Medvetet porträtt: Sergio och Nicaragua

Posted on

Medvetet porträtt nummer 10 tar oss till Centralamerika. Närmare bestämt Sergios version av Nicaragua och hans många tankar om att vara gäst i ett land, fackliga rättigheter och narkotika. 

 

 

Snabbfakta om Sergio

 • Namn: Sergio Manzanares
 • Bosatt just nu: Gävle
 • Relation till Nicaragua: Det land han föddes i och flyttade från när han var sju år. Har kvar extremt mycket kopplingar till Nicaragua och har varit där regelbundet hela sitt liv. Senast hösten 2016.
 • Sysselsättning: Projektsamordnare Gävle kommun
 • Favoritplats i Sverige: Järvsö på sommaren
nicaragua-3
Sergio och hans son vid stranden

Om Nicaragua

Grönska i alla nyanser, havet som slår mot kusten, en och annan vulkan som ryker i bakgrunden. Nicaragua tycks ha allt en naturälskare kan önska sig. I mitten av Centralamerika, mellan Honduras och Costa Rica, ligger Nicaragua med kust i både öst och väst. Turismen ökar explosionsartat och är en av landets största inkomster. Klimatet är tropiskt och landet består till stor del av regnskog. Här finns sol och bad i toppklass, surfarvänliga stränder, tropisk natur, fåglar och aktiva vulkaner.

Kusten i öst mot Karibien är enligt Sergios uppfattning den bättre sidan och ett besök hos öarna Big Corn island och Little Corn Island är populärt både för sin snorkling och möjlighet att bada med delfiner. Nicaragua har även Centralamerikas största sötvattensjö och landet har sju procent av världens biologiska mångfald – inte illa!

Precis som övriga Amerika har Européerna erövrat det mesta. Livet innan spanjorerna finns det inte mycket kvar av. Några få platser med kulturarv går att finna och några enstaka ättlingar men i övrigt utrotade spanjorerna det mesta. De flesta åker till Nicaragua som en del av en roadtrip genom Centralamerika och då passar det utmärkt att jämföra likheter och skillnader mellan länder.

Sergio märker en förbättring för var år som går. Nicaragua är ett av länderna i regionen med högst tillväxt och även om många lever fattigt har den extra fattigdomen halverats. De olika regeringarna har satsat på infrastruktur och utbildning och med stabilare ekonomi har även fler vågat investera i landet. Nicaragua tycks gå en allt ljusare framtid till mötes.

Så vad gillar Sergio med Nicaragua? ”Värmen! Klimatet generellt och hur människor ser på livet. Det finns en mentalitet av att ”det löser sig” och så älskar jag att höra berättelser om hur människor lever och haft det. Det finns något för alla, både natur och kultur.”

nicaragua-9
Typiska fåglar att köpa på marknader

Sergio rekommenderar

Åk pulka ned från en vulkan genom vulkansanden.

Besök både Managua och Granada som bara ligger 45 minuter ifrån varandra och upplev skillnaderna. I Granada finns fina kyrkobyggnader och de centrala delarna är skyddade av UNESCO, i Managua finns band annat parlamentet.

nicaragua-4
Granadas kyrkogård

Strosa omkring i städerna och kolla på gamla byggnader, katedraler, parlamentet, torg där de samlades under revolutionen och andra kulturhistoriska platser.

Ät Frito, en traditionell maträtt med eller utan kött och friterade matbananer och sallad.

Dansa salsa. Ta vara på möjligheten att lyssna på liveband och dras med av rytmerna.

Kolla på dörrar i alla dess färger i klassisk spansk kolonialstil.

nicaragua-6
Snygga dörrar och Sergio valde verkligen tröja med omsorg denna morgon

Vandra i naturen och ta tillvara på de tropiska vyerna i sällskap av en färsk mango, så söt som du aldrig trodde att en mango kunde vara.

Kolla på sköldpaddor och ägna en tanke till Lill Börje som Sergios fru för 15 år sedan räddade och smugglande hem över Atlanten innanför bh:n. Lill Börje lever ett gott liv i en trevlig fyra i Gävle än idag.

Ät mat på El Corral, en restaurang i Granada med traditionell nicaraguansk husmanskost i modern tappning

Sergios tips till dig som funderar på att resa till Nicaragua

Åk dit under fruktsäsongen. Samtidigt som den svenska våren, några månader efter regnperiodens avslut i januari finns obegränsat med exotiska frukter.

nicaragua-5
Notera att allt inte är frukt på denna bild…

Lär dig några ord på spanska. Kan vara lite svårt att ta sig runt på engelska och kroppsspråk men det går

Åk taxi. Trafiken kan vara extremt farlig så lämna det ansvaret till någon som är van att köra i den tunga trafiken.

Undvik rinnande vatten. Köp på flaska och drick mycket!

Var streetsmart. Håll dina värdesaker dolda och tänk på hur du rör dig och vart du befinner dig. Undvik platser du inte känner dig bekväm på till exempel mörka gränder.

Visa så lite hud som möjligt. Dölj axlar och knän, gäller både män och kvinnor. Var extra noga i katolska områden och kring Katedralerna.

nicaragua-1
Njut av vackra mönstrade golv i alla färger och former

1/3 av priset. Så billigt är det, både mat och boende. Har varit stabilt de senaste åren.

Vaccinera dig! Övriga kommentarer är överflödiga.

Hälsa med handen. Om du känner någon så väl att du i Sverige skulle krama den är en puss på kinden lämpligt annars är det skaka hand som gäller. Mot vissa äldre kan kindpussar förekomma.

Ta det lugnt. Personer från Sverige och Nicaragua har olika attityder till tid. Det någon har sagt att den ska göra kommer göras men det tar lite längre tid bara. Chilla i det!

nicaragua-2
Tat lugnt

Om att resa medvetet

I samtalen med Sergio är det tydligt att det finns tre områden som ligger honom extra varmt om hjärtat. Att vara gäst i ett land, fackliga rättigheter och narkotikafrågor.

Han poängterar vid flera tillfällen att den som reser är gäst i det landet och för det krävs en ödmjukhet. Både inför att den som reser ofta är en väldigt rik gäst med allt vad det innebär i förutsättningar och maktförhållanden och när det kommer till att visa hänsyn och vara ödmjuk inför att det kan bli fel. Att en själv kan ha fel, att missförstånd skapas och att ens egna sätt att tänka inte som utgångspunkt ska ses som rätt.

nicaragua-8
Mera golv.

I ett land med många utländska investerare och svaga arbetsrättsliga lagar och system finns det alltid en risk att arbetskraften utnyttjas. I klassisk svensk anda tycker vi att framföra klagomål både är något vi har rätt att göra och ofta ett sätt att hjälpa dem att utveckla sin verksamhet. I ett land som Nicaragua kan ett klagomål istället innebära att personen som ”gjort fel” får gå hem på dagen och därmed förlorar familjen sitt levebröd. Här spelar dina beslut om vad och hur du ska klaga på en större roll än vad du tror.

Nicaragua har inte haft några omfattande narkotikaproblem innan turismen ökade. Narkotika har passerat landet mellan Nord- och Sydamerika men inte stannat i landet till skillnad från nu. Ofta är det backpackers som röker på eller använder annan narkotika. En marknad byggs upp och när turisterna drar vidare finns narkotikan kvar i landet. Den som säljer blir beroende, priser dumpas och lokalbefolkningen erbjuds köpa och därefter blir allt fler fast. Den turist som då bara hade sitt livs resa lämnar kvar baksidorna av den förödande narkotikan som Nicaraguas befolkning får hantera.

Sergios konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

 • Undvika stora hotellkomplex. Det är ofta stora multinationella företag som äger dem och pengarna tas ur landet eller tillfaller bara de redan rika i landet.
 • Klaga bara när det är nödvändigt. Med hänvisning till det som står ovan, tänk större.
 • Om du inte knarkar hemma. Gör det inte i ett land du är på besök i.
 • Fundera på när du måste pruta. Ställ dig frågorna: Vilken insats har de lagt ned för att skapa det som säljs? Har jag råd? Vad är det här värt för mig? Kanske har de höjt utgångspriset just för att de vet att turisterna kommer prutar och de ändå måste få ihop de pengar som behövs för dagen.

Foton tagna av Sergio med familj

Nästa medvetna porträtt kommer 1 maj 2017.

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

5 thoughts on “Medvetet porträtt: Sergio och Nicaragua”

 1. Fint portrett! Nicaragua er et flott land som mange dessverre tror det er farlig å reise til. Før jeg reiste til Nicaragua, var jeg innom Costa Rica. På flyet kom jeg i snakk med en mann fra Costa Rica. Han lurte på hvor jeg skulle. Da jeg sa at jeg skulle videre nordover etter å ha vært i hans hjemland, utbrøt han: “Nicaragua? Oh man, it’s dangerous up there!” Men jeg hadde bare gode opplevelser i Nicaragua, det gjelder jo bare å være forsiktig med hvor og når man beveger seg. Jeg ville ikke hatt noe i mot å reise dit igjen.

  1. Ja frågan är ju vad som får folk att säga att det är farligt någonstans, och om det påverkar vårt beteende när vi väl är i dessa ”farliga länder”. Kul att du gillar Nicaragua. Känner att det här ämnet om vad som är farligt och inte kanske kan bli ett eget inlägg. Tack för inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.