Att resa feministiskt – 22 sätt att bidra till hållbart resande

Posted on

Att resa feministiskt är ett sätt att resa hållbart. Jag ger dig 22 perspektiv att fundera på. Du bestämmer vad som är din bästa variant på feministiskt resande för att bidra till social hållbarhet. 

Idag är det internationella kvinnodagen och då passar det ypperligt med ett inlägg om hur en kan resa feministiskt. Det kan göras på många olika sätt av både män, kvinnor, icke-binära och alla andra. Men först en liten definition:

Vad är feminism?

Feminism handlar om att se maktordning mellan män och kvinnor och en enkel definition är:

  1. Du ser att det finns en maktordning där kvinnor är underordnade män
  2. Du tycker denna maktordning är problematisk
  3. Du vill att förhållandet ska förändras

Att resa feministiskt

Resa hållbart med feministiska glasögon kan göra att reseupplevelsen blir en helt annan. Du kommer se nya saker, agera annorlunda och läsa situationer med nya filter. Att skriva det här inlägget har inneburit att slipa mina egna glas ytterligare och jag känner mig betydligt mer klarsynt. Så givande!

Jag ska inte ha credd för allt klokskap i denna lista. När jag började fundera på detta kunde jag komma på typ fem punkter. Jag frågade ett flertal vänner och bekanta som alla gett sina perspektiv. Oj så mycket nya exempel på hur en kan resa feministiskt som jag fått med mig av det. En enorm bredd och variation.

Tack till er som bidragit till denna helhet!

resa feministiskt och hållbart
En fantastisk resa med en lika fantastisk kvinna: Sofia!

Värt att notera

Du har tolkningsföreträde

Jag säger absolut inte att du ska göra allt det som finns listat nedan eller att alla delar krävs för att resa feministiskt. Det finns ingen sån definition eller kvalifikationslista. Det är heller inte givet att allt på listan motsvarar min syn på vad att resa feministiskt är. Det är förslag till dig och mig att fundera över. I vanlig ordning är det du som bestämmer din nivå och de saker som du tycker är feministiska enligt dig, det tolkningsföreträdet har du, inte jag.

Kvinnlig utgångspunkt

Texten är genomgående skrivit med kvinnor och icke-binära som utgångspunkt men på flera ställen har jag lagt på en ”mansvinkel”. Jag har velat hålla texten kort så oavsett ditt kön eller sexuella läggning så får du försöka anpassa det du läser så det passar dig. Jag vet att hela texten är något heteronormativ med en kvinnlig synvinkel.

Ett smörgåsbord

Listan innehåller perspektiv på att resa feministiskt, det är inte en universell sanning. Se det som ett smörgåsbord av möjligheter för dig så du kan välja det sätt som du tycker passar dig bäst för att resa feministisk. En sak kan jag nog lova dig. Hur inbiten och vältrimmad feminist du än är så kommer du inte ha tänkt på vartenda ett av alla dessa ingångar på vad resa feministiskt kan vara.

22 perspektiv på feministiskt resande

1. Res på egen hand

Att uppleva att vara kvinna på egen hand i olika sammanhang och stå på egna ben. Fundera på möjligheter och eventuella risker med det. Är du man kan du resa själv och reflektera över skillnaderna som du som man upplever  jämfört med att vara kvinna.

Resa feministiskt och hållbart
Jag är i Irland och känner mig lite som på toppen av världen i min egen självständighet. Så stärkt av det

2. Lyft kvinnor i den kontext du reser i

Problematisera kvinnors roller på de platser du reser till. Prata med kvinnor där, dela med dig av det du får lära dig eller tycker är intressant i sociala medier. Att synliggöra kvinnor, nästan oavsett på vilket sätt det görs (förutom objektifierande), kan vara feministiskt i sig.

3. Identifiera det antifeministiska och gör tvärtom

Ibland kan det vara svårt att tänka ut vad resa feministiskt innebär. Ett trick kan vara att tänka på vad du skulle anse vara antifeministiskt och sedan göra raka motsatsen.

Resa feministiskt och hållbart
Vänd på perspektiven, kanske finner du då helt nya sätt att resa feministiskt

4. Res med annat transportmedel än flyg

Forskning visar att klimatförändringarna slår hårdare mot kvinnor än män och utsläpp från flygen drabbar alltså kvinnor i större utsträckning. Att själv flyga mindre är i sig ett sätt att minska konsekvenserna kvinnor får utstå av utsläppen.

5. Turista feministiskt

Gå på dam-fotboll också eller istället för enbart herr-fotboll i Italien Besök en feministisk teater i Paris. Åk till Örnsköldsvik och gå på damhockey. Besöka feministiska konstutställningar, kvinnohistoriska museer eller delta i aktivism. Gå en guidad tur om HBTQ- eller genusfrågor.

Resa feministiskt och hållbart
HBTQ-tur i San Francisco

6. Objektifiera inte kvinnor på foton

Många kvinnor objektifierar sig själva i resemedia. De är modellen i en värld de alltid har drömt om där allt är underbart och fantastiskt. Livet, temperaturen, vädret, kroppen, känslan är perfekt.

Att resa feministiskt är att inte bli en passiva docka i klänning och stråhatt som håller sin pojkvän i handen och tittar in i en solnedgång. Eller med en positiv skrivning. Var aktiv deltagare i de egna bilderna och gör bilden till något mer än en kropp. Du som är resesällskap och därmed fotograf kan med fördel ha detta i åtanke och undvika motiv och poseringar som objektifierar och istället porträtterar självständighet, power, glädje, aktivitet.

Parentes: Jag kom på mig själv att stå i duschen kvällen innan jag skulle till Gambia och vara på väg att raka mina ben för ”tänk om jag ska fota mina ben”. Va fan!? Alla får göra som de vill med sin behåring men att min (då) enda drivkraft skulle vara för att eventuellt vara med på bild? Inte rimligt, så jag rakade inte benen och ingen jävel brydde sig om det.

7. Umgås med kvinnor och lär dig om kvinnors förutsättningar

Läsa på innan, ställ frågor på plats. Hur ser den feministiska politiken ut? Vilka rättighetsfrågor finns det människor som driver på just nu (i alla länder finns en kvinnokamp i en eller annan form)? Vad jobbar kvinnor med, hur ser villkor ut i kvinnodominerande yrken? Hur ser kvinnors vardag ut? Vad innebär det att vara transperson i landet? Prata med kvinnor på plats i landet. På så sätt skapas utbyten som både kan vidga ditt och deras perspektiv om hur en kvinnas liv kan se ut.

Resa feministiskt och hållbart
Besök på kvinnokooperativ i Gambia

8. Bo på porrfria och sexköpsfria hotel l

Det kan vara svårt att kolla innan men en enkel åtgärd är att kontakta hotellet innan och fråga hur deras policy ser ut samt om du märker något på hotellet du bor på meddela hotellpersonalen och anmäl om du tror att brott begåtts.

9. Res på lika villkor

Granska dig själv och din partner, ger ni eventuella barn lika villkor att resa och uppleva världen? Ger ni varandra (om ni är ett heteropar) lika villkor att förverkliga era resande drömmar? Det blir inte jämställt av sig själv, särskilt inte på semestern, det måste aktivt skapas och byggas hela tiden.

10. Välj kvinnors business och gå omvägar för det

Köp souvenirer tillverkade av kvinnokooperativ eller handla av kvinnliga försäljare. Välj en kvinnlig guide före en manlig. Välj kvinnliga taxi-chaufförer om det alternativet finns. Kanske kräver det extra omvägar, försök, efterforskning för att kunna stötta kvinnors business.

Resa feministiskt och hållbart
De fanns fem stånd på stranden i Gambia, fyra drivna av män en drivna av kvinnor. Gissa vilka jag valde att handla från?

11. Ta med en kvinna på en resa hon annars inte gjort

Jag har en vän som haft långt ifrån samma förutsättningar som mig att resa och jag bestämde mig därför för att ge henne en resa i födelsedagspresent. Jag måste spara lite extra men jag vet att jag ger henne en upplevelse hon kan njuta och växa av. Det är systerskap. Självklart kan även män ta med kvinnor på resor.

12. Välj länder medvetet

För en del är det feministiskt att välja bort länder med en icke-feministisk politik eller styre. För andra är det feministiska att resa till dessa länder och vara en självständig kvinna som utmanar bilden av kvinnor. Du väljer men gör ett medvetet val.

Resa feministiskt och hållbart
En del väljer bort Förenade Arabemiraten för kvinnoförtrycket medan andra inte tror på isolering. Båda alternativen går att göra för den som vill resa feministiskt om det är gjort på ett medvetet sätt

13. Ta avstånd från sexturism

Säg ifrån om resesällskapet under resan tappar bort sin egen moraliska kompass. Befinn dig inte i områden där försäljning av sex pågår. Välj andra restauranger där lättklädda kvinnor inte förekommer, skippa att ”kolla på red light district” (jag har själv gjort det av ren nyfikenhet), anmäl vid misstanke om brott. Läs mer om sexturism.

14. Dricksa kvinnor mer

Hotellpersonal, servitriser, gatumusikanter, ge dem en slant extra. Kvinnor är i många länder generellt bättre på att säkerställa att inkomster gynnar familjen och inte förspills. Rent krasst finns det en himla massa män som super, röker och spelar bort sina pengar och en himla massa kvinnor som sliter och använder pengarna för familjens bästa.

Resa feministiskt och hållbart
Dricksa kvinnor mer, särskilt extra modiga flickor som denna

15. Tag plats som kvinna när du reser

Hur framställer du dig när du reser? Kan du visa upp en självständig kvinna som reder sig själv och kan det inspirera andra kvinnor, både turister och lokalbefolkning att ta plats? Är det mannen i sällskapet som oftast sköter förhandlingarna, som sköter samtalen och uppfattas som ledaren? Hur förhåller du dig till det?

16. Pusha kvinnor att bli mer självständiga när de reser

Du som är resesällskap kan aktivt agera för att stärka de kvinnor du är omgiven av. Kan du peppa dem att köra bil istället för att välja den enkla vägen ut och låta dig köra. Vem betalar och håller i pengarna? Om ni är ett heteropar, behåller ni samma strävan om jämställdhet på semestern som på hemmaplan och hur bidar du i det?

Resa feministiskt och hållbart
Friheten att köra bil själv är enorm och en viktig del i att jag förverkligar mig själv

17. Stötta kvinnors utbildning

Utbildning är nyckeln till nästan all utveckling och ett universalmedel för att ge kvinnor bättre förutsättningar till ett mer självständigt liv. Det kan göras till organisationer, direkt till skolor eller genom att stötta en enskild person i hennes vidarestudier på exempelvis högskola, universitet eller yrkesutbildningar.

18. Res utan att exploatera

Reflektera över om dina resor eller ditt sätt att resa krymper andra kvinnors livsutrymme. Reser du på bekostnad av andras rättigheter och livsvillkor?

19. Reflektera över din position och dina privilegier

Feminism kan ses som bredare än jämställdhet och ett kvinnoperspektiv. Patriarkatets mönster finns i rasismen, i kolonialismen, klassförtrycket där maktstrukturerna flätas samman och stärker varandra. Utöver att reflektera över hur ditt kön påverkar din position i den kontext du besöker så kan du gör detsamma med fler perspektiv. Hur påverkas din position och synen på dig av att du är exempelvis man och vit. Eller kvinna och vit, vit och rik (i relation till många i det land du reser till är du åtminstone övre medelklass), rik och från en kontinent som koloniserat nästan hela världen. Det feministiska är att inse sin position och sina privilegier och agera utifrån den insikten.

Resa feministiskt och hållbart
Vad innebär det att komma från ett europeiskt land och därmed vara en del av en kolonialmakt? Bild från slavfort i Ghana

20. Köpa inte alkohol av alkoholindustrin

Även om inte just din konsumtion direkt går ut över kvinnor så gör alkoholförsäljningen i stort det. Att stötta alkoholindustrin genom att köpa deras produkter innebär att du ökar riskerna för att kvinnor utsätts för våld i hemmet och att män dricker alkohol istället för att betala skolavgifter. Det hänger ihop på ett rätt ocharmigt sätt.

21. Stötta feministisk organisering

Besök verksamhet med sociala syften med kvinnor i fokus eller sänk pengar till lokal kvinnlig organisering i landet du besöker.

Resa feministiskt och hållbart
En livmoder som pekar finter och ett väldigt tydligt budskap i blått

22. Ställ frågor till dig själv om genus och jämställdhet

Du kanske inte har alla svaren, eller kan få svar under en resa men att resa med feministiska glasögon är ett steg på vägen. Fundera på vad en feministisk resa är? Hur anpassar du dina glasögon utifrån resmålet? Stämmer din bild av jämställdheten överens med hur landets invånare upplever situationen? Uppmärksammar de samma problem som du ser? Vad är annorlunda jämfört med hemma?

Hur ser du på att resa feministiskt?

I vanlig ordning vill jag alltid avsluta mina inlägg med frågor. Jag ser nästan allt jag skriver som en process som med fördel fortsätter med smarta tankar från dig som läser.

Har du några ännu fler perspektiv på hur en kan resa feministiskt? Tror du att det kan bidra till mer sociala hållbarhet? Är det någon av rubrikerna ovan som du ser risker med eller som du inte alls tillhör att resa feministiskt? Vad av ovan har du inte tänkt på och som du kan försöka implementera i ditt sätt att resa?

Här finns mina andra inlägg på temat genus

One thought on “Att resa feministiskt – 22 sätt att bidra till hållbart resande”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *