Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala – med ånglok genom Upplands landskap

Posted on

Att åka Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala är en mysig utflykt att göra om sommaren. Tuffande och tjutande med ett rofyllt da-dunk passar hela familjen.

Jag är allt en liten nostalgiromantiker när allt kommer omkring. Jag gillar att gå i gammeldags friluftsmuseum, titta på gamla imponerande byggnader och tydligen även åka Museijärnväg. Förra sommaren åkte jag en i Mariefred och nu senast Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala.

Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Ångloket i egen hög person
Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Ett fint gammalt stationshus
Fin detalj på en av vagnarna

Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala

Lennakattens ånglok tuffar fram genom Upplands landskap. Från Uppsala central till Färinge 33 km österut. Längs stora fält av spannmål, genom skogar, vattendrag och ett och annat flådigt hus.

På väg ut ur Uppsala
Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Längs fält
Rök från loket
I den där lilla stugan vore det fint att ha ett sommarställe
Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Sluthållplats

Att åka ånglok genom Upplands landskap är en klassisk turistattraktion men också populärt bland lokalbor för en utflykt med familjen. Jag åkte Lennakatten med min bebis vilket gick alldeles utmärkt. Såklart en utmaning med väldigt rörliga barn som vill springa runt men min bebis på magen somnade till gunget.

Sovande kidd och njutande resenär
Glada unge käkar sköldpaddda

Hur upplevde jag Lennakatten?

Lennakatten är både trevlig och mysig. Det fanns inga storslagna saker att göra längs järnvägen så jag upplevde ingen wow-feeling men det var en väldigt fin aktivitet att göra under en sommardag. Det är absolut något jag kan tipsa om att göra i Uppsala.

Min största behållning var att försöka leva mig in i livet som levdes när Lennakatten inte var en Museijärnvägen utan till för det vanliga folket. Standarden på vagnarna är olika, det var ju som bekant olika bekvämt att resa i första, andra och tredjeklass på den tiden. Så även idag. Hur temperaturen i vagnarna reglerades, vad som varnas för på skyltarna och hur det var att passera mellan vagnarna i farten.

Värmereglage
Vagnen med maximal utsikt
Tredje klass
Första klass

Personligen tycker jag att det var mest spännande i Marielund där tåget gjorde en paus för att växla spår och fylla på vatten. Där fanns ett fik som hade okej fika men inget som går till världshistorien. Picknickyta fanns det dock så egen matsäck kan med fördel intas där i vänta på nästa avgång.

Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Vattenpåfyllnad
Marielunds stationsuhus
Det lilla caféet i Marielund

Bra att veta om Museijärnvägen Lennakatten

Att åka Museijärnvägen Lennakatten kan göras kort eller långt, tur eller retur. Biljetten är flexibel, kliv på en station, gör en utflykt eller ta en promenad vid en annan och åk vidare med nästa tåg.

Priset är olika beroende på hur långt en åker och om det är en tur eller retur-resa. 2020 när jag reste kostade en tor-biljett till ändstationen 220 kr.

Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Biljetter

Biljetter kan köpas vid spår 10 i Uppsala och även om kön var ganska långa så har biljetterna enligt säker källa aldrig tagit slut. Jag skulle ändå säga att det finns anledning att vara där i tid för att få bra platser vi fönstret på tåget. Med fördel fönster som kan tas ned eller att sitta i tredjeklassvagnen utan fönster.

Barnvagnar, cyklar, rullstolar och hundar får följa med, de tre första i godsvagnen.

Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala
Godsvagn för barnvagnar och cyklar

Lennakatten har en hemsida som har en del info och den uppdateras ytterligare inför varje säsong.

Här finns alla mina inlägg om Uppsala och om Sverige och andra inlägg på temat tåg

2 thoughts on “Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala – med ånglok genom Upplands landskap”

  1. Det finns bara tredje klass i tågen, även i den som det står första klass i bildtexten. Vagnarna utan fönster är sommarvagnar. Klassystemet är det som gällde före 1956 och då blev tredje klass andra klass som nu.

    Gunnar Lindkvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *