Trendspaning: Resa till Afrika – en kontinent på uppgång

Posted on

Resa till Afrika kommer bli allt mer populär. Jag är övertygad. Resor till afrikanska destinationer kommer bli hett och trendigt. Här listar jag nio anledningar varför just Afrika har alla förutsättningar att bli lika hypad som Balkan är just nu. 

Jag trendspanar: Afrika är det nya Asien, eller kommer åtminstone bli. En så spännande kontinent med så mycket att erbjuda och upptäcka kommer inte få vara ”orörd” så länge till. Det finns mängder med pengar att tjäna, tusentals munnar att mätta – turismen skulle verkligen kunna bli en inkomstkälla för familjer i de afrikanska länderna. UNWTO, FN:s turismorgan, tror att resor till Afrika kommer öka på långsikt och att den afrikanska marknaden kommer att gå från att ha 5,3 % 2010 till 7,4 % år 2030.

Afrika är ett komplext ord som används allt för slarvigt och när jag referera till Afrika så syftar jag på alla dess länder och hela dess yta. Självklart jag har inte varit överallt med med sex månader i regionen spenderade i sju olika länder vågar jag ändå säga att jag har koll 🙂

Nio anledningar till varför att resa till Afrika kommer trenda

1. Ingen tidsskillnad

Ett av de största argumenten mot att åka lite kortare resor till Asien eller Amerika är tidsskillnaden som ju kan äta upp både en och två dagar av resan om jetlagen slår till. Den som bokar en resa till Afrika behöver aldrig oroa sig för detta utan kan maximera upplevelsen från dag ett. Och kan vara fit for fight direkt när en kommit hem.

2. Bra prisläge

Det skiljer sig givetvis från land till land och en hel del av de mer avancerade aktiviteterna (som exempelvis de som nämns nedan) är inte billiga. Däremot att resa inom landet, mat och boende är ofta betydligt billigare än i Europa vilket ju många resenärer uppskattar.

3. Fantastiska stränder

Semestrande personer tycks vilja ha detta för att det ska räknas som riktig avkoppling. Både Afrikas östkust och västkust samt stränderna vid Röda havet är underbara. Lägg till öar som Seychellerna, Mauritius och Zanzibar så kan du räkna kallt med att de är minst lika bra som södra Asiens stränder.

afrika-1
No words needed. Zanzibar.

4. Exotiska varianter av charter

När random europé tröttnat på Gran Canaria, Grekland, Thailand och Karibien seglar Afrika upp som ett hett alternativ för den som söker något nytt och annorlunda men ändå vill ha charterkonceptet. Gambia och Ghana i västra Afrika och Kenya och Tanzania i Östafrika tror jag resebyråerna kommer erbjuda allt fler resor till.

5. Utmaning för den resvana

Den som har rest mycket och känner att den vill ha nya reseutmaningar tror jag kommer blicka söderut och upptäcka det Afrika har att erbjuda. Här finns ännu inte någon utbredd turistinfrastruktur vilket för en del är halva nöjet med resan – att allt inte är serverat och förtuggat.

afrika-3
Kollektivtrafik i Dar es Salaam, kanske inte den mest välstrukturerade i världen. Foto taget av Josephine Bladh.

6. Turisminfrastruktur under utveckling

Afrika som resmål kommer öka i takt med att det blir bekvämt och enkelt att förlägga sin resa där. Den stora massan av turister söker enkelhet och att slippa tänka. När turistdestinationerna bygger upp smidiga transfers, menyer på engelska, tydliga paketresor osv då kommer fler och fler välja Afrika. Precis så som Sydostasien utvecklat sin turisminfrastruktur måste även Afrika bygga sin om en betydande andel av resorna ska förläggas dit.

7. Häftig natur

Afrika har minst sagt storslagen natur i alla färger och former. Från karg het öken till blöt regnskog. Vattenfall, stäpper med vilda djur, magiska stränder med hav så varmt att det knappt svalkar, gigantiska träd, solnedgångar du drömmer om, grönskande berg och dalar. Färgsprakande, varierande och hisnande vackert. Med andra ord: Ögongodis för själen och perfekt resmål för alla naturälskare.

syafrika-1
En glimt från Sydafrikas natur

8. Adrenalinfyllda aktiviteter

Tack vare djur och natur kan Afrika erbjuda mängder av adrenalinpumpande aktiviteter. Dyka med vithajar i Sydafrika, hoppa bungyjump vid Victoriafallen, snorkla med rockor utanför Zanzibar, köra fyrhjuling på sanddyner, forsränning i Zambezifloden och sova bland vilda djur på safari för att nämna några.

afrika-2
Jump baby Jump!

9. Fascinerande historia

Nästan en hel kontinent har blivit totalt koloniserad av européer genom hundratals år och våra ”förfäders kultur” exotifieras på ett ibland ganska unket sätt. Men om vi förutsätter att det görs på ett schyst sätt så finns det oerhört mycket att lära, upptäcka och fascineras av när det kommer till den afrikanska kulturen med alla dess variationer.

Resa till Afrika – vart du ska börja?

Är du sugen på att åka till Afrika men vet inte i vilken ände du ska börja? Här är mina tips

Sydafrika – relativt västerländskt anpassat, många kan engelska och ett land som har lång erfarenhet av att ta emot turister.

Tanzania – inte Afrikas mest uppstyrda land men enormt vänligt och hakuna matata. Boka gruppresa eller ta hjälp av resebyrå om du vill ha hjälp med arrangerandet om du är osäker.

Marocko – Kanske mer mellanösternkänsla än det som kan uppfattas som ”typiskt afrikanskt” (vad nu det än är) men ett bra land för att köra en lite längre stadsweekend i.

Gambia – kanske i form av charter, med allt vad det innebär särskilt om det är all inclusive. Ett resmål där det går att vara så ”vågad” som en vill med charterhotellet som utgångspunkt.

Mina favoritinlägg från några av de länder jag varit i

Vill du dessutom läsa om åtta afrikaexperters bästa tips så spana in Afrikabloggen

Har du fler anledningar som talar för min trendspaning om att fler kommer resa till Afrika
– eller kanske ännu mer intressant, vad talar emot?

11 thoughts on “Trendspaning: Resa till Afrika – en kontinent på uppgång”

 1. Jag tror precis som du – många länder behöver växa vad gäller möjlighet att ta emot turister på ett bra sätt, och det kommer hända. Jag har ju bara fått försmaken i Sydafrika, men vilken försmak sen. Vill ha MER!
  Och givetvis skulle det finnas mycket positivt för invånarna med mer turism..

  Namibia, Kenya, Tanzania och Zanzibar står överst på min drömma-lista. Och Marocko – men som du säger känns det inte fullt Afrika på det sättet, så sätter det i en egen mening. 😉

  1. Precis, den stora massan är inte lika vilda som dig och mig, så det måste destinationerna successivt bygga upp för att nå stor målgrupper. Röstar absolut för att du ska besöka alla dina önskade länder i Afrikat!

 2. Har bara varit i Uganda. Var där i tre månader, hälften för jobb (för Frida) och volontärarbete för mig och hälften för att resa. Skulle aldrig vilja åka tillbaka för att jobba! Men däremot var resandet jättebra!

  Jag tror att det som flest lockas av i Afrika är safari. Stränder finns i centralamerika och sydostasien. Däremot är djuren helt unika.

  Även om jag inte vill tillbaka till Uganda så finns det många andra platser jag gärna besöker. Från Egypten med pyramiderna och dykning i röda havet, till Marocko och maten till Botswana för safari men högst upp på listan ligger nog Moçambique för dykningen och Madagaskar för den helt unika naturen.

  Men de har en bra bit kvar när det gäller infrastruktur och säkerhet, både vad gäller aktiviteter och politiskt.

 3. Det er så mange flotte og spennende steder å besøke på det afrikanske kontinentet! Jeg har vært i 11 av landene, men har virkelig ikke fått nok. Vil se mer, tror aldri jeg kommer til å bli lei av å reise til Afrika! Det skal bli spennende å følge med på utviklingen av turisme rundt omkring på det kontinentet.

  1. Blir genast nyfiken på vilka 11 länder det kan vara? Får väl kika in på din blogg om det. Ja, superspännande att följa, både Thai och Balkan har ju haft en enorm utveckling på bara några år så vem vet var det här kan sluta?

 4. Tycker kanske att du glömmer de viktigaste anledningarna till att åka till Afrika? Safari och människor/kultur. 😊
  Största anledningen mot är väl kriminalitet/säkerhet.
  #påarlandapåväghemfrånkapstaden

  1. Haha, lätt att missa det självklara – uppenbarligen!
   Ja säkerheten är helt klart en fråga som de kommer behöva hantera för att folk ska vilja åka dit. Kanske även mediarapporteringen kan ha ett ansvar i detta.
   Hoppas ni haft det fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *