Nio nyheter om tåg – Det är nu det händer

Posted on

Tåggruppresor, två nya böcker som lanseras, en träff för tågälskare, tågcharter och ett gäng andra nyheter som gör mig än mer nyfiken på vad som komma skall nu när tågkraften släpps fri. 

Tågen står onekligen långt ifrån stilla när det kommer till utvecklingsfrågor. Det nästan haglar in nyheter i min inkorg, i mina flöden och på nyheterna. Den godaste nyheten av dem alla är att jag inte tror att nederbörden tänker avta, tågnyheter på löpande band är här för att stanna. Utvecklingskurvan är stark och fler och fler aktörer kommer ställa om för att möta drömmarna ett mer klimatsmart sätt att uppleva världen.

Nio tågnyheter som inger hopp

En hel del av nyheterna kretsar kring Tågsemester-gruppen på Facebook men å andra sidan, det händer verkligen grejer runt dem just nu. Jag gissar att de är fulla av växtvärk och hoppas de kommer kunna uppfylla allas tågdrömmar med det guldläge de har just nu.

Första renodlade tågresebyrån lanseras snart

Det går som på räls (sorry) för grundarna till Facebook-gruppen Tågsemester. Jag lyssnade på dem under ett föredrag som Medveten konsumtion anordnade och det var proppfullt i lokalen och två toppolitiker från Miljöpartiet var där i publiken, inte illa. Om bara någon vecka lanserar de deras tågresebyrå på tågsemester.nu och kommer då ha några resor som går att boka och hoppas kunna erbjuda ett växande utbud framöver. Läs mer i Vagabonds intervju.

tågnyheter
Grundaren Susanna berättar om Tågsemester-gruppens framgångar och deras planer

Positiv utsläppsinfo från SJ

Har du också fått SJ:s mejl om hur mycket utsläpp dina tågresor “tjänat in” jämfört med om de hade gjorts med exempelvis bil? Svinsmart nudge av SJ och go känsla i min mage. I utskicket står det även “En resa runt jorden med tåg motsvarar en bilresa på 2 km.” Galet stor skillnad. Även om inte tillverkning av tåg, bilar eller dragning av räls eller bygge av vägar är med utan enbart utsläpp av själva transporterandet så är det ruggigt stora skillnader i siffror.

Gruppresor med Tågsemester.nu

Tågsemester.nu släppte en gruppresa med Yoga-tema till Bad Gastein i Österriken som tog slut i ett nafs. Än så länge finns det biljetter kvar till deras nästa gruppresa till Gardasjön i Italien som de gör tillsammans med Grand Tours. En resa i juni och en i juli. 10 dagar för 14 000 kr, läs mer och boka här.

SJ lanserar Var är mitt tåg? i SJ Labs

SJ Labs är en app där prototyper testas och idéer utvecklas. De labbar och får feedback direkt från användarna, ett roligt och modernt sätt att utveckla saker och ting. Var är mitt tåg? är ju en fråga som den som reser med tåg ibland ställer sig och eftersom SJ alltid är första frontline för attack så ser de till att ha svar på frågan. Genom SJ Labs och Var är mitt tåg? går det att se alla tågs placeringar i realtid och se med vilken hastighet ens egna tåg åker i. Coolt tycker jag! Bara att ladda ned och testa runt.

tågnyheter
Bild lånad från mobil.se

Tågcharter med vandring till Davos

Tågbokning.nu, Ving och Systrar i Bergen ordnar tillsammans en första tågcharter till Davos under en vecka i september. Låter som en perfekt match att just dessa tre gått samman för att skapa detta unika upplägg. Det är bara att hålla tummarna att Ving ser vinster i upplägget och tänker börja erbjuda det på bredare front till alla sina kunder. Resan kostar från 15 000 kr och här finns mer information.

Tågsemesterträffen

Den omåttligt populära FB-gruppen Tågsemester bjuder i slutet av mars in till en tågsemesterträff för alla tågälskare. Eller så som de själva beskriver det: “En träff, en minimässa, en meet-up för gamla, unga och nya tågsemestrare”. Det kostar 200 riksdaler för två timmar under lördag eftermiddag den 30 mars på Clarion på Ringvägen i Stockholm. Mer info och boka biljett här

Med Dagens Nyheter genom Europa med tåg

DN och Världens resor ordnar tillsammans en chartrad tågresa genom Tyskland, Österrike och Italien. Med från DN deltar deras chefredaktör, kulturchef och utrikeskorrespondent och det utlovas intressanta samtal om politik, klimat, konst och kultur. Resan verkar omåttligt populär, avgår sista veckan i augusti och de billigaste biljetterna går loss på 20 900 kr. Läs mer här. 

Två boklanseringar med fokus på tåg i Europa

I slutet av mars och början av april släpps böckerna Tågsemester och Med tåg genom Europa. Sprängfyllda med inspiration, rutter, reseberättelser och praktiska tips för en får till en bra tågresa i Europa. Kan detta få bli årets semestergåva måntro? Hittade bästa pris på Med tåg genom Europa på cdon.com och Tågsemester går att förboka via Book outlet.

Nattåg ut i Europa är snart verklighet

Jag har ju sedan tidigare skrivit om de fyra mittenpartiernas överenskommelse där en av punkterna är att upphandla nattåg ut i Europa. På ett tågseminarium gick det ändå en liten rysning genom min kropp när Miljöpartiets Per Bolund säger att det kommer bli av. Han berättade om när de sett till att få igång nattågstrafik till Östersund och Åre så kom efterfrågan efter det. Ibland måste utbudet stimuleras fram.

Har du ännu fler goda tågnyheter som du vill dela med dig av?

Här finns alla inlägg på temat tåg, bland annat mitt inlägg om 74 förslag för att fler ska resa med tåg i Europa

4 thoughts on “Nio nyheter om tåg – Det är nu det händer”

  1. Fast SJ:s Jorden runt baseras ju på svenska förhållanden. På riktigt blir det helt andra siffror Jorden runt såklart, även om det fortfarande slår flyget. Visst är det kul att det händer så mycket. Saknar nattågen från Köpenhamn galet mycket. Vi tog alltid dem förr (ja, när de slutade gå från Sverige till Paris…).

  2. Det är fantastiskt att få se en sådan snabb utveckling på så kort tid – tänker att det måste vara unikt det som händer nu… ALLA VILL ÅKA TÅG!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.