Att göra i Kalmar – sommarstad med anrik historia och skön feeling

Posted on

Vad finns att göra i Kalmar under en dag eller två? Som utsedd till Sveriges sommarstad flera år i rad kan Kalmar garantera riktig sommarfeeling med en mix av härliga promenadstråk, badmöjligheter och mäktig historia. 

Flera jag har pratar med om vad jag borde göra i Kalmar påtalar i samma mening att det är en fantastisk stad och hur off Kalmar ligger. Det ligger något i båda de påståendena. Inga snabbtåg till vare sig Stockholm, Göteborg eller Malmö passerar. Samtidigt, en blir inte årets sommarstad fler år på raken utan anledning. För den med husbil eller husvagn är Kalmar lite av en dröm med många billiga eller gratis ställplatser samt en trevlig hamn för den som kommer båtvägen.

att göra i kalmar
Det första jag möter när jag kliver ut bilen i Kalmar. Trähus och rosor, det här bådar gott!
att göra i kalmar
Staden är fylld av skyltar med viktig information

På frågan om vad jag borde göra får jag av en person svaret ”Åk till Öland, närheten till Öland är en av Kalmars största fördelar”. Sanningen är hård ibland. Trots att Kalmar är så ”off” så var det en gång en central mittpunkt. Det är inte för inte som Sverige, Norge och Danmark en gång i tiden slöt Kalmarunionen. Historiens vingslag gör sig påmind i Kalmar än idag och när en väl kommit till Kalmar så kan jag stämma in till fullo att det är en härlig sommarstad. 

att göra i kalmar
Jag som älskar träd tycker att det här är bland det vackraste som finns
att göra i kalmar
Märks att det varit midsommar när jag är där
att göra i kalmar
Fantasin sätter gränserna, vart är detta skepp på väg?
att göra i kalmar
Min sista timme i Kalmar spenderar jag mot ett träd i kvällssolen, kan det bli bättre? Svar nej.

Att göra i Kalmar

Personligen skulle jag säga att Kalmar passar utmärkt för en helg eller ett par dagar av en längre semester. Det finns matställen så det räcker och blir över men utöver det hinns det mesta med på två dagar, åtminstone i mitt tempo som visserligen är rätt högt. Det här är min sammanfattning om vad som finns att göra i Kalmar.

Kalmar Slott

Att åka till Kalmar och inte besöka Kalmar slott är lite som att åka till Stockholm utan att besöka Gamla stan. Siluetten är praktfull och läget skapar en tydlig maktposition. Omgiven av vatten, skyddad av hörntorn och kanoner. Att gå runt Kalmar slott är gratis, runt vallgraven finns välklippta gräsmattor där kalmariterna och besökare gärna hänger.

Slottsinnergården går också att besöka men den som vill gå in i slottet får betala entré, 145 kr sommaren 2019. Det finns guidade turer och har du aldrig gått en sådan på ett svenskt slott rekommenderar jag att göra det. Rummen är väl restaurerade och här finns möjlighet att se de gamla kläderna kungligheterna använde, uppdukade långbord och historiska sammanfattningar. Kul att se och lära tyckte jag. Här finns även en aktiv kyrka och många väljer att gifta sig på Kalmar slott – pampigt!

att göra i kalmar
Kalmar slott i egen hög person
att göra i kalmar
Försvaret
att göra i kalmar
En annan karta från en annan tid
att göra i kalmar
Lagom med mat för en kunglig middag. En fjärdedel av bordet på bilden.
att göra i kalmar
Den aktiva kyrkan inne i Kalmar slott

Digital och rörlig Van Gogh Alive utställning

Jag har själv aldrig varit särskilt intresserad av historisk konst (undantaget surrealistisk sådan) men något lockade mig att se Van Gogh. I en av Kalmar slotts stora salar projicerades hans konst på stora skärmar med korta berättelser om hans liv och hans verk. Flera av dem hade gjorts rörliga och det var lätt att försvinna bort i konstens förunderliga väg. Efter 900 målade verk på drygt ett decennium tog van Goghs sitt liv 37 år gammal. Utställningen ingår i entrépriset till Kalmar slott och tar 30-40 minuter för den som vill se allt.

att göra i kalmar
Riktigt häftigt
att göra i kalmar
På den här bilden liksom rörde sig färgerna/målningen på ett mycket levande sätt

Gamla stan

Det var mitt sikte inställt på ett café som fick mig att helt plötsligt inse att jag befinner mig i Kalmars Gamla stan. Kullersten, låga små trähus i olika färger prydda med blomster i ännu mer färger. Rosorna dominerade de vackra fasaderna. Jag älskar verkligen att vandra i sånna här små gator. Västerlånggatan och Molinsgatan var de två som jag tyckte var vackrast.

att göra i kalmar
Hur gulligt som helst att bo här vilket någon verkade göra
att göra i kalmar
I full blom, så vackert!
att göra i kalmar
Det ena trähuset efter det andra
att göra i kalmar
Kan inte få nog
att göra i kalmar
Tar en tillbaka på riktigt med tidsenliga skyltar
att göra i kalmar
Hittade detta, slog alla gullighetsrekord
att göra i kalmar
Vem har pillat med detta?

Kalmar stadspark

Det här med att leva på gamla meriter…som info kan jag läsa mig till att den blev utsedd till Sveriges vackraste stadspark 1985. Den är fortfarande vacker men vet in om utnämningar som är 34 år gamla är något att skryta om. Nåväl, trevlig att ta ett varv i var den helt klart. Här finns även Kalmars konstmuseum samt enligt egen utsago Kalmars bästa terrass.

Att göra i Kalmar
Kalmar stadspark

Fika på caféer i Kalmar

Senast jag var i Kalmar var oturligt nog på midsommarhelgen och fem av fem mattips jag fått var stängda. De var alla givna av personer med mycket bra koll på stan så jag litar starkt på deras omdöme och vågar alltså tipsa om dem utan att jag själv provat.

De tips på mat i Kalmar som jag fått var

  • Köpa fika på Danska Wienerbageriet och sätta sig på muren runt slottet
  • Ät lunch på restaurang Porten som har bra vegetarisk mat och jobbar för att minska socialt utanförskap
  • Fika på Krusenstiernska gården och njut av en skön avskärmad trädgård och det stora arvegods som trädgården tillhör.
  • Ät glass eller annat fikabröd på Kullzénska caféet i anrika lokaler.
  • Fika på OAS Kalmar som är ett ekologiskt café med bland annat gott raw-food-fika
Att göra i Kalmar
Ett stängd Danskt wienerbageri
Att göra i Kalmar
Porten som lunchsstället är uppkallat efter
Att göra i Kalmar
Skylten säger något om tidsandan på caféet
Att göra i Kalmar
Finns även en liten bokhandel i anslutning
Att göra i Kalmar
Det här blev jag mest sugen på

Bada i Kalmar city

Även om jag vet att Kalmar ligger vid havet hade jag ingen aning om vilka fina badmöjligheter som finns i city, krävs varken bil eller cykel för att kunna ta sig dit. Jag hitta bland annat dessa tre.

1. Badet vid Klapphuset

När Storgatan möter vägs ende visar det sig helt plötsligt finnas gräsytor, små sandstränder och en brygga med ramp. Här låg några par och solade och barnfamiljer lekte. Ta gärna en kik in i Klapphuset som en gång i tiden var hus för tvätt av kläder.

Att göra i Kalmar
Slutet på storgatan, snart framme vid badplatsen
Att göra i Kalmar
Här syns det nya Kalmar i bakgrunden
Att göra i Kalmar
Sandstrand mitt i stan
Att göra i Kalmar
Klapphuset är värt att gå förbi
Att göra i Kalmar
Klapphuset från insidan

2. Vågbrytare

Ett par hundra meter från Klapphuset finns badområdet Vågbrytaren. Det var mer en rejäl brygga som människor kunde ligga och steka sig på för att ta ett dopp när det blir för varmt. Uppskattat var det när jag passerade.

Att göra i Kalmar
Kalmar är på god väg att bli bryggornas stad

3. Kalmarsundsparken

Det mest tydliga badområdet fann jag vid några hundra meter bortom slottet. Här fanns en lång pir (tydligen kallad Superbryggan) som ungdomen verkade ha väldigt roligt från och sandstrand för de mindre barnen. Stora ytor för kubbspel och bollsporter och såklart filtar av picknick och häng. Det blåser en del i Kalmar och de har de finurligt löst genom att bygga upp små vindskydd att hänga bakom.

Att göra i Kalmar
Kalmarsundsparken med dess badmöjligheter
Att göra i Kalmar
Den så kallade Superbryggan
Att göra i Kalmar
Här förstår jag att folk trivs
Att göra i Kalmar
Här trivs jag

Kalmar Domkyrka

För mig krävs det ingen lång stund men jag vill ändå gå förbi städers domkyrkor och ta en titt där inne. Det är så ståtligt och vackert, en oas av tystnad och påminnelse om hur viktig religion är för många människor. Jag tyckte inte den går till historien utifrån men inne var den väldigt fin. Personligen gillar i vanlig ordning orgeln allra mest.

Att göra i Kalmar
Praktfull mitt framför det stora torget
Att göra i Kalmar
Insidan av domkyrkan

Andra tips om Kalmar

Det finns några saker som jag själv inte hade möjlighet att göra i Kalmar som jag gärna skulle göra vid nästa besök

1. Kalmar konstmuseum

Samtidskonst om frågor som rör oss alla står det i turistinformationens broschyr..

2. A world of Dinosaurs

Europas största dinosaurieutställning finns i Tingby 15 minuter med bil och 25 minuter med Krösatåg från Kalmar. Inte för att jag är specifikt intresserad av just dinosuarier men det lär ändå vara häftigt och lärorikt att se.

3. Paddla och se Kalmar från vattnet

Det går både att SUP:a och kanota sig igenom Kalmars vatten. Fridfullt och ansträngande på samma gång.

Att göra i Kalmar
Ser trevligt ut eller hur?
Att göra i Kalmar
Lite vingligt men det förhöjer nog bara upplevelsen

4. Regalskeppet Kronan på Länsmuseet

20 000 föremål har bärgats från det stora Regalskeppet kronan som sjönk när det kantrade 1676 i krig mot Danmark/Holland. Det får jag besöka vid nästa tillfälle.

5. Öland (okej inte Kalmar men får en stå på listan)

Jag har spenderat en helg på Öland och då främst i Borgholm vilket var mycket trevligt, skulle gärna uppleva mer av den avlånga ön. Mer läsning och tips om Öland kan t.ex fås hos Resfredag.

Alla mina inlägg om olika svenska städer och andra härliga platser i Sverige finns i min Sverige-kategori

5 thoughts on “Att göra i Kalmar – sommarstad med anrik historia och skön feeling”

  1. Haha, vad skumt det är att se Kalmar ur det här perspektivet. Kalmar har jag bara åkt till för att hälsa på släkten och göra saker med dem! Har så många guldkorn i Kalmar, men det är väl mer deras privata tomter, och badplatser som kanske inte ska bli kända och sådär. Kanske får åka dit som turist någon gång också!

    1. Så är det ju tyvärr, en turist som mig hinner inte få koll på alla smultronställen människor hittat över tid när jag gör ett dagsbesök på det där sättet. Däremot tror jag precis som du säger att det kan vara intressant att uppleva sin egen stad som turist, gjort det med Umeå, var både roligt och intressant.

  2. Bor i Kalmar och den första badplatsen du nämnde är en favorit. Kallas kattrumpan haha 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *