Färöarna stänger en tid för att renovera och restaurera sina landskap pga hårt tryck från alla turister. The Beach-ön stänger för att städas av samma anledning. Lokalbefolkningen i Spaniens turiststäder protesterar för att de är trötta på baksidorna av alla turisters närvaro. Världen är stor, vi borde kunna sprida ut oss lite mer.

Saker vi borde prata om på temat alla-reser-till-samma-ställe

  • Varför är det viktigt att göra samma sak som alla andra?
  • Hur kan ekonomiska modeller se ut för resebolagen så att de inte måste skyffla så stora mängder folk till samma ställe? Vilket ansvar tänker de ta för att uppnå detta?
  • Hur får vi fler politiker att sätta sitt egna lands natur och människor i första rummet före företags vinster?
resa hållbart
Flest folk på stranden vinner, Makarska i Kroatien

4. Resa hållbart utan så mycket alkohol på semestern

Snuttefilten alkohol gissar jag är den sista frågan vi skulle diskutera inom ramen för att resa hållbart. “Rör inte min semesterfeeling”. Den västerländska alkoholkonsumtionen sprider sig som en löpeld pga en aggressiv alkoholindustri och i länder där det inte ens dricks alkohol ska det ändå serveras alkohol till turisterna. När turisterna skapar en efterfrågan ökar tillgången och även lokalbefolkningen får lättare ta i alkohol vilket ökar konsumtion och därmed skador till följd av alkohol.

Varför alkohol på semestern kvalar in som fokusfråga:

3 miljoner människor dör årligen runt om i världen direkt relaterat till alkohol. Allt från rattfylla till eget missbruk. 385 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en föräldrar konsumerar alkohol på ett riskfyllt sätt. Kanske någon tycker att alkohol på semestern inte har något med det att göra. Men precis som att glåpord och sexköp är två uttryck för samma sak fast på olika nivå så hänger alkoholkonsumtionen ihop. Och det är inte bara de som flyger mest som måste minska flygandet, alla måste minska tillsammans.

Saker vi borde prata om på temat alkohol på semester

  • Hur konsumerar jag alkohol när jag reser? Är det annorlunda jämfört med hemma?
  • Hur pratar jag med mina nära och kära om alkoholproblem som finns? Som bekant finns det ju i alla lite större resesällskap på ett eller annat sätt.
  • Vad gör vi för att stoppa alkoholindustrins framfart runt om i världen där de riktar in sig mot unga och kvinnor, grupper som i många länder dricker lite eller inte alls (exempelvis Indien)?
Resa hållbart
Lite alkoholmys i Napa Valley i USA

5. Resa hållbart utan djurturism

Hur många tusen djur lider varje dag för att deras vilda behov inte blir tillgodosedda? Som får sitta i bur i väntan på att fastkedjade jobba för turisters njutning. Slagna genom sin uppfostran för att bli tämjda för att inte vara ett hot mot turisters säkerhet. Tusentals varje dag för människans girighet.

Varför djurturism kvalar in som fokusfråga:

En stor del av djurturismen har faktiskt inget gott med sig alls. Det gäller förstås inte djurvänlig turism som jag skrivit om tidigare. Flyg är dubbelbottnat och det har sina fördelar. Kan du nämna en enda fördel med djurturism förutom att rädda hotade arter? Djur har dessutom ingen talan vilket lägger ännu större ansvar på oss människor att prata om detta.

Saker vi borde prata om på temat djurturism

  • Hur kan jag belysa och bemöta vänner som jag ser nyttjat djurovänlig turism?
  • Vilket ansvar tar resebolagen i att inte erbjuda djurovänlig turism?
  • Vad gör politikerna runt om i världen för att förhindra djurovänlig turism?
resa hållbart
Kängurusar som matas av mig i Australien. Hur vet jag att dessa inte är tillfångatagna för att underhålla mig?

Nästa debatt för att resa hållbart

Många gånger har jag tänkt: Hur länge kan vi diskutera flygfrågan? En evighet verkar det som men precis som med alla andra frågor kommer den minska i intensitet. Men så kommer det ett nytt varv. Nu senast med Isabella Löwengrips privatjet-flygande för att kunna hämta barn på dagis. Dubbelbestraffning så det sjunger om det. Dålig mamma om hon inte hämtar, miljöbov om hon flyger. Jag fattar att kritiken kommer, det fattar hon också. Hon är inte dum, hon lägger ut bilden för att hon vill säga något. Hon för en feministisk kamp på sitt sätt.

Flygdebatten får gärna fortsatt (mer balanserat och sansat tack) men min önskan 2019 är att vi ger andra frågor samma utrymme. Vi behöver resa hållbart på så många fler sätt än genom att sluta flyga. Förändring tar tid, men jag tycker att flygfrågan och senaste årens diskussioner visar att stora förflyttningar kan göras om frågor sätts tillräckligt högt upp i folks medvetande.

Vilken är nästa stora fråga om att resa hållbart?

År 2020-2025 håller jag tummarna för att vi får nya frågor på dagordningen på temat resa hållbart.
Vilken av frågorna ovan tycker du att det är dags att vi tar tag i härnäst?

Läs mer om respektive fråga

Sexturism och vilka är de svenska männen som köper sex utomlands

Ölflickor i Kambodja – en baksida av alkohol

Djur i bur som turistattraktion

10 thoughts on “5 dimensioner av att resa hållbart som bör diskuteras lika intensivt som flyget”

  1. Gillar strategi- och politikvinklingen, låt oss öppna upp för fler viktiga frågor upp på agendan. Vi behöver en mer mångsidig debatt – och fler budskap att spridas. Där gör du, som vanligt, ett utmärkt jobb. Din plan låter definitivt som ett steg i rätt riktning. Tack!

    1. Tack snälla du! Jag tycker nästan alla frågor blir lite bättre om en orkar hålla flera perspektiv i huvudet samtidigt och vågar se hur det individuella hänger ihop med det strukturella. Det blir lätt att en hamnar i det ena eller andra diket när det självklart hänger ihop.

  2. Problemet är ju ett det är den globala uppvärmningen som hotar att förgöra allt liv på jorden. Inte människors alkoholvanor, sexturismen eller någon av de andra du nämner.
    Därför intar den en särställning och förtjänar helt enkelt ett större fokus än alla andra frågor.
    Sedan måste man bredda klimatdebatten till att handla om något annat än folks flygvanor. Vi måste avveckla oljan, helt enkelt.
    Har du läst HallojVärldens senaste inlägg? Tycker att hon får med ett väldigt klokt citat från en klimatforskare där:
    https://hallojvarlden.com/2019/03/23/5-snabba-slutet-av-mars-2019/

    1. Tack för länktips, helt klart bra citat. Håller med dig om att uppvärmningen på många sätt är en fråga för sig och det ska vi absolut fortsätta prata om. Frågan är bara hur mycket vi ska prata om just flygande i förhållande till det. Det är nog snarare där jag tycker att fokuset är snedvridet och därmed är jämförbar med de andra frågorna. Den lilla delen flygande mot den “lilla” fråga sexturism. Sen kan de ju finnas några som tycker att mänskliga rättigheter är viktigare än klimatet och det handlar ju helt enkelt om värderingar.

  3. Ja, jag är ju kanske lite partisk men tycker ju att flygdebatten har cementerats alldeles för hårt…

    …när det är bland annat är cement som vi borde diskutera. Inte så mycket med resande dock. 🙂

  4. Jag tycker att det är så bra att vi diskuterar flyg och tycker inte den är slutdiskuterad. Men jag håller med dig, det finns så mycket annat som också borde lyftas upp och diskuteras! Tycker detta inlägg verkligen var superbra och gillar att du argumenterar för varje punkt. Hoppas många (!!) läser detta inlägg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.