Femiturism – resa genusmedvetet och till kvinnors fördel

Posted on

Femiturism hoppas jag att fler vill ägna sig åt. Det finns så mycket kraft i kvinnor (nu och då) som kan besökas och upplevas genom våra resor. Det blir en bättre värld med mer genusmedvetenhet – även när vi reser.

Det finns många olika subkategorier till turism. Ekoturism är en ganska etablerad sådan och handlar om att ta hänsyn till resmålets ekologiska begränsningar och skydda naturen. En annan lite mer udda är Dark Tourism eller morbid turism som 4000 mil skrivit om och jag har flera gångar skrivit om fenomenet springturism och om medicinsk turism. Men, det här med att resa feministiskt eller med en genusmedvetenhet, vad är namnet på den subkategorin?

Femiturism och att resa genusmedvetet

Vad är femiturism?

För femiturism har jag inte hittat någon definition så jag har helt enkelt skapat en själv.

Det här femiturism

Femiturism handlar om att välja besöksmål som skildrar kvinnor, belyser något ur ett kvinnligt perspektiv eller stöttar/stärker kvinnor och deras förutsättningar och/eller verksamhet. Femiturism handlar också om att agera genusmedvetet inför, under och efter resor.
femiturism, gambia
Femiturism – att resa genusmedvetet och med kvinnor i fokus

Feministiska resmål som skildrar och belyser kvinnor

Även om de flesta sevärdheter och resmål är skapade av män och ur mäns perspektiv finns det mängder med hus, platser, fenomen och gärningar med kvinnor i fokus. Kända författares barndomshem som blivit museum, utställningar med genusperspektiv, kvinnohistoriska museum och så vidare. Ett gäng av dessa har jag samlat i en lista nedan. Ett enkelt sätt att femiturista är besöka just dessa ställen. Det vi som kollektiv visar intresse för kommer det också komma mer av runt om i Sverige.

⇒ Läs mer Feministiska resmål – Museum om kvinnor och besöka kända kvinnors hem

tantmuseum femiturism
Tantmusem, ett av många resmål som går att besöka för att skilda kvinnors liv och gärningar

Resa feministiskt – ta på genusglasögonen

Att resa feministiskt och genusmedvetet kan göras på massa olika sätt och vi har garanterat olika uppfattning om vad som är att resa feministiskt enligt oss själva. Jag har skrivit ihop 22 exempel på hur det kan göras som handlar om allt från att gå på damhockey och resa på egen hand till att lära sig om kvinnors förutsättningar och dricksa kvinnor mer. Se hur du kan vara genusmedveten nedan och se vilka sätt som passar dig nedan.

⇒ Läs mer Att resa feministiskt – 22 sätt att bidra till hållbart resande

femiturism hbtq
Gå en guidad tur om HBTQ-personers förutsättningar – ett av många sätt att resa feministiskt och bli mer genusmedveten.

Stötta och stärk kvinnliga arrangörer

Det går att stötta kvinnor i det lilla genom att t.ex. köpa saker från kvinnliga försäljare och i det lite större att välja resmål och verksamheter som aktivt arbetar för kvinnors rättigheter och självständighet.

⇒ Läs mer hos Reform Travel som listat åtta researrangörer och aktörer som fokuserar på kvinnors rättigheter och ekonomiska egenmakt.

femiturism
Köpa lite frukt av de enda kvinnorna på stranden i Gambia istället för av de tio männen som sålde detsamma

Här finns alla inlägg på temat genus

3 thoughts on “Femiturism – resa genusmedvetet och till kvinnors fördel”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *