Att vandra Salstaleden är en utmärkt utflykt som innebär en kort men naggande god vandring i Uppsala län. Passar extra bra för den som vandrar själv.
Norr om Uppsala finns det möjlighet att vandra den sju kilometer långa, eller korta, Salstaleden. Genom naturskönt landskap och förbi ett gammalt slott.
Att vandra Salstaleden – en vandring i Uppsala
Att vandra Salstaleden är ingen större utmaning om en klarar av att gå sju kilometer till vardags. Leden är flack med få backar, det är bra underlag och lätt att hitta när ledstarten väl är funnen.
Jag vandrade Salstaleden i augusti 2020 med min då 9 månader gamla bebis på magen. Jag tror inte jag mötte en enda själ på hela vandringen och hade med andra ord hela omgivningen för mig själv i total tysthet exklusive diverse natur-ljud förstås. Det är numer mer regel än undantag att jag vid varje vandring känner en dust av tacksamhet över vår allemansrätt, över vår tillgängliga natur, över vår frihet.
Varför Salstaleden passar extra bra att vandra själv
Att vandra innebär att gå från punkt A till B och då faller det sig naturligt att bilen står kvar vid A vid ankomst hos B. Samtidigt ligger många fina vandringar en bit ifrån bra anslutande kollektivtrafik. Det här blir en utmaning för den som vandrar på egen hand som inte kan ställa en bil i varje ände.
Det är här en av Salstaledens fördelar. Den går nämligen mellan tågstationerna Vattholma och Skyttorp , en sträcka som dessutom är trafikerad relativt tätt. Jag valde att köra till Vattholma, ta tåget till Skyttorp och sedan gå tillbaka. På så sätt kunde jag gå i den takt jag ville utan att passa någon tågtid. Det är lättare att beräkna körning till tågstationen än tiden det tar att vandra.
Salstaleden: en ljuvligt vacker halva, en medioker
Salstaleden kan delas in i tre delar, två halvor och ett avbrott i mitten.
Första halvan: Skyttorp – Salsta slott
Att vandra Salstaleden innebär en halva i varierande terräng med trollskog, en ringlande å, ängsblomster och stigar genom hagar och på en åskam. Den delen, mellan Skyttorp och Salsta slott var otroligt vacker. Jag fick mig en rejäl dos uppsalanatur och lite svenskt kulturarv och fantasier om hur jordbrukarsamhället en gång sett ut.
Mitten: Gå förbi Salsta Slott
Salsta slott är ligger halvvägs längs vandringsleden och är ett trevligt avbrott att titta på som omväxling. Slottets är från 1600-talet och dess storhet tror jag framför allt upplevs inifrån. De genomför vanligtvis framför allt guide gruppvisningar men slottet har har även café, musikframträdande och marknader under vissa helger. Här finns aktuell info om slottet.
Andra halvan: Salsta slott – Vattholma
Den andra halvan, mellan Salsta slott och Vattholma utmärkte sig inte alls. Det var mestadels grusväg med någon vacker ögonblicksbild här och där. Jag tog 80 procent av mina bilder fram till Salsta slott och de sista 20 under andra halvan.
Utmaning: Hitta starten på Salstaleden
När jag kom fram till tågstationen i Skyttorp hade jag väntat mig en informationstavla om Salstaleden, i brist på det en pil och i brist på det ett klistermärke eller markering. Jag fann inget av detta.
Jag visste att jag skulle söder ut och hålla mig på öst-sidan av tågspåret. Så jag började knata, gick förbi ett maskinmuseum som är öppet efter överenskommelse och fann till slut en ljusblå markering och finally, jag var på leden. Den som börjar i Vattholma har snäppet lättare att finna leden men där fanns inte heller en tavla eller pil vid själva stationen.
Härlig vandring i Uppsala avslutad
Efter två timmars vandring utan avbrott och en bebis som sov i princip hela sträckan var vi både nöjda och glada. Salstaleden blir ett varmt tips för den som vill göra en kortare utflykt i Uppsalas natur.
Här finns fler tips på leder att vandra och alla mina inlägg om Uppsala län