Att göra i Vilhelmina – tips med själ och hjärta i södra Lappland

Posted on

Tips att göra i Vilhelmina? Jo, det finns både utmärkta möjligheter att vandra, äta gott, ta del av svenska kulturarv, forsande vatten och vackra vägar.

Vad finns det att göra i Vilhelmina skulle jag med ett lätt förakt i rösten kunnat fråga mig själv när jag var mindre. Svaret skulle vara nada och i-n-g-e-n-t-i-n-g. Nej, under min ungdom som boende några min från Umeå var inte Vilhelmina dit jag riktade min blick. Nu, med vuxen och res-sugen blick ser jag Vilhelmina i helt annan dager.

Att göra i vilhelmina
Fridfull natur

Med själ och hjärta

Många kommuner har en slogan som kan ge upphov till många skratt. Vilhelminas är “Med själ och hjärta” och de må låta klyschigt men de fyra personer som jag mötte under mina dagar i kommunen stämmer faktiskt helt överens med detta. Från passionen i personalen på Bergmans fisk och vilt och dottern till pralinkokerskan till de två överexalterade damerna från den mobila turistbyrån som sålde inte en vandring upp på Satsfjället.

Skogen, sjöarna, känslan.
Att göra i vilhelmina
Bergen.

Tips att göra i Vilhelmina

Det är inget storslaget centrum, inte den mysigaste gågata jag gått på i en liten ort och hotellet hade behövt ett rejält ansiktslyft. Själva köpingen är inte anledning nog att köra några omvägar men det finns både praliner och en turistbyrå. Om en ser till Vilhelmina som kommun så framstår det dock i ett helt annat ljus. Helt plötsligt finns det så mycket att göra i Vilhelmina att jag kan knåpa ihop ett helt eget tips-inlägg om vad som kan vara intressant att besöka. Och då har jag inte ens upplevt en bråkdel. Jojo, skenet bedrar och ingen plats ska dömas ut på förhand.

Hotellet som skulle behöva lite utvändig kärlek
En härligt fint väg att köra

Vildmarksvägen

Nästan halva Vildmarksvägen ligger i Vilhelmina kommun med ortens centrum som start och höghöjdsplatån Stekkenjokk på dryga 800 meter över havet som avslut innan vägen fortsätter in i Jämtland. Det är en vacker väg, bara öppen under sommar och tidig höst men väl värd sin omväg.

På väg till Stekkenjokk
Högsta punkten
Kan nästan se till Norge i fjärran
Att göra i vilhelmina
Snön som håller på att smälta trots sen juni

Trappstegsforsen

En av de mest tillgängliga forsarna jag besökt i mitt liv är trappstegsforsen som bokstavligen rinner under bilvägen. Den ligger längs vildmarksvägen en dryg timme norr om Vilhelmina i höjd med Saxnäs. En souvenirbutik med enklare käk finns samt rastplats för den som vill sträcka på benen och insupa forsens brus.

Tripp trapp trull
Att göra i vilhelmina
Naturens under
Olika upplevelser att se denna beroende på vattenmängd. Detta i månadsskiftet juni/juli

Satsfjället i Saxnäs – vandra i Vilhelmina

Vi hade en strålande förmiddag med en topptur på kalfjället. Oändliga vidder och en utsikt jag alltid kommer bära med mig. Toppen ligger på 1100 meter med goda parkeringsmöjligheter vid bergets fot. Att vandra i Vilhelmina var så bra att jag skrev ett eget inlägg om Vandra Satsfjället i Saxnäs.

Att göra i vilhelmina
Älskar detta
Så skönt att röra sig fritt
Att göra i vilhelmina
Toppen är nådd!

Fatmomakke – den samiska kyrkbyn

Det är inte alla som kan ta en promenad till kyrkan, få sig sin predikan och sedan åka hem igen. Kyrkbyar har växt fram runt om i Sverige för att långväga gäster ska kunna mötas och delta och Fatmomakke är en av de mer bevarande kyrkbyarna. Jag hade nog håsat platsen för mig själv en aningen. Visst går det att föreställa sig livet för 50 och 100 år sedan men särskilt jätteimponerad av hus och kåtor det blev jag faktiskt inte.

En liten butik vid Fatmomakke
Att göra i vilhelmina
Tidsresa
Kyrkan i Fatmomakke
Att göra i vilhelmina
En av kåtorna som det går att titta in i
En av de äldre kåtorna

Bergmans fisk och Vilt

Väggarna inne hos Bergmans fisk och vilt är tapetserade med tidningsurklipp från tävlingar och priser. Deras produkter är flerfaldigt prisade och det finns en stolthet och lokalpatriotism i lokalen. Förutom en utsökt lunch och deras egna produkter fanns där delikatesser från närområdet att köpa. Ett så kallat måste-stopp för den som är i krokarna.

Välkomna till Bergmans!
Delikatesser
Att göra i vilhelmina
Lunchen – fisk såklart!

Vilhelmina centrum – pralinerna som höjdpunkt

Det är som sagt ett litet centrum som Vilhelmina bjuder på men där finns ett och annat café, någon klädbutik och mataffärer. Pralineriet säljer smaskiga praliner som sig bör men har också en trevlig cafédel där några från byn sa och tjötade.

Gott ska det bli
Lilla pralinskåpet
Några bord och stolar av avnjuta göttan i

Bo i timmerstuga

Vi sov vår natt i Saxnäs i en supermysig timmerstuga via Airbnb. Tänk att det öppnat upp sig så många härliga boendealternativ genom den förmedlingen. Nyrenoverad toa och dusch, kök och vardagsrum med sängar som tar en tillbaka i tiden. Kodlås och tillgång till sjö att bada i. Hur bra som helst.

Trevlig utsikt från timmerstugan
Sovplats
Att göra i vilhelmina
Kök och sängkläder på tork i taket
En liten båtbrygga
Ett dopp av en modig

Älskade Västerbotten, du bjuder på så mycket vackert och härligt. Tack för det!

Här finns alla inlägg om Västerbotten – det börjar bli en hel del vid det här laget.

3 thoughts on “Att göra i Vilhelmina – tips med själ och hjärta i södra Lappland”

  1. Jag måste försvara hotellet. Har bott där ett antal gånger och det är trevligt. Vi har blivit bjudna på mat någon gång när vi kommit och deras julbord är inte så tokigt heller. Ett ställe där man känner att de är mån om gästerna.

    1. Bra att du gör det, jag har som sagt bara sett det från utsidan men det är ju som bekant insidan som räknas! Tack för att du berättar om din goda upplevelse av detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.