Städer i Norrland – guider till Kiruna, Luleå, Umeå och Östersund

Posted on

Städer i Norrland skapar kontraster till de annars så öppna, oändliga landskapet. Myllrande gågator, riktigt bra restauranger och lokala unikiteter.

Den femte, och i skrivande stund, sista delen i min inläggserie om Norrland sätter fokus på städerna, tätorterna. Samlingsplatser för kort- och långväga gäster och hemmavarande.

Trevliga städer i Norrland

Norrland är sällan känt för sina städer. En del tror säkert att sådana knappt finns, eller att det går isbjörnar på gågatorna. Ett skämt som säger något om synen om Norrland. Sju städer i Norrland har över 50 000 invånare. Det finns flera sprudlande städer, inte minst universitetsstaden Umeå med sin framtonade kultur och en befolkning som utmärker sig för att ha stort engagemang för samhälle och politik. Dessutom min närmaste stad under hela min uppväxt.

Guide om Kiruna

I Kiruna var jag vintern 2017 i samband med att jag besökte Ishotellet i Jukkasjärvi. Kiruna är en liten men naggande god stad/ort. De har en ståtlig och oerhört vacker träkyrka och några restaurang med riktigt bra mat. Kiruna är också en intressant stad kopplat till gruvbrytningen och att staden håller på att flyttas. Det är en minst sagt svår fråga med många intressen som ska mötas och tillfredsställas.

De flesta guider jag hittat om Kiruna fokuserar på saker som ligger i närheten inte i själva “city”.

  • 4000 mil har skrivit om Strejk Streetfood i centrala Kiruna
  • Oh darling har tagit fina bilder av Kiruna Kyrka
  • 4000 mil och Oh darling har skrivit varsin guide om Kiruna och “närområdet”.
Städer i Norrland - Kiruna
Kommunhuset i snöskimmer
Städer i Norrland - Kiruna
Kirunakyrka i vintertid. Foto av Helena Gunnare

Tips om Luleå

Ju mer jag läser om Luleå desto mer sugen blir jag. En av Sveriges solsäkraste städer med sommarnätter som gör att dygnet får fler timmar. En skärgård med över 1000 öar och ett unikt kulturarv i form av en levande kyrkstad. Det blir att pallra mig upp till Luleå en dag.

Om Luleå har jag ännu inte hittat någon helhetsguide men däremot har Eva/People in the street som bor i Luleå skrivit en hel drös inlägg om staden. Några exempel är:

  • På promenad till friluftsmuseet Hägnan och Gammelstads Kyrkby
  • Besök på en av Luleås många restauranger Bistro Norrland och Norrbottensteatern
  • Bilder från skärgården om vintern och om sommaren
Städer i Norrland - Luleå
Nederluleå Kyrka i Gammelstads kyrkby. Foto av Eva/People in the street
Städer i Norrland - Luleå
Rövarn i Luleå skärgård. Foto av Eva/People in the street

Guider om Umeå

Umeå, min älskade hemstad, som jag på riktigt tycker om. En stad stor nog att ha riktigt bra matställen av hög kvalité. En stad som känns ung och levande eftersom det ständigt fylls på med nya studenter. Det finns ett riktigt centrum samtidigt som det finns naturområden i närheten som går att nå med buss. Att Umeälven rinner genom staden gör att den känns luftig och frisk, vilket också ger en lång och härlig strandpromenad. Om Umeå kan jag prata mig varm länge inte minst för all kultur, utelivet, museerna och maten.

Städer i Norrland - Umeå
Björkarnas stad och det fina symboliska hjärtat
Städer i Norrland - Umeå
Skönt häng vid kajen och strandpromenaden
Städer i Norrland - Umeå
En trevlig restaurang med toppenläge

Tips om Östersund

Östersund känns lite som en stad i skymundan. Kanske för att det ofta blir fokus på Åre och det är inte är en stad “man har vägarna förbi” som flera av de norrländska städerna längs kusten.

Daniel som bor i Östersund har skrivit många inlägg om livet i Östersund men det finns framför allt två inlägg som jag tycker ger en inblick i vad som bland annat väntar dem som besöker Östersund.

  • Dryden om Utkiksplatser i Östersund
  • Dryden om Östersunds härliga innergårdar – ät och njut
  • Annika/Resfredag har varit på besök i Östersund och gjort en rejäl guide om staden
Städer i Norrland - Östersund
Jamtli i Östersund. Foto av Annika/Resfredag

Det här är en inläggsserie om Norrland i flera delar. Del 1 handlar om Maffiga vattenfall i Norrland, del 2 om Härliga vandringar i Norrland, del 3 om Vackra vägar i Norrland och del 4 om Sevärdheter i Norrland. Här finns alla inlägg om Sverige.

5 thoughts on “Städer i Norrland – guider till Kiruna, Luleå, Umeå och Östersund”

  1. Ja, lite synd är det ju att Östersund ligger lite offroad från kusten men ack så värt det är med ett besök här. Bortanför oss, västerut, finns ju fjällen och MASSOR med möjligheter! Komsi komsi! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.