Var ska jag bo i Gambia? Guide och tips om olika turistområden

Posted on

Var ska en bo i Gambia när turistområdena avlöser varandra längs kusten? Alla med sin karaktär. Från stark lokal känsla till lyx. Hitta din egen favorit med denna guide. 

En av de sakerna som jag själv tycker är absolut svårast att bestämma mig om inför en resa är var jag ska bo. Inte för att jag inte vet vilket hotell som är bäst, det brukar bilder och recensioner beskriva ganska bra. Men hur vet jag vilket område som passar det jag vill få av min resa? För min resa till Gambia var det inget undantag. Eftersom jag tycker att det var svårt att få en överblick innan så har jag nu försökt sammanställa de olika turistområdena. Jag hoppas detta kan guida dig i var du ska bo i Gambia när du vill boka din resa till den Västafrikanska pärlan.

Var ska jag bo i Gambia?
Vart får jag en soluppgång som denna? Svar: Bakau

Var är det bäst att bo i Gambia?

Nedan finns sex olika områden beskrivna från norr till söder. Naturligtvis finns fler möjligheter och att sätta ord på hela områden blir alltid lite generaliserande och grovhugget. Det ger åtminstone en hint om hur du kan tänka inför att du ska välja var du ska bo i Gambia.

Var ska jag bo i Gambia?
Se de gula sträcken för respektive område så förstår ni upplägget samt pilen till huvudstaden Banjul som inte syns i bild

Banjul

Gambias huvudstad Banjul är långt ifrån landets största stad och inte heller den stad där flest turister bor. Det finns självklart boendemöjligheter men de flesta bor längre söder ut och åker till Banjul över dagen. Det tar bara 10-30 minuter att åka dit lite beroende på vart en bor.

Var ska jag bo i Gambia?
En vy över lilla Banjul

Bakau

Bakau är det område jag själv valde utifrån den fakta jag lyckades få fram, så nöjd över det valet! Bakau är mindre turistigt, ligger mer avsides från de större gatorna, hotellen och restaurangerna. Här är känslan snarare att vara en del av ett lokalsamhälle än ett turistområde.

Fördelar Bakau

  • Lugnare vågor eftersom det är Gambiaflodens mynning snarare än öppet hav som en badar i
  • Lokal känsla utan högljutt nattliv
  • Något lägre priser pga lägre standard

Tips: Bo på Cape Point. Det är ett enkelt hotell med Gambiska ägare. Mr Fix rakt över gatan hjälper till med att växla pengar, skaffa kontantkort och andra nödvändigheter.

Var ska jag bo i Gambia?
Cape Point, hotellet jag bodde på
Var ska jag bo i Gambia?
Morgonstund och vattenhämtning
Var ska jag bo i Gambia?
Bild från en av många gator i Bakau

Fajara

Efter Bakau finns Fajara som kanske snarare är ett område med restauranger och lodger än hotell. Här finns en golfbana för den som är lagd åt det hållet. Enligt utsago är Fajara beach en av de bättre platserna att befinna sig på för solnedgång, kanske samtidigt som lite häng vid Dominos eller Paradise Beach bar.

Tips: Lyxa med en middag på Ngala Lodge i innovativ miljö

Var ska jag bo i Gambia?
Fajaras strand som övergår i stranden nedanför Kotu. Tagen från Laybato’s hotell och restaurang.
Var ska jag bo i Gambia?
Kalas hos Laybato’s
Var ska jag bo i Gambia?
Ngala Lodge i en klass för sig
Var ska jag bo i Gambia?
En av de där magiska solnedgångarna

Kotu

Kotu är det område som ligger närmast Serrekunda, Gambias största stad. Vilket erbjuder en närhet till de större gatorna och den myllrande och upplevelserika Latrikunda market. Trots detta är Kotu lugnt vid hotellen som ligger vid stranden och här ligger även Vings senaste hotellkomplex Sunprime Tamala Beach hotell.

Fördelar Kotu

  • Nära till Serrekunda
  • Fyrstjärniga Tamala Beach
  • Lång sandstrand i både nordlig och sydlig riktning
Var ska jag bo i Gambia?
En åsna som pustar ut inför nästa kraftansträngning i Latrikunda Market en bit från Kotu

Kololi

Kololi upplevde jag de tydligaste turiststråken där restaurangerna stod uppradade efter varandra där turisterna om kvällarna var på jakt efter en bit kvällsmat. I Kololi finns det gigantiska hotellet Senegambia som gett upphov till att delar av Kololi kallas Senegambia. Kololi är nog det livligaste området med nattklubbar och en mer kommersiell känsla och därmed aningen dyrare.

Fördelar Kololi

  • Turistanpassat för den som önskar det
  • Vaket och rörligt område med restauranger och uteliv
  • Stora hotell i avskildhet

Tips: Restaurang Scala ska tydligen vara bra och krävde bordsbokning när jag försökte. Kan istället tipsa om den indiska restaurangen Mango.

Var ska jag bo i Gambia?
En sån här gatan såg jag inte på så många ställen med i Senegambia i Kololi finns den
Var ska jag bo i Gambia?
Hantverksmarknaden i Senegambia är uteslutande skapad för turister

Bijilo

Sist ut i det här inlägget om var en ska bo i Gambia är Bijilo. Ett mer avsides område i en snäppet högre klass, både hotell och resorts. Har själv ingen erfarenhet av hur det är att bo i den delen av Gambia. Ligger söder om Bijilo nationalpark där många apor tillbringar sina dagar.

Var föredrar jag att bo i Gambia?

Det kanske framgår att jag är mycket nöjd över att jag valde att bo i Bakau. Men så är jag också all för locals när jag reser och ganska lite för hotellkomplex och en känsla av att allt är uppbyggt för mig som turist. Det är inget fel med att gilla det så den som söker ett område där allt är lite mer servat med korta avstånd kan med fördel välja att bo i Gambia i någon av de områdena.

Om du varit i Gambia, vad är din bild av de olika områdena? Samma som mig eller sig våra upplevelser åt?

Mer att läsa om Gambia

Ett urval av andra inlägg jag skrivit om Gambia

⇒ Att göra i Gambia

⇒ Vad kostar en resa till Gambia?

⇒ Min resa till Gambia dag för dag

Här finns alla mina inlägg om Gambia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.