Att flytta är också en resa

Posted on

Vissa resor är kortare än andra men ack så betydelsefulla. Under den definitionen lyder det som händer den 16 juni 2017. Vi flyttar. För att vara exakt 3.5 kilometer, från Alvik i Bromma till Sundbyberg.

Wikitonarys definition att resa lyder “tillfälle när en eller flera personer (kanske till fots men vanligtvis medelst en följd av höghastighetsfordon) förflyttar sig från en plats till en annan (med ett så stort avstånd mellan platserna att det tar förhållandevis lång tid)”. Med de kriterierna kan vår flytt absolut inte kallas en resa. Den kommer varken vara till fots eller med höghastighetsfordon. Inget avstånd att tala om, möjligtvis kommer den ta lång tid. Men för mig är det ändå en resa. En inre resa. En förflyttning, en förändring. En ny upplevelse, en ny miljö. Precis samma komponenter som en resa till andra sidan jorden innehåller. Jag gissar att resfeber kommer infinna sig och den här gången räcker det inte bara med att rulla kläderna för att få med sig allt på ett smidigt sätt…

Jag är hemmakär men ingen hemmakatt

Kanske uppskattar jag att resa så mycket just för att jag också trivs så bra i mitt hem. Stockholm är en fantastisk stad som det tog några år för mig att börja älska. Men sedan den dagen känner jag verkligen att det här min stad (även om jag har svårt att definiera mig som fullskalig Stockholmare.) Lägenheten vi bor i nu har jag älskat från den där junidagen 2010 då jag flyttade in.

Jag ser fram emot att flytta, men det är inte helt utan vemod. Den här lägenheten har varit min trygga punkt när jag försökte finna nya rötter i en ny stad, genom break-ups och totalt sju år av upp- och nedgångar. Jag har ett nästintill osunt förhållande till min lägenhet, och särskilt till en viss tapet som blivit symbolen för mängder av skönt umgänge. Jag har renoverat kök och badrum och fått det exakt som jag vill ha det. Jag var singel då så jag har inte kompromissat en millimeter. Nu är det tid att gå vidare i livet – det är dags att byta adress.

img_6628
The one and only tapet. Härligt färgstark, minnesvärd i skön mix av 70-tals flowerpower och Japansk körsbärsblom. Lätt att älska!

Att vilja lägga pengar på allt annat än boende

En väldigt viktig aspekt för mig i val av bostad är hur stor vår månadskostnad skulle bli. Vi har varit med i några budgivningar men backat ur. Inte för att vi inte skulle ha råd, utan för att vi inte tycker det är värt att betala de lån som det innebär. Att lägga pengar på boende kan vara den tråkigaste utgiftsposten ever näst efter påminnelseavgifter. Det finns så mycket annat jag vill göra för pengarna. Äta gott, vardagslyxa, skänka bort och inte minst RESA. Mitt största fritidsintresse. Allt är relativt vad gäller billigt och dyrt boende och vi kunde självklart kommit undan billigare. Då hade vi istället fått lägga mer tid på att förflytta oss inom vår stora huvudstad och tid är som bekant också pengar.

Så vart flyttar vi och vad ska med till nästan lägenhet?

Vi flyttar till en trea på 70 kvm fem minuter från Sundbybergs knutpunkt för all kollektivtrafik. Till den delen som kallas gräddhyllan men jag förstår inte varför. Sundbyberg som är som en egen småstad där både min syster och en mycket nära vän bor – kan det bli bättre?

tallgata_uteplats tallgatan_kok

Förutom kläder och diverse möbler ska en del andra saker med. Vår trälådevägg ska skruvas ned och sättas upp. Jag tror att jag sparat en bit tapet som ska ramas in som minne. Vår stora världskarta och min skrap-karta ska absolut följa med och så självklart alla våra bilder och tavlor från våra resor. Jag skulle vilja att hela lägenheten inreddes som ett enda stort globetrotterhem. Kanske en fototapet på någon av väggarna? Jag har börjat samla på kuddfodral från våra olika destinationer så jag är på väg.

img_6622 img_6624

img_3666
Vår nuvarande hall – omöjligt att inte bli glad av detta!

Jag ska alltså bli hemmakär i något nytt. När allt kommer omkring, och hur sentimental jag än är till den här tapeten och tillvaron i Alvik så är det finaste att jag och Erik numera äger en lägenhet gemensamt och därmed tagit ännu ett kliv och skapat ännu en milstolpe.

2017-03-30-20-55-46
Firar med morötter!

12 thoughts on “Att flytta är också en resa”

  1. Skönt att ha någon att dela med, det blir fint att du kommer hit och sover en sista natt och sen är du välkommen till Sumpan – då med eget rum och allt!

 1. Morötter!! Ett bra sätt att fira.Det känns härligt att ni två tar nästa steg i livet tillsammans och endast en halvtrapp upp.
  Kram

  1. Tack mamma, ni får komma och hälsa på sen i framtiden till vårt nya hem! kram <3

 2. Då jag efter bara ett år flyttade från Stora Essingen (för långt från stan!) till Östermalm så köpte jag samma två tapeter som jag hade satt upp på Stora Essingen och satte upp de i nya lägenheten också. Kom på att jag också har en norsk väninna som har haft samma HTH-kök i tre lägenheter, dock bodde hon ganska kort tid i alla tre.

  1. Det kanske är så jag ska göra för att känna mig riktigt hemma även i nästa lägenhet – smart! Frågan är om det är lite knäppt eller helt okej att fastna för något på den nivån 🙂

  1. Men oj, va roligt. Då kanske vi springer på varandra utan att riktigt veta att det är vi. Eller så styr vi upp en blinddate och fikar 🙂

 3. Ja men visst kan man räkna en flytt som en resa också tycker jag, lite av en ny epok i ert liv. Spännande 🙂
  Verkar ha det väldigt trivsamt nu där du inrett för något år sedan, säker att ni kommer fram till bra lösningar tillsammans. Det är ju lite av tjusningen det också, blanda lite av två tyckanden till ett hushåll. På något vis så möts man.

  1. Jag kanske kommer ångra det här men jag ser faktiskt fram emot att just ha de diskussionerna och kompromissa fram till något som är vårt istället för att bara ha det som är mitt. Får återkomma om jag ändrar inställning till detta efteråt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *