Vackra vägar i Norrland – Tips för en bilsemester i norra Sverige

Posted on

Jag drömmer om att göra en bilsemester i norra Sverige. Här finns tips på sex stycken vägval med vackra vägar i Norrland. Jag har oändliga landskap framför mig.

Jag har åkt sträckan Stockholm – Umeå jag vet inte hur många gånger och nej, den imponerar inte. E4 är inte en charmig väg i Norrland. Och trots att jag är uppvuxen i Västerbotten har jag sett förvånansvärt lite av vad mina grannlän har att erbjuda. Till mitt försvar har jag inte bott där sedan jag var 20 år och det kan också bero på att sträckorna är så långa. Det är inga dagsetapper vi talar om ifall det ska stannas något längs vägen för att uppleva allt det vackra Norrland erbjuder.

Den gemensamma nämnaren för vägarna är vacker natur men här finns också konst, kulturminnen och kreativa entreprenörer som lever och älskar vad Norrland erbjuder.

Bilsemester i norra Sverige

Här finns förslag på sex vackra vägar i Norrland som gör vägen under roadtripen ett mål i sig. De är listade från norr till söder och några av dem har länkar till fantastsika skildringar av vad som väntar den som väljer någon av dessa vägar för sin bilsemester i norra Sverige.

Norrskensvägen längs riksväg 99

I den mest nordliga och östligaste delen av Sverige finns Norrskensvägen.

Norrskensvägens hemsida beskriver vägen så här:

Vägen passerar olika kulturmiljöer, livfulla städer och tyst vildmark. Naturen är extremt varierande. Här finns skärgård, älvdalar, fjällmassiv och fjordar. I hela området talas fem språk.

Citatet ovan räcker för att locka mig att göra en bilsemester i norra Sverige. Efter att ha läst det här inlägget hos Äntligen vilse om hennes roadtrip är jag ännu mer sugen. Hon ger en personlig och nära bild av hur en roadtrip i norraste Norrland kan vara. Genom nationalparker, skärgård och stränder. Stanna till vid en samisk gravplats, ett näbbskorsmakeri och okända världsarv.

Fakta om Norrskensvägen: Riksväg 99 är 360 km lång och följer den svensk-finska gränsen. Den startar i Haparanda och avslutas i Karesuando och under den sträckan passeras polcirkeln.

kukkolaforsen
Gamla fiskebryggor vid Kukkola-forsen. Foto av Katarina Wohlfart
tornedalen
Utsikt vid restaurang Utblick. Foto av Katarina Wohlfart

Kiruna till Lofoten längs E10:an

Den vackraste delen av E10:an finns kanske i Norge men varför bry sig om nationsgränser? Innan vägen leder in i Norge passeras den magnifika Lapporten som jag så gärna skulle vilja se med egna ögon. En roadtrip ger också Torneträsk, Abisko och Björkliden. Och kanske synen av en ren eller tre.

Discovering the planet har beskrivit hennes resa längs E10:an vilket fyller på min längtan efter att uppleva dessa vyer.

Fakta om E10:an: E10:an börjar i Luleå och slutar i Å i Norge. Den är totalt 850 km lång och drygt hälften går i Sverige. I Sverige passerar den bland annat Luleå, Överkalix, Gällivare, Jukkasjärvi, Kiruna, Abisko och Riksgräsen.

Lapporten, bilsemester i Norrland
Vackra Lapporten. Foto av Daniela Nasteska Olsson
Bilsemester i norra sverige
Harmoni i själen. Foto av Daniela Nasteska Olsson

Konstvägen Sju älvar längs väg 92

I Västerbotten finns en 35 mil lång konstutställning. Den går från Holmsund vid Bottenviken till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen. Längs vägen finns 13 olika konstverk, allt från bronsskulpturer, en kyrka i spegelglas och en staty i ett gammalt turbinrum. Vägen i sig har sina vackra passager men det är konsten som gör den unik.

Fakta om Konstvägen: Konstverken har ställts upp under omgångar på 90- och 00-talet. Mer fakta finns hos konstvägen.se

Hägring, konstvägen, bilsemester i norra sverige
En av de (enligt mig) finaste konstverken längs Konstvägen Sju älvar
Överblick över Konstvägen, bild från konstvägen.se

Vildmarksvägen mellan Strömsund och Vilhelmina

Av alla vägar i det här inlägget är Vildmarksvägen den jag är mest sugen på att köra. Ska jag göra en enda bilsemester i norra Sverige så är det denna sträcka jag helst av allt vill turista längs. Vattenfall, vandringar och vackra vidder. Här finns gamla samiska kyrkbyar och svenskt kulturarv. En del av vägen är bara öppen juni-oktober eftersom det är så mycket snö under vintern att snöröjning inte är möjlig. 2020 års snöröjning började för några dagar sedan och början av juni ska vägen öppnas.

Oh darling har skrivit ett väldigt långt inlägg med väldigt många bilder över detta smatterband av häftiga platser.

Fakta om Vildmarksvägen: Vildmarksvägen är 360 km lång och dess högsta punkt nås vid Stekenjokkplatån, 876 möh.

Stekenjokk Vildmarksvägen
Långa raka vägar genom landskapet. Foto av Helena Gunnare som även fotat omsalgsbilden.
Klimpfjäll och Norgefarargården Vildmarksvägen
Sagolikt! Foto av Helena Gunnare

Små samhällen längs Inlandsvägen

Väg 45 går från Göteborg till Karesuando. Stora delar av den sträckan i Norrland är på ett sätt en sorglig syn och på ett sätt charmig och ett svenskt kulturarv. Som ett pärlband radar små gamla bruksorter upp sig. Orter vars storhetstid är förbi med igenbommade mackar och övergivna hus som människor flyttat ifrån. Men helt dött är det inte och den med ett intresse för historia, livsöden och svensk landsbygd har stor chans att uppskatta Inlandsvägen.

Jag skulle själv aldrig kommit på att Inlandsvägen skulle vara en fin väg att köra på, men tipset kommer från en säker källa. Tipset kommer från ingen mindre en Norrlandskännaren Po Tidholm som bland annat driver Norrlandspodden.

Fakta om Inlandsvägen: Europaväg 45 börjar i södra italien och slutar i Nordnorge. Inlandsvägens namn har kopplingar till Inlandsbanan som en järnväg i första hand bygd för transport av Norrlands naturtillgångar.

Mina föräldrars trädgård ligger visserligen inte längs väg E45 men liknande små gårdar finns

Kurviga vägar längs Höga kustens skärgård

Varje gång jag åker över Höga kusten-bron stirrar jag ut över landskapet och önskar att jag fick komma lite närmare. Höga kusten sträcker sig över flera kommuner och erbjuder långt mer än landhöjning och härliga vandringar även om det är en del av deras tydligaste signum.

Den som kör av E4 och väljer de mer kustnära småvägarna kommer möta norrländsk skärgård. Små byar, stora gårdar och alla nyanser av grönt och blått. Några höjdpunkter är ständigt föränderliga museet Mannaminne med byggnader och fordon från hela världen och de gulliga hamnarna med uppradade båthus. Idylliskt så det förslår.

Cattenick är en seglarblogg som bland annat besökt Bönhamn och mina föräldrar har varit på motorcykelsemester i Höga kusten och bedyrar att det är superfin körning!

Fakta om vägen längs Höga kusten: Några av de trevligaste vägarna finns mellan Härnösand och Örnsköldsvik, en sträcka som är 100 km raka vägen och betydligt längre om kringelkrokarna väljs.

bönhamn, höga kusten, bilsemester i norra sverige
Bönhamn, så vackert! Foto av Cattenick
Höga kusten-born, den kan jag men jag längtar efter mer.
Tips på stopp längs de mindre vägarna längs Höga kusten.

Jag längtar efter bilsemester i Norrland

Efter att ha skrivit ihop det här inlägget känner jag att flera somrar framöver är räddade. Jag måste få in minst en bilsemester i norra Sverige snarast möjliga. Vissa sträckor är garanterat mest långa och likadana men det finns något fascinerande med det också, inte minst att se vad som händer med tankarna när så mycket tid finns för stillhet och reflektion.

Vilken väg i Norrland blir du mest sugen på?

Det här är del 3 i en inläggsserie om Norrland i flera delar. Del 1 handlar om Maffiga vattenfall i Norrland, del 2 om Härliga vandringar i Norrland, del 4 om Sevärdheter i Norrland och del 5 om Städer i Norrland. Här finns alla inlägg om Sverige.

2 thoughts on “Vackra vägar i Norrland – Tips för en bilsemester i norra Sverige”

  1. Vill verkligen slå ett slag för det sistnämnda alternativet, att åka runt i Nordingråtrakten. Missa inte att stanna och äta eller fika på Gårdsbutiken. Så lyxig hemester för en annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *