Vandring i Uppsala: Vandra Salstaleden förbi Salsta slott

Posted on

Att vandra Salstaleden är en utmärkt utflykt som innebär en kort men naggande god vandring i Uppsala län. Passar extra bra för den som vandrar själv.

Norr om Uppsala finns det möjlighet att vandra den sju kilometer långa, eller korta, Salstaleden. Genom naturskönt landskap och förbi ett gammalt slott.

Vandra Salstaleden Uppsala
Fritt och fint
Vandra Salstaleden Uppsala
Baksidan av Salsta Slott

Att vandra Salstaleden – en vandring i Uppsala

Att vandra Salstaleden är ingen större utmaning om en klarar av att gå sju kilometer till vardags. Leden är flack med få backar, det är bra underlag och lätt att hitta när ledstarten väl är funnen.

Jag vandrade Salstaleden i augusti 2020 med min då 9 månader gamla bebis på magen. Jag tror inte jag mötte en enda själ på hela vandringen och hade med andra ord hela omgivningen för mig själv i total tysthet exklusive diverse natur-ljud förstås. Det är numer mer regel än undantag att jag vid varje vandring känner en dust av tacksamhet över vår allemansrätt, över vår tillgängliga natur, över vår frihet.

Vandra Salstaleden Uppsala
Kittade och redo för vandring
Vandring i Uppsala
Det börjar enkelt

Varför Salstaleden passar extra bra att vandra själv

Att vandra innebär att gå från punkt A till B och då faller det sig naturligt att bilen står kvar vid A vid ankomst hos B. Samtidigt ligger många fina vandringar en bit ifrån bra anslutande kollektivtrafik. Det här blir en utmaning för den som vandrar på egen hand som inte kan ställa en bil i varje ände.

Det är här en av Salstaledens fördelar. Den går nämligen mellan tågstationerna Vattholma och Skyttorp , en sträcka som dessutom är trafikerad relativt tätt. Jag valde att köra till Vattholma, ta tåget till Skyttorp och sedan gå tillbaka. På så sätt kunde jag gå i den takt jag ville utan att passa någon tågtid. Det är lättare att beräkna körning till tågstationen än tiden det tar att vandra.

Tågåk och uppladdning

Salstaleden: en ljuvligt vacker halva, en medioker

Salstaleden kan delas in i tre delar, två halvor och ett avbrott i mitten.

Första halvan: Skyttorp – Salsta slott

Att vandra Salstaleden innebär en halva i varierande terräng med trollskog, en ringlande å, ängsblomster och stigar genom hagar och på en åskam. Den delen, mellan Skyttorp och Salsta slott var otroligt vacker. Jag fick mig en rejäl dos uppsalanatur och lite svenskt kulturarv och fantasier om hur jordbrukarsamhället en gång sett ut.

Vandring i Uppsala
Så här fint var det
Vandra Salstaleden Uppsala
och så här.
Vandra Salstaleden Uppsala
Tydliga markeringar och info vad som finns innanför grinden
Vandring i Uppsala
Ett försök att dokumentera at jag går på en ås
Vandra Salstaleden Uppsala
Här fanns en rastplats
Vandring i Uppsala
Rastplats till vänster
Trollskog 1
Trollskog 2
Vandra Salstaleden Uppsala
Följ leden så att säga
Vandring i Uppsala
Ett riktigt stort träd

Mitten: Gå förbi Salsta Slott

Salsta slott är ligger halvvägs längs vandringsleden och är ett trevligt avbrott att titta på som omväxling. Slottets är från 1600-talet och dess storhet tror jag framför allt upplevs inifrån. De genomför vanligtvis framför allt guide gruppvisningar men slottet har har även café, musikframträdande och marknader under vissa helger. Här finns aktuell info om slottet.

Salsta slott
Entré
Salsta slott
Det närmaste som gick att komma ett stängt slott
Grönt är skönt

Andra halvan: Salsta slott – Vattholma

Den andra halvan, mellan Salsta slott och Vattholma utmärkte sig inte alls. Det var mestadels grusväg med någon vacker ögonblicksbild här och där. Jag tog 80 procent av mina bilder fram till Salsta slott och de sista 20 under andra halvan.

Vandring i Uppsala
Några fina vyer, men som sagt, inte som första halvan
Vandra Salstaleden Uppsala
Här har folk åkt häst och vagn i hundratals år
Vandring i Uppsala
Blommor livar alltid upp
Vandra Salstaleden Uppsala
ingen tvekan om vilken led som går här
Vandring i Uppsala
Snart i mål, solen kom fram

Utmaning: Hitta starten på Salstaleden

När jag kom fram till tågstationen i Skyttorp hade jag väntat mig en informationstavla om Salstaleden, i brist på det en pil och i brist på det ett klistermärke eller markering. Jag fann inget av detta.

Jag visste att jag skulle söder ut och hålla mig på öst-sidan av tågspåret. Så jag började knata, gick förbi ett maskinmuseum som är öppet efter överenskommelse och fann till slut en ljusblå markering och finally, jag var på leden. Den som börjar i Vattholma har snäppet lättare att finna leden men där fanns inte heller en tavla eller pil vid själva stationen.

En av många väldigt stora och väldigt gamla maskiner.
Vandra Salstaleden Uppsala
Håll utkik efter detta
Vandring i Uppsala
Starten/slutet på leden i Vattholma

Härlig vandring i Uppsala avslutad

Efter två timmars vandring utan avbrott och en bebis som sov i princip hela sträckan var vi både nöjda och glada. Salstaleden blir ett varmt tips för den som vill göra en kortare utflykt i Uppsalas natur.

Vandring i Uppsala
Tack för idag, slut för idag

Här finns fler tips på leder att vandra och alla mina inlägg om Uppsala län

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.