Att göra på Ekerö, Färingsö och Lovön – Mina 14 tips och favoriter

Posted on

Vad kan man göra på Ekerö? Korta svaret: Två världsarv, några slott och flera urtrevliga trädgårdar och caféer. Här finns det långa svaret och mina tips.

Att åka ut på öarna i Ekerö kommun är som att komma till landet. Hästgårdar, stora fält av spannmål och vackra alléer. Det är så långt ifrån nidbilden av Stockholmsbetong det går att komma. Se bara smakprovet på bredden i de här bilderna.

Att göra på ekerö
Välkommen till Juntras grönt
Att göra på ekerö
Vackra vägar att cykla och köra längs
Att göra på ekerö
Mäktiga Drottningholm
Att göra på ekerö
En tjurkalv att säga hej till
Att göra på ekerö
Trevligt gårdscafé
Att göra på ekerö
Mysigt vid Ekerö centrum

Att göra på Lovön

Lovön är den andra ön och då känslan ”nu är jag i Ekerö” infinner sig för mig. En hinner knappt komma av bron innan det är dags för en av Ekerö-öarnas stoltheter.

Världsarvet Drottningholm

Alldeles i början av Ekerö-öarna tornar det pampiga Drottningholm upp sig. Det ligger otroligt vackert vid vattnet och vetskapen om att våra kungligheter faktiskt bor där tycker jag gör upplevelsen lite mer kittlande. Bakom slottet finns en gigantisk trädgård, eller jag skulle snarare benämna det som en park. Där kan besökaren med fördel sträva omkring och låta växtligheten rama in en riktigt skön promenad som till exempel kan sluta vid Kina slott med tillhörande café.

Drottningholm att göra på lovön
Drottningholm i sin prakt
Utsikt från slottet
Drottningholm att göra på lovön
Slottsteatern
Guld ska det vara!
Drottningholm att göra på lovön
Parken är jättestor
Trevliga naturområden att gå omkring i
Drottningholm att göra på lovön
Kina slott
Fika på Kina slottscafé

Hundön – bästa rastplatsen på kunglig mark

En del av Drottningholm är de så kallade hundöarna. Där får hundar springa fritt och tack vare att de är omringade av vatten är risken liten att hunden ger sig iväg. Det är dessutom otroligt naturskönt med ståtliga träd i vackra färger, särskilt om hösten. Parkering sker vid Karusellplan.

Hundön

Lovö Prästgård – en mindre gårdsbutik

I ett litet rum om kanske 10 kvm finns varierade grödor beroende av skörd och säsong. Köparen plockar de varor hen önskar och noterar allt i en bok samt betalar. Det är långt ifrån givet att möta de som bor på gården. Litet, enkelt, charmigt och med den bästa formen av tillit mellan människor.

Den lilla gårdsbutiken
Gårdens grödor
Nutida och dåtida betalningsmöjligheter

Att göra på Ekerö

Huvudön Ekerö är långsmalast av alla, nästa tre mil lång. I södra delen finns ett lite centrum med matbutik, några affärer och ställen att käka på.

Ekebyhovs slott

Ekebyhovs slott är från 1600-talet och därmed en av Sveriges största och äldsta trädbyggnader. Jag har själv inte varit där trots min fascination för hus. Enligt Ekerös hemsida ska där finnas färgsprakande salladsbuffé på vardagarna, exotiska växter i en unik och sällsynt vacker park, en bokskog och en klonarkiv för äppelträd.

Blå lagunen – svåråtkomlig drömmig badplats

Blå lagunen på Munsö (gammal socken på Ekerö) är en konstgjord sjö i ett nedlagt grustag. Dess finkorniga sand, varma och turkosa vatten när solen skiner gjorde badplatsen till en pärla att fler hittade till. Pga orimligt mycket trafik och nedskräpning blockerades vägarna till lagunen under sommaren 2019. Jag var själv där innan dess och dess populäritet kändes inte hållbar på sikt. Om det går att cykla dit vet jag inte men om det går så lär det vara fantastiskt att få området i princip för sig själv och andra hurtbullar.

Att göra på ekerö blå lagunen
Blå lagunen

Rosenhills Trädgård och musteri

Att besöka Rosenhill är att kliva rakt in i en skrotsamlande, secondhandromantiskt, 70-tals gård som organiskt fått utvecklats. Verksamheten har utvecklats under över 100 år och här finns självplock, gårdsbutik med försäljning av grönsaker, musteri, lunch och fika samt möjlighet att bo i en koja uppe bland träden. När det är kyligt brinner eldkorgen och om sommaren är det öppet till midnatt på lördagar. Rosenhill är ett toppenbra utflyktsmål i Stockholm och en självklar del av Ekerös utbud av saker att göra.

Att göra på Färingsö

Äppelfabrikens musteri – ett bättre utflyktsmål

Om Rosenhill är hippie är Äppelfabrikens musteri snarare modernt. Lantligt och charmigt, personligt men ändå storskaligt. Verksamheten har växt så mycket att det krävdes parkeringsvakter och ruljansen sköts professionellt av alla anställda. Gårdsbutiken erbjuder delikatesser och inredning, fikat kan intas i alla möjliga olika typen av oaser i den stora trädgården och i anslutning betar får och äppelträden radar upp sig.

att göra på färingsö äppelfabriken
Äppelmust såklart!
Fika i växthus
att göra på färingsö äppelfabriken
Vindruvorna frodas
att göra på ekerö färingsö äppelfabriken
Äppelsortsuppvisning

Ölsta café – en personlig dröm

Ölsta café är ett nytt tillskott bland Ekerö-öarna. Jag tycker det känns extra fint att få ta del av någons dröm, att få driva sitt eget café på sin egen gård. Intill ett stall och med den ljuda hästdoften kan våfflor, mackor och bakverk intas.

Att göra på Ekerö
Äggmacka, våffla och gottis p Ölsta café
Att göra på Ekerö ölsta cafe
Lantligt och personligt
Att göra på ekerö ölsta cafe
Baksidan på stallet

Juntras grönt – odling där Thailand möter Sverige

En av mina personliga favoriter i Ekerö kommun är Juntras grönt. Grönsakerna växer i prydliga rader men också i ett litet kaos så som det blir när växtkraften inte går att kontrolleras. I butiken finns förutom grönt från odlingarna massor med såser och kryddor från Thailand. Mat och café finns i lummig trädgård. Juntras grönt är ett toppenbra tips att göra på Ekerö.

Att göra på färingsö juntras grönt
Tomatodling hos Juntras grönt
Att göra på färingsö juntras grönt
Ljuvlig trådgård
Att göra på färingsö juntras grönt
Drömmen att sitta här och lyxa med fika
Att göra på färingsö juntras grönt
Jag ville köpa allt
Att göra på ekerö
Kryddblandningar a la thai

Svartsjö slott – anrikt och gott

Ett rokokoslott från 1700-talet i en vacker naturskön miljö – det är Svartsjö slott. I de vackra salongerna serveras afternoon tea under höst till vår och om sommaren café och glass. Om det finns möjlighet gå gärna omkring i slottet och spana in de vackra tapeterna.

Gamla grejer vid slottet
Att göra på ekerö svartsjö slott
Svartsjö slott
Imponerande sömnadskonst
Att göra på ekerö
Handmålade tapeter
När det inte är bröllop går det att fika med den här bakgrunden

Att göra på Adelsö och Björkö

En ö jag för egen del har kvar att besöka är Adelsö som ligger allra längst bort bilvägen men också går att ta sig till med båt.

Birka och Hovgården – Vikingatiden

Uppsatta på Unescos världsarvslista är Birkastaden en av Sveriges mest kända fornlämningar. Under vikingatiden var Birka en levande stad och under framför allt sommaren finns det massor att göra på öarna. Läs mer här.

Att göra på ekerö birka
Print från birkas hemsida

Annat att göra på öarna i Ekerö kommun

Bada

Förutom blå lagunen finns det flera badplatser runt om öarna, det faller sig ganska naturligt at möjligheterna är så många med så stor kuststräcka. En del strandtomter begränsar allmänhetens tillträde men på Ekerö kommuns hemsida finns en lista över badplatser.

Konst och hantverk

Runt om i Ekerö kommun finns flera konstnärer och andra kreatörer som passionerat skapar. Keramik, gipsdesign, måleri och sidenhantverk. Småskaligt och personligt.

Vandra

Det säger sig själv att så fina omgivningar är som upplagt för fina vandringsleder. Naturkartan har bra beskrivningar av lederna på Ekerö och de andra öarna.

Att göra på ekerö vandra
Själv är jag ju rätt svag för diverse hus

Cykla

Ekerö och de andra öarna är kända för sina goda cykelmöjligheter. Både bilvägarna och det på många ställen parallella cykelvägarna skapar utmärkta förutsättningar för landsvägscykling. Omgiven av mycket motiverande omgivningar.

Säg hej till kossorna
Att göra på ekerö cykla
Vackert att susa förbi med cykeln
Att göra på ekerö cykla
Jag blir glad av den här bilden, den visar en sån fin och typisk bild av Ekerös vägar
Att göra på ekerö cykla
En av Ekerös många kyrkor

Så mycket att göra på Ekerö

Det var mina tips om några saker som finns att göra på Ekerö. Det är verkligen som jag skrev i början, variationen på utbudet är stort och jag är så glad att jag har tillgång till så mycket landskap så nära en huvudstad och mitt lilla Sundbyberg.

Till Ekerö går det att ta sig med bil via Bromma eller med båt från flera ställen. En del ställen går att ta sig till med SL-buss.

Värt att notera: Mycket av det som finns att göra på Ekerö är beroende av säsongen och öppettiderna är alltså generellt begränsade till sommaren och helger under vår och höst. Kom ihåg att kolla in varje ställes öppettider på deras webbplatser eller Facebook.

Här finns alla mina inlägg om Stockholm.

5 thoughts on “Att göra på Ekerö, Färingsö och Lovön – Mina 14 tips och favoriter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *