6 praktiska ting att veta om Namibia

Posted on

Hur stort och öde kan ett land vara egentligen? Svar: Jättestort och jätteöde. Namibia är precis det, ihop med sin oslagbara natur förstås. Några praktiska saker är bra att veta innan ett besök i detta land. 

Vissa saker går inte att googla sig till och andra saker går inte att ta in. Detta trots att jag tankat Cathinka på allt jag trodde jag kunde behöva inför vår resa till Namibia. Jag hade längtat efter att få åka till Namibia utan att riktigt veta varför eller vad jag såg fram emot så mycket. En del saker var jag förberedd på och det här är några saker som jag önskat att någon sagt till mig, eller som jag förstått innebörden av när någon försökt.

6 praktiska ting om Namibia

1. Säkerheten

Efter att ha spenderat en vecka i Kapstaden, som inte är så obehaglig som det beskrivs, så var det ändå en enorm kontrast att komma till Namibia. En utsatt person, som är fattig eller går på droger, hankar sig runt genom att leva på andra människor. Hen befinner sig således där det finns mycket folk, som i stora städer. I Namibia, världens näst minst tätbefolkade land, finns det inte så många människor att leva på och därmed ytterst få skumma människor att oroa sig för. Vi såg faktiskt inte en enda förutom nån enstaka i de större städerna Swakopmund och Windhoek.

swakopmund
Swakopmund i tysk arkitektur

2. Avstånden

“Det är långa avstånd” varande Cathinka. “Långa sträckor genom öken, se till att ha tankad bil och extra mycket vatten med er.” Hur långt kan det vara? Ja, svaret är att det går att köra två timmar utan att se ett enda hus eller människa. För att sen komma fram till en liten mack eller hotell för att sen köra ytterligare två timmar till utan livstecken. Ja, Namibia är stort.

namibia-2
Rakt ut i ingenting

3. “Orterna”

Vi körde. Och vi körde. Tittade på kartan och såg att vår relativt breda och stora väg skulle korsas av en annan lite större väg och i den korsningen fanns ett ortsnamn. Kul, tänkte vi med lite civilisation. Men nej. Det visade sig att där fanns en mack. På ett annat ställe fanns det ett enda hotell. Stort och härligt men inget mer. Inte ett enda hus men däremot en nedlagd tågstation precis utanför som vittnade om en svunnen tid.

seeheim-1
Seeheims enda hus

4. Däcken

Namibia består till stor del av fina asfalterade vägar och breda grusvägar, men även små, smala gropiga vägar. En bred väg kan på vissa ställen vara väldigt mjuk så sanden sjunker under både däck och fötter. Rekommenderar varmt att 1. Ha en stark och rejäl bil, 2. Ha en bil med dubbel tank för att aldrig riskera att bli stående, 3. Anpassa trycket i däcken efter det underlag ni ska köra på. Beskriv på macken vart ni ska åka så hjälper de er. Ju mjukare väg, ju mindre luft.

namibia-1
Så vackert!

5. Få alternativ = kostsamt

Prisnivån på boende var högre än jag väntat mig i Namibia. Den enkla anledningen tycks vara att 1. Det finns ett begränsat utbud, alternativ få aktörer (läs mer om det här), 2. Målgruppen som åker till Namibia är oftast ganska välbärgade så de som hostar vet att deras gäster har stålar. Den slutsatsen är långt ifrån felaktig, Namibia är inget land för en fattig backpackers – aktiviteterna (safari, köra bil i öknen, sossusvlei osv) kostar en slant.

6. Det är naturen som gör det

Namibias skönhet är naturen, inte städerna. Det är havet som möter öknen, sanddynerna och vidderna som gör det. Inte städerna. De två städer vi var i, Swakopmund och Windhoek, var faktiskt inte så mycket att hänga i julgranen. Om du inte trivs med att köra bil långa sträckor utan särskilt mycket spänning är inte roadtrip i Namibia det du ska tråna efter.

zebra
Det gäller att hålla span på sina omgivningar, rätt vad det är står två zebror och solar sig

Mer läsning om Namibia

4 thoughts on “6 praktiska ting att veta om Namibia”

  1. Bra lista! Under kostsamt kanske du borde haft med möjligheten till camping? Det finns otroligt mycket bra campingplatser och det absolut vanligaste sättet att ta sig runt är nog bilarna med tält på taken just för att komma ner i pris.
    Vad gäller städerna tycker jag det gäller många delar av de ställen jag besökt i södra Afrika. Undantagen jag kommer på är Kapstaden och Maputo😀

    1. Mycket bra komplement Cathinka, kanske är det oxå därför det är så lågt utbud, för att efterfrågan är lite just för att folk campar. Tack för tips till future läsare.
      Ja den där staden Maputo får jag nog spana in mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.