Äta i Skellefteå och tips på saker att göra i Skellefteå

Posted on

Mina tips att äta i Skellefteå är räkor och gelato och tipsen att göra i Skellefteå är allt ifrån kultur till att se industriell historia skrivas.

Som med många kommuner i Västerbotten finns det mängder med naturupplevelser för lång- och kortväga besökare. Vandringar, paddling, fiske, cykling och andra friluftsaktiviteter. Men Skellefteå (som så många andra kommuner) erbjuder också en massa annat i själva stan och det är det som det här inlägget fokuserar på.

Mina tips att äta i Skellefteå

Mat i bred bemärkelse är ofta en viktig del av mina egna resor och besök på olika platser. Därför börjar jag med att tipsa om ett antal ljuvliga matställen så får resten av aktiviteterna att göra i Skellefteå hängas upp kring dessa.

Lunch: Räkmacka på Isboden

Isboden är en del av Stiftsgården och sommartid serveras stora belgiska våfflor och ännu större räkmackor. Det snålades inte på räkorna om jag säger så. Trädgården är avskärmad och trevlig och regnar det är det inte fy skam att sitta inne heller.

Att äta i Skellefteå
Räka med porscherat ägg
Att äta i Skellefteå
The våffla
Isboden till vänster som förr används som kylskåp när stora isblock placerads i huset
Trevlig serveringsdel
Avskilt rum

Fika: Gelato och Pizza på Alhems trädgård

Skellefteås bästa glass, förlåt jag menar gelato, eller kanske till och med Norrlands eller Sveriges bästa gelato åtnjuts på Alhems trädgård. I en mysig trädgård eller karaktärsstarkt inredda lokaler kan gelaton eller pizza med för den delen intas. Jag kan bara säga att gelaton var toppen och att den är värd en omväg.

Att äta i Skellefteå
Gudomligt god gelato
Fruktiga och fräscha smaker
Innergården
Att äta i Skellefteå
Växthuset
Så här kan det se ut på insidan
Eller så här
Att äta i Skellefteå
Pizzaugnen

Middag: Bryggargatan

Bryggargatan drivs av personer med rötter från Island och serverar nordiska rätter av det finare slaget. Jag har själv inte varit där men en gourmand till vän har lovordat dem och de har även utsett till Skellefteås bästa restaurang av White guide – vågar sätta en fenhunka på att det är värt ett besök.

Bonus att äta i Skellefteå: Burgare på min syrras Max-restaurang

Max burgare är kanske ingen unik matupplevelse, det går ju emot själva konceptet, men det kan vara värt ett besök till Max-restaurangen Solbacken bara för att min syrra driver den. Hälsa från mig vettja!

Några saker att göra i Skellefteå

Av vidd spridd karaktär vill jag tipsa om följande att göra i Skellefteå

Besök nya Kulturhuset Sara

Det är faktiskt en ren slump att detta inlägg publiceras idag den 8 september 2021, samma dag som det nya Kulturhuset Sara öppnas. Ett så kallat klimatklokt Kulturhus byggt i trä för en bredd av verksamheter, uppkallad efter författaren Sara Lidman. Av logiska skäl har jag inte varit på Kulturhuset än men av hemsida att döma kommer ett besök vara en angenäm sak att göra i Skellefteå. I Kulturhuset finns även The Wood Hotell som huserar i en av världens högsta träbyggnader.

Att göra i Skellefteå
Skiss på Kulturhuset Sara. Foto: Skellefteå kommun

Imponeras av Northvolt

Det här är kanske lite nördigt och jag är inte personligen superintresserad av just fabriksbyggen men Northvolt är unikt på så många sätt. Världsledande batteritillverkning i minst sagt storskalig produktion och tillsammans med H2 Green Steel i Boden och Hybrit i bland annat Gällivare kommer dessa tre industrier vara oerhört betydelsefulla för regionen, Sverige och faktiskt hela världen. Åk dit och gå en sväng till utkiksplatsen och förundras över framtidens mästerverk.

Köp riktiga ljus på Ljusfabriken Lowima

På andra sidan vägen från Alhems trädgård hittade vi Ljudfabriken Lowima och fick chansen att köpa kvalitetsljus och prata med en passionerad anställd. Fina gå-bort-presenter eller lyx till en själv utlovas.

Stora och små, alla färger
Att göra i Skellefteå
Kvalitetsljus, drömmen om att alla ljus ska brinna ned med coola mönster
Trevlig fabrikslokal

Strosa i historien i Bonnstan

Vid Skellefteås mest praktfulla kyrka finns Bonnstan. Bonnstan är hus från 1600-talet för de långväga gäster som skulle till Skellefteå för t.ex. att delta i församlingens verksamhet eller gudstjänster. I nära anslutning går det att gå längs älven och promenera ut till Rovön som ska vara ett trevligt område under alla årstider enligt en före detta Skelleftebo jag talat med. Vid Rovön finns också Lejonströmsbron som är Sveriges äldsta träbro och också den plats där det sista slaget i ett kriget på svensk mark skedde 1809.

Att göra i Skellefteå
Två gamla hus i anslutning till Bonnstan
Bonnstan. Foto: Visit Västerbotten
Att göra i Skellefteå
Skellefteå landsförsamlings kyrka

Utflykter från Skellefteå

Bjuröklubb

Bjuröklubb är en ett perfekt utflyktsmål för en dag. Här finns en högt belägen fyr, en skulptur formad av en sjöjungfru och vandringsleder. Allt detta finns väl författat av Umeåborna som bloggar på 4000mil.se så ett tips är att läsa mer här.

Att göra i Skellefteå
Fyren i Bjuröklubb är i sig inte så reslig men ligger högt upp på en klippa med fin utsikt

Burträsk

En annan utflykt från Skellefteå som står på min lista är Burträsk, känt framför allt för att den utsökta Västerbottensosten härstammar därifrån. Och för den som sett reklamen även enbart kan tillverkas där. När jag väl tar mig till Burträsk vill jag också besöka Edelviks trädgård som ska vara trevligt men dock bara öppet under sommarsäsongen.

Det var mina tips att äta i Skellefteå och några saker som finns att göra i Skellefteå. Personligen ser jag fram emot en måltid på Bryggargatan och ett besök på Kulturhuset nästa gång jag är i krokarna.

Här finns alla inlägg om Västerbotten

One thought on “Äta i Skellefteå och tips på saker att göra i Skellefteå”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.