Unika sevärdheter i Norrland – att se och uppleva i norra Sverige

Posted on

Sevärdheter i Norrland finns det gott om. Jag tipsar om platser att se och uppleva i norra Sverige. Lappland, Norrbotten och Västerbotten närmare bestämt.

Detta är del fyra av inspirationsinlägg om Norrland, denna gång med fokus på så kallade sevärdheter. Jag säger så kallade eftersom jag tycker begreppet är knepigt. Se-värd-het. Något som är värt att se på. Enligt svenska akademins ordlista ”Något som är intressant att beskåda, särskilt för turister.”. Jag tycker att titta på saker känns som 90- och 00-tal. Att uppleva känns mer nutida. Upplevelseheter kanske är ett bättre ord. Nåja. Det här inlägget är inte ett om att anmärka ord.

På många sätt är hela Norrland en sevärdhet. I den entusiastiska Facebookgruppen Vi som älskar Norrland är det ofta det som är svaret. ”Finns inte bara ett ställe. Norrland är halva Sverige. Ta bara bilen och åk, det är vackert överallt. Naturen är Norrlands bästa sevärdhet.”

Även om definitionen brister och urvalet är enormt så har jag ändå försökt lista ett antal sevärdheter i Norrland. Några som jag besökt, några som jag längtar efter att få se (och uppleva) med egna ögon. Till dessa har jag lockats tack vare andra pålitliga resebloggare som bekräftar dess storhet och dokumenterat deras besök i egna inlägg för mer information.

Mina andra inlägg om vandringar, vägar och vattenfall är i sig egentligen alla exempel på sevärdheter i Norrland.

Sevärdheter i Norrland

Här listar jag unika sevärdheter från norr till söder i Lappland, Norrbotten och Västerbotten, det är alltså fokus på den norra delen av Norrland.

Treriksröset – När tre länder möts

Jag inser att platsen i sig inte är så speciell men det vore ändå minst sagt häftigt att ha tre kroppsdelar i tre olika länder samtidigt. Nördigt men kul för den som har ett intresse för att bocka av saker.

Oh darling har tagit så många fina bilder att det på riktigt känns som att jag redan gjort vandringen till Treriksröset. Nu saknas det bara att få gå runt den där gula stenen.

Sevärdheter i Norrland, Lappland
Treriksröset nås efter en rejäl promenad. Foto Helena Gunnare

Trollsjön och Abisko i stort

Jag har bara varit i Abisko som liten och vill gärna åka dit igen. Trollsjön är ett skäl men det finns så många fler.

Resfredag har skrivit en hel guide om Abisko där Trollsjön bara är ett av många ställen att golvas av.

Sevärdheter i Norrland, Lappland
Trollsjön i Abisko. Foto Annika Myhre som även tagit headerbilden till inlägget

Ishotellet i Jukkasjärvi i Lappland

En världsunik sevärdhet i Norrland är ishotellet i Jukkasjärvi som trots att jag gjort ett besök där gärna kan besökas igen. Under sommaren vore häftigt och med tanke på att det är ny skulpturer och konstverk varje år finns det all anledning att ge sig vägarna förbi.

Läs om att sova kallt på ishotellet, mata renar och åka hundspann från mina dagar i Jukkasjärvi

Sevärdheter i Norrland, Lappland
En av rummen på ishotellet i Jukkasjärvi

Lapporten – en naturlig sevärdhet i Lappland

Ett av istidens mest omfattande visuella spår som karakteriserar ett helt naturlandskap. Jag vet inte ens om det går men det skulle vara riktigt häftigt att vandra i/på/genom/längs denna skönhet.

Dryden har skrivit om ett boende med kulissen i egen hög person.

Sevärdheter i Norrland, Lappland
Så himla vackert!! Foto Daniel Ryden

Midnattssolen från Dundret i Gällivare

Ljusa sommarnätter är speciella och midnattssolen är något som nästan bara går att uppleva från norra norden (om du är människa). Snäppet bättre blir det dessutom om den kan ses från en hög höjd men milslånga utsikter. Dundret i Gällivare är the place to be för detta.

Jennifer Sandström vet vad hon talar om med sina 20 års erfarenhet av att ta midnattssolen för given

Sevärdheter i Norrland, Lappland
Midnattssolen från Dundret. Foto av Jennifer Sandström

Bottenvikens skärgård

Stockholms skärgård lockar turister från hela världen men huvudstaden har inte på något sätt patent på detta. Jag vet att skärgården i Umeå kan vara strålande vacker och jag tvekar inte sen sekund på att så är fallet längs hela norrländska kusten.

Äntligen vilse har skrivit om den nordligaste delen av Bottenvikens skärgård, nämligen Haparandas skärgård.

Sevärdheter i Norrland, Norrbotten
Småstugor på Sandskär i skärgården. Foto av Katarina Wohlfart

Gammelstads kyrkby i Luleå i Norrbotten

I Luleå finns sedan 1996 Världsarvet Gammelstads kyrkby. Området växte fram under tidigt 1800-tal och består än idag av små stugor som används för långväga sockenbor som ville besöka kyrkan.

Eva som bloggar på People in the street bor i Luleå och går regelbundna promenader i området och fotar otroligt fint.

Sevärdheter i Norrland, Norrbotten
Vårvinter i Gammelstaden. Foto av Eva Sollén

Fatmomakke kyrkstad i Västerbotten

Från den ena kyrkbyn till den andra, från öst till väst och ett avstånd på 45 mil. Fatmomakke är en samisk kyrkstad som finns med på de flesta listor över Västerbottens sevärdheter.

4000 mil har besökt och berättar mer om vad som väntar.

Sevärdheter i Norrland, Västerbotten
En kåta för besökande samer på kyrkstaden av i fullt bruk. Foto av Gunilla Yourstone

Norrbyskär utanför Umeå

Norrbyskär är en del av Umeås skärgård och sommaridyll upphöjt i kubik. Lätt saltat, badvänligt, äventyrligt och historiska vindslag. Norrbyskär är en unik sevärdheter vars plats en gång spelat en avgörande roll för Sveriges ekonomiska framväxt och flottningen av timmer, väldigt intressant och fint museum finns.

Jag har skrivit om Norrbyskär som är en personlig favorit och en dag ska jag gör slag i saken och gå höghöjdsbanan och se om jag är så oberörd som jag tror.

Sevärdheter i Norrland, Västerbotten
En timmerman i Norrbyskär.

Fler sevärdheter i Norrland

Detta var nio unika sevärdheter i Norrland. Det saknas sevärdheter från både Jämtland, Västernorrland och Gävleborg och det är givetvis inte för att det saknas i dessa län. Hela Jämtland är som en stor sevärdhet med sina fjäll och forsande vatten och Västernorrland har Höga kusten.

Det här är del 4 i en inläggsserie om Norrland i flera delar. Del 1 handlar om Maffiga vattenfall i Norrland, del 2 om Härliga vandringar i Norrland, del 3 om Vackra vägar i Norrland och del 5 om Städer i Norrland. Här finns alla inlägg om Sverige.

6 thoughts on “Unika sevärdheter i Norrland – att se och uppleva i norra Sverige”

  1. Hoppas också på Norrland i sommar. Funderar dock över vår tilltänka tur till Treriksröst då vi tänker stanna i Kilipisjärvi och det blir ju svårt om vi inte är välkomna i Finland 🙂 Sen kan jag inte låta bli att tycka att det blir lite tokigt om vi svenskar inte får semestra i vårt eget land när alla tyskar, danskar m.fl kommer komma hit i mängder. I Skåne där jag bor är varenda vandringsled fullsmockad med danskar och en och annan tysk redan nu. Har aldrig varit med om något liknande under de snart fyra år vi vandrat Skåneleden. Sen undrar jag hur våra nordiska grannars regering tänker, smittar vi mindre i vårt eget land jämfört med om vi åker till deras länder? Är man rädd för svenskar kanske det är en dum idé att komma hit och ta smittan med sig tillbaka?

  2. Ska göra drömresan om ca 1,5 månad upp till Lofoten, Ska köra från Ängelholm så blir en liiiten bit. Med mig ska jag ha barnen på 2,5 år resp 4 år och min mamma. Blir så sugen på att ta ett stopp vid Trollsjön. Hur nära kommer man med bil eller är det en flertimmars promenad dit? Lyckas inte riktigt klura ut det med Google maps.

    Tar tacksamt emot barnvänliga tips på sevärdigheter längs med vägen.

    1. Hej Emma! Kul resa ni har framför er. Om just Trollsjön har jag dålig koll, har själv inte varit där. Men kolla in min resebloggskollega, de har skrivit mycket. Dock utan barn. https://4000mil.se/?s=trollsj%C3%B6n
      Jag har nog inte skrivit så många inlägg specifikt för barn i Sverige/delar av Norrland men däremot massa inlägg om just norra sverige vilket du hittar i respektive kategori eller tagg. Hoppas du hittar mycket du har nytta av där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *