Utflykt från Uppsala – kulturarv, slott, vandringar och mysiga samhällen

Posted on

En utflykt från Uppsala, det finns så mycket att välja på! Slott och natur, kulturarv och charmiga stadskärnor. Här är några tips på utflyktsmål.

I somras gjorde jag en liten Uppsalaturné. Frågade vänner runt om i länet om deras bästa tips och förslag på saker att göra i Uppsala med omnejd och sen satte jag ihop en liten rutt för det som föll mig mest i smaken. Dessa dagar och diverse andra strödagar är grunden till detta inlägg om utflykter med Uppsala som utgångspunkt.

Tre Slott som utflykt från Uppsala

Skokloster slott

Ett av de absolut mäktigaste slotten jag besökt är Skokloster slott. Både för dess prakt men också för behållningen av att gå in i slottet. Det var riktigt häftigt att göra den tidsresan.

⇒ Läs mer: Skokloster slott i Uppsala – ett av Sveriges pampigaste slott

Skokloster slott utflykt från Uppsala
Skokloster slott, pampigt både nära och på håll
Lyx och flärd som människor levt i

Wiks slott

Den som besökt Skolosters slott kan lätt bli besviken av Wiks slott, de spelar inte ens i samma liga. Men om givningen är fint och badplatserna utmärkta så värt ett besök av den anledningen om inte annat.

Wiks slott
En av flera badgläntor vid Wiks slott

Salsta slott

Salsta slott har jag bara sett från utsidan. Guidade turer verkar vara på det sättet som slottet kommer tills in rätt. Där finns även slottscafé, tematiska middagar och och musikevenemang.

Salsta slott – Den som väntar på något gott
Salsta slott
Får se detta när den kommer fram

Vandra som utflykt från Uppsala

Härjarö naturreservat utanför Enköping

Utanför Enköping finns naturreservatet Härjarö där skogens höga tallar möter klippor och havets blåa vatten. Här finns flera kortare vandringsleder som går att anpassa i längd efter mängden tid. Härjarö är också ett populärt badområde med både bryggor och olika små skogsbryn för den som ha det mer privat.

⇒ Läs mer: Härjarö naturreservat – bada och vandra i Enköping

När jag var i Härjarö Naturreservat var ljuset magiskt
Härjarö utflykt från Uppsala
Här kan en trivas

Salstaleden norr om Uppsala

En lätt vandring som passar utmärkt för den icke-bilburna eller ensamvandraren är Salstaleden dit det finns hållplats med tåg i båda ändar av leden. 7 km lätt vandring, med Salsta slott på mitten som delmål. Norra halvan i naturskön terräng, södra halva i något som snarare kan liknas en transportsträcka men ändå ger motion och frisk luft.

⇒ Läs mer: Vandring i Uppsala: Vandra salstaleden förbi Salsta slott

Naturskönt längst Salstaleden
Utflykt från uppsala salstaleden
På ett sätt en vanlig kohage, på ett sätt så härlig omgivning

Upplandsleden

Runt hela Uppland slingrar sig Upplandsleden fram. 50 mil i tre avsnitt och 31 etapper. Jag har inte vandrat mer än ett par meter på en av dessa etapper så denna vandring utanför Uppsala finns kvar på min lista att ”ta tag i”.

Kulturarv som utflyktsmål i Uppsala län

Museijärnvägen Lennakatten

En av Uppsalas mer klassiska turistmål och en uppskattad aktivitet och utflykt för såväl barnfamiljer som tågentusiaster och utländska besökare. En trevlig utflykt från som utgår från Uppsala centrum, det är bara att köpa biljett, kliva på och fantisera sig bakåt i tiden.

⇒ Läs mer: Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala

Lennakatten i Uppsala
Ett av ångloken redo att tuffa fram
En av de gamla stationerna längs Lennakattens järnväg

Österbybruk – en klassisk utflykt från Uppsala

Uppsala län är känt för sina gamla bruk och Österbybruk är ett av de mer bevarade, men också mest besökta och turistanpassade – alltså ett populärt utflyktsmål från Uppsala. Jag är ju själv lite svag för historiska vingslag och liv som en gång varit. Knata runt i omgivningarna, kolla på den gamla smedjan, besöka Herrgårdens trädgård och se gamla tjusiga vagnar dragna av hästar.

Österbybruk resemål
Smedjan i Österbybruk
Klocktornet i Österbybruk

Ulva kvarn – cykelavstånd från Uppsala

Ett utflykt nära Uppsala är Ulva kvarn där fascinerande glaskonst och passionerat hantverk i små bodar möter picknickytor och forsande vatten. Här finns mat och fika men också självplock av jordgubbar och grönsaker hos Ulva Gubben på andra sidan vägen.

Ulva kvarn utflykt i uppsala
Ett av husen som säljer hantverk i Ulva kvarn
Glas konst i Ulva kvarn

Uppsala Högar och Gamla Uppsala

Fornlämningen Uppsala Högar är precis vad det låter som, stora högar, eller snarare kullar som är ett gravfält med omkring 2-3000 gravar, varav några anses vara kungagravar. Högarna är en del av Gamla Uppsala som är en av Sveriges viktigaste historiska platser. I området finns en enklare restaurang och ett stort museum men för egen del var jag främst nöjd med att bara gå omkring i naturen.

Uppsala högar utflyktsmål
Uppsala högar, kungagravarna
Forntidsinspirerad restaurang

Graffiti i Ramhälls gruva

Byggnader ovan mark vid en gammal övergiven gruvar har blivit en plats för konstnärliga uttryck och utveckling. Här flödar kreativiteten fritt utan hämmande tillsyn. När jag var där möttes jag av två pensionärspar så alla åldrar lockas tydligen.

Ramhällsgruva uppsala
Det här var kanske inte vad jag hade väntat mig att jag skulle möta i Ramhälls gruva, Jag tänkte mer under jord…
Jag tycker graffiti är både vackert och häftigt. Önskar att jag kunde.

Forsby kvarn – populär utflykt från Uppsala

Kvar på min lista och högt på den finns Forsby kvarn som jag ännu inte haft möjlighet att besöka på grund av begränsade öppettider som inte passat mina resor. Här ska finnas ett kafé som jag hört mycket gott om så för min del är det främst det som lockar.

Mysiga samhällen för en dagsutflykt

Sigtuna

Sigtuna kan vara en av Sveriges mysigaste samhällen. En gågata med kulörta trähus, en strandpromenad med ljuvlig natur, en anrik historia och små mysiga tillhåll för mat och fika. Sigtuna skulle jag tipsa varje människa om att besöka någon gång i livet.

⇒ Läs mer: 10 tips att göra i Sigtuna – en mysig utflykt genom historien

Sigtunas gågata
Sigtuna utflykt i uppsala
Skön syn inte sant?

Enköping

Parkernas stad Enköping är en utmärkt utflykt från Uppsala för den som vill strosa, njuta av trädgårdsarkitektur och fylla på sötebehovet. Glass, traditionella fika och bakverk.

⇒ Läs mer: Att göra i Enköping med fokus på parker och att fika

En av alla parker, lite mörkt och avskärmat
Enköping utflykt uppsala
Trädgårdskreativitet

Östhammar – min nästa utflykt från Uppsala

Näst på tur över samhällen utanför Uppsala som jag vill besöka är Östhammar. Där ska finnas en riktigt bra restaurang jag glömt namnet på (men fick tips av pensionärsparet vid gruvan) och alla städer vid vatten brukar ju vara lite extra trevliga.

Det var några av alla utflykter att göra med Uppsala som utgångspunkt. Själv har jag många kvar på min lista men det får bli en annan sommar. Här finns alla mina inlägg om Uppsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *