Att göra i Gambia: Tips på utflykter, sevärdheter och vardagsliv

Posted on

Gambia bjuder på vackra, intressanta och varierande saker att göra i Gambia. Här finns mer utflykter än vad som hinns på en vecka och massor med vardagsliv att ta del av. Jag bjuder på mina tips på saker att göra i Gambia.Jag välkomnades till The smiling coast av många människor under veckan. Gambia kust kallas så för att Gambiafloden formar sig som en glad mun. Gambia är Afrikas minsta land med endast cirka 2 miljoner invånare. Hela 350 000 uppskattas bo i den största staden Serrekunda. De flesta turister bor i Kololi och Kotu där flest hotell ligger.

Många åker till Gambia för att sola och bada men personligen föredrar jag en mix där sol och bad snarare är ett komplement än basen i vistelsen. Jag konstaterar att en vecka var perfekt längd för mig för det jag ville ha ut av Gambia men att en del saker som jag hade velat göra i Gambia inte hanns med. Låt dig inspireras av allt som Gambia har att erbjuda som jag hann fånga upp, såklart finns det ännu mer än detta.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Besök hos Gambiagrupperna
Att göra i Gambia tips på utflykter
Fina flätade korgar
Att göra i Gambia tips på utflykter
Fina juicebarer längs stranden
Att göra i Gambia tips på utflykter
En självklar del för många under en resa i Gambia: Slappa på en solstol

Utflykter att göra i Gambia

Den som reser till Gambia med charter, eller bor på ett hotell där exempelvis Ving huserar, kommer med lätthet hitta mängder av utflykter att välja mellan. Dessa är utmärkt som inspiration, oavsett om du väljer att genomföra dem med Ving eller på egen hand alternativt med en guide. Hoppas mina tips på saker att göra Gambia hjälper dig att skapa den bästa resan för dig.

Utflykt till den heliga skogen Makasutu

Två engelsmän bestämde sig på 1990-talet för att slå sig ned och skapa ekologisk turism i området. Maka kommer från ordet Mekka och Sutu betyder skog vilket totalt sätt ordagrant blir Helig skog. Engelsmännen mötte en medicinman som fortfarande finns kvar i området och den som önskar kan bli spådd i handen. Här finns mangroveträsk i låg- och högvatten att paddla på. Det erbjuds guidade turer med forest walk där en får lära sig mycket om naturmedicin. Det finns en pool att chilla i, lunchbuffé och en hantverksmarknad. Den med rätt ingångar kan även få möjlighet att besöka det femstjärniga superlyxiga området Mandina som bland annat har flytande hus. Allt skapat av engelsmännen, det märks att en av dem är arkitekt och den andra ingenjör.

Makasutu var lugnt och skönt, långt ifrån en effektiv upplevelse som jag ofta önskar mig men jag fann lugnet. Jag betalade ca 600 svenska kr inkl lunch, chaufför och guide. Det är långt ifrån “den vackraste naturen ever” men en mysig utflykt att göra i Gambia.

Tips: Görs med guide/som organiserad utflykt, ca 3000-3500 dalasi (6-700 kr)

Att göra i Gambia tips på utflykter
Välkommen till Makasutu
Att göra i Gambia tips på utflykter
Utkikstorn över Makasutu
Att göra i Gambia tips på utflykter
Mangroveträsk och lågvatten
Att göra i Gambia tips på utflykter
Några ger sig iväg på paddeltur
Att göra i Gambia tips på utflykter
Denna man satt hela dagen och vävde
Att göra i Gambia tips på utflykter
Extremt monotont arbete och ett väldigt fint resultat
Att göra i Gambia tips på utflykter
Här inne finns medicinmannen
Att göra i Gambia tips på utflykter
Fick lära mig klättra i en palm. Kändes stabilt efter ett tag
Att göra i Gambia tips på utflykter
Hämtade nästan min egen palmjuice i trädets topp
Att göra i Gambia tips på utflykter
Poolen går fint att bada i men det finns andra som vill vara med och dela på bassängen
Att göra i Gambia tips på utflykter
Mandinas lyxiga område
Att göra i Gambia tips på utflykter
Här kan en bo

Byaskola och kvinnokooperativ med Gambiagrupperna

Jag har skrivit ett helt eget inlägg om detta men kort kan jag säga att den dagen som jag spenderade med Gambiagrupperna var en av de bästa dagarna på hela veckan. Det görs så mycket fin verksamhet och det finns så många som kämpar för att människor ska få det bättre. Absolut värt att försöka få till, kostade ca 350 kr för att bli upphämtad på hotellet, svensktalande guide och lunch.

⇒ Läs mer: Utflykt med Gambiagrupperna

Att göra i Gambia tips på utflykter
Nybatikat
Att göra i Gambia tips på utflykter
Matematik i årskurs sju

Jag önskade mig: Georgetown

Georgetown ligger långt in i landet och det är en tvådagarsutflykt som jag tyvärr inte lyckades planera in under denna resa. Upplägget kan vara lite olika men innehåller bland annat båt- och busstur geom hela landet, besök på landsbygd och övernattning under enklare förhållande. Det får bli nästa gång!

Tips: Kontakta Ragga på RM Tours så kan han hjälpa till att organisera en tur

Att göra i Banjul, Gambias lilla huvudstad

I Gambia är huvudstaden Banjul långt ifrån störst, varken till ytan eller invånare. En enkel orsak till det är att den ligger på en liten halvö och därmed “inte kan” växa. Trots att staden är så liten så fanns där ändå lite huvudstadskänsla och att bara gå omkring var den största behållningen. Det räckte för egen del med en halvdag i Banjul men är absolut något jag rekommenderar att göra i Gambia.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Målad bild av flagga och symbol för landet
Att göra i Gambia tips på utflykter
En Banjuls-gata
Att göra i Gambia tips på utflykter
Blev väldigt nyfiken på detta men vågade inte fråga. Black medicin shop…

Arch 22, stadens öppning

Med bilväg finns det egentligen bara en väg in i staden och det är via den stora Archen som tydligt markerar ingången. I den kan en betala 20 kr för att gå upp de tio våningarna och kolla på utsikten över staden. Det gör sig bättre framåt eftermiddagen då solen ligger i en bättre vinkel, var motljus på morgonen när jag var där. I archen finns även en beskrivning av Gambias historia och lite föremål.

Att göra i Gambia tips på utflykter
The Arch 22
Att göra i Gambia tips på utflykter
Utsikt 1 från archen
Att göra i Gambia tips på utflykter
Utsikt två, det här är i princip halva Banjul

Nationalmuseet

Nationalmuseum berättar ett lands historia, så även i Banjul. På ett sätt var det urbota tråkigt. Proppfullt med prylar från tusentals år fram till idag och mängder av text att läsa. Samtidigt fanns där mycket stolthet och enormt mycket kunskap för den som vill djupdyka i Gambias historia. Totalt kanske jag spenderade 15 minuter inne i museet, sedan var jag nöjd. Dock väl värt de små slantarna som det kostar att gå in.

Pris: 20 kr för att gå in, 20 kr för att få fota

Att göra i Gambia tips på utflykter
Uppställda dockor som visar på gamla gambiska traditioner
Att göra i Gambia tips på utflykter
Den här tavlan vill jag ha!

Sjudande av liv i Albert Market

Det jag gillade allra bäst med Banjul var att gå i Albert Market och de anslutande kvarteren. Där fanns inte en enda försäljare för min skull utan där var det fullt fokus på lokalbornas behov och dagliga liv. Färsk fisk med flugor som svärmade, hemodlade och nyskördade grönsaker, färgglada tyger och allt en kan behöva för att leva ett gambiskt liv. Trångt och lätt att tappa bort sig men ack så levande.

Tips: Håll extra koll på väskor och fickor i myllret och gå inte på att någon vill visa dig runt

Att göra i Gambia tips på utflykter
Välkommen till Albert Market, ger en hint om vad som väntar där inne
Att göra i Gambia tips på utflykter
En av gatorna utanför Albert Market
Att göra i Gambia tips på utflykter
Långt ifrån alla gator i huvudstaden är asfalterade
Att göra i Gambia tips på utflykter
Hur fina tyger???

Jag missade: Hamnen

Jag fick höra att det skulle vara häftigt att besöka hamnen och se båten som kör över Gambiafloden till landets norra halva. Jag lyckades dock aldrig hitta rätt väg fram, det kan vara så att biljett krävdes för att komma nära inpå.

Sevärdheter och typiska turistgrejer att göra i Gambia

Det finns inte så många klassiska sevärdheter att göra i Gambia som handlar om att checka av eller som är globalt omtalade. Några finns det och alla jag “gjorde” tyckte jag var värda ett besök.

Monkey Park i Bijilo National park

Bijilo National park ligger i nära anslutning till några av de större turistområdena och här finns nyfikna apor som gärna matas. De går fria och precis som getterna stannar de till stor del kvar i parken för att det är där maten finns. Jag våndas lite innan jag åkte dit för att jag alltid är fundersam inför djurturism men eftersom inga djur finns i bur (förutom lite kreatur som föddes upp där) så kom jag fram till att det knappast kan vara värre än Skansen och de besöker jag ju.

Parken består av en fyra länkar i en kedja och det går att välja hur många av dessa “rundor” en väljer. Kostar en liten peng att gå in och det finns även guider för den som önskar. Det brukar ge en del extra att ha guide men jag ville vara för mig själv. Efter ett långt övertalningsförsök lyckades jag komma iväg på egen hand och det var otroligt bra markerat så ingen risk att tappa bort sig. Tror hela rundan med alla fyra slingor tar drygt två timmar.

Praktiskt: Öppet dagligen, kostar ca 100-200 dalasi (minst inte, men motsvarande 20-30 kr) att gå in.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Snuttis
Att göra i Gambia tips på utflykter
Den här satt precis ovanför mitt huvud, såg den när jag passerat
Att göra i Gambia tips på utflykter
En glad jag som får uppleva allt som finns att göra i Gambia

Batikfabriken Mosukeba

De är otroligt duktiga på batik i Gambia. Betydligt mer avancerat än de jag fått lära mig med att knyta ringar på ett lakan. Här görs batik i flera färger och utöver knyttekniken skapar de batik genom stearin och att täcka tyget för att på så sätt skapa olika lager av färg. Den som vill får prova och även om detta är uppenbart arrangerat för turister gillade jag besöket skarpt. Det är turistpriser på grejerna men lika vackert och välgjort för det.

Praktiskt: Öppet dagligen 8-18. Jag lyckades inte googla fram något men finns på dessa koordinater

Att göra i Gambia tips på utflykter
Grundfärgade tyger färdigknutna och redo att få nästa omgång färg på sig
Att göra i Gambia tips på utflykter
Så mycket vackert hantverk i Mosukeba
Att göra i Gambia tips på utflykter
Så här i efterhand vet jag inte varför jag inte köpte denna fina föreställande en av de sakerna jag gillar väldigt mycket: Stora träd
Att göra i Gambia tips på utflykter
Får lära mig stearin-batik-tekniken
Att göra i Gambia tips på utflykter
Så här blir resultatet
Att göra i Gambia tips på utflykter
Massor med färgade och välja och vraka emellan

Bo eller äta på Ngala Lodge

Jag hade läst att den mest innovativa maten skulle ätas på Ngala Lodge. Om maten var så annorlunda vet jag inte (även om den var väldigt vällagad) men däremot området stack ut rejält. Oerhört lyxigt och långt över min prislapp men en otroligt trevlig miljö att befinna sig i. Kanske går det att betala in sig för att hänga en dag bland skulpturer, vacker arkitektur eller nere på soldäck. Lyxigt värre och kul kontrast till mycket annat jag upplevde i Gambia.

Kostnad: 915 dalasi (knappt 200 kr) för huvudrätt, efterrätt och dryck

Att göra i Gambia tips på utflykter
Ngala Lodge, en oas
Att göra i Gambia tips på utflykter
Kreativa blomkrukor
Att göra i Gambia tips på utflykter
Familjen Pingu
Att göra i Gambia tips på utflykter
Soldäck att njuta på
Att göra i Gambia tips på utflykter
Disig solnedgång men trevlig pool att svalka sig i
Att göra i Gambia tips på utflykter
Här intog jag min middag
Att göra i Gambia tips på utflykter
Pasta med kassavachips och cashewnötter

Jag skippade: Kachikally Krokodilpark

Däremot hoppade jag över att besöka den berömda krokodilen Charlie i Kachikally Crocodile park. Krokodilerna i parken är så vitt jag förstår inte heller inburade men jag har läst en hel del saker som gör att jag själv inte vill stötta detta. Krokodilerna har varit “tillfångatagna” sedan de var små och de är så mätta att någon jaktinstinkt aldrig slår till. Ett rykte säger att de är drogande och jag kan bara anta vilken typ av uppfostran de haft för att inte skada människor. Jag vet inte vad som är sant men jag valde att hoppa över detta. Denna turistattraktion var i särklass den jag blev erbjuden oftast att besöka av folk jag mötte.

Uppleva vardagsliv i Gambia

Oftast tycker jag att vardagslivet är den största behållningen av en resa. För mig var detta det jag längtade efter mest av det jag sett fram emot att göra i Gambia. För att relativt lätt få uppleva vardagsliv är mitt tips att bo och befinna sig i Bakau. Det är en stad som inte är så stor att de inte går att få grepp om och det bor vanligt folk där, både de med mycket och lite pengar.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Ett bananträd längs en gata
Att göra i Gambia tips på utflykter
En ensam get jag sa hej till. (Hen ville inte säga hej till mig)
Att göra i Gambia tips på utflykter
Kol för eldning
Att göra i Gambia tips på utflykter
En tapper häst pustar lite i skuggan av sin kärra

Besöka Marknader

Människor möts på marknader och de ger en stor inblick i vad folk köper. I ett land som Gambia är inte turismen den stora konsumenten av “vardagsmarknader” vilket ger en bild av vad folk behöver och hur de lever. Tips om ett antal marknader finns längre ned i inlägget.

Att göra i Gambia tips på utflykter
En av mängder av åsnor jag såg som sliter hårt med att transportera saker över stan
Att göra i Gambia tips på utflykter
Vackra tyger som jag slog till på
Att göra i Gambia tips på utflykter
Försäljning främst till turister men även en del lokalbor stannade till

Lilla fiskehamnen i Bakau

Precis nedanför Bakau Guest House finns en liten hamn där det säljs fisk ifrån. Jag var nog där vid fel tidpunkt på dygnet för jag såg aldrig någon fisk men däremot massor med båtar, arbetande män och frysboxar. Jag kände mig lite malplacerad och bortkommen, lite som att folk undrade vad en ensam turist som mig gjorde där. Att småprata gjorde att jag kände mig lite mindre lost. En häftig syn och en tårtbit av vardagen.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Den lilla fiskehamnen
Att göra i Gambia tips på utflykter
Gäller att tajma vågorna för att komma ut
Att göra i Gambia tips på utflykter
Frys- och kylboxar för fångsten
Att göra i Gambia tips på utflykter
Så vackert målade och väl omhändertagna båtar

Häng på stränderna om kvällen

Både turister och locals hänger vid stranden på kvällen för att spela fotboll, beach volley ball och rugby. Barn leker i det grunda vattenbrynet och folk går sin seneftermiddagsprommis medan solen sjunker ned mot horisonten.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Molnig och disig dag men lika varm för det så på eftermiddagen när temperaturen sjunker fylls stranden med folk
Att göra i Gambia tips på utflykter
Fotboll på min hemmastrand
Att göra i Gambia tips på utflykter
Kvällsfoto i härligt solljus
Att göra i Gambia tips på utflykter
Ett par sånna här magiska stunder fick jag under veckan

Gå planlöst i Bakau

Tidiga mornar och sena eftermiddagar är mina favorittider att uppleva gator. Både för att värmen är rimlig men också får att det är då det är då människor rör på sig. Det hämtas vatten, tvätten hänger på tork, barnen går till skolan, en bil får ett nytt däck, några tränar och småbutikerna öppnar allt eftersom. Jag är så glad att jag valde att bo i Bakau, där finns vardagsliv runt knuten.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Här hämtas det vatten
Att göra i Gambia tips på utflykter
Åtta på morgonen, solen har inte ens varit uppe en timme och någon har redan gjort ett imponerande jobb
Att göra i Gambia tips på utflykter
De här ungarna mötte mig, när jag sa hej så sprang de med eld i baken.Oklart vad som var så skrämmande med mig…
Att göra i Gambia tips på utflykter
En odling som blir väl omhändertagen
Att göra i Gambia tips på utflykter
Kontraster i hur bra olika byggnader mår
Att göra i Gambia tips på utflykter
På tal om kontraster så dök denna alternativa inramning på en tomt ut
Att göra i Gambia tips på utflykter
Så många värdelösa bilar som bara står och sjunker ihop utan att någon tar vara på dem.

Trångt och högljutt på landets marknader

Det är intensivt och för den ovana kan det vara något av en kaosartad upplevelse att besöka marknader. Av allt jag valde att göra i Gambia var detta något som verkligen stack ut som en kontrast. Det som är vardag för en annan är för mig något extraordinärt.

Brikama och djurmarknad

Brikama är Gambias näst största stad och har en marknad som framför allt är känt för sitt träsnideri och trähantverk. Skulpturer, skålar, masker, bestick. Allt som kan göras i trä och lite till lär finnas där. Jag passerade bara men har hört gott om detta och fick även veta att de trähantverk som säljs på andra marknader är producerat i Brikama. På väg från Serrekunda till Brikama finns även en djurmarknad som jag bara passerade men mer än gärna hade gått ett varv i. Tala om kontraster. Runt stora traktordäck stod getter, åsnor och kossor och åt hö i väntan på att få komma till ett hem att göra nytta i.

Hitta hit: Djurmarknaden ligger längs Brikama Highway, mitt emot Brikama Craft market

Att göra i Gambia tips på utflykter
Djurmarknad

Craft market vid Senegambia

Vid de mest turisttäta områdena där restaurangerna står uppradade och hotellkomplexen breder ut sig finns Craft market i Senegambia. Den är 100 procent turistanpassad men självklart är hantverket gjort med lika mycket kärlek för det även om det finns en känsla av massproduktion. Jag gick bara ett snabbt varv eftersom souvenirer inte var något jag var på jakt efter.

Hitta hit: Sök på Craft Market Senegambia så tar google maps dit

Att göra i Gambia tips på utflykter
Hantverk eller turism-krams, kärt barn har många namn
Att göra i Gambia tips på utflykter
Vem behöver inte en hatt i detta heta land

Albert Market i Banjul

Myllrande, bubblande, sjudande. Många glada miner och ett virrvarr av trånga gator och maximalt utnyttjade av ytorna. Här gäller det att hitta lugnet och bara glida med och i sakta mak ta sig förbi försäljare efter försäljare.

Att göra i Gambia tips på utflykter
I början av Albert Market

Latrikunda Market i Serrekunda

I klass med Albert Market men betydligt större är Latrikunda Market i Gambias största stad Serrekunda. Här står stånden täta längs huvudvägen men även tvärgator och ett typ av bassar där många små försäljare har sina bås.

Hitta hit: Kolla den här google-maps-länken så syns det hur gatorna med marknadsstånden skiljer sig från andra gator i satellitläge.

Att göra i Gambia tips på utflykter
Här finns lite av allt. En bil med huv som får agera uppställningsplats, en grushög med en fallen cykel. Försäljning av kokkärl och tyger
Att göra i Gambia tips på utflykter
Vackra klänningar, en buss med leveranser och lite färska grönsaker på gatan
Att göra i Gambia tips på utflykter
In i en bassar omgiven från golv till tak av det som kan säljas

Vad jag skulle välja att göra i Gambia om jag åker dit igen

Detta är några saker jag hade velat göra förutom ett tur til George Town

  • Bo på en eco-lodge, exempelvis Footsteps eller Sandele
  • Åka båt på floden och kanske se en flodhäst
  • Göra utflykten Kunta Kinte för att lära mig mer om slavhandeln. Prioriterade bort detta eftersom jag gjort det i Ghana men hade gärna gjort detta också.
  • Besöka landsbygd eller någon by som tex Tanji eller Tujereng

Mer att läsa om Gambia

Några utvalda inlägg om Gambia finns nedan

Ett första möte med Gambia

Min resa till Gambia dag för dag

Vad kostar en resa till Gambia?

Det jag lärde mig om turism i Gambia

Är du på väg till Gambia eller längtar du efter att resa dit? Berätta vad det är som lockar dig eller ställ en fråga om du funderar på något

Här finns alla inlägg jag skrivit om Gambia

6 thoughts on “Att göra i Gambia: Tips på utflykter, sevärdheter och vardagsliv”

  1. Tack för din beskrivning av Gambia och alla fina bilder. Bra tips! Såg du några barnfamiljer på resan? Vi funderar på att åka dit med barn, 9 år och 12 år i februari, främst för att få värmen och sola och bada, men också göra några utflykter för att se landet.

    1. Hej Åsa!
      Det fanns absolut barn på destinationen. Inte så många där just jag bodde men de större hotellkomplexen tror jag säkert har barnfamiljer och anpassat efter det. Det kommer funka fint, särskilt om målet är sola och bada. Havet är ju dock lite lömskt på sina håll så älskar ni vågor och havet finns det bättre destinationer. Pool finns ju såklart. Finns som sagt flera utflykter att göra och flera av de jag skriver om funkar fint med barn men allt beror ju på hur resvana dom och ni är. Ha så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.