”The beach” – en av världens mest berömda stränder måste stänga eftersom turismen har förstört ekosystemet till den grad att det inte repar sig själv. Är det rimligt att turism har de konsekvenserna och vem bär egentligen ansvaret?
Under veckan har Thailändska myndigheter meddelat att Maya Bay, den berömda stranden från filmen The Beach, stänger. Orsaken är att stranden behöver kunna återhämta sig efter all turism som exploderade efter att Leo DiCaprios sågs på filmduken år 2000. 80 procent av korallerna är förstöra pga skräp, båtar och solskyddsprodukter. Myndigheterna har meddelat att de öppnar stranden igen när den är återhämtad till det normala. Kan ta en stund med tanke på att koraller växer en halv centimeter per år.
Vem vill ta ansvar för The Beachs död?
Frågan är vem som bär ansvar för detta? Eller vem som borde ta det. Uppenbarligen har myndigheter agerat nu men det är ju nu när det är på gränsen till för sent. Så vem tycker du bär ansvaret? Är det…
- de 5000 dagliga besökarna från världens alla turister?
- reseaktörerna som ordnat båtresor till ön i parti och minut?
- den thailändska regeringen som inte skyddat miljön och naturen?
- Civilsamhället och rädda-naturen-organisationer som alarmerat tillräckligt?
Eller å andra sidan. Det kanske inte gör något om en strand eller ö eller två totalförstörs av turismen. Det lär ju inte sabba hela planeten eller vad tycker du? Vi människor kanske måste få sätta våra spår här på jorden, eller hur tänker du?
Jag har tidigare skrivit inlägget Vem ska kontrollera turismens eld? på samma tema med andra exempel och lite andra aktörer som kan/borde hållas ansvariga. Läs hela artikeln från World Economic Forum om att stranden stänger.
Må Maya Bay få en fridfull tillfriskning!
Alla resereflektioner hittar du i kategorin Resereflektioner.
Så som turismen är idag är nog bara lagar och förbud som kan begränsa ordentligt. Reseaktörer gör ju det de tjänar pengar på, och tjäna pengar gör de ju när det finns en efterfråga. Och så länge turister/resenärer beter sig som flockdjur med precis samma bucket list, ja, då blir det ju slitage. Det är här som även vi resebloggare kan vara med att påverka. Genom att inte göra samma sak som alla andra, inte åka till samma destinationer, utan inspirera till ett bredare tänk.
Huvudet på spiken Johnny, resa någon annanstans än dit alla andra åker!
Läste precis en tråd i en grupp på Facebook om varför det blir sån hets att åka till sådana typer av turistattraktioner. Att man egentligen uppskattar att upptäcka egna platser mer men man är samtidigt rädd att missa något eftersom alla åker till de där kända platserna. Delade detta i tråden, On Edge heter den 🙂
Precis! Jag har tänkt på detta men nu satte du ord på detta på ett sätt som just blev ett nytt blogginlägg i mitt huvud. Kommer upp inom kort. TACK!!
Jag tänker att det är myndigheter som måste reglera det här. Det görs väl på d flesta ställen med ett maxantal besökare per dag tänker jag. Sen kan vi ju som beskrivet ovan också inspirera till andra platser tex att
Stanna i sverige och nyttja skånes stränder lr
Danmark.
Håller med dig om myndigheterna, utmaningen blir väl när landet tjänar så mycket pengar på turismen även om det har konsekvenser som denna. Danmarks stränder har jag aldrig prövat på, får lösa det 🙂