Feministiska resmål som skildrar kvinnors historia, liv, hem och gärningar, vart i Sverige finns dom? Här är 15 tips om med kvinnan i fokus.
Det här inlägget är lika mycket inspiration till mig själv som till er. När en kvinnas liv och framgång skildras säger det ofta mycket om samtiden och med vilka förutsättningar människor levde med. Jag har besökt få av dessa ställen så mängden bilder och utlåtanden är begränsade. Om du har fler tips, dela gärna med dig så kan jag fylla på listan.
Ett tips för dig som söker efter feministiska resmål är att kolla upp om det finns något på temat kvinnor/genus i den stad/plats du är på väg till. Det finns tillfälliga utställningar och satsningar som inte beskrivs nedan men som kan vara mycket välgjorda och intressanta.
Feministiska resmål i norra Sverige
Jag tror inte att det är en slump att tre av de besöksmål på temat kvinnor finns i Västerbotten. Inte minst Umeå är på många sätt ett nav med ett kvinnohistoriskt museum, genusutbildning på universitetet, ursprunget för FATTA-rörelsen och en bitvis aktivistisk och politiskt intresserad befolkning.
#1 Kvinnohistoriskt museum i Umeå
I samband med att Umeå var Europas kulturhuvudstad 2014 öppnade Sveriges första Kvinnohistoriska museum. Där finns bland annat en tidslinje för kvinnors förutsättningar och utveckling och tillfälliga utställningar samt föreläsningar. Det är en samlingspunkt för kulturliv i Umeå och ligger i Biblioteksbyggnaden vid kajen. Mer info på kvinnohistoriskt.se
#2 Metoo-monumentet Listen i Umeå
För att markera Umeå kommuns ställning till sexuella trakasserier finns på Rådhustorget ett monument föreställande en röd puma som vrålar. Den har fått namnet Listen och är som mycket konst och kultur väl debatterad, älskad och hatad av Umeås befolkning. Själv är jag extra stolt Umeå-patriot för att staden sätter ett sådant monument på en sådan central plats (i skrivande stund dock flyttade till annan plats pga skadats av en skylift).
#3 Sara Kulturhus och MAN i Skellefteå
I september 2021 öppnar det klimatklokt byggda Sara Kulturhus i Skellefteå, uppkallat efter författaren Sara Lidman. Sara Kulturhus kommer så småningom husera MAN, Anna Nordlander Museum som skildrar samtida konst och konstnärskap om genus, makt, kropp och identitet.
#4 Tantmuseum i Ramsele i Västerbotten
Jag vet inte hur många tantmuseum som kan finnas runt om i Sverige men jag har i alla fall hittat två personliga och småskaliga. Det ena är i Ramsele bara några mil från mina föräldrar. Det drivs av en tant som ville bevara och visa tanters hantverk, levene och förutsättningar genom historien. Utmärkt utflyktsmål.
#5 Tantmuseum i Hovra i Hälsingland
Nästa Tantmuseum finns i mellan Sveg och Ljusdal och är enligt hemsidan världens första Tantmuseum och öppnade 2006. Det är öppet under sommaren och samlar föremål i form av spetsar, kläder, hantverk med mera.
Feministiska resmål i Svealand
I mellersta har varit hem för flera framstående kvinnor där det finns möjlighet att besöka deras hem eller utställningar om deras verk och avtryck.
#6 Utställning om Selma Lagerlöf i Falun
I Dalarnas museum i Falun finns det en fast utställning om författaren Selma Lagerlöf. Lagerlöf bodde i Falun och den villa hon ägde och bodde i är riven men hennes arbetsrum och bibliotek har återuppförts och finns sedan 1985 i en tillbyggnad i Dalarnas museum. .
#7 Selma Lagerlöfs hem Mårbacka i Sunne i Värmland
Selma Lagerlöfs föddes på gården Mårbacka i Sunne några mil norr om Karlstad. Parallellt med sitt författarskap drev hon gården och var engagerad i bygden. Tack vare hennes författarframgångar kunde hon bygga en herrgård som stod klar 1923. I sitt testamente bestämde hon att den skulle bevaras som en minnesgård för att kunna visas för allmänheten. Mårbacka är öppet under sommaren och där finns bland annat utställningar, en trädgård, ett café och en butik som säljer böcker.
#8 Cajsa Warg i Wadköping, Örebro
Författaren och hushållerskan Cajsa Warg föddes i Örebro och hon skrev några av 1700-talets mest inflytelserika kokböcker. Wadköping är en del av Örebros äldre bebyggelse och är ett friluftsmuseum i stadsmiljö. Här finns caféer och restauranger, bagerier, matmarknader och utställningar. Supermysigt område och god mat utlovas. På Bertil Waldéns gata 12 finns Cajsa Wargs hus där hon växte upp. Spana in det som händer och sker i Wadköping här.
#9 Stockholm kvinnohistoriska
Ett museum utan en fast plats, det är Stockholms kvinnohistoriska. Det beskrivs som ett innovativt museum som finns i det offentliga och digitala rummet och som tar sig i uttryck genom olika skepnader runt om i staden. Vandringar, visningar, utställningar och samtal som vill ta plats i vardagen och bidra till allmänbildningen. På deras webb finns mer info om aktuella skepnader och vart de kan finnas.
#10 Livrustkammaren i Stockholm
Livrustkammaren skildrar svensk historia. Där finns bland annat ett porträtt och skildring av Drottning Kristina.
#11 Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm
Astrid Lindgrens betydelse för sin samtid men också hur hennes berättelser och sagor präglar barn av idag är minst sagt stor. Hennes hem från 1941 till hennes bortgång 2002 var på Dalagatan i Stockholm och hennes hem finns bevarat och visas för förbokade grupper. Under pandemin är visningarna stängda men däremot har det gjorts vandringar i Vasastan och de kvarter hon rörde sig i.
Feministiska resmål i södra Sverige
#12 Ellen Keys hus i Ödeshög i Östergötland
Den världsberömda författaren, fredskämpen och feministen Ellen Key föddes i Västervik, bodde under sitt liv i Stockholm och några år utomlands och slog sig till ro genom att bygga sig ett drömhus. Detta hus kallas Ellen Key Strand och ligger i Ödeshög vid Vätterns östkust. Under sommaren görs dagliga visningar och under vissa andra delar av året går det att förboka platser.
#13 Greta Garbos museum i Högsby i Småland
Greta Garbo är en internationellt känd skådespelare, född i Stockholm 1905 och dog i New York 85 år senare. Eftersom hennes mors släkt kommer från Högsby och det inte fanns något museum om Garbo upprättades det ett museum och hennes liv och karriär i Högsby.
#14 Elin Wägners hus Lilla Björka utanför Växjö
Elin Wägners bostad Lilla Björka finns för besök under högsäsong om sommaren tre mil norr om Växjö. Elin var författare och en frontfigur för både freds- och kvinnorörelsen. Hon var med och grundade Rädda Barnen och en del av Fogelstadsgruppen. Här finns mer info om att besöka Elin Wägners hus Lilla Björka.
#15 Hilmas Alaska – en guldgräverskas verk i Strömstad i Västra götaland
Efter 30 år i Amerika för att bland annat gräva guld flyttade Himla Svedal tillbaka hem till Strömstad i slutet av 1920-talet där hon på sin arvslott byggde upp sitt egna paradis som hon döpte till Alaska. Med stenar, dammar, snäckor, växter och blomster byggde hon upp en unik och populär miljö som även om har kafé. Du hittar Alaska på Nord Långö och tar dig dit med båt. Läs mer här.
Bonus: Danmark
När du ändå är i krokarna, varför inte ta dig en tur till Aarhus i Danmark och besöka Køn – Gender museum Denmark. 2021 har de en utställning om Astrid Lindgren. Av hemsidan att döma är det här ett stort och aktivt museum, mer omfattande än båda kvinnohistoriska muséerna i Sverige i Umeå och Stockholm.
Det var alles. Som sagt, har du fler tips, dela ärna med dig. Jag har gärna en lång lista på feministiska resmål att besöka och vi vet ju alla att det finns fler fantastiska kvinnor som gjort storverk genom tiderna än de so mär presenterade här.
Här finns alla inlägg på tema genus. Kan särskilt tipsa om inlägget att Resa feministiskt – 22 sätt att bidra till ett hållbart resande
Har tänkt besöka Wadköping i sommar
på vår MC tur. Nu fick jag ytterligare en anledning 😊
Helt rätt!
Det låter som en mycket bra plan!