Mata renar hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi

Posted on

Aldrig kunde jag väl ana att mata renar skulle vara så roligt. Jag skrattade konstant och skapade mig tack vare ett besök hos Nutti Sami Siida ännu ett minne för livet. Och fick lära mig mer om samer – så viktigt!

Hur känns renpäls? Hur ser ett renhorn ut och är renmulen mjuk som sammet? Saker jag inte visste innan ett besök hos Nutti Sami Siida som jag efter att ha matat gulliga renar med renlav kan svara på. Pälsen är tjock och silkeslen medhårs men sträv och svår att klappa åt fel håll. Renhornen är inte alls kala och spetsiga, snarare beklädda och trubbiga och mulen, den är mest ivrig och glupsk som någon sammet hann jag aldrig känna. När de går hörs ett knäppande ljud och man tror att det beror på att renarna ska kunna hitta varandra under den mörka vintern.

nutti sami siida

Ekoturism hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi

Under vår vistelse i Jukkasjärvi passade vi på att besöka Nutti Sami Siida som själva beskriver sig så här:

Nutti Sámi Siida AB är ett samiskt ekoturismföretag som arrangerar natur- och kulturupplevelser baserade på den samiska kulturen och erbjuder ett temaboende nära renarna. Ägaren Nils Torbjörn Nutti är same och renskötare i Saarivuoma sameby. Företaget finns i Jukkasjärvi by, ca 20 km från Kiruna.

Samerna har alltid levt nära naturen och visade stor respekt för både djur och natur. Att agera på ett ansvarsfullt och hållbart sätt är således något som kommer sig helt naturligt för oss.

Nutti Sami Siida ligger på gångavstånd från Ishotellet så dessa två går ypperligt att kombinera.

nutti-sami-siida-6
Välkommen till vinterlandet
nutti-sami-siida-1
En vacker kyrka

Vi valde en light-version och besökte deras utemuseum där höjdpunkten var att få mata renar. Vi köpte lite renlav när vi löste entrébiljetten och det gjorde hela skillnaden. Den med mest mat fick mest uppmärksamhet. De var påstridiga och en 155 cm-dvärg som mig fick se upp, deras horn var minst sagt stora och oberäkneliga.

nutti-sami-siida
Försöker locka på en ren…
mata-renar-1
Jag matar renar
mata-renar-nutti-sami-siida
Strike a pose!

Efter en stund hos renarna gick vi en sväng i utomhusutställningen och lärde oss bland annat att hanrenarna fäller sina horn på hösten och honorna på våren. Detta för att honorna ska kunna jaga bort hungriga hanar och istället förse deras kalvar med lava under den hårda vintern. Evolutionen fascinerar igen. Vi satt en stund i deras kåta och drack te och kokkaffe, såg på svartvit film om samer och mös framför elden. Så mysigt!

nutti-sami-siida-4
Provsitter en kåta från utomhusutställningen
nutti-sami-siida-5
Myser framför brasan i deras café

Vill du sluta en deal med mig?

För att vara svensk har jag, trots att jag är västerbottning och kompis med flera personer med samiska rötter, oförskämt dålig koll på samiska rättigheter, kultur och levene. Detta är jag långt ifrån ensam om och jag är inte sämst i klassen. Vi åker världen runt och intresserar oss för Inkafolket och Aboriginer utan att ha ägnat särskilt många tankar norrut, till vårt skandinaviska ursprungsfolk. De som var här först. Det här måste det bli ändring på.

Ska vi göra en deal? Vi bestämmer oss för att under de närmaste året fylla på vår kunskap om samer under totalt 10 timmar.

Här är några tips

  • Se Sameblod. Oerhört hyllad film som både är gripande, nyttig, hemsk och fin. Gjord av en gymnasiekompis till mig som sin långfilms-debut. 110 minuter.
  • Lyssna på Sofia Jannoks sommarprat från 2009. Så vackert och stark, ständigt aktuellt och helt nödvändigt att ta till sig. 54 minuter
  • Se Världens Sofia Jannok. En dokumentär i tre avsnitt. Finns på SVT play om att värna hela jordens frågor och klimat genom Sapmi.  Totalt 87 minuter
  • Låna valfri bok på bibblan om samer. Varierar beroende på tjocklek och läshastighet.
  • Lyssna på musik med samisk koppling. Jon Henrik Fjällgren och Sofia Jannok är nog de mest kända. Rekommenderar varmt hela Sofias album ORDA – This is my land som är väldigt politiskt. Totalt 51 minuter.
  • Besök Nordiska museet och fokusera extra på utställningen Sapmi – om att vara same i Sverige. Cirka 75 minuter

Vart går reseprocenten?

Samer är ofta överrepresenterade för psykisk ohälsa och deras rättigheter blir ofta överkörda. Reseprocenten för Ishotellet/Jukkasjärvi-resan går till ungdomsorganisationen Sáminuorra – för och med samisk ungdom som skapar verksamhet för samiska ungdomar och påverkar politiskt – så bra organisation som jag gärna vill stödja!

Läs mer

Äntligen vilse besökte Nutti Sami Siida bara någon vecka innan mig och har skrivit fint om det här. Min upplevelse om hur det är att sova kallt på ishotellet har jag bloggat om här och åka av med hundspann här.

5 thoughts on “Mata renar hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi”

  1. Fantastiskt reportage, kommer förmodligen och förhoppningsvis att studera på Tornedalens Folkhögskolas Naturguideutbildning och hoppas då också kunna jobba hos och med samer och i samklang med naturen😎🙂😊❤💙💛

    1. Hej Jocke och tack så mycket. Låter helt fantastiskt att få studera/jobba med detta. Samklang är ett så himla fint ord att ha som ledord. Kör hårt och lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *