Bilsemester i Uppsala län på sommaren – mina tips från A till Ö

Posted on

Bilsemester i Uppsala bjuder på en enorm bredd av natur, kultur, mat, historia och olika aktiviteter att göra. Det här är mina tips på utflykter i Uppsala län.

En bilsemester i Uppsala hur låter det? Jag tycker det låter toppen på alla sätt. Jag har rest runt några dagar men också spenderat en hel del tid i Uppsala under åren. Både som födelseort och med många vänner som bor där. Jag har frågat många många om tips och har ännu ett gäng ställen kvar som jag hoppas besöka snarast.

Mina tips för en bilsemester i Uppsala

Några grundläggande tips för en bilsemester överlag är

  • Ge utrymme för spontantitet – rätt vad det är så dyker det upp en rolig skylt du vill kunna följa
  • Om du framför allt ska passera Uppsala län, välj ut några av alla tips nedan och gör något roligt av bilkörningen
  • Kom ihåg en bra playlist eller riktigt bra sommarprat

Det här inlägget är en blandning av saker att göra som jag själv kan tipsa om och saker jag har på min lista över platser att besöka. De tips som jag inte upplevt i egen hög person bygger på tips från vänner som är väl bekanta med Uppsala län.

bilsemester i uppsala
En av Uppsalas lite mindre vägar. På väg till Härjarö
bilsemester i uppsala
Eller så här lantligt och fint

Andrahandsshopping hos Lata pigan

Första tipset har jag fått av en vän. Lata pigan ligger strax söder om Enköping och säljer Skandinavisk design och vintage – en lyckad kombination för den med inredning- och modeintresse.

Berkingebadet och vildmarkscamping

Berkingebadet är en återställd damm med vattenrutschbanor, hopptorn och stora gräsytor. Intill finns vildmarkscampingen i skogsmiljö och enligt deras egen utsago härliga solnedgångar. Berkingebadet hittas mellan Tierp och Östhammar i norra Uppsala

Café Samt – givet stopp under en bilsemester i Uppsala

Ännu ett tips jag inte provat utan bara snopet gått förbi för att inse att de hade semesterstängt just när jag var där. På deras webb skriver dom Trivsamt, hälsosamt och omtänksamt och de har ofta liveuppträdande. Låter som ett utmärkt ställe som jag helt enkelt måste ge en ny chans. Ligger i Enköping.

Närmare än så här kom jag aldrig café samt

Domkyrkan i Uppsala

Den är mäktig, både från utsida och insidan. De två karaktäristiska tornen, den röda tegelfärgen. Inne är det pampigt och om inte mitt kära barn hade tyckt att ekot var så spännande hade jag stannat där länge och bara supa in känslan av att vara i en kyrka. Den är speciellt.

bilsemester i uppsala domkyrka
Präktig på utsidan…
…så väl som på insidan

Enköpings parker – skönt avbrott under en bilsemester

Enköping har gjort sig kända för sina många och unika parker. Inte minst längs Åpromenaden där idéträdgårdarna finns blir det uppenbart. Kan med fördel besökas flera gånger på en säsong eftersom växtligheten skiftar med årstiderna.

Läs mer: Att göra i Enköping med fokus på parker och fika

Fabulös park i Enköping
Färgstarkt!
Trevlig park att sitta och småprata i

Forslundska villan i Östhammar

Några goda vänner har ätit på Forslundska villan i Östhammar och var mycket nöjda. I en sekelskiftesvilla drivs restaurangen av ett par med passion för råvaror och det ekologiska. Det här hoppas jag blir en utflykt sommaren 2021.

Graffitti i Ramhälls gruva

I en gamla nedlagd gruva har kreatörer gått loss. Det är målat konstverk av både nybörjare, amatörer och riktigt duktiga sådan på varenda kvadratcentimeter som är tillgänglig. En kul och annorlunda utflykt söder om Österbybruk.

Snyggt va!?
Fullklottrat så att säga

Hovkondotoriet Güntherska

En riktig klassiker till konditori, jag skulle säga motsvarigheten till Vetekatten i Stockholm. Ljuvliga bakverk i starka färger och intensiva smaker och lokaler som gör intryck.

Fasad som talar sitt tydliga språk…
…och bakverk i en klass för sig

Backträning på Uppsala högar

Uppsala högar, de gamla vikingakungarnas gravar, får tyvärr inte bestigas längre men området passar utmärkt för motion och rekreation. Cafébesök är möjligt för den som behöver släcka törst och mätta magar.

bilsemester i uppsala
Uppsala högar tips för stopp under en bilsemester i Uppsala
Caféet precis när det öppnade för dagen

Järnvägensburen utflykt med Lennakatten

En riktig turistklassiker men också populär familjeaktivitet är att åka Museijärnvägen Lennakatten och kliva av och på efter behag.

Läs mer: Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala

bilsemester i uppsala museijärnväg
Redo för avfärd
Vikitigt med biljetter!

Kvarncaféet i Forsby

Det är precis som det låter ett café i den gamla kvarnen i Forsby och det står högst på min priolista men på grund av icke-matchande öppettider när jag var i trakterna blev ett besök aldrig av. De har fått en whiteguide 2016-2019 och där serveras pizza, trerätters och gofika. Jag räknar med att det är ett café med feeling.

Ladan – Öråkers gård i Kungsängen

Det här är en joker i detta tipsinlägg om bilsemester i Uppsala. Kungsängen ligger inte i Uppsala län men med bil finns inga gränser. Ladan Öråkersgård bjuder på annorlunda galleri, små butiker, café och livemusik. På gården finns kaniner och lekstuga för barn, ett riktigt toppentips till utflyktsmål må jag säga.

bilsemester i uppsala ladan öråkers gård
Väl omhändertaget yttre
och lika smakfullt inrett inre
Två av butikerna

Multimöjligheter i Fjällnora

Fjällnora Friluftsområde har ”allt”. Vandringsstigar, äventyrsbana, olika typer av vattenbaserade aktiviteter och mycket mer. Vintertid har de ofta utmärkta isar (som jag har fantastiska minnen ifrån) och när allt är som vanligt har de även café öppet alla dagar.

Naturreservatet Hågadalen

Ett tips jag fått från flera vänner oberoende av varandra är att besöka naturreservatet Hågadalen där vackra fält blandas med fårhagar och gravhögar och svampskogar – ett fint område att promenera i.

bilsemester i uppsala hågadalen
Bild från Salstaleden norr om Uppsala

Oasen för kultur – konsert och kafé på Kulturoasen

Ytterligare en varm rekommendation är att besöka Kulturoasen i Håga (vid Hågadalen nämnd ovan) som enligt uppgift ska vara ”ett hippieaktigt ställe i ordet bästa bemärkelse”. Där det spelas konserter, dansas spontant och är allmänt trevligt. Butik och kafé finns också.

Pelle Svanslös lekpark och stadsvandring

Lekparken Pelle Svanslös tyckte jag (och barnet) mycket om. Gulliga små hus att klättra i, gungor, picknickmöjligheter och ett litet rullande café. Den med ork i benen kan gå en stadsvandring bland Pelles kvarter.

Fin skylt med överblick för både den seende och blinda
bilsemester i uppsala pelle svanslös
Pelle Svanslös lekpark

Queer, Quiz och Quickstop

Jag har sökt förbrilt efter ett tips på Q för en bilsemester i Uppsala. Utan framgång. Om du kommer på något bra besöksmål eller aktivitet på temat Q – kommentera gärna!

Roslagens vallonbruk – Österbybruk

Norr om Uppsala finns flera gamla brukssamhället med svensk kulturhistoria. De är olika bevarande och turistifierade där Österbybruk är en av de större och välbesökta. Testa att stanna till vid flera vettja, som en lite mysig turné, det är bara ett par mil mellan de olika orterna.

Österbybruks klocktorn
bilsemester i uppsala österbybruk
Den gamla smedjan i Österbybruk
Tidsresan är lätt att föreställa sig

Skoklosterslott – utflykt under bilsemester i Uppsala

Ett av de coolaste slotten jag varit i kallas Skokloster. Så pampigt, överdådigt och välbevarat.

Läs mer: Skoklosters slott i Uppsala

Otroligt fint kyrktorn tycker jag
bilsemester i uppsala skokloster slott
Här är Skokloster Slott
Så här ser det ut i ett av rummen – så välbevarat

Tant Gredelin i Enköping

En liten tidsresa kan göras hos Tant Gredelins café i Enköping. Utbudet är inte särskilt stort men med flera rum och en bakgård finns många sittplatser i lantlig miljö mitt i stan.

bilsemester i uppsala enköping
Ett av Tant Gredelins rum
Räkmackan jag åt på bakgården

Ulva kvarn hantverk

Den gamla kvarnen som fått ge namn till Ulva kvarn bjöd på både konstutställning, café och hantverk. Handblåset glas, kreativa ull-kreationer och silversmide. Så mycket fint att titta på och imponeras av. Mysigt område för picknick var det också.

bilsemester i uppsala ulva kvarn
Fin miljö!
Tovad väst – hur imponerande!?!
Små änglar i välkammad ull
Hittades på marken, konstverk finns här och där
Glasmästeriets storverk

Vandra Salstaleden

Den stora fördelen med Salstaleden är att både start och mål kan nås med tåg, så smidigt för den ensamvandrande eller bilfria. Jag gillade särskilt den norra delen fram till Salsta slott.

Läs mer: Vandring i Uppsala: Vandra Salstaleden förbi Salsta slott

bilsemester i uppsala salstaleden
Lantligt och skogsligt
Urskog och vildvuxet
bilsemester i uppsala salstaleden
Fin rastplats längs Salstaleden

Wiks slott – främst för badet

I skenet av Skokloster slott ter sig Wiks slott ganska blekt. Badet däremot var raka motsatsen och helt klart uppskattat av besökarna.

Populär badplats vid Wiks slott
bilsemester i uppsala wiks slott
Wiks slott
Syster bangar inte på ett bad, det ångrar man ju aldrig..

X-faktor hos Leijon stenugnsbageri och konditori

Bakverken, bakelserna, brödet. För att inte tala om tårtorna. Det är något alldeles speciellt med det som skapas av prisbelönta Frida Leijon som driver de tre konditorierna.

Ytterkantsresa – besök Sigtuna

Sigtuna tillhör inte Uppsala län men däremot Upplands landskap och vem bryr sig egentligen om läns- eller landskapsgränser? Sigtuna är ett av mina bästa tips på utflyktsmål. Det är en liten stad som har allt, historia och charm, natur och stad i ett.

Läs mer: 10 tips att göra i Sigtuna

Här kan en sjunka ned i bästa solläge

Zappa bland kultur och mathantverk i Fjärdhundralandet

Fjärdhundralandet är en levande landsbygd med ett stort fokus på mathantverk som kan ätas och köpas hem. Caféer, gårdsbutiker och matentreprenörskap att njuta av. Googla så hittar du allt som finns att välja mellan.

Praliner!

Åbergs museum i Bålsta

Lasse Åbergs museum i Bålsta passar för både barn och vuxna. Detta är ett tips från en vän som jag själv inte hunnit besöka men hoppas på det i sommar.

Äppelnäsgrund – Härjarö

Fantastiska Härjarö Naturreservat med sina fina skogar, klippor och badplatser. Äppelnäsgrund som jag blivit tipsat om som bästa badplatsen besökte jag aldrig då jag var där för sent på dagen då Äppelnästgrund ligger i skugga. Bättre planering nästa gång.

Läs mer: Härjarö naturreservat – bada och vandra i Enköping

Underbara Härjarö naturreservat i solstänk
bilsemester i uppsala härjarö
Kvällsljuset när det är som bäst!

Öregrund i Roslagen – sista stoppet på bilsemestern i Uppsala

Sist ut i min A-Ö-tips för en bilsemester i Uppsala är Öregrund som är en del av Roslagen och norra skärgården. Öregrund är en jättemysig lite ort vid havet med små båthus med restauranger nere vid viken och ett gammalt societetshus. Där finns trevliga gränder med gamla trähus, caféer, butiker och bed and breakfast för den som vill sova kvar. Ljuvligt inte sant!?

Här finns alla mina inlägg om Uppsala och på temat bilsemester

One thought on “Bilsemester i Uppsala län på sommaren – mina tips från A till Ö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *