Miljövänligt boende: tips för att hitta eko-hotell och hållbara hotell

Posted on

Att hitta ett miljövänligt boende i hotelldjungeln kan vara svårt men det finns miljömärkningar av hållbara hotell till vår hjälp.

I en tid då allt fler vill resa mer hållbart och genom aktiva beslut välja det mer miljövänliga hotellet före det andra behövs pedagogiska och kommunikativa sätt så att konsumenten kan göra sina val. Att helt enkelt använda sin konsumentmakt genom att både välja och välja bort. Till hjälp finns olika märkningar och certifieringar.

En del skapade av myndigheter, andra av ideella organisationer och en tredje av branschen själva. En del med ett nationellt perspektiv och andra som är internationella med globala standarder som gäller över hela världen. Alla märkningar och certifieringar har olika krav eller kriterier som följs upp och kontrolleras olika noggrant.

Boende i Ghana

Hitta miljövänligt boende med certifieringar

Det fantastiska nätverket Schyst resande har gjort ett gediget jobb med sammanställa flera olika hållbarhetscertifieringar och märkningar som finns av miljövänliga boenden. Jag har tidigare inför resor jag gjort nämnt Bookdifferent.com som en möjligt källa för att hitta ett miljövänligt boende. Jag gillar initiativet skarpt men har svårt att tro att kontroller eller bedömningar görs helt oberoende, ska dock låta det vara osagt.

Som konsument är det inte alltid lätt att göra rätt eller hitta i det enorma utbud som finns av hotell och andra boenden. Med Schyst resandets guide är det dock markant lättare. De har gått igenom för- och nackdelar med olika hållbarhetsmärkningar. Om de gäller för Sverige, Europa eller världen. Vilka delar de tar hänsyn till så som miljö, mänskliga rättigheter och om de stärker lokalsamhället. Samt, det kanske viktigaste av allt. Om märkningen är oberoende och hur de jobbar med transparens.

Miljövänligt boende stora hotellet umeå
Stora hotellet i Umeå, godkända av t.ex. Green Key

Inspiration om hållbara boenden

På respektive märknings sida finns mängder av inspiration på hållbara boenden som de godkänt enligt sina kriterier. Kanske ska du låta detta vara vägledande för nästa resa du drömmer om? När jag gör ett stickprovs ser jag att alla sidor inte är uppdaterade men tips på hållbara boenden kommer finnas för den som botaniserar runt.

Här finns en översikt över miljömärkningarna och hållbarhetscertifieringarna som Schyst resande sammanställt.

Skärmdump från Schyst resandes översikt
Miljövänligt boende granö beckasin
Granö Beckasin är t.ex godkända av märkningen Natures best

Några tankar om miljömärkningar

Märkningarna är ofta en garanti för att produkten är kontrollerad och lever upp till de kriterier som märkningen står för. Avigsidan är att många av de mer omfattande certifieringarna kostar mycket pengar vilket begränsar vilka det är som bedömer att det är affärsmässigt lönsamt att göra en ansökan och sedan leva upp till de krav som ställs. Resultatet av detta är att en del aktörer som kanske skulle leva upp till kriterierna, eller åtminstone en övervägande majoritet av dem, inte kommer få någon märkning. Särskilt trist för de mindre aktörerna.

Om en bransch har skapat egna certifieringar kan det hjälpa konsumenter att välja det alternativet samtidigt som egna branschmärkningar inte kontrolleras av någon oberoende. Det leder till så kallad självreglering som sällan är någon riktig guide eller hjälp för konsumenten.

Slutsatsen av detta är alltså att certifieringar och märkningar är toppenbra för konsumenten och det pushar företag och organisationer att bli lite bättre hela tiden. Samtidigt, en aktör utan märkning behöver inte vara sämre än någon med en märkning. De kan vara precis lika goda, genomtänkta och hållbara som andra aktörer, de har bara inte etiketterat det bakom en stämpel.

Miljövänligt boende nordic choice
Kan inte hitta Nordic Choice bland nån av märkningarna trots att de har ett väldigt stort miljöengagemang. Vill dom inte, lever de ändå inte upp?

Här finns fler inlägg på temat boende och hotell

One thought on “Miljövänligt boende: tips för att hitta eko-hotell och hållbara hotell”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.