Graffititurism – växande kulturform och turistattraktion. Besök i Kulturkvarter i Snösätra

Posted on

Graffititurism och gatukonst, att besöka en plats för det kulturella uttrycket och för att bli blown away av konstnärers skicklighet och budskap.

Tack vare att Strängnäs låtit två graffitikonstnärer gå loss på färgburkarna nere vid hamnen så blev vi tipsade om en stor graffitifestival som i sin tur gav mig anledning att höra en person tala varmt om Kulturkvarter i Snösätra och allt som var på gång inom begreppet graffititurism.

En vägg som ser ut att vara nästan klar. Spring Beast 2022.

Graffititurism – en konstform och kulturellt uttryck på uppgång

Graffititurism – att helt enkelt resa till plats för att ta del av konstformen graffiti. För någon månad sedan skrev jag om olika former av turism. Då skrev jag bland annat om ghettoturism, eller att besöka utsatta områden. Graffititurism och ghettoturism kan gå hand i hand men är absolut inte samma sak. Framför allt eftersom graffiti allt mer flyttar in i finrummen och blir en accepterad konstform och därmed kan finnas på många fler områden än att enbart finnas i städers utkant eller trasiga områden.

Jag har skrivit många inlägg om street art eller gatukonst som är det svenska ordet. Ett av de allra mest fascinerande ställen jag besökt är en förort i Oslo där flera muralmålningar pryder gavlarna på ett annat ganska nedgånget bostadsområde. Gatukonst kan verkligen förgylla och levandegöra en miljö. För mig ger det en ungdomligt, progressiv och modig anda.

Graffiti med ett budskap
Så sjukt snyggt. Skulle gärna måla om hela vår fasad i konst som denna

Spring Beast i Kulturkvarter i Snösätra

Här om veckan besökte vi då Spring Beast, en gatukonstfestival i Snösätra som är en del av Rågsved som i sin tur ligger söder om Stockholm. Workshop, musik, foodtrucks och marknadsstånd skapar festivalkänsla utöver Spring Beast röda tråd: livegraffiti. Att se konstverken växa fram timme för timme, dag för dag. Jag vet att graffiti kan se väldigt olika ut men när en vandrar omkring och ser den ena målningen avlösa en annan så blir det uppenbart hur varierat konstuttryck det finns och hur fel det är att klumpa ihop graffiti som en enda sak. Det enda som konstnärerna egentligen har gemensamt är sprayburken och ingen skulle väl säga att all oljemålning ser lika dan ut.

Kulturkvarter Snösätra är en hub för graffiti och kommer växa till att omfatta många fler konstformer. Stockholm stad satsar och trots ihärdigt regn var besökarna många. Vi träffade en senior som skulle gå på sin första workshop, såg amatörer stå och öva sin teknik och proffs som målade väggar tre gånger sex meter.

Målning i görningen
En av flera gator som går att vandra upp och end för att se alt
Avbilda människor, är inte det respekt/omöjligt?
Övningsväggar för de lite mindre jätteduktiga
Graffitin var länge enbart olika ordbilder, det har utvecklats.
Fler vackra väggar. Denna med solrosor, ett måste att fotografera.

Jag blir glad av att besöka ställen som Snösätra. Det bubblar, människor växer och utvecklas, det som varit undangömt kommer fram i ljuset. Jag är glad att graffiti och annan gatukonst blir allt mer accepterad – men också respekterad.

Här finns alla mina inlägg om Street art

One thought on “Graffititurism – växande kulturform och turistattraktion. Besök i Kulturkvarter i Snösätra”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.