Typer av turism och anledningar att resa: Urfolk, slott, äventyr, litteratur och ”distansturism”

Posted on

Typer av turism och reseanledningar som lockar den nördiga, den djupa, den äventyrslystna. Tänk att det finns så många olika skäl och upplägg på turism.

När jag skrev mitt första inlägg om former av turism så tänkte jag att jag täckt in en väldigt stor del. Jag gjorde mycket research, kände att jag krämade ut internet, åtminstone sidor på svenska. Vet inte vad jag tänk. Ett år senare skrev jag om fem nya varianter av turism och nu är det dags igen för fem ytterligare turismtyper.

Fem typer av turism – inspiration för resor

Man kan säga att jag inte hittat (och inte heller letat) några officiella definitioner eller om begreppet ens finns eller används av andra men om inte annat så uppfinner jag begreppen nu.

Urfolksturism

Jag fick nyligen veta att det finns en organisation som heter WINTA, The World Indigenous Tourism Alliance, som använder turism för att sprida kunskap och förståelse för deras värderingar, förhållande till naturen och livsvillkor. Jag vet inte om urfolksturism har någon vedertagen definition men jag skulle säga att det handlar om att som turist på djupet ta del av en urfolks kultur genom upplevelser arrangerade och genomförda av personer som själva har rötter i urfolket. En show med ”dans framförd av urfolk” på en middag räknas alltså inte.

Tips om urfolksturism

Om du nyfiken på att besöka ett urfolk då är mitt bästa tips att kolla upp vem/vilka som driver de företag du fått nys om och om det är via en researrangör se till att ställa frågor så din resa lever upp till dina förväntningar och att verksamheten ägs och drivs av urfolk själva. För svensk del drömmer jag om att få några dagar hos Sapmi Nature

Urfolksturism hos Urufolket som lever på Titicacasjön. Då 2016 gjorde jag inte den research jag hade gjort idag inför mitt besök. Vet inte hur deras inflytande över turismens upplägg såg ut.

Distansturism

Mitt nyaste begrepp i mitt turismvokabulär är distansturism som en AI-forskare sa på en framtidsspaningsdag för turism som jag deltog på nyligen. Distansturism skulle kunna utvecklas massivt utifrån den tekniska utveckling som sker. Alltså att uppleva en plats en själv inte är på. VR, fler-D-upplevelser (alltså ljud, bild, dofter, temperaturförändring ect), direktöversättning, hologram mm ger möjlighet att resa i sinnet och till och med interagera med andra människor på andra platser i realtid. Distansturism skulle alltså innebära liten klimatpåverkan och skulle kunna ta oss till svårtillgängliga eller farliga platser. Jag känner mig inte helt lockad ännu men jag är övertygad om att det kommer växa och finna sin del av marknaden.

Tips på distansturism

Jag har inga tips på distansturism, det är för nytt för att jag ska ha något upplevelse eller tips att bjuda på.

Äverntyrsturism

Turism som utgår från ett äventyr. Det kan vara att bestiga ett berg, klätterresor, avancerade dykexpeditioner och resor till Antarktis. Det kan också vara resor med okonventionella transportmedel. T.ex. korsa atlanten i en kajak, cykla genom Afrika eller någon luftfarkost av mindre slag.

Tips om äventyrsturism

En av de största äventyren jag själv drömmer om är Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Den resan har Dryden gjort och jag är så avundsglad.

Kilimanjaro som jag bara sett från ovan

Litteraturturism

Litteraturturism är (enligt mig) resor som görs pga av litteratur, film eller annat berättade. Det kan vara allt från att besöka ikoniska inspelningsplatser av storfilmer t.ex. Game of Thrones, temaparker av olika slag som utgår från en uppbyggd värld t.ex. Harry Potter och Disney eller resor till verkliga platser där böcker utspelar sig, t.ex. Mordvandring i Camilla Läckbergs Fjällbacka.

Tips på Litteraturturism

Det finns en blogg som är helt fantastisk i sin nisch och nördighet. Den heter Fantasy Dining och handlar om temarestauranger, temaupplevelser och unika boenden. Väldigt ofta kopplat till berättelser från sagorna och skönlitteraturens värld. Det finns guider och skildringar från Mumindalen, Harry Potter, Tusen och en natt för att nämna några av väldigt många.

En av inspelningsplatserna från Gladiator, en av mina absoluta favoritfilmer. Malta.

Slottsturism

Slott imponerar på många och att slinka förbi ett slott om en har vägarna förbi eller som en utflykt under en weekend är nog ganska vanligt. Slottsturism handlar om att slottet/slotten i sig är själva reseanledningen. Slottsbesöken står i centrum, sätter rutten för resan, är av stort intresse.

Tips på slottsturism

Sverige har mängder av slott, inte minst i Sörmland där jag själv bor. I Europa finns det flera riktigt storslagna som lockar folk från hela världen. Lästips:

Gripsholms slott i Mariefred
Sintra i Portugal

Totalt har jag nu fått ihop 25 typer av turism. Det är en blandning av reseanledningar, former för resor och nischresande. Det blir spännande att se hur många fler jag får ihop under min livstid.

One thought on “Typer av turism och anledningar att resa: Urfolk, slott, äventyr, litteratur och ”distansturism””

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *