Medicinsk turism – rädda liv eller spä på klassklyftor delux?

Posted on

Medicinsk turism och resor för att få sjukvård. Väntar en sund utveckling eller kommer en redan sjuk värld bli ännu sjukare?

För ett tag sedan lyssnade jag på podden Allt du velat veta om framtidens människa. Mycket intressant! Då fick jag lära mig ett nytt begrepp: Medicinsk turism.

Gästen i podden berättade att det redan nu (och ännu mer i framtiden) görs resor i syfte att få sjukvård i annat land. Det kan röra allt från skönhetsoperationer och IVF-behandlingar till en utbytt höft eller transplantationer.

Vad är medicinsk turism?

Wikipedia definierar det så här

Medicinsk turism definieras som patientrörelser från högutvecklade länder till mindre utvecklade länder för medicinsk behandling, eller förr vanligen tvärtom. Begreppet myntades ursprungligen av resebyråer och massmedia för att beskriva denna resetrend. Den medicinska turismen innefattar praktiskt taget varje typ av hälso- och sjukvård, inklusive komplicerade operationer, tandvård, psykiatri, alternativa behandlingar och skönhetsoperationer.

Efter lite googling förstår jag att det finns företag vars affärsidé är att koppla ihop efterfrågan i Sverige med tillgänglig vård utomlands och sedan vara länken och organisatören av hela resan och vården. På så sätt kan den som har råd slippa svenska vårdköer eller den som får betala mycket för en behandling i Sverige få den billigare i ett annat land. Samtidigt kan resan bestå av en avkopplande del och återhämtning efter operation och möjlighet att spendera mycket tid med familj. Det är åtminstone så det marknadsförs.

Medicinsk turism rehab
Avslappning, en viktig del av att låta kroppen läka efter operation och ingrepp.
Foto av Simon Migaj på Unsplash

Medicinsk turism – en ljus eller mörk framtid?

Som med det mesta finns det både fram- och baksidor och med medicinsk turism är konsekvenserna, både de bra och dåliga, oerhört stora när den här typen av verksamhet växer vilket jag tror vi kan vänta oss.

Det spännande med medicinsk turism

Jag tycker framtiden och utveckling är så sjukt spännande. Tänk vilka möjligheter som öppnar upp sig. Länder med för stort behov och för lite utbud kan ta hjälp av länder med mycket utbud och mindre efterfrågan. Barn och vuxna kan slippa smärta och lidande genom att hoppa över köerna. Det går att få megaspecialiserad vård över allt i världen istället för lite specialiserad i alla länder. Allra mest ser jag dock fram emot 5G-utvecklingen ihop med robotteknik som Mouna Esmaeilzadeh pratade om i sitt sommarprat 2018. Hon berättade att snart kommer en läkare kunna sitta i ett land och en speglad robot göra exakt samma rörelser i ett annat och då kommer det gå att operera på distans. Hur coolt?!

Medicinsk turism
Specialiserad vård kan ju inte finnas över hela världen, frågan är om den blir mer tillgänglig med medicinsk turism? Foto av Javier Matheu på Unsplash

Det skrämmande med medicinsk turism

Men, jag tycker också framtiden och utvecklingen är otroligt skrämmande. Vi kommer aldrig komma ifrån klasskillnaderna. När vi har utvecklat oss så långt att folk inte svälter och alla människor i Sverige har en rimlig bostadssituation då kommer nästan klyfta. De familjer som har råd att gå in i DNA-koden för att säkerställa att deras foster inte föds med några gener med cancerrisk. Det kommer inte bli livets lotteri i hälsa, det kommer bli de som har råd att garantera ett långt och hälsosamt liv och de som är dömda att ligga inom normalfördelningskurvan.

Ett embryo växer på sig, tänk att gå in i koden för att påverka vilka förutsättningar den här personen ska födas med.

Samtidigt förstår jag varje enskild individ. Jag har själv funderat på hur långt jag hade varit beredd att gå för att bli gravid. En resa till Ryssland hade inte varit otänkbar. När familjen är det viktigaste vi har och utländsk vård finns tillgänglig, ja då är det väl inte orimligt att familjer är beredd att betala 80 000, eller 280 000 kr för att resa till Indien för att operera ett barn. Full sympati för individen, livrädd för samhällssystemets oförmåga att reglera och hantera detta ojämlika faktum.

Medicinsk turism ivf
IVF-behandling pågår, för mig blev det i Uppsala så inte så lång resa

Har du hört talas om medicinsk turism? Vad är din inställning till det?

Omslagsbild från H Shaw på Unsplash

5 thoughts on “Medicinsk turism – rädda liv eller spä på klassklyftor delux?”

  1. Jo, visst känner jag till medicinsk turism. Det är väl inte helt ovanligt att folk reser till Polen i det syftet till exempel. Såg bland annat ett program om en stad i Mexiko (tror jag) där det i stort sett bara finns tandläkare i hela stan, och så åker amerikaner dit för billigare tandvård. Sedan kan ju utländska medborgare resa till Stockholm för vård mot betalning också. Håller nog med dig lite här. Man kan i vissa fall förstå individerna och de val de gör. Samtidigt finns det ju en hel del skrämmande, etiskt tveksamma och ojämlika scenarion att föreställa sig. Och om vissa kan välja och välja bort, ja då förändras ju för övrigt normalfördelningskurvan.

  2. Medicinsk turism – ett svårt dilemma, som såväl du som Freedomtravel påpekar. Men det har funnits relativt länge, även innan begreppet ”medicinsk turism” tillkom. På 1960-talet var det vanligt att svenska kvinnor reste till Polen för att genomföra abort, då det inte var tillåtet i Sverige men däremot tillåtet i Polen. Med det sagt – medicinsk turism innebär många etiska funderingar.

    1. Tack för att du utvecklar detta ytterligare. Så är det ju ofta, att mycket har skett innan det har fått ett begrepp, och steget längre blivit kommersiellt. Det finns ett stort spektrum av syften med att resa utomlands, allt ifrån det lite lyxigare med rehab vid en pool till att få vård som det egna landet inte erbjuder eller till och med är förbjudet. Tack för att du får mina tankar att spinna vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *