Härjarö naturreservat – bada och vandra i Enköping

Posted on

Härjarö naturreservat utanför Enköping bjuder på goda möjligheter att bada och vandra. Naturskönt så det förslår – ett perfekt utflyktsmål i Uppsala.

När jag besökte naturreservatet Härjarö hade jag en sån där euforisk upplevelse som jag ibland får när jag känner att allting stämmer och jag älskar allt jag har omkring mig. Solen skapade det mest magiska av kvällsljus i mossbeklädd skog som släppte in mig med öppna armar.

En av Härjarös stora fördelar är att det är en udde som ger sol i tre väderstreck – med andra ord är tips att välja sida utifrån tid på dygnet beroende på om du vill ha sol eller skugga. Runt om hela udden finns rastplatser med grillmöjligheter vilket gör området till ett perfekt utflyktsmål för en dag.

Härjarö naturreservat vandra Enköping
Kolla! Hur vackert är det inte?
Härjarö naturreservat vandra Enköping
Mysigt med vatten
Härjarö naturreservat vandra Enköping
Svensk sommar idyll!

Hitta till pärlorna i Härjarö naturreservat

Från Enköping är det tre mil till Härjarös södra delar. Det finns bara en väg mot Härjarö som bland annat passerar Ekholmens slott. Några kilometer ytterligare körning finns skyltar mot de två avstickarna Äppelnäsgrund och Österbybacke.

Ekeholms slott dök upp som en glad överraskning längs vägen
På väg ut till Härjarö
Landet hälsar välkommen

Vandra i Härjarö utanför Enköping

Mitt primära syfte med att åka till Härjarö var att få mig en kort vandring, en del skulle kanske kalla det kvällspromenad men vandringsskorna var på, ungen i selen, nödprovianten nedplockad och naturen underskön. Så ja – en liten vandring.

Karta över området – ett tips är att fota denna vid starten
Härjarö vandra Enköping Uppsala
Mer en redo, backad av solen!

Vandra runt Härjarö naturreservat

Härjarö har en flera vandringsstigar i olika längder med mycket god skyltning. Att gå i skog och ständigt vara omgiven av vatten tycker jag är den optimala naturen att vandra i.

Jag valde att köra till Österbybacke för att komma få så mycket natur som möjligt. Vid Österbybacke finns parkering och skyltat för att finna de vandringsstigar som leder runt udden. Jag följde den svarta prickade linjen, från Österbybacke, till Österbyudd och sedan rakaste vägen till Blåhäll.

Härjarö vandra Enköping Uppsala
Bra skyltat
Härjarö vandra Enköping Uppsala
Så här kan en vandringsstig se ut
Härjarö vandra Enköping Uppsala
Rastplats
Härjarö vandra Enköping Uppsala
Blått som friheten

Vandra Upplandsleden etapp 28

Härjarö är slutmålet för den västra delen av Upplandsleden. En 18 km lång vandring från Veckholm till Härjarö. Själv har jag inte gått någon del av Upplandsleden men ser fram emot att göra så en dag. På kartan ovan är Upplandsleden de orangea stora prickarna så några meter har jag kanske ändå gått när allt kommer omkring. Här finns information om Uppladsleden hos naturkartan.

Härjarö vandra Enköping Uppsala
Doften av skog, går den genom skärmen mån tro?
Härjarö vandra Enköping Uppsala
Så naturskönt

Härjarö – bada i Enköping

Det finns många fina möjligheter att bada i Härjarö naturreservat. Med utgångspunkt hos Härjarö Herrgård och intill småbåts hamnen finns bryggor och mindre strand. Utöver detta finns flera jättemysiga badplatser som jag skriver om nedan.

Blåhäll – bada på Härjarö

På Härjarös västsida finns Blåhäll som under eftermiddag och kväll badar i solsken. Här finns stora gräsområden, sandstrand och brygga. En kort promenad söder ut finns en klippa som gissningsvis är mycket populär under de varmaste sommardagarna. I området finns också flera grillplatser så det går lätt att spendera en dag vid detta bad.

Härjarö bada Enköping Uppsala
Blåhäll och dess rastplats
Härjarö bada Enköping Uppsala
En varm härlig kvällssol.
Härjarö bada Enköping Uppsala
Till Blåhäll finns även en sandstrand…
Härjarö bada Enköping Uppsala
och en fin brygga
Älskade unge var mycket glad för att få sitta i gräset och sprattla fritt

Äppelnäsgrund – en skogspärla

En Enköpingsbo som jag känner sa att Härjarö är hennes bästa plats på jorden och då i synnerhet Äppelnäsgrund för den som vill bada i Enköping med omnejd. En riktig lokal pärla med andra ord. Inte helt enkelt att ta sig dit, bil och promenad, är nog vanligast och jag hade tyvärr inte tiden samt att det var sen eftermiddag och alltså skuggläge så jag väntar med att ge Äppelnäsbadet en chans en tidig förmiddag vid annat tillfälle.

Skapa din badplats

Eftersom Härjarö är en udde finns det såklart långt många fler badmöjligheter än de två nämnda ovan. Små sandstränder, ett skogsbryn och badvänliga klippor finns i alla väderstreck så det är bara att gå längs vattnet och tids nog lär en öppning visa sig.

Härjarö bada Enköping Uppsala
En sån här fin rastplats kan man dyka på längs en promenad
Härjarö bada Enköping Uppsala
Andas in och andas ut
Härjarö bada Enköping Uppsala
En badplats med mycket grönska.

Hoppas att dessa tips på vart det går att bada och vandra utanför Enköping gör att Härjarö naturreservat känns mysigt att åka till om du vill uppleva mer av Uppsala.

Här finns alla inlägg om Uppsala och andra ställen på temat vandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.