Vandra med bebis på egen hand – tips på förberedelser och packlista

Posted on

Vandra med bebis på egen hand innebär kvalitetstid i kubik. En perfekt utflykt som föräldraledig. Här är min packlista och lite tips.

Under min föräldraledighet har jag spenderat en drös dagar i vandringsskorna med min bebis i selen på magen. De flesta har jag gjort på egen hand och det har varit så mysigt! Vi har inte gått några flerdagarsvandringar med övernattning och hela kittet utan dagsturer om två till sex timmar. Alldeles lagom och en perfekt dagsaktivitet för både mig och bebis.

Vandra med bebis
Jag och bebis på en av våra första vandringar. Sörmlandsleden.
Vandra med bebis
Vår senaste vandring längs Booleden i Nacka.

Vandra med bebis på egen hand

Jag gillar att vandra med bebis för att det ger en gemensam upplevelse. Jag utmanas fysiskt; att gå med vikt, och mentalt; vetskapen om att jag måste lita på att jag hanterar varenda tänkbar situation på egen hand kittlar mig och att klara det stärker mig. Det ger frisk luft, en harmonisk stund och jag och mitt barn gör något tillsammans, bara vi två.

Det har inte hänt några katastrofer under mina vandringar men nog har jag lärt mig ett och annat. Första gången kändes det som att jag planerade i några dagar innan, senaste gången bestämde jag mig 00.30 kvällen innan och drog iväg direkt på morgonen dagen därpå. Det är helt klart en övningssak för att bli bra på att vandra med bebis.

Jag ha gått med min knodd från att han var fem månader (i skrivande stund tio). Jag hade kunnat gå med honom som yngre men då var det tidig vår och inte så skönt väder.

Vandra med bebis
Söt och lätt att bära
Vandra med bebis
Lika söt men lite tyngre.
Stabil kid sover på en bänk
Gladast över att få sitta bland växtligheter
Håller balansen på spången

Vandra med bebis: Förberedelser

Välj en bra bärsele

Att vandra med en bra sele är A och O för hela upplevelsen. För bebis bekvämlighet, för den som bärs ork och för att undvika smärta. Om det har jag skrivit ett helt inlägg: Vandra med bebis i bärsele

Babybjörn, inte min bästa sele att vandra med

Val av vandringsled

Förutsättningarna för denna skiljer sig enormt beroende på vart en bor, vissa kan bara gå rakt utanför husknuten, andra reser med bil och några behöver ta sig kollektivt. Alldeles oavsett har den stora utmaningen för mig varit hur jag ska ta mig från punkt B tillbaka till A. Det gäller att läsa på vart leden börjar och slutar och var närmaste hållplats finns för tillbakaresa.

Laddade för etapp tre på Sörmlandsleden

Tid på dygnet

För mig har det funkat allra bäst om jag åkt tillräckligt tidigt för att det ska bli lagom med förmiddagsluren när jag börjar gå. På så vis har han sovit första-andra timmen och hans upplevelse av att sitta i sele blir kortare.

Vandra med bebis
Sover sött

Ålder på bebis

Anpassa sträcka, när på dagen och packning efter barnet. En liten bebis sover ofta mer och är mindre rörlig i pauser vilket kan vara skönt. Den är också lättare att bära på. Större barn behöver mer ofta mer stimulans och till slut blir sele kanske inte bekvämt för varken dig eller bebis och då kan en bärstol vara bättre, förutsatt att bebis kan sitta stadigt nog på egen hand.

Gladast!
Vandra med bebis
Här satt han väldans stabilt

Smörj

Solskydd för all tänkbar hud som skulle kunna visas samt något mot mygg och ohyra om det finns risk för det. Det myggmedel jag har får inte användas på barn men jag har sprayat lite på sele och inte gått där det varit allt för mycket mygg.

Solen steker

Kläder för bebis på vandring

Det är viktigast att barnet är lagom varmt kring mage, rygg och huvud. Att bli för kall har aldrig varit en risk pga min kroppsvärme, däremot har både fötter, ben, armar och händer tidvis varit kalla. Jag har använt tunn överdragsoverall som är vindtät samt tjocksockar.

Tjockstrumpor och overall

Kläder för vuxen

Lager på lager-metoden gäller även för enklare dagsvandringar. Jag har valt en underställströja och sedan sele direkt efter det. Då blir det lätt att ta av och på kläder utan att behöva ta av sele. En lite större jacka som går att stänga under eller runt selen har varit guld värt för att skydda kid mot vind och regn samt hålla hans ben och armar nära min kropp.

Vandra med bebis
Underställ har oftast räckt att gå i

Packlista inför att vandra med bebis

Här kommer saker som jag har uppskattat att ha med mig under mina vandringar. Det gäller att hitta balansen mellan att ta med sig det som behövs men inte släpa på mer än nödvändigt.

Sittunderlägg

Ett till dig att sitta på och ett att lägga/sätta barnet på

Skönt underlag mot hård och kall sten
Papsen hängde med

Skötväska

Ta med det du behöver men inte mer än så. Blöjor kan med fördel tas med en extra av men just den här gången kanske inte rumpan behöver smörjas.

Inte värt att bära mer än nödvändigt

Ombyte

Som alltid kan barn bajsa ned sig när det inte alls passar. Under varma dagar har också mitt barn blivit helt blöt av min svett från magen så efter vandringen har det känts schyst att dra av och ta på något torrt.

Vandra med bebis
blöta kläder torkar i solen

Något för regn

Kanske inte helt smidigt att dra på regnkläder på barnet så använd fantasin. Kanske en engångsponcho att dra över er båda eller en filt/handduk som det inte gör något om den blir blöt. Jag har också valt att inte gå alls i för dåligt väder.

Här lärde jag mig att jag inte hade med mig bra kläder till mitt barn

Bebismat

Om amning är igång är det supersmidigt, termos och pulver funkar också. Andra saker som är lätta att ha med sig är klämmisar, uppskuren tunnpannkaka, kex och fruktbitar. De tre sista har funkat utmärkt som sysselsättning medan jag själv ätit.

Vandra med bebis
En av de bättre stunderna

Matsäck och proviant

Mat och fika till dig efter tycke och smak samt varm och kall dryck. Men kom ihåg: Ingen vandring utan back up. En extra bar eller chokladkaka ska inte underskattas. Om något går snett ska åtminstone inte din hunger eller blodsocker vara problemet.

Mat till alla

Leksaker och annan underhållning

Vad barnet nu än kan gilla. Jag har haft med mig prasselböcker och tuggleksaker och dessa har använts både under själva vandringen och under pauser.

Vandra med bebis
Han klarar sig själv en stund så jag kan springa och kissa

Nu hoppas jag du känner dig sugen på att vandra med din bebis och upptäcka den härliga känslan av att skapa en upplevelse tillsammans. Jag hoppas också att packlistan kan vara till hjälp och att du känner dig ännu bättre rustad att ta dig an utmaningen. Det är inte helt utan nervositet som jag gjorde mina första vandringar med min älskade unge.

Här finns alla mina inlägg om att vandra

2 thoughts on “Vandra med bebis på egen hand – tips på förberedelser och packlista”

  1. Hej! Vi ska vandra i sommar med vår bebis som kommer vara 4mån. Jag undrar vad det är för märke på den overallen du har till ditt barn och vad för Bärsele, för den såg väldigt smidig ut!

    Mvh Charlotte

    1. Hej Charlotte! Va roligt att ni ska vandra med bebis! Overallen har varit toppen, tunn och mot vind, inte regntålig. Den är från Åhlens men är begagnad/arv så vet inte riktigt vilket år den är inköpt. Åhlens egna märke. Val av bärsele har jag skrivit ett eget inlägg om som också är länkat i inlägget men här kommer den igen. Min favorit är Manduca. https://resamedvetet.se/vandra-med-bebis-i-barsele/. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.