En kollektiv resedetox – vem har du blivit?

Posted on

Vad har den kollektiva resedetox gjort med dig? Vilken rese-persona blev du av covid-19? Begär-Billie, Nöjda-Nico eller Substitut-Sasha?

I skrivande stund är det exakt ett år sedan jag var utanför Sveriges gränser senast. I september 2019 var jag i Åbo i Finland för att se min syster spela en roll i en musikal. Då hade jag siktet inställt på att jag skulle vara Sverigebaserad lite drygt ett halvår pga att jag var i färd med att sätta ett barn till världen. Lite visste jag, vi alla, då.

Ett år senare har jag fortfarande inte lämnat Sverige, mitt barns pass är ännu skapat helt i onödan. Att inte resa utomlands på ett år är för många inget ovanligt. För mig och andra som har resor som ett av sina största intressen har kontrasten blivit påtagligt. Frågan är hur det påverkat oss, var och en. Vad har det här gjort med mig och dig i vår syn på resor?

Kollektiv resedetox – vem blev du?

När jag var liten och läste Frida och Veckorevyn var det vanligt med olika personabeskrivningar. Till exempel: Vilken ekonomipersonlighet är du? Investerings-Ida, Budget-Bella, Slösa-Sally osv.

Nu vill jag veta vem av dessa personas som denna kollektiva resedetox gjort dig till. Kanske känner du igen dig lite i alla men det vore kul om du kunde beskriva vilken persona som du tycker liknar dig själv allra mest.

Begär-Billie

Du upplever en abstinens. Att vara hindrad från att resa gör dig nästan skogstokig och inget Sverige har att erbjuda tycks kunna mäta sig med utlandsresor. Du har blivit än mer övertygad om att du älskar att resa och spendera tid i andra länder.

Du säger: Nej, den här detoxen ser jag noll och inga fördelar med.

Begär-Billie längtar efter hav, värme och solnedgång

Substitut-Sasha

Du har insett att Sverige har betydligt mer att erbjuda än du trodde. Känslan av semester kan infinna sig lika starkt, kickarna av att uppleva något nytt och möta det okända infinner sig även inom Sveriges gränser. Sverige och övriga Norden står definitivt på din topplista de närmaste åren.

Du säger: Tack till kollektiv resedetox för uppvaknandet och breddad bild av Sverige!

Substitut-Sasha tycker Sverige är mer intressant än väntat

Nöjda-Nico

Du klarar dig ganska bra utan att resa. Du har insett att du gjort många resor på rutin och den här tiden har verkligen rubbat dina invanda beteenden och satta mönster. Befriande och skönt att hitta ett nytt förhållningssätt till resor för framtiden där att “gilla att resa” inte är något man måste göra bara för att alla andra gör det.

Du säger: Skönt, det här kan jag testa igen.

Nöjda-Nico insåg att blomsterfälten kan skapa magi i Sverige också

Kritiska-Kim

Resedetoxen har fått dig att ifrågasätta om det är rimligt att resa så här mycket. Du har nästan blivit äcklad av insikten över hur oreflekterat vi rest kors och tvärs bara för att vi kan, både jobbresor inom Sverige och weekends i Europa.

Du säger: Fler resedetox åt folket!

Kritiska-Kim ifrågasätter kraftigt om vi ska flyga kors och tvärs

Mellanmjölks-Michele

Du tycker att det suger att du inte fått resa, men samtidigt har det varit ganska skönt. Särskilt när det varit samma för alla och du inte varit ensam om förlusten. Du kommer nog att resa mindre i framtiden, Sverige har ju rätt mycket bra ändå, men ge upp utlandsresor helt är det inte tal om.

Du säger: Lagom är bäst, en resedetox här och där mår vi alla bra av

Mellanmjöllks-Michele tycker att svenska jordgubbar är bland det bästa som finns trots allt

Viktiga -Vilde

Du har helt omvärderat vad som är viktigt här i livet. Att uppleva den stora vida världen är helt oviktigt jämfört med hur viktigt hälsa, nära och kära är för dig. Resor är ett medel men inget mål i sig.

Du säger: Tack gode virus för alla dessa insikter! Bring it on (men sluta döda folk!)

Viktiga-Vilde har omvärderat vad som är riktigt viktigt här i världen

Renade-Robin

Du känner att den här resedetoxen verkligen har fyllt sin funktion. Andrum för planeten, nya vanor och synsätt på vad att mötas är har hunnit sätta sig, det som är riktigt viktigt har blivit tydligt och det du absolut inte vill vara utan har trätt fram. En detox som rensat och rebootat, precis så som det ska vara.

Renade-Robin tycker att denna detox gjort oss gott

Du säger: Jag vill fortsätta detoxa, vilket område ska jag ta mig an härnäst?

Vem är jag och du?

Nu är jag nyfiknast på jorden. Vem känner du mest igen dig i? Hur ser fördelningen ut bland er som läser?

Personligen är jag nog mest en Substitut-Sasha. Visst har jag känt abstinens, fått nya perspektiv om vad som är viktigt och tyckt att utmaningen att rena mig till och från är lite kul. Men sluta resa är jag verkligen så osugen på. För mig är det ett mål i sig att uppleva världen.

Dela gärna med dig – vem är du?

10 thoughts on “En kollektiv resedetox – vem har du blivit?”

 1. Kul vinkel men jag känner inte igen mig helt i någon ändå. Sverige har jag upplevt mycket redan innan och älskat och älskar men ersätter det andra helt gör det inte. Jag har accepterat och det har väl också funnits inslag av ”skön landning” och samtidigt slippa matas av andras resor om jag själv inte har någon (fomo) men mest känner jag mig lite mindre levande. Resandet finns i mitt dna och utan saknas något. Känner mig också lite kvävd av känslan att det inte finns riktig frihet.

  1. Så brukar det ju vara, Vecko-revyn levererade sälla klockrena personas 🙂 Kvävdheten är verkligen något jag känner igen mig in. Framför allt på ett teoretiskt plan. Att veta att jag faktiskt inte har tillgång till hela världen så som jag brukar känns inte alls bra, alldeles oavsett om jag vill njuta av den i praktiken där och då.

 2. Jag har rest. Och upplevt. I Sverige. Och i en lucka där jag lyckades dra till Rom några dagar. Den här perioden har ändå varit över en sommar så lite har det faktiskt varit som vanligt. Vet inte vem jag kvalar in som här då. 🙂

 3. Vi har upptäckt mer av Sverige och det var roligt och väldigt fint (om än lite trångt, vilket blev mindre avslappnat, dvs vi fick stressa för att “hitta plats” för husbilen på ett annat sätt än det brukar vara i Europa). Nu har vi också rest till Polen och Tjeckien och det var väldigt roligt att resa igen 🙂

  1. Så mycket som kastats om och blivit i omvänd ordning där saker är under- och överdimensionerade för helt nya tider. Härligt att resandet ger samma känsla

 4. Jag är lite av alla, utom “Begär-Billie”.
  Det är som det är och jag är hyfsat nöjd. Kommer med glädje att göra det igen så småningom, men hoppas att det blir i en långsammare och mer reflekterande form.

  1. Intressant att du verkar ändrat inställning till resor, att covid-19 alltså påverkat dig. inte för att jag vill att du ska resa långsammare, utanför att du själv verkar tycka att det känns bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.