Att göra i Enköping med fokus på parker och fika – några färgglada tips

Posted on

Den som gillar parker har att göra i Enköping. Blomster & grönska i alla nyanser, massa fika och lite småbutiker på det. Perfekt utflyktsmål!

I samhället Enköping har man gått all in och gjort parker till sitt signum. I full blom i augusti gjorde jag en utflykt till Enköping över dagen. Tack corona för nya resmål jag annars inte skulle fått upp ögonen för!

En park kan vara allt från ett par kvadratmeter till flera hundra fotbollsplaner. De allra minst parkerna i Enköping kallas för fickparker och de största så som Central Park i New York är väl egentligen flera parker i en. I lilla Enköping finns ett 20-tal parker, stora och små.

Enköping station
Stationshuset, det första att mötas av med tåg och buss
Väntparken Enköping
Första parken, Väntparken vid busshållplatser gjorde mig faktiskt ganska besviken. Tur det blev bättre sen.
Enköping
Gullig del av ”stadskärnan”
Att göra i Enköping parker
Härlig färgmix i en av parkerna
Bra med skyltar
Att göra i Enköping parker
En av alla parker jag gick igenom som jag inte kommer ihåg namnet på
Att göra i Enköping parker
Så här ser en annan park ut

Parker att göra i Enköping

Jag hann besöka många men inte alla under min dag i stan. Det är lika bra att lyfta upp de parker i Enköping som jag tyckte om allra mest om överst. Jag hittade alla parker när jag maps-googlade och på Enköpings webb finns också utförligare beskrivning av alla parker.

Att göra i Enköping
Jag tycker det här är en ljuvlig syn under en promenad
Mungsundskällan park i enköping
Munksundskällan väl omgärdad av träd som ger avskild känsla

Här är några av Enköpings bästa parker enligt mig som jag vill tipsa om:

Åpromenaden och idéträdgårdarna

Parkerna gör Enköping till en otroligt gåvänlig stad, och bästa slingan är den så kallade Åpromenad. Enköpingsån ringlar sig fram och är trevligt att gå längs på båda sidorna men allra trevligast på norra sidan där idéträdgårdarna finns. Det är små trädgårdar om kanske 10-15 kvadratmeter som olika personer är ansvariga för. Den ena mer kreativ än den andra.

Att göra i Enköping parker
Enköpingsån som Åpromenaden följer
Att göra i Enköping parker
Ser ni vad det är? En vävstol! En av alla idéträdgårdar
Att göra i Enköping parker
Miniatyrfeeling som var svår att fånga på bild
Att göra i Enköping parker
Hejhej!
Att göra i Enköping parker
Imponerande och kreativt i en annan idéträdgård

Blå trädgård i fifty shades of blå

Jag älskar färg och måste säga att jag är imponerad över hur många olika varianter av av blått det kan gå att skapa i växtlig väg ihop med några tillbehör. Och så många fina fjärilar, inte minst min favorit påfågelsfjärilen.

Att göra i Enköping parker
Blå trädgårds välkomnade gång
Några nyanser av blått
Att göra i Enköping parker
Och många underbara fjärilar som faktiskt satt still så de gick att fota

Drömparken

En av de större parkerna är drömparken som gick i vitt, grönt och lila när jag var där. En trädgårds-parks-nörd skulle nog uppskatta denna ännu mer än vad jag gjorde. Jag kan bara konstatera att den var ”fin”.

Drömparken i en tyvärr lite brunande tillvaro. mer grönska nästa gång
Att göra i Enköping parker
Medan andra delar i Drömparken var i full blom
Att göra i Enköping parker Drömparken
Konstintresserade kommer också gilla Drömparken

Gustaf Adolfs plan

På en bänk satt ett gammalt pensionärspar omgiven av de mest färgsprakande blommorna jag kunnat tänka mig. Det var alla nyanser av alla färger, högt och lågt. Den trädgårdsmästaren visste vad hen gjorde. Inte så stor park, men naggande god och fylld av harmoni.

Gustaf Adolfs plan i färgexplosion
Att göra i Enköping parker
Jag är ju väldigt svag för färg alltså

Fickparker

De var nog ingen fickpark som jag kände wow av, men hela grejen att de finns insprängda som små minioaser både här och där känns friskt och sunt. Nedan bilder på Fridegårdparken

Skön och svalkande skugga, tänk att sitta här och lyssna på en ljudbok
Att göra i Enköping parker
Fridegårdsparken

Shoppa och fika i Enköping

Cafe Tant Gredelin

Den mysigaste tidsresan i Enköping gjorde jag när jag fikade på Cafe Tant Gredelin. Trovärdig inredning, trevligt porslin och en rejäl räkmacka. Jag och barnvagnen satt på baksidan i härlig innergårdsmiljö.

Entrén sätter scenen
Att göra i Enköping cafe och fika
Lantligt värre hos Cafe Tant Gredelin
Att göra i Enköping cafe och fika
Att göra i Enköping cafe och fika
Räkmackan!

Fabian Flink Brödbod

Hos Fabian Flinks köpte jag egengjord gelato. De är även kända för sina goda tårtor och surdegsbröd. Tydligen finns det även en lokal specialitet som heter Enköpingskaka och det får jag skriva upp för nästa gång.

Enköpingskakan
Att göra i Enköping cafe och fika
Riktigt god gelato hos Fabian Flink

Delikatessbutiken Smak ost och chark

Delikatesser av både den ena och andra sorten frestade mig rejält hos Smak ost och chark. Just chark är inte min grej men däremot praliner, ostar, kvalitetskalrits och rolig dryck.

Att göra i Enköping cafe och fika
Praliner från Smak i Enköping

Handla hos Fröken röd

Den som gillar färg, form, mönster och design kommer trivas i butiken Fröken Röd. Snygga grejer från golv till tak i en mysig liten röd trädkåk.

Även här har de jobbat bra på entrén
Designkläder
Designtyger
Och prylar från Marimekko och Klippan. Bland annat.

Vad ja ska göra i Enköping nästa gång

Äta på cafe Samt och restaurang Bombance

Det café jag är mest putt för att jag inte kunde besöka (pga semesterstängt) var Café Samt. Hälsoinriktad och glutenfritt med ledorden trivsamt, omtänksamt och hälsosamt. Låter som ett utmärkt ställe! Den franska restaurang Bombance ska tydligen också vara värd ett besök.

Närmare än så här kom jag inte Café Samt
Snygga spindlar att pryda trädgård och rabatter med

Besöka Enköping en annan årstid

Kanske under våren när knoppar brister eller försommaren, kanske får jag se helt andra färger och former på parkerna i Enköping då

Så här fint kan det vara i Enköping i augusti

Käka och strosa vid Hamngatan

Såg bara det här på håll men Hamngatan ser ut att vara supertrevlig att sitta under ett parasoll.

Hamngatan

Det var mina tips på vad som finns att göra i Enköping, inte minst med fokus på parker och att äta och fika gott.

Här finns andra inlägg och tips om saker i Uppsala och dess län

4 thoughts on “Att göra i Enköping med fokus på parker och fika – några färgglada tips”

  1. Underbara sommarbilder från Enköping! Det är faktiskt en stad vi aldrig varit i men efter att ha sett detta inlägget får vi väl stanna till och titta lite när vi har vägarna förbi nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *