Ett första möte med Gambia

Posted on

Jag älskar nya länder och nya ställen. Jag har fått ett första möte med Gambia som innehållit både en färsk fisk i en påse och den ena trevliga människan efter den andra. Hej Gambia!

Först när jag ska fylla i migration card blir det verkligen för mig att jag snart landar i Gambia. Tiden på planet fördrevs med jobb och Birgitta Ohlssons Duktiga flickors revansch. Så långt ifrån den västafrikanska värmen att jag glömde bort att jag är på väg.

Vi landar och efter en lång väntan på bagaget kliver jag ut i ankomsthallen och möter Ragga som jag haft kontakt med tack vare tips. Snällheten själv kör mig till hotellet, hjälper mig växla pengar, skaffar sim-kort till mobilen. Otroligt skönt men också lite för enkelt. Jag gillar ju när jag få lösa saker själv samtidigt som jag behöver bli bättre på att ta emot hjälp.

möte med gambia
Mitt rum i alla sin enkelhet med allt jag behöver

Mitt möte med Gambia

Så vad är det jag möter under mitt första möte med Gambia? Nytt men ändå bekant. Det är kvinnor i de färgglada välsydda klänningarna, getter i klungor längs vägen, kol i stora säckar står uppradade för att säljas. En åsna kämpar med en kärra och ett lass, en man kämpar med en punktering mitt i gatan. Det är perfekt temperatur, molnigt och dammigt.

Ragga visar mig de stora Baobabträden och dess frukt och besvarar snällt alla mina frågor om hur politiken fungerar, vad som är det bästa med Gambia och vilka språk som talas. Svar: Inte så bra, att alla känner alla och det finns åtta stammar med åtta olika lokala språk men att i princip alla talar engelska.

Jag får inte betala för skjutsen men bjuder istället på kaffe och middag. Jag äter kyckling med ris på gambiskt vis. Tvärs över gatan blir stämningen inom ett grabbgäng allt råare. Det verkar vara fight om någon bil och vem som ska köra. En alkoholiserad kille kommer förbi och snackar. Han pratar lite med mitt bordssällskap och rätt vad det är halar han fram en hel fisk ur sin plastpåse. Sen lunkar han vidare.

Träffar Raggas kusin som frågar vart i Stockholm jag bor. Jag svarar Sundbyberg och han svara Sumpan. Alla jag möter har en eller annan relation till Sverige. Träffar ett svenskt par som Ragga känt sedan de var här första gången 1991. Numer har de byggt sitt egna hus och bor halvårsvis mellan oktober och april i Gambia.

möte med Gambia
Hotellets pool, här ska jag slappa

Introduction day

Imorgon är det introduction day. Jag ska alltså finna mig till ro, spana in mitt närområde. Lära känna stranden, köpa frukt och gå omkring. På söndag blir det eventuellt en tur med fokus på slavhandel och så hoppas jag kunna sy upp en klänning.

Konstaterar att jag glömde resorb, hårsnoddar, kam och pincett hemma. Och att ladda ned Google maps i offline mode. Men solkräm och myggmedel är med så jag är redo att fortsätta mitt möte med Gambia.

Här finns alla mina inlägg om Gambia. 

2 thoughts on “Ett första möte med Gambia”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *