Vad är turism? 15 former av turism – definition, inspiration och tips

Posted on

Vad är turism och vilka former av turism finns det? Jag sortera upp i turismdjungeln av definitioner och delar tips och inspiration.

Att resa, att vara turist. Att besöka och uppleva. Det är bland det bästa jag vet, inte minst för att det går att turista på så många olika sätt. Kärt barn har många namn och många olika turismformer går in i varandra och kan kombineras.

Vad är turism?
I det här kontoret erbjuds en mängd olika typer av turism.

Vad är turism? Officiell definition

Världsturismorganisationen svarar följande på frågan: Vad är turism? ”Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år för fritid, affärer eller andra syften”

På ett sätt glasklart, på ett sätt tycker jag det saknar dimensionen av att land, natur eller kultur ska upplevas. För mig handlar turism om att uppleva. Följdfrågan blir, vart går gränsen för turism? Om en åkt till ett sjukhus och genomgår en operation för att sedan åka hem, är det turism? Enligt definitionen ovan om ”andra syften” så är svaret ja. Och hur lirar definitionen om vad turism är med det digitala? Vem säger att det är mer nära turism att bo en vecka på ett all inclusive jämfört med att delta i matlagningskurs över nätet med en thailändsk kock när det kommer till att uppleva det Thailand.

I det här är inlägget gör jag inte anspråk på att stå för någon officiell, vetenskaplig definition på olika former av turism. Ärligt talat tror jag inte så många fastställda definitioner finns. Inlägget är en blandning av vad jag rotat fram och gjort research om på nätet och lite egna åsikter vad jag tycker att dessa olika former av turism är. De är listade i bokstavsordning.

Olika former av turism – definitioner och tips

Ekoturism – att ta hänsyn till och gynna ekologi

För ekoturism finns en fastställd definition: ”Ekoturism är ansvarsfullt resande i naturen som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande.” Eko har blivit ett odelat positivt begrepp som många ”snyltar på” utan att verksamheten bidrar i någon större omfattning. Läs även mer nedan om Naturturism.

Tips på ekoturism

Natures best är en märkning av hållbara upplevelser i svensk natur, där finns mycket tips och inspiration att hämta.

Vad är ekoturism
Ekoturism, hur mår den irländska kusten av alla besökare som vill se dess skönhet?

Femiturism – att anlägga ett feministiskt perspektiv

Min definition av Femiturism är att Femiturism handlar om att välja besöksmål som skildrar kvinnor, belyser något ur ett kvinnligt perspektiv eller stöttar/stärker kvinnor och deras förutsättningar och/eller verksamhet. Femiturism handlar också om att agera genusmedvetet inför, under och efter resor.

Tips på femiturism

Jag har skrivit flera inlägg med tips på feministiska resmål och sätt att resa feministiskt

Kvinnohistoriskt museum i Umeå

Ghettoturism – att besöka utsatta områden

Det finns flera socialt utsatta områden som blivit lite av en turistattraktion. Det kan handla om komma nära hiphopens rötter, få ökad förståelse för livet i kåkstäder eller att titta på de konstuttryck som ofta finns i dessa områden i form av t.ex graffiti och street art. Ghettoturism och slumturism är två närbesläktade men ändå olika ord för denna typ av turism.

Tips på Ghettoturism

I USA finns det getton i eller utanför t.ex. New York och Chicago. Christiania i Köpenhamn, Metelkova i Ljubljana och Khayelitsha i Kapstaden är exempel på utsatta områden som går att besöka. Här har jag samlat mina inlägg om street art.

Ghettoturism
Metelkova i Ljubljana, Slovenien

Hållbar turism – att gynna ekologi, ekonomi och social rättvisa

Hållbar turism är kanske den bredaste kategorin av dem alla. En meta-kategori som egentligen inte är en typ av turism utan snarare ett förhållningssätt. Jag gillar den här definitionen som jag hämtat från Reform Travel: ”Hållbar turism handlar om att ta ansvar för turismens sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser. Det handlar om att säkerställa meningsfulla, ansvarsfulla upplevelser för resenärerna och öka deras medvetenhet om hållbarhetsfrågor.”

Tips på hållbar turism

Den som kan mest om hållbar turism som också skriver intressanta blogginlägg är Hanna på Reform Travel. Där finns mycket att hämta.

Hur kan Kapstaden vara en hållbar destination?

Kulturturism

”Jag reser för att möta andra kulturer”. Jag vet inte hur många gånger jag hört mig själv och andra uttrycka dessa ord. Men vad menar vi egentligen? Kultur är ett oerhört brett ord men för att förenkla så finns det två typer av kulturturism. Den estetiska kulturen och levnadsvanor i olika grupper. De två typerna går inte att separera, den estetiska kulturen är ett uttryck för levnadsvanor och människors liv. Samtidigt är det skillnad på den kulturturism som fokuserar på att just lära känna andra kulturer och den som handlar om att konsumera estetisk kultur så som att gå på museer, besöka konserter eller dansföreställning.

Tips på kulturturism

Jag har skrivit några inlägg på temat Svenskt kulturarv. Fler tips på hur kultur kan upplevas i ett visst land tror jag internetz svarar bäst på.

Försöker förstå japansk kultur på ett café där alla är utklädda till katter

Matturism – att resa för att äta

Jag har blivit en foodie med åren, en sån som reser för att äta. Som väljer länder för dess matkultur och gärna ser restaurangbesök som en del av upplevelsen snarare än en kostnad för att få i sig näring. Att gå på matvandringar, delta i matlagningskurser eller besöka farmers market, night markets eller unika restauranger är några exempel på matturism.

Tips på matturism

Det finns ju hur många tips som helst om matturism men jag vill särskilt tipsa om två. Den ena är Fantasy dining som besöker olika temarestauranger runt om i världen – supercool blogg. Den andra är Mat- och resebloggen som har ett långt CV av besökta restauranger både i Sverige och utomlands.

Vad är matturism?
Matlagningskurs i Budapest, maximal matturism

Medicinsk turism – att resa för att operera eller behandla

Jag ser medicinsk turism som ett paraplybegrepp för t.ex. hälsoturism och plastikturism. Huvudsyftet med medicinsk turism är att förbättra sin hälsa, förändra sitt utseende eller genomgå någon typ av behandling. Det kan vara för allt möjligt, cancer, beroende eller IVF, spännvidden är stor. En del väljer medicinsk turism för att vården är bättre eller billigare i andra länder, för att samtidigt uppleva resmålet eller för att rehaba sig i lugnt och ro efter ingreppen.

Tips på medicinsk turism

Jag har själv aldrig nyttjat medicinsk turism så det är dåligt med tips. Plastikturism tas upp i SVT-dokumentären Under kniven och IVF-behandling utomlands pratas det om i podden Jag vill ha barn

Medicinsk turism, bild från Unsplash.

Morbid turism – att besöka det tragiska

Morbid turism, dark tourism, mörk turism – kärt bra har många namn – handlar om att besöka länder eller platser där det hänt hemska och tragiska saker. Katastrofer, massmord, avgörande slag i krig, olyckor. En del ser mörk turism som bildande och en viktig del av historien och samtiden, andra menar att priviligerade turister ”gottar sig” i andras tragedier. Det kan inte nog påpekas vikten av att visa respekt både mot det som varit och de som lever med ärren av det som skett.

Tips på morbid turism

Auschwitz, Ground Zero där flygattackerna 9/11 ägrde rum, Tjernobyl och Robben Island är några exempel. Varje land har sina exempel. 4000mil.se har skrivit om Dark turism med ett antal tips på ställen att besöka.

Vad är turism? Morbid turism
185 tomma stolar efter de som dog av jordbävningen i Christchurch, Nya Zeeland.

Naturturism – att resa för att vara i naturen

Naturturism är precis vad det låter som. Att uppleva det vilda, det fria och det harmoniska. Naturturism är en bred kategori som innehåller allt från vandring i skog och mark, flodtur i Amazonas, safari i Serengeti eller fågelskådning på Gotland. För att något ska räknas som naturturism behöver besökare ta miljöansvar och visa hänsyn till djur. Naturturism ska ske på Moder Jord och hennes djurs villkor, inte människans. Naturturismföretagen definierar naturturism så här. ”Naturturism är förflyttad konsumtion i form av aktiviteter, boende, måltider och andra turismtjänster där själva naturupplevelsen är i centrum.”

Tips på naturturism

Jag själv har framförallt tagit del av naturturism genom många olika vandringar. Jag har också funderat mycket på djurturism och har skrivit en del om resenärens roll i relation till att uppleva djur under sina resor.

Det bästa naturen har att erbjuda, utsikt från berget Mangart i Slovenien

Sakral turism – att resa med heliga eller religisöa förtecken

Sakrala resor har funnits så länge människan levt. Andliga hus, heliga platser och religiösa ceremonier finns i alla religioner och människor har deltagit och förflyttat sig, och gör än idag, för att hämta kraft. Som jag ser det kan sakral turism göras ur två perspektiv. Antingen för att en själv är troende och vill ta del av det heliga eller för att en snarare vill uppleva det andra tycker är heligt. Jag tänker att det är skillnad på att besöka Klagomuren som jude eller muslim och icke-troende – men oavsett är det sakral turism om det kräver en resa dit. Som besökare av sakral turism bör vi visa respekt mot de troende.

Tips på sakral turism

När jag tänker efter finns det oändligt med sakral turism. Katedraler, moskeer och tempel. Jerusalem,
Santiago de Compostela och Mecka. Pilgrimsvandringar. Vissa Yogaretreats. Cathinka Ingman har skrivit om pilgrimsvandringen Via Francigena och Sanna Rosell har skrivit om Draculas slott i Rumänien som är två exempel på sakral turism.

Vad är sakral turism
Besök i Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi.

Samisk turism – att uppleva samisk kultur

Samisk turism kan definieras som turism som bedrivs under samisk ledning med ett samiskt innehåll. När en tar del av samisk turism finns det några saker att tänka på och kolla upp. Vem gynnas av den samiska turismen, är det samer själva eller några andra? Handlar den samiska turismen om att sprida kunskap eller snarare förstärka nidbilder?

Tips på samisk turism

Det finns många platser i både Sverige och andra delar av Sapmi där samisk turism kan besökas eller upplevas. Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi och Fatmomakke utanför Vilhelmina är två exempel.

Samisk turism vad är turism
Matar renar hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi

Sportturism – att resa för att titta på eller utföra sport och motion

Sportturism kan innehålla allt från en skidresa till Alperna, en fotbollsresa till England eller en golfresa till Portugal. Det kan både handla om att själva sporta eller motionera under resan eller att konsumera sport.

Tips på sporturism

Det här är inte min starkaste gren men jag skrivit inlägg om de olympiska spelen och hur de kan upplevas när de inte är tävlingar. Bloggen Flying Dryden har skrivit ett gäng inlägg om golfresor i Sverige och världen och Let’s Go Explore har skrivit mängder av inlägg om skidåkning.

Sportturism så det slår härliga till

Springturism – att uppleva och röra på sig samtidigt

Springturism är för mig ett samlingsord för att träna och uppleva resmålet samtidigt. Det kan vara en löprunda en tidig morgon när vardagen rullar igång, en joggingtur längs stranden eller boardwalks eller en stads motsvarighet till elljusspår.

Tips på springturism

Jag har skrivit många inlägg på temat springturism och ännu fler om vagabondform.

Vad är turism
Upplever San Francisco från löparskor

Tågturism – Att resa med tåg

Jag skulle säga att det finns en snäv och en bred definition av tågturism. Med den breda menas resande som bygger på tåg som transportmedel. En snävare definition är resor eller upplevelser där tåget i sig är unikt. Orientexpressen är kanske den mest kända.

Tips på tågturism

Tidningen Vagabond har skrivit flera artiklar om tågresor, t.ex. om världens vackraste tågresor. I min kategori tåg finns mina tips om hur en gör det praktiskt och smidigt att resa med dag- och nattåg samt med små barn.

Vad är turism?
Wilda tågturistar i Norge på hög höjd

Volontärturism – att ha som ambition att resa och samtidigt göra gott

Att kombinera resor med att göra gott kallas ibland för volontärresor eller volontärturism. Det innebär att en person ”jobbar gratis”, alltså är ideell, inom en verksamhet under eller i samband med en resa. Kring volontärturism finns en uppsjö av olika perspektiv på hur det både hjälper och stjälper.

Tips på Volontärturism

Jag tycker volontärturism är en så pass komplicerad fråga att jag inte tipsar om konkreta platser eller ändamål att engagera sig i. Istället råder jag att läsa på rejält så en är insatt i både dess för- och nackdelar men samtidigt inte låter sig avskräckas om en vill bidra till något gott. Läs mer om fram- och baksidor av volontärturism här.

Long time ago. Jag ”leker” lärare i Uganda.

Kommer du på fler former av turism eller har andra tankar om vad turism är – låt mig veta!

9 thoughts on “Vad är turism? 15 former av turism – definition, inspiration och tips”

  1. Kul, att det finns så många olika former av turism. Inser att natur och mordbidturism är något jag ägnat mig åt. Några andra turismformer är: filmturism – att resa till platser där filmer/tv-serier spelats in, fjällturism, rymdturism.

  2. Dina vandringar innehåller ingen konsumtion så jag ser inte hur det skulle kunna vara någon naturturism, snarare rent friluftsliv. Inget fel i det men ska man ge definition om olika turisminriktningar är det ju viktigt att det är helt rätt.

    1. Tack för dina inspel Erik. Jag förstår din invändning och tycker själv att det är klurigt. Inte i ett svenskt perspektiv för där är det som du och Naturturismföretagen säger att det konsumtion är en viktig skillnad mot friluftsliv. Det blir svårare när jag gör friluftsliv i annat land. Där jag per definition är turist i det landet, i naturen. Inte helt glasklart då hur gränsen ska dras tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *