Skoklosters slott i Uppsala – Gå in i ett av Sveriges pampigaste slott

Posted on

Skoklosters slott i Uppsala är en välbevarad tidsresa i lyx och överflöd. Ett av Sveriges pampigaste slott som tog mig med storm. Ett perfekt utflyktsmål.

Det finns slott och så finns det SLOTT: Skoklosters slott är helt klart en upplevelse i versaler. Det finns garanterat ännu pampigare slott i Sverige men ganska få som det går att gå in i och på så nära håll få uppleva överklassens liv på 1600- och 1700-talet.

skoklosters slott i uppsala
Sveriges pampigaste slott mån tro?
skoklosters slott i uppsala
En av många rum
Alléer kan vara så snygga
Många våningar är det
skoklosters slott i uppsala
Så välskött och bländande

Skoklosters slott i Uppsala

Skoklosters slott byggdes under mitten av 1600-talet och var Sveriges största privatägda slott. Fram till 1967 gick det i olika privata ägor då det såldes till Svenska staten och blev klassat som ett museum. Tack vara tydliga ambitioner om att bevara samlingar och interiör intakt är det som att resa tillbaka över 300 år i tiden. Skoklosters gav mig wowkänslor långt ifrån vad jag väntat mig.

Tänk att saker som är 350 år gamla fortfarande kan finnas. Som år efter år överlevt årstider och människors närvaro. Det får mig att funderar på vad vi bevarar från nutiden som människor ska få ta del av om ytterligare 350 år. Hade jag besökt Skoklosters slott utomlands hade jag varit eld och lågor. Nu är jag snarare chockad över att ett slott i världsklass finns bara en timme ifrån mig utan att jag ens vetat om det trots att jag bott i Stockholm i tio år.

skoklosters slott i uppsala
Kanske Rapunzel sitter där högst upp
Krigsutrustning från back in the days
skoklosters slott i uppsala
En 300 år gammal säng

Guidad visning på slottet

Att resa i våra närområden kan sannerligen ge upplevelser. En uppsida av en restörst som växt sig under pandemins järngrepp. Sverige har så mycket att ge i form av historia och kultur.

Vi valde att gå in i slottet på egen hand för att gå omkring i vår egen takt. Jag blir alltid lite avundsjuk på de som sedan går guidade turer, det brukar ofta ge upplevelsen ytterligare en dimension. En djupare förståelse och en ännu större wowkänsla av mänsklighetens levene. Skoklosters slott även har även digitala utställningar och flertalet samlingar av olika slag.

skoklosters slott i uppsala
Målningar i korridorerna
skoklosters slott i uppsala
Ett av hörnrummen hade snygga statyer
skoklosters slott i uppsala
En liten matsal

Äta på slottscafét

Vi åt en lunch och det var gott men ganska enkelt. Gottiset var megacoronaanpassat, inplastat i singelpaket. Jag skulle inte åka tillbaka till Skoklosters för matens skull men omgivningen och känslan av att sitta vid ett så enormt slott förtas inte av en medioker mat.

Gottis i singeförpackning
skoklosters slott i uppsala
Lunch med mitt bar och min syster

Resa till Skoklosters slott

Skoklosters slott ligger väldigt off bilvägen men tillgängligt med båt. Slottet ligger precis på gränsen mellan Uppsala och Stockholm län till Uppsalas favör. Med bil tar det en knapp timme från både Stockholm och Uppsala city. Från Stockholm kör Strömma och från Uppsala Royalshipping. Det går också att åka dit kollektivt med buss 311 dit fler andra färdmedel ansluter. Läs mer om hur du kan ta dig till Sko kloster slott på deras webb.

Mer hos Skoklosters slott

Vid slottet finns en vacker kyrka som vi tyvärr inte kunde gå in i, en liten butik med lokalt hantverk och en lite udda placerad retromack. Det finns även andra hus på gården och flertalet skyltar som informerar och guidar.

Hantverk i den lilla butiken
Slottets utveckling över tid
Ett lite nyare hus på gården
Populärt ställe att gifta sig på?
skoklosters slott i uppsala
Kyrkan och klocktorn
Snygg dörr in till kyrkan
Retrokiosk med bensin och café

Här finns alla inlägg och tips om Uppsala

4 thoughts on “Skoklosters slott i Uppsala – Gå in i ett av Sveriges pampigaste slott”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *