Åka hundspann på ishotellet i Jukkasjärvi

Posted on

Hundspann är något jag länge längtat efter. När vi skulle välja aktivitet under vår vistelse på ishotellet i Jukkasjärvi var saken klar – nu skulle det bli åka av!

Våren är på intåg, åtminstone i Stockholm, och det kan tyckas lite malplacerat med vinterbilder. Själv tycker jag att våren är en alldeles utmärkt tid att både längta till sommarens ljumma vindar, njuta av vårens första varma solstrålar och se tillbaka på en knastrig vinter. Det bästa av tre världar.

hundspann-ishotellet-1
Mer än redo för att bege oss iväg

Att åka hundspann vid Ishotellet i Jukkasjärvi

Under vår visit på ishotellet passade vi på att åka hundspann, något jag bara gjort en gång i mitt liv när jag var fem år. Jag såg fram emot att få uppleva hundarnas energi explodera och sen susa fram genom vinterlandskapet. Hundspann är en av många aktiviteter som erbjuds inom ramen för ishotellets aktivitetslista och kan bokas i förväg eller spontant i mån av plats.

Alla hundarna var helt fantastiska och ägaren mycket kunnig. Han berättade mer än gärna om hundarnas behov och hur de tränas. Varför korsningar är sundare än renrasiga och vilket typ av lynne de försöker fostra.

hundspann-ishotellet-4
Spökhunden som just kylt huvudet i snön
hundspann-ishotellet-5
Notera hunden som helst vill slicka Erik i ansiktet

Ylande hundspann längs Torne älv

Vi satt förväntansfulla på släde och i ett huj var vi iväg. Det gick i ett alldeles lagom tempo. Långsammare än vad jag väntat mig. Inte så fort att det pirrade i magen men samtidigt inte så långsamt så det hann bli segt. Perfekt fart för att njuta av bländande omgivningar och samtidigt känna sig trygg i att hundarna inte sliter ut sig för min skull.

hundspann-ishotellet-2

Det bar iväg på Torne älv och in i skogen. Framme vid rastplatsen fick vi gosa med hundarna, dricka en kopp te och äta en bulle och sen dags att åka hem igen. Upplevelsen var minst sagt mysig och jag tror att vädret gjorde sitt. Om det hade varit mulet eller snöigt tror jag inte alls det varit lika njutbart, så kan du välja, ta en dag med sol. Nu blev det ännu ett minne av en fantastisk upplevelse på hemmaplan. Mitt vackra, sköna, underbara hemland visade sig åter vara en turistdestination att vara stolt över.

Hundspannet – the movie

För att få ännu lite bättre känsla för vad vi upplevde, spana in denna filmsnutt

Mer läsning om mitt besök i Jukkasjärvi

Mata renar hos Nutti sami Siida

Att sova kallt på ishotellet

2 thoughts on “Åka hundspann på ishotellet i Jukkasjärvi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.