Fem varianter av turism: nischat, klassiskt eller trendigt

Posted on

Turism kan se ut på många olika sätt. Det här är några mer udda och andra mer klassiska varianter av turism som kan inspirera till nya upplevelser och sätt att resa.

För ett drygt år sedan skrev jag inlägget Vad är turism? 15 former av turism – definition, inspiration och tips där jag försökte lita alla olika slags turism som jag kunde komma på. Sedan dess har fem fler varianter av turism nått mig på olika sätt. Några av den är smalare än smalast, andra lite bredare och mer klassiska. Jag tycker det är så intressant hur olika intressen och drivkrafter kan skapa varianter av turism. Där något specifikt står i centrum för resan och där turismen, att upptäcka och uppleva samhällen, kulturer och platser blir en del av resan.

Några varianter av turism

Jaktturism

Det här begreppet och formen av turism har jag känt en viss agg mot, att resa iväg för att döda djur låter inte bra i mina öron. Men efter att lyssnat på P-A Åhlén sommarprat 2022 nyanserades min bild. Viss jakt är verkligen av godo och om den görs kontrollerat och med tillsyn utan korruption kan det var precis vad som behövs för att bevara och stärka vissa djurarter. Kunskapsutbytet i hur skyddsbevarande jakt kan se ut, gå till och fungera ska inte heller underskattas. Såklart finns det även jaktturism inom Sverige.

En bild från en vanlig vandring hos mina föräldrar

Konsertturism

För några veckor sedan var jag på konsert med Jack Johnson. En singsongwriter från Hawaii som jag lyssnade mycket på i min så kallade ungdom och som var ett av skälen till att jag reste till Berlin 2018 då han spelade där. Nu spelade han på Gröna Lund så resan var inte lika lång för att se honom. Han bad om önskelåtar från publiken och svarade en person ”You have been to almost all my concerts this tour, I’ll sing the song your asked for” Typ sa han så. Att resa för att se sin älsklingsartist och samtidigt uppleva de platser de besöker är vad jag kallar konsertturism. Det kanske kan få oss att besöka platser vi annars aldrig skulle ta oss till.

Fundera vilka artister du helst skulle vilja se live, kolla var de har deras nästa konserter och kanske passar det att planera en resa dit just då. Eller nästa gång du har en resa bokad, kolla vilka artister som spelar där då, kanske hittar du en ny favorit.

En vägg jag älskade som vi fann i Berlin tack vare konsert med Jack

Safariturism

Att resa med fokus på att uppleva djur i deras naturliga habitat kallar jag safariturism. Det är inte bara safari på Afrikas savanner. Det kan vara fågelsafari i Amazonas djungel, valsafari utanför Grönlands kust eller Björnsafari i de värmländska skogarna. Djurturism är något annat och bredare, safari kräver vilt tillstånd och en undersökande, nyfiken blick som inte stör. African Tours and Safaris ordnar resor till södra Afrika och där finns mycket inspiration att hämta.

Lejonen in action. Bild från African Tours and Safaris

Vetenskapsturism

Det här tycker jag lät sjukt spännande! Första gången jag hörde om det var en expedition när ett gäng forskare skulle åka till Arktis och ett antal frivilliga reste med och hjälpte till med enklare forskningsuppgifter som insamling av viss data. Lärorikt, meningsfullt och udda resmål. Jag förstår att vissa verkligen lockas av detta.

Wellbeingturism

Att resa för att må bra. Såklart kan vi må bra även under andra turismformer men med Wellbeingturism är förbättrat välmående och harmoni det överordnade syftet och det som är ledord för hur resan planeras och genomförs. Det kan vara spa-resor, yoga-retreats, resor med mindefullness fokus. En del skulle säga att träningsresor är en del av wellbeingturism. Den här formen av turism har verkligen ökat de senaste decenniet.

Mysigt på The Wood Hotel i Skellefteå

6 thoughts on “Fem varianter av turism: nischat, klassiskt eller trendigt”

  1. Hej Minett. Nu tror jag det blandats ihop lite. Jag gillade inte alls PM Nilssons sommarprat men det jag hänvisar till är PA Åhlén från förra året vilket är ett helt annat. Nilsson pratar inte alls om jaktturism i sitt sommarprat.

 1. Konsertturism f.t.w. Gärna uppmixade med handboll.

  Förra sommaren hamnade vi i Marseille för att se Indochine. Så bra att jag bokade sista spelningen i Lille också.
  Kör lite Rammstein o Depeche Mode i sommar (München, Berlin, London (Indochine), Katowice, Warszawa, Oslo..).. därtill Champions league-handboll Damer i Budapest, Herrar i Köln..
  Längsta sportresan är Japan Dam-VM handboll 2019 :-).
  Syr ofta ihop själv o gör lite avstickare..blandar vandrarhem med hotell, ensamresande med vänner alt. familj..

  Du hittar mig aldrig ute i naturen :-).
  Har börjat blanda upp flygandet med buss o tåg i Europa sedan strulet i fjol..

 2. Min sommarresa till Alsace och Schweiz skulle jag kanske närmast beskriva som ”ögongodisturism” 😁 Så vackert att hjärtat nästan ville brista emellanåt ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *