Tågluff eller roadtrip: Vad ska vi välja för sommarens bröllopsresa?

Posted on

Det blir en tur i Europa i sommar på bröllopsresan. Så långt har vi bestämt. Nu till den stora frågan: Blir det tågluff eller roadtrip? 

För två månader sedan skrev jag ett inlägg om att skapa en speciell och unik bröllopsresa för ett par som mig och Erik som redan reser ganska mycket, både enskilt och tillsammans. Vi fick massor med bra tips som att vara borta länge, vara volontär och hitta en aktivitet eller tema som är genomgående så som god mat, dyka eller cykla.

Vi ska till Paris på min barndomsväns bröllop några veckor efter vårt bröllop och då passar det utmärkt att resa runt i Europa när vi redan är nere på kontinenten. Frågan är om vi ska göra resan som en tågluff eller en roadtrip med bil.

Tågluff eller roadtrip och dess fördelar

Det finns såklart många fördelar (och motsvarande nackdelar) med både tågluff och roadtrip. Här är några som spelar extra stor roll för mig.

Fördelar Tågluff

  • Vackrare landskap utanför tågfönstret än längs en motorväg
  • Åka tåg kräver ingen koncentration, går att vila och sova. Dag som natt.
  • Miljövänligt och klimatsmart
  • Lätt att ta sig mellan städer
  • Möjlighet att träffa nya människor under tågresorna
tågluff eller roadtrip
Vackra landskap utanför tågfönstret
tågluff eller roadtrip
Fördel tåg: sova!

Fördelar Roadtrip

  • Större flexibilitet att ändra rutter, komma till mindre platser eller naturen
  • Fritt att prata och spela musik på valfri volym
  • Går att stanna när som helst, och vart som helst
  • Kan lämna packning i bilen
  • Inga tider att passa
tågluff eller roadtrip
Fördel roadtrip: Lätt ta sig till den här typen av ställen

Tågluff i tanken blir roadtrip i praktiken

Jag har varit helt inställd på tågluff i sommar. Det har jag längtat efter sedan 2005 när jag tog studenten men den blev inställd pga att min kompis blev rejält sjuk. Det känns som att ALLA kommer tågluffa i sommar och helt ärligt så faller jag en del för det positiva grupptrycket. Jag vill inte vara en av de som inte tågluffade i sommar. Jag vill också uppleva Europas järnvägar. Jag vill ha den erfarenheten för att kunna skriva om det. Jag älskar ju att åka tåg i Sverige så jag räknar iskallt med att jag kommer göra det även på sydligare breddgrader.

När jag och Erik började prata om vilka ställen vi vill resa till Europa och vad vi vill göra så inser vi båda att roadtrip passar bättre för ändamålet. Vi vill hinna besöka många olika ställen. Flera av dem lite mer otillgängliga så som alpernas berg och sjöar. Vi gillar friheten som bil innebär och är inte främmande för att sova ett gäng nätter i bilen.

tågluff eller roadtrip
Det här vägarna vill vi köra på

Jag inser att argumenten varken väger över för tågluff eller roadtrip. Allt går. Det avgörande är vad en som person föredrar mest. Det hade gått att åka tåg till Paris och fortsätta därifrån men eftersom jag i det läget hade valt flyg till Paris och sedan tågluffa så känns det ändå relativt bra i klimathjärtat att inte flyga alls och istället ta bilen hela vägen. Flyg hade blivit totalt 3,6 ton koldioxidutsläpp för oss två medan bilens alla mil motsvarar 1500 ton koldioxidutsläpp. Och ja, 1500 är också utsläpp men jag tänker ändå vara nöjd med att jag gör en flygresa mindre än planerat denna sommar.

Vilka fördelar för tågluff respektive roadtrip väger över för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *