Välja namn på sitt barn och bli redo för världen – så här tänkte vi

Posted on

Hur tänka när en ska välja namn på sitt barn? Vi satte upp ett antal kriterier som hjälpte oss att navigera i djungeln av alla möjliga namn på nyfödda.

Klyschan Tiden går så fort har aldrig passat bättre. För en vecka sedan skulle han ha fötts, nu är han redan en månad och papperna för hans namn är inskickade till Skatteverket.

Det är inte helt lätt att välja namn på sitt barn. Särskilt inte eftersom jag tillhör folkslaget människor som tycker att namn är väldigt viktigt. Jag vill att det finns en tanke med alla namn, förnamn, mellannamn och efternamn. För mig räcker det inte med “vi gillar det här”. Vårt efternamn är egenskapat med mycket tanke bakom. Tanke bakom finns det även för förnamn och andranamn för vårt första barn. Under graviditeten med nr två (och ett) hade vi väldigt lite samtal om vad barnet skulle heta. Jag tycker det är kul att spåna namn men ville inte snäva in mig på ett litet antal innan hen kom ut så det tog ett gäng veckor för oss att bestämma oss.

För att välja namn hade vi ett antal kriterier som vi ville att förnamnet skulle leva upp till. Det är viktigt att poängtera att det här är våra kriterier, inte andras. Det finns massor med fina namn där folk prioriterar annorlunda. Våra kriterier eller tankesätt är inte nedklankning på de som döper sina barn till Gertrud, Anjensika eller Björn. Det här är bara våra tankar. Det som är rätt för oss, kanske är fel för andra.

Välja namn på sitt barn
Guldklimpen i solljus
Bild fotad några dagar innan han föddes. Borde fattat då att den var en symbol för att barnet inte skulle bli fullgånget utan snart var på väg.

Kriterier för att välja namn på sitt barn

För oss satt vi upp att förnamnet ska vara

  • Ett namn med betydelse – en mening/syfte med just det namnet som knyter an till något som är viktigt eller betydelsefullt för oss
  • Lagom vanligt – inte så udda att folk aldrig hört namnet eller inte riktigt uppfattar vad han heter när han presenterar sig
  • Lagom ovanligt – det får inte vara bland de vanligaste i Sverige bland nyfödda senaste åren
  • Stavning som inte kräver bokstavering – det ska gå att uppfatta över telefon hur namnet stavas. Vismer är nästan på gränsen så det räcker.
  • Internationellt gångbart – inget å, ä eller ö samt möjligt att uttala framförallt i engelskspråkiga länder
  • Förnamnet först – både jag och Erik har våra tilltalsnamn som nr två, det ställer till det vid t.ex. resor och vårdkontakter.
  • Ett fint namn – det ska kännas bra. Ett namn som klarar alla kriterierna men sen inte känns bra går bort.

Namn som jag ville ha men som inte klarade alla kriterier ovan är: Lion, Lionell, Eldin, Jaden och Linus.

Varför alla dessa kriterier?

I grunden för att ge våra barn så goda förutsättningar som möjligt i livet utifrån det liv vi lever och tror att våra barn kommer leva. Alltså som resande och internationellt verkande personer i en globaliserad värld. Detta har varit själva nyckelmeningen som de flesta kriterier utgår ifrån. Det som funkar internationellt funkar för det mesta även i Sverige.

Ett namn som är lätt att uttala och uppfatta skapar en bra start på fortsatt konversation. Det kanske bara är ett tillkortakommande hos mig men jag vet hur jag själv drar mig för att försöka tilltala personer med namn jag själv inte vet om jag uppfattat rätt eller kommer uttala korrekt. Hela konversationen eller framtida samtal blir lidande om inte förnamnet är tydligt och lätt att komma ihåg. Ett namn utan Å, Ä, Ö underlättar biljettbokning och visumansökningar.

Välja namn på sitt barn
Inte helt lätt att vara modell och hålla ögonen öppna
Eller ligga stilla och vara vaken för den delen

Jason Bo Knut Heli Vismer

Till slut landade vi i att vårt andra barns fullständiga namn ska vara Jason Bo Knut Heli Vismer. Det är lite stapligt och saknar flyt men varje pusselbit är viktig så helheten fick bli lite lidande. Här är tankarna bakom respektive namn.

Jason

Efter Jason Diakité (Timbaktu) som har en makalösa talang, ordets gåva och kloka åsikter. Det namnet klarar också alla kriterier ovan.

Bo

Efter Eriks pappa. Elton heter också Bo som första mellannamn så det blir ett fint sätt att knyta ihop att de är syskon.

Knut

Efter min morfar. Elton heter Alvar från min farfar och dessutom hade Jason en knut på sin navelsträng efter en förmodad kullerbytta kring vecka 20 så då blev namnet ganska givet.

Heli

Är från början namnet på en hiphopartist jag lyssnade på som liten och som jag redan då satte på listan över “namn på framtida barn”. När jag vid närmare googling förstod att Heli betyder solros på latin (egentligen Helianthus där anthus betyder blomma och Heli är förkortning av Helios en grekisk solgud) blev jag än mer övertygad. När Jason sedan behövde solas mot gulsot var saken klar. Elton heter Linné som ett fjärde namn eftersom han är IVF-skapad på Linnékliniken. Heli är Jasons motsvarande namn, skapad av egen växtkraft.

Välja namn på sitt barn
Solros i dubbel bemärkelse

Så här tänkte alltså vi när vi skulle välja namn på vårt barn. Efter lite möda och besvär känns det bra och jag vet också att det kommer kännas ännu bättre med tiden, att namn liksom växer med barnet. Nu känns det helt självklart att vårt första barn är en Elton, så var det inte i börja.

Jag ser fram emot att se lilla Jason bli allt större och ta världen med storm.

Här finns alla inlägg om mitt andra barn Vismer nr 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.